Intra aici pe site ul vechi "Formula AS"

Plete de zână, cu ierburi și flori

Foto: Shutterstock – 3

Fie că e vorba de fructe, bere sau ulei de ricin, rețetele pre­parate din substanțe naturale au un efect ga­ran­tat asupra părului și, în plus, sunt la înde­mâ­na oricui.

Culori naturale

Henna

Henna (un colorant natural pe bază de plante, care se găsește și în maga­zi­nele românești) înlocuiește cu succes vop­seaua de păr. Amestecați un gălbe­nuș de ou, o lingură cu rom, 125 ml apă dis­tilată și o lingură cu praf Henna (este neutru, inco­lor și se găsește în far­macii). Masați ames­tecul astfel preparat în părul umed, lăsați-l să acționeze și pe urmă clă­ti­ți-vă bine cu apă călduță. Henna în­ve­­lește firele de păr ca într-un corset, iar taninul pe care-l conține are efect astrin­gent, dând strălucire părului.

Cocktail cu plante

Părul blond poate fi împrospătat cu următoarea infuzie: puneți într-un vas câte o linguriță cu vârf de frunze de ur­zi­că, roz­marin și flori de mu­șețel și tur­nați peste ele 3/4 l de apă clocotită. Lă­sați să se pătrundă 10 mi­nute, strecurați și în­­cor­porați o lingu­riță de zeamă de lămâie. Clătiți-vă părul spălat cu acest amestec de plante.

Strălucire

Ungeți-vă părul o dată pe lună – îna­in­te de spălare – cu un amestec de plan­te și ulei preparat din: 2 linguri ulei de avo­cado, 1 gălbenuș bătut, 1 lingură ulei de ricin și 1 lingură ceai de roz­ma­rin și sal­vie (ames­teca­te) – pen­tru părul bru­net, sau 1 lingură de ceai de mu­șe­țel – pen­tru părul blond.

Cu 30 de minute înainte de-a vă spă­la pe cap, masați amestecul astfel prepa­rat în părul uscat, pe care-l spă­lați cu șam­­­pon. Pentru clă­tit: un de­coct din plan­tele folosite, adică: 1 pumn de roz­marin + sal­vie sau mu­șețel, fierte încet, 10 minute, într-un litru de apă și apoi strecurate.

Volum și suplețe

Optați pentru o alimentație potrivită, compusă din vitamine, substanțe minerale și microelemente

Pepenele roșu: rezervor de sănătate

Sub coaja verde se-ascunde un izvor de sănătate: pe lângă cele 5 sub­stanțe vi­tale, de exemplu betacaro­te­nul, care neu­tralizează radica­lii li­beri, miezul de pepene con­ține și acid pan­to­te­nic – o ade­vărată bi­nefa­ce­re pen­tru păr. Mân­cați, deci, cât mai mult pepe­ne: câte o bu­ca­tă proas­păt tă­iată (circa 200 g) de două-trei ori pe zi!

Energie din cereale

Cerealele (și produsele) integrale aju­­tă la menținerea sănătății părului. Un mic dejun (zilnic) cu müsli le conține în cantitate suficientă.

„Bombă” cu vitamina A

Morcovii sunt încărcați până la satu­rație cu betacaroten. Calitatea acestuia (de fapt provitamina A) neu­tralizează ra­­­dicalii liberi și blochează moleculele de oxi­gen dăunătoare celulelor. Se cură­ță 250 g de morcovi și se taie bucăți. Se spa­lă 250 g roșii, se taie în patru și se in­­­­tro­duc îm­preună cu morcovii în stor­că­tor. Se amestecă bine sucul, se adaugă o lin­gură de zeamă de lămâie și 2 lin­guri de bu­suioc proaspăt tocat și se bea ime­diat.

Frumusețe din interior

Pe lângă aportul de fructe proas­pete și legume, puteți folosi alternativ și ada­o­surile energizante sub formă de capsu­le sau tablete, care se găsesc în toate far­­maciile (Magneziu, Zinc, Seleniu, Cal­ciu, vitamine). Important este ca aceste capsu­­le sau tablete să fie luate regulat.

Atenție la ceea ce mâncați!

Dacă vreți să-i fa­ceți un bine părului dvs., renunțați la pâinea albă și înlo­cui­ți-o cu pâinea inte­grală, ca­re con­ți­ne vita­mi­na B. De ase­me­nea, evi­tați pe cât se poa­te conser­vele și pro­du­sele semi- și gata pre­pa­ra­te. Aveți proble­me cu pie­lea capu­lui? Vă mă­nâncă sau se co­jeș­­te? Re­­du­ceți neapărat con­­su­mul de za­hăr!

Ajutor din farmacie

Pentru a vă întări sistemul ca­pilar, cumpărați de la far­ma­cie capsule sau pi­lule cu soia și leci­tină și înghițiți-le zil­nic, o perioadă de timp, sub formă de cură.

Rețeta bunicii

Cura cu bere

Un întăritor pen­tru păr folosit în mod regulat (ca o cură): se îm­parte 1/8 l de be­re în două părți. Jumă­tate se toar­nă pes­te părul ud și apoi se clă­tește. Pe ur­mă se masea­ză în păr cea­laltă jumă­tate și se lasă să se u­su­ce.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

ro_RORomanian