Intra aici pe site ul vechi "Formula AS"

Sedentarismul, cel de al patrulea risc pentru mortalitate

Mișcați-vă și la locul de muncă!

Foto: Shutterstock

La nivel global, inactivitatea fizică este cel de-al patrulea factor de risc pentru mor­ta­litate, afirmă Organizația Mondială a Sănătății (OMS). Absența sportului are un efect negativ asupra sănă­tății noastre fizice, precum și asupra productivității. Dar cum ne putem menține în for­mă, dacă lucrăm în fiecare zi într-un birou? Ma­joritatea angajaților merg cu mașina până la serviciu, se așează la birou, iar apoi revin acasă tot cu mașina. Iar asta este grav pentru sănătatea lor.

* Pentru a diminua consecințele negative ale unui loc de muncă sedentar, specialiștii în me­dicina muncii recomandă ca spațiul de lucru al angajaților să fie astfel organizat încât aceștia să fie liberi să se miște cu cât mai multă ușurință. O variantă este, de pildă, să pu­nem coșul de gu­noi pentru hârtii pe cori­dor, pentru a fi apoi siliți să ne ridicăm în picioa­re și să ne deplasăm câțiva pași, de fie­care dată când avem ceva de aruncat.

* O altă sugestie este să lucrăm și stând în picioare. Soluția este sim­plă: un raft sau un sertar pot servi pe post de birou, în caz că este necesar.

* Schimbarea frecventă a pozi­ției ne poate ajuta să respectăm așa-numita regulă 40-15-5: 40 de mi­nu­te de stat jos, 15 minute de stat în picioare și cinci minute de mișcare.

* Dacă aveți dificultăți în a vă concentra, vă poate fi de ajutor să faceți o mică plimbare pe-afa­ră. Timpul petrecut în aer liber ne ajută ade­sea să scă­păm de blocajele mentale.

* Făcând în mod regulat mici exerciții – de fie­care dată când mer­geți la toaletă, de exemplu – pu­teți împușca doi iepuri în același timp: vă relaxați corpul și vă îm­bună­tățiți concentrarea. Folosiți-vă imagi­nația: de la rotații ale mâi­nilor și bra­țelor, ca­pului și ume­rilor, până la elon­gații și chiar și sări­turi, posibilitățile sunt nenumă­rate.

* Legat de drumurile până la toa­letă, ele în sine ne oferă prilejul să fa­cem un pic de mișcare. Așa­dar, cu cât mai des, cu atât mai bine. Cea mai bună cale de a mări frecvența este să beți mul­tă apă, care, întâmplător, este și ea sănătoasă.

Potrivit recomandărilor OMS, adul­ții cu vâr­ste cu­prinse între 18 și 64 de ani ar trebui să facă săp­­tămânal mi­ni­mum 150 de minute de miș­­care fizică, de in­ten­sitate mode­ra­tă, cum ar fi mersul pe jos într-un ritm mai rapid. Cei care fac 300 de mi­nute de mișcare se bucură de avan­­taje su­plimentare pentru sănătate, pre­cum un risc scăzut de a face can­cer de sân sau de colon, dia­bet sau un acci­dent vascular cerebral. (©️DPA)

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

ro_RORomanian