Diabetul a atins, în ultimele șase luni, cote nemaivăzute. De ce? Fiindcă stresul, sedentarismul și consumul de dulciuri au bătut recordul în pandemie. Și rata obezității, alt factor favorizant al acestei boli, a crescut enorm. Astfel, ucigașul tăcut, cum este numită această boală perfidă, care atacă fără simptome, face mii de noi victime. Totuși, diabetul poate fi ținut sub control, iar în multe cazuri, se ajunge chiar la vindecare. Aflăm „secretul” din dialogul cu d-na dr. Cristina Negru, membru al echipei științifice DVR-Pharm.
– Doamnă doctor, ați monitorizat zeci de cazuri de diabet ameliorate spectaculos. Cum se face că această boală e privită ca o fatalitate?
– Sinceră să fiu, până nu demult, și eu eram destul de rezervată în acceptarea ideii că diabetul poate fi vindecat. Însă experiențele recente ale pacienților care au urmat cure cu produse ca Telom-R DIAB sau DVR Glicemo, mi-au arătat că se poate. Atenție, rezultatele apar doar în cazurile cu diabet de tip 2 și numai atunci când pacientul este activ, colaborează. Poate de aceea există medici sceptici privind șansele de recuperare ale diabeticilor, pentru că mobilizarea spre dietă și sport este foarte dificilă la mulți dintre ei…
– Așadar, diabetul nu poate fi combătut doar cu dietă și plante medicinale?Din rețetă face parte și sportul?
– Când diabetul de tip 2 este la debut, boala poate fi controlată doar cu plante hipoglicemiante. Îmi vine în minte cazul unei doamne din Iași, care de doi ani avea o glicemie oscilantă între 150 și 190. În cazul său, doar două capsule de Telom-R DIAB luate zilnic au fost suficiente. După o lună, glicemia coborâse sub 100 și am încurajat-o să meargă tot mai mult pe jos. După alte două luni, glicemia era normală, chiar dacă acum chiar mânca inclusiv prăjituri sau paste, o dată sau de două ori pe săptămână, fără probleme!
– Diabetul se poate ține sub control cu doar două capsule pe zi?
– Doar în anumite cazuri. Doamna în cauză are o greutate normală, nu e sub tratament cu insulină și, în plus, are un stil de viață ordonat. Lucrurile se schimbă însă la pacienții supraponderali, care iau medicamente antidiabetice sau fac injecții cu insulină.
– De ce este dificil tratamentul la un pacient supraponderal?
– Vă voi răspunde povestindu-vă un caz recent. Este vorba de un bărbat de 44 de ani, cu obezitate de gradul unu și cu un diabet instalat de patru ani. A ignorat boala, bazându-se exclusiv pe medicamentele antidiabetice pe care le lua. Astfel, a ajuns la o glicemie matinală de 240, plus o hepatită medicamentoasă. Trebuia să treacă de urgență pe insulină, dar o rudă de-a sa, medic de profesie, i-a spus să încerce și cu medicamente naturiste. Dacă un diabetic obișnuit răspunde după trei săptămâni la tratament, în acest caz, după o lună, glicemia abia dacă scăzuse la valori de 180-190. La diabeticii supraponderali sau la cei la care boala este instalată de mult trebuie intervenit în forță, nu după schemele obișnuite de tratament.
– Până la urmă, tratamentul bărbatului supraponderal a dat rezultate?
– Din fericire, da. Doza de Telom-R DIAB i-a fost crescută la patru capsule pe zi. În plus, i s-au administrat capsule de Anghinare cu Măslin – câte șase pe zi. I s-au mai prescris și câte două lingurițe de lăptișor de matcă în miere (30%), luate zilnic. Majoritatea hipoglicemiantelor le lua seara, întrucât era dependent de cine copioase. Abia după a doua lună de tratament, glicemia a coborât la valori de 130-140. Din fericire, încurajat de rezultate, pacientul a prins încredere și a început să-și controleze porțiile de hrană și să facă mișcare zilnic. Treptat, s-a apropiat de valorile normale ale glicemiei.
– Cât de important este factorul psihologic în vindecarea diabetului?
– Cred că 50% din lupta împotriva aceste boli se câștigă la nivel emoțional. La pacientul diabetic obez despre care vă povesteam exista și o stare de astenie, de descurajare. Fiind tatăl a doi copii, el abia făcea față muncii (zece ore pe zi) pe care o depunea. Când ajungea acasă se simțea sfârșit, fiind incapabil să se controleze când mânca și cu atât mai puțin să facă sport… În asemenea cazuri, recomandăm lăptișorul de matcă în miere 30%. Cantitatea de glucide din miere este neglijabilă, dar nivelul optimismului și al energiei crește foarte rapid. De multe ori, trebuie să luptăm – nu doar cu diabetul – ci și cu depresia sau anxietatea induse de boală…
– Și ce soluții există pentru aceste tulburări emoționale asociate?
– Lăptișorul de matcă în miere crește gradat și sigur nivelul de energie al organismului. Apoi, pacientul trebuie să meargă pe jos măcar 6.000 de pași zilnic, la început. Mișcarea în aer liber îi diminuează anxietatea, dându-i în schimb un tonus mai bun și sentimentul utilității. La pacienții cu anxietate pronunțată, folosim și capsule de Griffonia sau Valeriană cu Magneziu. Rezultate foarte bune am obținut la pacienții depresivi sau anxioși-depresivi cu Sunătoarea cu Magneziu, care are un efect tonic psihic extraordinar. Adesea, după o lună de tratament, pacientul devine mult mai activ și mai optimist.
– Ce dietă trebuie să urmeze pacienții cu diabet?
– Depinde de situație. Dacă au greutatea normală sau apropiată de normal, simplul consum al alimentelor cu indice glicemic scăzut este suficient. În cazul diabeticilor obezi, este necesar și un regim disociat, în care grăsimile, proteinele și glucidele să nu fie amestecate. Totuși, de multe ori, preponderența alimentelor cu indice glicemic scăzut este suficientă.
– Ce înseamnă alimente cu indice glicemic scăzut?
– Indicele glicemic (IG) reprezintă viteza cu care este asimilat zahărul din alimente în sânge. Cu cât această viteză este mai mică, cu atât mai multe beneficii are bolnavul de diabet. Dacă zahărul este eliberat mai lent în corp, glicemia rămâne în limite normale, iar senzația de sațietate se menține mai mult. Folosind alimente cu indice glicemic scăzut, pacientul diabetic nu mai prezintă maxime periculoase ale glicemiei. Salatele de legume, zarzavaturile, rădăcinoasele în stare crudă au un indice glicemic scăzut. Și cerealele integrale (nedecorticate) au această calitate, iar consumul lor în cantități mari este un tratament antidiabetic în sine!
– Ce se întâmplă cu pacienții care n-au la îndemână alimentele cu indice glicemic scăzut despre care vorbiți?
– Echipa DVR a creat capsulele Konjak, de mare ajutor pentru diabetici. Extractul din această plantă conține fibre alimentare care rețin zaharurile în stomac și permit eliberarea lor gradual, lent, în sânge. Se iau câte 2-4 capsule Konjak înainte de micul dejun, prânz sau cină, dar și la orice gustare, oricât de mică. Cu ajutorul acestui extract bogat în fibre, indicele glicemic al alimentelor ingerate este redus considerabil. De asemenea, cu ajutorul Konjak se obține și scăderea în greutate, fiind foarte util la diabeticii supraponderali sau obezi.
– Ce sfaturi aveți pentru cei ce se confruntă cu neuropatia diabetică?
– Pe lângă Telom-R DIAB și DVR Glicemo, esențiale pentru ținerea sub control a glicemiei, recomand și produsele pentru regenerare nervoasă. Rezultate foarte bune am obținut cu DVR-Stem Neuro, o formulă pe bază de lecitină, lăptișor de matcă și ginkgo biloba. De asemenea, recomand cura cu lăptișor de matcă în miere 30%. Aceste două remedii ajută la refacerea terminațiilor nervoase periferice și la recâștigarea sensibilității pielii, stimulând circulația sanguină. Cu aceste două produse se țin cure succesive de trei luni, cu 15 zile de pauză între ele. În plus, se fac aplicații cu crema Telom-R pe zonele afectate. Varianta de cremă cu ardei iute dă rezultate rapide, cu condiția să fie suportat efectul său rubefiant.
– Tratamentele despre care vorbiți dau rezultate și în diabetul de tip 1?
– Rezultate bune avem în prevenția diabetului de tip 1. La copiii și tinerii care au în familie un istoric de diabet sau boli auto-imune, recomandăm Telom-R Imunomod, produs care reglează reacția imunitară, protejând celulele beta ale pancreasului. Pentru prevenție, este importantă și evitarea stresului, a consumului de zahăr și de aditivi alimentari.
– Dacă nu poate fi vindecat, măcar se poate ameliora diabetul de tip 1?
– Vorbim despre o formă de diabet insulino-dependentă, deci nu se poate renunța la insulină. În schimb, doza de insulină poate fi stabilizată și menținută scăzută, ceea ce prelungește sănătatea organelor vitale și îmbunătățește calitatea vieții. Recomand Telom-R DIAB și DVR Glicemo, administrate în doze progresive, începând cu o capsulă pe zi. În funcție de scăderea glicemiei indusă de acestea se reglează și doza zilnică de insulină. Utile sunt și curele cu lăptișor de matcă, care ajută la ameliorarea sau chiar stoparea complicațiilor neurologice, cardiovasculare și renale ale acestui tip de diabet.
EDUARD COMAN
Produsele prezentate în acest articol pot fi comandate la tel. 0736.270.998, de pe site-ul www.dvrpharm.ro sau pe mail, la adresa: [email protected].