Lângă Caransebeș, la Tapae, locul unde dacii au fost înfrânți de romani

Când e vorba de daci și romani, județul Hunedoara domină imaginarul popular. În cuprinsul hotarelor lui se află nu doar ruinele capitalei dacilor de la Grădiștea de Munte și coroana de cetăți ridicate de Burebista în Munții Orăștiei, ci și capitala Daciei romane, Ulpia Traiana Sarmizegetusa.
O imagine care se îmbogățește pe zi ce trece prin descoperiri realizate de arheologi, care scot la iveală detalii fără de care imaginea noastră despre trecut n-ar fi întreagă. Ne-am abătut doar 100 de kilometri mai la sud-vest de Munții Orăștiei, în județul Caraș-Severin, și am descoperit, în apropiere de Caransebeș, Tibiscum-ul de odinioară, „frontul” marii bătălii de la Tapae, când dacii au fost învinși de romani. O frenetică activitate de cercetare, care aduce informații noi și spectaculoase despre durele confruntări dintre daci și romani, dar și despre continuitatea vieții dacilor în perioada ocupației romane.
Într-o zi toridă de vară, arheologul Adrian Ardeț ne-a invitat în „laboratorul” său de cercetare din cadrul „Muzeului județean” din Caransebeș: ca să aflăm ultimele noutăți de pe „frontul” celor mai recente săpături arheologice din zonă.
„Romanii au trimis la luptă 15 legiuni”

– Domnule Adrian Ardeț, vă aflați în linia întâi a cercetărilor arheologice din județul Caraș-Severin. Lăudați-vă, prin descoperirile dvs., în fața cititorilor amatori de istorie ai revistei „Formula AS”…
– Să știți că avem cu ce ne lăuda. În partea aceasta de Banat se află cel mai important oraș din vestul Daciei romane, Tibiscum (lângă Caransebeșul de azi). Tot aici au fost construite de către romani primele două mari axe rutiere antice, de la Vărădia la Tibiscum și de la Orșova la Tibiscum. Și, cel mai important, aici, în zona noastră, la Tapae, s-au confruntat cele două mari armate, armata romană și cea dacică. Așa că, pentru istoria României, aici e un loc foarte încărcat de semnificații, dar și de informație arheologică.
– Despre luptele dintre daci și romani de la Tapae am aflat câte ceva la orele de istorie. Cum arată ele în lumina ultimelor descoperiri?

– Tapae e amintit de Dio Cassius de două ori în scrierile sale. Izvoarele zic că, în anul 86, dacii trec fluviul și atacă garnizoanele romane de la sud de Dunăre. În 87, Domițian îl trimite pe generalul Cornelius Fuscus să-i pedepsească pe daci. Dacii îl înving și pun mâna pe toate stindardele de luptă ale romanilor, pe care le duc sus, în Munții Orăștiei, la Sarmizegetusa Regia. După un an de zile, romanii vin să se răzbune și atunci se dă prima luptă de la Tapae, cu pierderi mari de ambele părți. Cea de-a doua luptă se dă în vara anului 101, pe vremea lui Traian, și este una dintre cele mai importante lupte din istoria antică. A fost o luptă pe viață și pe moarte. Cine pierdea avea țara ocupată. Nu a fost o luptă de gherilă, nu s-a luptat pe dealuri, cu pietre, cum cred unii și alții. Ca să înțelegem amploarea confruntării, trebuie să ne gândim că romanii au trimis la luptă 15 legiuni! Au venit pe Valea Mureșului și prin Banat, pe două drumuri, și s-au întâlnit la Tibiscum. Au venit pe Valea Jiului, pe Valea Prahovei, pe Valea Teleajenului și au înconjurat Munții Orăștiei. A fost un război de dimensiuni gigantice. La vremea respectivă, o legiune avea 6.000 de soldați. Iar romanii au luptat cu 15 legiuni, plus trupe auxiliare. S-a calculat că ar fi participat cam 250.000 de soldați romani. Forțele au fost inegale, căci dacii nu puteau aduna mai mult de 100.000 de soldați, cu tot cu popoarele aliate lor.
Gropile de pe Columna lui Traian
– Unde s-ar putea afla Tapae, locul acestor bătălii?

– Tapae e un loc deocamdată neidentificat, dar presupunem că ar trebui să se afle între Tibiscum și Porțile de Fier ale Transilvaniei. Din păcate, cartea lui Traian despre războaiele cu dacii nu s-a păstrat. (Prin secolele V-VI apăruseră informații cum că ar fi existat această carte despre războaiele cu dacii.) Se pare, însă, că Traian era un tip laconic și ar fi scris în felul acesta: „Vom merge spre Berzobis și apoi spre Aizizis”, un text fără prea multă culoare. Dar informații arheologice apar tot timpul, iar ele ne ajută să ne apropiem tot mai mult de locul bătăliei de la 101. Sunt sigur că în anii ce vin ne vom putea extinde cercetările, ca să aflăm mai multe despre ce s-a întâmplat acum 1900 de ani. Pentru că bătălia de la Tapae nu e doar istoria României sau a Europei, este istorie universală: avem de-a face cu unul dintre cele mai cunoscute războaie din antichitate!

Nu mai departe de anul trecut, cu ocazia unui amplu proiect de introducere a gazului metan, am făcut cercetări extinse în zonă. În apropierea castrului de la Tibiscum, am avut surpriza să descoperim un sistem de apărare compus din cinci gropi care, pe fund, aveau înfipți stâlpi ascuțiți de stejar. Un sistem gândit să fie amplasat exact în fața fortificației romane de la Tibiscum. Gropile le-am găsit la 1,60 m adâncime, sunt dispuse în linie dreaptă și sunt prezentate și în „De Bello Gallico”, de către Julius Gaius Caesar. Dar marea surpriză e că am identificat aceste gropi și pe Columna lui Traian. Am prezentat aceste descoperiri anul acesta, în Italia, și italienii au fost entuziasmați că, în sfârșit, informațiile de pe Columnă sunt confirmate de rezultatele cercetărilor arheologice.
O să vă întrebați de ce nu am găsit încă locul unei astfel de bătălii, care a presupus prezența a numeroase trupe romane și dacice. Gândiți-vă că acele gropi noi le-am găsit la 1,60 de metri adâncime. Aluviunile râurilor din zonă au acoperit terenul cu un strat foarte gros de pământ. Noi am folosit toată tehnologia modernă ca să identificăm locul, dar fără săpătura propriu-zisă, nu am fi reușit să găsim gropile de apărare. Am avut șansa că era vorba de o investiție europeană, care a suportat costuri pe care nu și le permite, altfel, niciun stat din lume.
Umăr la umăr cu arheologii italieni
– Cum interpretează arheologia ceea ce ați descoperit până acum?

– La Tibiscum avem un castru militar auxiliar în care au fost cantonați soldați veniți la început din Siria, arcași și sagitari, apoi o cohortă din Alpi, din Noricum, luptători de munte, și mai avem și călăreți și luptători mauri din nordul Africii. Lângă fortificația militară s-a format un sat al coloniștilor, care s-a dezvoltat până la rangul de municipium. Aflat la numai 55 de kilometri de capitală, orașul era foarte important din punct de vedere comercial: se întindea pe 60 de hectare, avea magazine de o parte și de alta a drumului roman care ducea spre Ulpia Traiana Sarmizegetusa. Ne-am concentrat și pe necropolele de la Tibiscum. Cea militară e în stânga Timișului, în satul Jupa, iar zona civilă e pe partea dreaptă, în satul Iaz. La o necropolă, de-a lungul drumului spre Ulpia Traiana, facem cercetări cu o echipă italiană de la Universitatea din Ferrara. Tot aici am făcut investigații magnetometrice, printr-un proiect cu Universitatea din Varșovia, și am reușit să identificăm incinte dispuse de-a lungul acestui drum. La cea de-a doua necropolă, pe drumul spre Drobeta, am săpat anul trecut vreo 140 de morminte.

În ce-i privește pe daci, știm că, atunci când au fost atacați de romani, aveau un sistem de apărare în Munții Poiana Ruscă. Aceste așezări fortificate au fost descoperite recent la Tîncova, Jdioara și la Criciova. După tezaurele monetare descoperite, presupunem că ele au fost distruse de venirea romanilor. Colegii de la „Muzeul Banatului” și de la Universitatea din Timișoara vor face investigații arheologice acolo. După anul 101, pe daci îi regăsim în apropiere de Tibiscum. Avem dovezi – ceramică dacică și tot felul de obiecte – care presupun prezența lor fizică în zonă. Dar îi găsim pe daci și în incinta orașelor romane. Am găsit anul trecut morminte de daci în necropolă romană, morminte cu ceramică și cu inventar dacic de epocă romană. Mormintele din Necropola I sunt de înhumație, spre Drobeta am găsit și morminte de incinerație. E un paradox aici: în epoca dacică, noi nu cunoaștem cimitire dacice, nu există. În schimb, în perioada romanilor, găsim morminte dacice în cimitire romane.
Vestita ceașcă dacică
– Prin ce se disting mormintele dacice de cele ale romanilor?

– În primul rând, prin inventarul arheologic: ceramica, ceașca dacică, vase cu brâu alveolar. Totul este distinct, dacii își păstrează tradițiile moștenite din moși-strămoși pe tot parcursul prezenței romane în Dacia. Cultura dacică a fost o cultură distinctă, de sine stătătoare. Unii considerau că ea a fost distrusă. Nici pomeneală! Ea a continuat să se manifeste până la retragerea romană.
– Găsim ceașca aceasta ca marcă a prezenței dacice peste tot prin Europa. Se știe la ce folosea?
– Unii o consideră obiect de iluminat, alții o consideră obiect de cult. În orice caz, ea e prezentă în toate așezările dacice, atât în epoca dacică, cât și în epoca romană, inclusiv în secolul al III-lea!
– Cum se explică prezența dacilor în perioada romană? Nu se zicea că au fost rași de pe fața pământului?
– Mulți specialiști cred că dacii au fost exterminați. Ei bine, ei au continuat să existe! Tinerii apți de luptă au fost înrolați în armata romană și au făcut parte din cohortele dacice. Dacii erau recrutați pe la 18 ani și trimiși în Britannia, la valul lui Hadrian, sau în nordul Africii… Sunt dovezi legate de prezența cohortelor dacice, în mai multe locuri din Imperiul Roman. După ce terminau stagiul militar, ei deveneau cetățeni romani cu drepturi depline și urcau în ierarhia societății în localitățile în care rămâneau. Știm că un anume Decebalus, în secolul al III-lea, la 150 de ani de la războaiele daco-romane, depune ofrande sub forma unor frunze din aur. Își scrie numele pe ele – Lucius Decebalus. După 150 de ani, dacii nu-și uită numele eroilor: Decebal! – e un lucru fantastic!
– Domnule Ardeț, care mai este situația săpăturilor la zi, în zona aceasta atât de încărcată de istorie antică?

– La Sarmizegetusa Ulpia Traiana (capitala romană n.n.) nu s-a săpat anul acesta. Se sapă, în schimb, la Grădiște, la Sarmizegetusa Regia (capitala dacică). Noi, la Tibiscum, am continuat săpăturile în necropole. Nu am putut ține ritmul normal din cauza pandemiei, dar nu am ratat ocazia să săpăm și în 2020. Lucrăm cu Universitatea din Ferrara. Colegii noștri au venit, în frunte cu prorectorul universității, și am finalizat lucrările la Necropola 1, pe drumul dintre Tibiscum și Ulpia Traiana. Săpăturile sunt spectaculoase! Materialul este deosebit de interesant. Urmează să îl prelucrăm și apoi vă aștept iarăși la Caransebeș, ca să vă prezentăm rezultatele.