Nutriționiștii și specialiștii în medicină funcțională recomandă tot mai des berberina, ca o soluție naturală pentru scăderea în greutate, reducerea glicemiei și scăderea rezistenței la insulină. Considerată un nutrient-fenomen, berberina și-a câștigat reputația în urma studiilor care i-au demonstrat eficiența, comparativ cu medicamentele utilizate în controlul glicemiei. Aflăm mai multe despre berberină și efectele sale asupra organismului de la d-na dr. Gianina Farcaș, specialist în medicină funcțională, psihosomatică și terapeut IFS.
– Prima întrebare este ce reprezintă, de fapt, berberina și care este originea ei? Piața farmaceutică e plină de suplimente alimentare. De ce am alege-o tocmai pe ea?
– Berberina este un compus bioactiv pe care îl găsim în plante, fiind prezentă într-o cantitate semnificativă în scoarța și rădăcina de dracilă (Berberis vulgaris), un arbust des întâlnit, atât în Europa, cât și în Asia. Există însă și alte surse pentru extragerea berberinei: goldenseal (Hydrastis canadensis), o plantă originară din America de Nord, și arpașul indian sau copacul de turmeric (Berberis aristata), originar din Himalaya. Berberina ajută la menținerea echilibrului glicemic, într-un mod similar cu acțiunea antidiabeticelor orale: crește sensibilitatea celulelor la insulină și le semnalizează să absoarbă glucoza din sânge pentru energie, reducând nivelul glicemiei. Este un supliment natural ideal pentru cei care se confruntă atât cu rezistența la insulină, cât și cu diabetul zaharat de tip 2. De asemenea, reduce colesterolul LDL și trigliceridele, îmbunătățind profilul lipidic. Berberina are un puternic efect antioxidant, protejând corpul de stresul oxidativ. În plus, are efecte antifungice și antimicrobiene, fiind eficientă inclusiv în infecțiile cu Candida, proprietăți utile în tratarea infecțiilor la nivelul tractului digestiv și în tratarea suprapopulării bacteriene a intestinului subțire.
– Cum putem afla dacă avem sau nu rezistență la insulină?
– Celulele care produc insulină se află în pancreas și sunt suprasolicitate în caz de rezistență la insulină, ducând la apariția diabetului zaharat de tip 2. Dacă nu a fost clar până acum ce este cu această rezistență la insulină, imaginați-vă că glucoza intră în celule prin niște portițe. Ei bine, aceste portițe sunt blocate de acizii grași liberi (AGL), deci problema cea mare nu este neapărat glucoza. Poarta este deschisă de către insulină, dar dacă acizii grași o blochează, atunci insulina poate să tot „bată la ușă”, fiindcă ea nu se va deschide. În acest fel, se va acumula din ce în ce mai multă insulină în corp. La un moment dat, ea va reuși să „spargă ușa” blocată de acizii grași, însă pancreasul va obosi să o producă. Așadar, diabetul zaharat tip 2 apare ca răspuns la insulino-rezistență. Metoda cea mai rapidă pentru a afla dacă avem rezistență la insulină este să efectuăm o analiză din sânge, numită indicele HOMA. Acest indice urmărește glicemia și nivelul de insulină din sânge pentru a afla din timp gradul de rezistență la insulină și funcția celulelor beta pancreatice. O analiză suplimentară, în caz că indicele HOMA a ieșit mărit, este hemoglobina glicozilată (HbA1c) din sânge, care indică dacă glicemia a fost menținută sub control în ultimele trei luni sau au existat dezechilibre. Însă controlul periodic al glicemiei nu este suficient; multe persoane se complac cu o valoare a glicemiei aproape de limita superioară pentru mult timp, pentru ca ulterior să descopere că au diabet zaharat de tip 2. Recomandarea mea este să înceapă să facă schimbări din timp, iar dacă au grăsime abdominală și indice HOMA modificat, este imperios necesar să adauge berberina în suplimentarea zilnică.
– Cum reușește berberina să reducă rezistența la insulină și să regleze nivelului de zahăr din sânge?
– În primul rând, berberina reduce sinteza de glucoză în ficat, ceea ce scade în mod direct cantitatea de glucoză eliberată în sânge. Ea reușește acest lucru prin activarea unei enzime esențiale – AMPK, care reglează metabolismul și reduce producția de glucoză hepatică. Activarea AMPK ajută celulele să utilizeze mai eficient glucoza, sprijinind echilibrul energetic al organismului. Un alt mecanism important al berberinei este reducerea absorbției glucozei din intestin, ceea ce înseamnă că o cantitate mai mică de glucoză ajunge în sânge după mese. Acest efect este util în controlul vârfurilor glicemice postprandiale, contribuind astfel la o mai bună gestionare a nivelului de zahăr din sânge pe termen lung.
– Cum acționează berberina în scăderea colesterolului?
– Berberina contribuie la reglarea nivelului de colesterol și trigliceride din sânge, reducând riscul de formare a plăcilor de aterom și prevenind leziunile vasculare provocate de factori precum hipertensiunea arterială, inflamația și nivelul crescut de colesterol. Berberina inhibă o enzimă cheie implicată în sinteza colesterolului, scăzând producția sa internă și stimulând excreția colesterolului în exces. Rezultatul este reducerea nivelului de colesterol LDL (considerat „rău”) și a trigliceridelor, iar în unele cazuri, poate chiar să crească nivelul colesterolului HDL („bun”), ceea ce contribuie la un profil lipidic sănătos.
– Ajungem și la scăderea în greutate… Cum contribuie berberina la gestionarea greutății?
– Berberina susține pierderea în greutate, prin stimularea arderii grăsimilor și reducerea producției de lipide, iar când este combinată cu oțetul de mere, efectele pot fi amplificate. Oțetul de mere are propriile beneficii metabolice: ajută la reglarea glicemiei după mese și la reducerea poftei de dulce, fiind de ajutor în controlul apetitului. Împreună, berberina și oțetul de mere ajută la echilibrarea glicemiei și îmbunătățesc sensibilitatea la insulină, contribuind astfel la reducerea sănătoasă a greutății și la scăderea procentului de grăsime corporală. Combinația poate fi utilă, mai ales pentru cei care doresc să-și mențină un profil metabolic echilibrat și să-și optimizeze pierderea în greutate prin metode naturale.
– Cum se administrează berberina pentru eficacitate maximă?
– Pentru a maximiza beneficiile berberinei, studiile recomandă o dozare fragmentată, de 500 mg pe administrare, de 2-3 ori pe zi. Această schemă susține o absorbție mai bună și reduce riscul de disconfort gastric. Dozele mari luate deodată nu sunt atât de eficiente, fiindcă absorbția o să fie una asemănătoare, dar efectele secundare pot fi amplificate. Dozele multiple, de câte 500 mg, pe parcursul zilei pot menține nivelurile glicemice stabile în organism și sprijină eficacitatea.
– Care sunt efectele secundare? Există persoane care ar trebui să fie precaute în utilizarea acestui supliment?
– Berberina se administrează cu 30 minute înainte de mese. În felul acesta, are o absorbție mai bună. Atunci când se administrează o doză mare de berberină într-o singură priză, pot să apară simptome digestive: greață, diaree, crampe abdominale sau constipație. Din acest motiv, sunt de preferat dozele mici, în 2-3 prize zilnice, iar persoanele sensibile pot lua berberina după masă, ca să evite manifestările digestive. Trebuie să avem grijă la utilizarea ei împreună cu un alt antidiabetic oral, deoarece combinația lor poate cauza hipoglicemie! Berberina interacționează cu medicamentele antihipertensive și anticoagulante, putând intensifica efectul acestora. De asemenea, interferează cu medicamentele imunosupresoare, utilizate după transplant de organe sau pentru boli autoimune, dar și cu unele antibiotice din clasa tetraciclinelor. Atenție, berberina nu poate fi administrată la femeile însărcinate sau care alăptează, fiindcă aceasta trece prin placentă și este excretată în laptele matern. Nu este indicată nici pentru copii, fiindcă încă nu există suficiente studii. Pentru că berberina este eliminată prin ficat, nu le este recomandată nici pacienților cu boli hepatice severe!
– Ne puteți recomanda un supliment cu berberină eficient?
– Eu am avut rezultate foarte bune cu produsul Berberine 500 mg de la Zenyth, folosit atât personal, cât și de către pacienții mei cu sindrom metabolic și rezistență la insulină. Este produsul în care am încredere și pe care îl recomand din tot sufletul. Pot să vă povestesc ce am observat pe mine atunci când am asociat Berberine cu Apple Cider Vinegar – oțetul de mere de la Zenyth. Am folosit un senzor pentru glicemie o vreme și mi-am permis să testez diferite combinații alimentare. Într-o zi, am verificat ce se întâmplă cu glicemia mea dacă mănânc o prăjitură pe stomacul gol. Am observat că glicemia a crescut, apoi a scăzut rapid, lucru care m-a făcut să îmi fie foame la mai puțin de două ore după aceea. Ziua următoare, am luat câte o capsulă de Berberine și Apple Cider Vinegar, înainte de a mânca prăjitura. În acest caz, glicemia a crescut, dar s-a păstrat în platou și nu mi-a mai fost foame atât de repede ca în primul caz. Așa că alegeți berberina și oțetul de mere, pentru a vă păstra echilibrul glicemic!
Suplimentele alimentare prezentate în acest articol pot fi achiziționate online, pe www.zenyth.ro, la tel. 0213.000.000, din farmacii și magazine naturiste