
Fie că e vorba de fructe, bere sau ulei de ricin, rețetele preparate din substanțe naturale au un efect garantat asupra părului și, în plus, sunt la îndemâna oricui.
Culori naturale
Henna
Henna (un colorant natural pe bază de plante, care se găsește și în magazinele românești) înlocuiește cu succes vopseaua de păr. Amestecați un gălbenuș de ou, o lingură cu rom, 125 ml apă distilată și o lingură cu praf Henna (este neutru, incolor și se găsește în farmacii). Masați amestecul astfel preparat în părul umed, lăsați-l să acționeze și pe urmă clătiți-vă bine cu apă călduță. Henna învelește firele de păr ca într-un corset, iar taninul pe care-l conține are efect astringent, dând strălucire părului.
Cocktail cu plante
Părul blond poate fi împrospătat cu următoarea infuzie: puneți într-un vas câte o linguriță cu vârf de frunze de urzică, rozmarin și flori de mușețel și turnați peste ele 3/4 l de apă clocotită. Lăsați să se pătrundă 10 minute, strecurați și încorporați o linguriță de zeamă de lămâie. Clătiți-vă părul spălat cu acest amestec de plante.
Strălucire

Ungeți-vă părul o dată pe lună – înainte de spălare – cu un amestec de plante și ulei preparat din: 2 linguri ulei de avocado, 1 gălbenuș bătut, 1 lingură ulei de ricin și 1 lingură ceai de rozmarin și salvie (amestecate) – pentru părul brunet, sau 1 lingură de ceai de mușețel – pentru părul blond.
Cu 30 de minute înainte de-a vă spăla pe cap, masați amestecul astfel preparat în părul uscat, pe care-l spălați cu șampon. Pentru clătit: un decoct din plantele folosite, adică: 1 pumn de rozmarin + salvie sau mușețel, fierte încet, 10 minute, într-un litru de apă și apoi strecurate.
Volum și suplețe
Optați pentru o alimentație potrivită, compusă din vitamine, substanțe minerale și microelemente
Pepenele roșu: rezervor de sănătate
Sub coaja verde se-ascunde un izvor de sănătate: pe lângă cele 5 substanțe vitale, de exemplu betacarotenul, care neutralizează radicalii liberi, miezul de pepene conține și acid pantotenic – o adevărată binefacere pentru păr. Mâncați, deci, cât mai mult pepene: câte o bucată proaspăt tăiată (circa 200 g) de două-trei ori pe zi!
Energie din cereale
Cerealele (și produsele) integrale ajută la menținerea sănătății părului. Un mic dejun (zilnic) cu müsli le conține în cantitate suficientă.
„Bombă” cu vitamina A
Morcovii sunt încărcați până la saturație cu betacaroten. Calitatea acestuia (de fapt provitamina A) neutralizează radicalii liberi și blochează moleculele de oxigen dăunătoare celulelor. Se curăță 250 g de morcovi și se taie bucăți. Se spală 250 g roșii, se taie în patru și se introduc împreună cu morcovii în storcător. Se amestecă bine sucul, se adaugă o lingură de zeamă de lămâie și 2 linguri de busuioc proaspăt tocat și se bea imediat.
Frumusețe din interior
Pe lângă aportul de fructe proaspete și legume, puteți folosi alternativ și adaosurile energizante sub formă de capsule sau tablete, care se găsesc în toate farmaciile (Magneziu, Zinc, Seleniu, Calciu, vitamine). Important este ca aceste capsule sau tablete să fie luate regulat.
Atenție la ceea ce mâncați!
Dacă vreți să-i faceți un bine părului dvs., renunțați la pâinea albă și înlocuiți-o cu pâinea integrală, care conține vitamina B. De asemenea, evitați pe cât se poate conservele și produsele semi- și gata preparate. Aveți probleme cu pielea capului? Vă mănâncă sau se cojește? Reduceți neapărat consumul de zahăr!
Ajutor din farmacie
Pentru a vă întări sistemul capilar, cumpărați de la farmacie capsule sau pilule cu soia și lecitină și înghițiți-le zilnic, o perioadă de timp, sub formă de cură.
Rețeta bunicii

Cura cu bere
Un întăritor pentru păr folosit în mod regulat (ca o cură): se împarte 1/8 l de bere în două părți. Jumătate se toarnă peste părul ud și apoi se clătește. Pe urmă se masează în păr cealaltă jumătate și se lasă să se usuce.