Intra aici pe site ul vechi "Formula AS"

Să ne pregătim pentru toamnă!

Foto: Shutterstock – 3

– Se spune că debutul sezonului rece va accentua pande­mia. În plus, toamna apar și obișnuitele boli sezoniere, pre­cum viroza și gripa. În niciun caz nu trebuie să așteptăm aceste „evenimente” cu mâinile în sân –

Cât mai mult în aer liber

Profitați de ultimele zile frumoase ale verii pentru a petrece cât mai mult timp în aer liber. Faceți plimbări prelungite și stați zilnic măcar 15 minute la soare, mai ales dimineața, când acesta este un pic mai blând. Doi iepuri dintr-o împuș­cătură: în primul caz acumulați vitamina D, extrem de prețioasă pentru stimularea imunității, cât și pentru o bună stare de spirit. În al doilea rând, vă oxigenați orga­nismul. Și e deja lucru știut că una dintre cele mai mari probleme create de noul coronavirus este tocmai scă­derea nivelului de oxigen în sânge, un proces extrem de periculos, care poate afecta grav orice organ.

Trucuri ale alpiniștilor

La altitudini mari, de peste 2.500 de metri, corpul omenesc riscă să se con­frunte cu exact aceeași pro­blemă ca cea provocată de coronavirus, pentru că aerul de aici este mai rarefiat de­cât cel cu care suntem obiș­nuiți. Din cauza hipoxiei tisulare (oxigenare ne­corespunzătoare), iubitorii înălțimilor se pot con­frunta cu tulburări respiratorii (dispnee), circu­latorii (palpitații), dar și psihice (senzația de euforie, halucinații) și de comportament (apatie). Știind ce-i așteaptă, alpiniștii profesioniști, care urcă pe cele mai grele trasee din lume, se pregătesc din vreme, astfel încât să facă față cu bine acestei provocări. Unul dintre marile lor secrete stă în exercițiile fizice făcute cu consec­vență. O altă recomandare este să evităm consu­mul de alcool, tutun și unele medicamente, pre­cum cele care induc somnul, întrucât toate aces­tea slăbesc organismul și pot acutiza simptomele răului de altitudine. Alți factori care pot declanșa scăderea oxigenului din sânge sunt cofeina, in­som­nia, stresul și deshidratarea, dar și o greutate corporală crescută.

Fortificare prin sport

Foto: 123RF

Pentru cei care doresc să slăbească sunt re­comandate un anumit număr de minute pe zi sau pe săptămână alocate mișcării. Lucrurile stau altfel când urmărim ca prin sport să ne menținem înainte de toate o sănătate generală bună a orga­nismului, reducând, de pildă, nivelul co­les­terolului și tensiunea arterială, preve­nind bolile de inimă și diabetul și cres­cându-ne imunitatea. Iată ce anume re­comandă specialiștii în acest caz:

* Faceți săptămânal cel puțin 150 de minute de activitate fizică moderată sau 75 de minute de activitate fizică intensă, adică circa 15-30 de minute pe zi, de cinci ori pe săptă­mână. Pentru ca exercițiile să aibă efectul scontat, nu este neapărat necesar să le faceți în același interval de timp. Vă puteți răpi de pildă câte cinci minute dimineața, cinci minute la prânz și cinci după-amiaza.

* Încercați să faceți măcar de două ori pe săptămână exerciții cardiovasculare. Exercițiile cardio stimulează frecvența bătăilor inimii, men­ținând-o ridicată pentru o perioadă de timp. Antrena­mentele pot să includă de pildă alergatul, mersul ra­pid pe jos, dansul, ciclismul și înotul (dar fără pauze). Pentru rezultate optime, e bine ca atunci când faceți exerciții cardio să executați și unele intervale scurte de mișcări cu intensitate mă­rită. Ele ajută la elastici­zarea vaselor de sânge, ast­fel încât acesta curge mai ușor.

* Nu leneviți în restul zilei. E important ca sân­gele să fie pus periodic în mișcare și ca organismul să fie permanent oxigenat. Ridicați-vă în picioare măcar o dată pe oră și faceți o scurtă plimbare ori câteva exerciții sim­ple, cât să vă dezmorțiți oasele. Această activitate fizică, oricare ar fi ea, de la câteva genuflexiuni, la o deplasare prin grădină, trebuie să dureze cel puțin două minute.

Regimul alimentar ideal

Alături de sport, o ali­men­tație echilibrată este cheia de aur a unui organism sănătos. Ca reguli generale, este reco­mandat să mâncăm la ore fixe, să nu ne îmbuibăm (se spune că ideal e să ne oprim din mâncat exact atunci când simțim că ne mai trebuie o singură îmbucătură ca să ne simțim sătui), să variem ali­mentele și să ne ferim de pro­dusele nesănătoase, pline de chimicale și de colesterol, de prăjeli, dulciuri și de mân­că­rurile semipreparate. Alimentele care stimulează cel mai mult imunitatea sunt peștele, produsele lactate, belșug de fructe și legume, verdeață de toate felurile, alune, nuci și semințe crude. Nu fiți „timizi” nici cu usturoiul și ceapa. Imunitate ne dau și vitaminele conținute în fructe, dar puțină lume realizează că, oricât de bine ar rezista unele dintre ele în timp (precum merele, prunele sau perele), ele ne oferă maximum de nutrienți doar atunci când sunt proaspăt culese. Recomandate de specialiști sunt și fructele de pădure, bogate în antioxidanți. Sezonul coacăzelor a cam trecut, dar afinele, murele și zmeura încă mai pot fi găsite.

Pentru că de imunitatea noastră se ocupă în mare măsură și flora intestinală, e de asemenea bine să consumăm din belșug produse bogate în bacterii bune, cum ar fi unele cereale integrale (de pildă ovăzul și orzul) și produse fermentate (de exemplu chefirul și varza murată).

Scăpați de stres

* Acordați-vă zilnic un răgaz de cel puțin o jumătate de oră numai și numai pentru dvs., în care să faceți ceva care vă destinde și care vă face plăcere.

* Întrețineți cât mai vii relațiile cu cei dragi.

* Petreceți cât mai mult timp în natură.

* Când vă simțiți neliniștiți și stresați, scăpați de acești demoni făcând mișcare, rugându-vă, meditând, ori făcând o baie relaxantă.

* Nu beți alcool la supărare, căci nu va face decât să agraveze situația și să vă scadă și mai tare imunitatea.

* Apelați la aromaterapie, înmiresmându-vă casa ori biroul cu ulei esențial de lavandă, salvie, bergamotă, mușețel sau chiar tămâie.

* Faceți masaje. Un experiment realizat recent de o echipă de medici englezi a relevat că acestea nu doar că ne induc o stare plăcută de relaxare, dar au și o capacitate extraordinară de a crește imunitatea organismului. În cadrul micului studiu, au fost colectate mostre de sânge de la șapte persoane, care au avut parte după aceea de o oră întreagă de masaj. În comparație cu mostrele de sânge colectate înaintea masajului, cele de la finalul acestuia au indicat creșterea spectaculoasă a numărului celulelor albe, care sunt vitale pentru imunitatea organismului nostru.

Încercați să ajungeți la o greutate corporală optimă

Fiecare kilogram în plus îi face mult rău organis­mu­lui. El este supus unui stres suplimentar, iar în aceste condiții, imunitatea ne scade. Și mai grav este că noul co­ro­navirus se dove­dește ade­sea fatal pentru persoanele supraponderale. Iar odată cu venirea frigului, pornirea noastră e, în ge­neral, să ne mai îngrășăm un pic, pentru că devenim mai sedentari și mâncăm mai multe alimente care îngrașă. De aceea e bine să acționați preventiv, făcând mai mult sport, evitând să mâncați seara și urmând o dietă ba­zată mai ales pe fructele, legumele și verde­țurile care încă se mai găsesc din belșug.

Covid-19 și suplimentele alimentare

E lucru știut că unele substanțe precum zincul, vitamina D, magneziul și seleniul ne stimulează imunitatea, motiv pentru care multă lume ape­lează în prag de toamnă la suplimente alimentare care le conțin. Acum, pericolul este și mai mare din cauza pandemiei cu noul coronavirus. Potrivit unui articol publicat de clevelandclinic.org în luna iunie, cercetătorii au dorit să afle dacă nu cumva aceleași suplimente alimentare ne pot ajuta să prevenim infectarea cu noul coronavirus.

Ce s-a constatat despre Zinc

Zincul joacă un rol important în producerea anticorpilor, a celulelor albe și combate infecțiile. El poate ajuta la reducerea perioadelor în care se manifestă simptomele răcelii obișnuite, dar deocamdată nu este clar dacă suplimentele pe bază de zinc le pot fi de folos și pacienților cu infecții respiratorii cauzate de Covid-19. Totuși, grație rolului său în stimularea imunității și a potențialului de a reduce multiplicarea corona­virusului, zincul este serios luat în calcul în tratamentul pacienților cu Covid-19, cel puțin peste hotare (de pildă în Statele Unite). Atenție însă – în cazul în care decideți să apelați la supli­mente alimentare cu zinc, nu faceți excese, pentru că pot să apară unele efecte adverse, precum deficiența de cupru. De aceea, înainte de a lua orice suplimente alimentare, consultați-vă mai întâi cu medicul dvs.

Ce s-a constatat despre vitamina D

Deficiența de vitamina D îi afectează mai ales pe vârstnici, pe cei care nu stau la soare și este asociată cu o incidență mai mare a infecțiilor respiratorii acute. În rândul oamenilor de știință a fost emisă inclusiv ipoteza conform căreia ar exista o legătură între gripa sezonieră și defi­ciența de vitamina D. Deși impactul vitaminei D asupra prevenirii Covid-19 sau a reducerii gra­dului de severitate al bolii este încă nestudiat, neexistând deocamdată niște concluzii clare nici în favoarea și nici împotriva sa, recent au apărut articole în care era recomandată administrarea unor suplimente zilnice în scopul reducerii riscului de infecție cu Covid.

Ce s-a constatat în legătură cu vitamina C

Studii recente, efectuate pe oameni, au arătat că vitamina C poate să reducă pericolul infecțiilor virale respiratorii și pneumoniei. În prezent sunt efectuate studii în China și Statele Unite pentru a determina dacă aceasta nu ar putea fi folosită și în tratamentul împotriva Covid-19. Deoarece organismul uman nu poate sintetiza vitamina C, este necesar să ne procurăm doza zilnică. Pentru bărbații adulți, aceasta este de 90 de miligrame, iar pentru femei, de 75. În cazul fumătorilor, se recomandă mă­rirea dozei zilnice de vitamina C cu 35 de mg. Atenție însă: cei care fac exces de zel nu vor câști­ga nimic. Dacă exagerăm cu vita­mina C, organismul nos­tru se va strădui să elimine surplusul, dar procesul im­plică unele costuri nedorite (cum ar fi diareea sau apariția pietrelor la rinichi). Cea mai simplă, naturală și lipsită de pericole cale pentru a ne asi­gura doza zilnică necesară de vitamina C este să mâncăm în fiecare zi alimente care o conțin în cantități mai mari, precum citricele, ar­deii, pă­trunjelul, spanacul, caisele, căpşunele și fructele de pădure.

Ce s-a constatat în legătură cu seleniul

Seleniul este un mineral antioxidant foarte important în buna funcționare a sistemului imu­nitar și le este recomandat celor care caută căi de a-și întări organismul înaintea sezonului rece. Studiile au demonstrat că absorbția seleniului scade cu circa 7% dupa 60 de ani, și cu 24% după 75 de ani, lăsându-i deosebit de vulnerabili tocmai pe vâstnici, care sunt oricum categoria cea mai expusă în contextul pandemiei. Are însă cu adevărat seleniul vreo relevanță atunci când vorbim de tratarea sau de prevenirea Covid-19?

Încă din luna mai, presa a vorbit despre un studiu publicat în „American Journal of Clinical Nutrition”, care și-a propus să afle exact acest lucru, analizând ratele de vindecare sau de deces ale celor care contractaseră noul coronavirus în China. După examinarea datelor, cercetătorii au descoperit că, în orașul Enshi, care are cel mai mare aport de seleniu din China, rata de vindecare a fost de aproape trei ori mai mare decât media pentru toate celelalte orașe din provincie, în vreme ce în Heilongjiang, unde aportul de seleniu este printre cele mai scăzute din lume, rata deceselor din cauza COVID-19 a fost de aproape cinci ori mai mare decât media tuturor celorlalte provincii chineze. Dat fiind că seleniul ar putea juca un rol și în prevenirea infectării cu noul coronavirus și că el ne ajută, oricum, să evităm răceala și gripa sezonieră, e bine să ne asigurăm că avem parte de doza zilnică recomandată, între 50 – 200 de micrograme pe zi (fără a o depăși însă, căci seleniul în doze prea mari este toxic). Surse bune de seleniu sunt peștele și fructele de mare, dar și carnea, ficatul, cerealele, semințele, usturoiul sau nucile. Cum solul Europei este în general sărac în seleniu, cea mai sigură cale de a ne asigura că nu ajungem să suferim de un deficit este să facem un set de analize și să apelăm, în cazul constatării unei problem, la ajutorul supli­mentelor alimentare. O cale bună de urmat în special pentru vârstnici, dar și pentru vegetarieni și vegani, în cazul cărora incidența deficitului de seleniu este în general mare.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

ro_RORomanian