Intra aici pe site ul vechi "Formula AS"

BERBERINA – un ajutor redutabil în controlul glicemiei și al colesterolului

Dr. Gianina Farcaș

Nutriționiștii și specialiștii în medicină func­țională recomandă tot mai des ber­berina, ca o soluție naturală pentru scă­derea în greutate, reducerea glicemiei și scăderea rezistenței la insulină. Considerată un nutrient-fenomen, berberina și-a câștigat reputația în urma studiilor care i-au demonstrat eficiența, comparativ cu medicamentele utilizate în con­tro­lul glicemiei. Aflăm mai multe despre berberină și efectele sale asupra organismului de la d-na dr. Gianina Farcaș, specialist în me­di­cină funcțională, psihosomatică și terapeut IFS.

– Prima întrebare este ce re­prezintă, de fapt, ber­be­rina și care este originea ei? Pia­ța farma­ceu­tică e plină de su­plimente alimen­tare. De ce am ale­ge-o tocmai pe ea?

– Berberina este un compus bioactiv pe care îl găsim în plante, fiind prezentă într-o cantitate sem­nificativă în scoarța și rădăcina de dracilă (Berberis vulga­ris), un arbust des întâl­nit, atât în Europa, cât și în Asia. Există însă și alte surse pentru extra­ge­rea berberinei: gol­den­­seal (Hydrastis cana­densis), o plantă ori­ginară din America de Nord, și arpașul indian sau copacul de turmeric (Berberis aristata), ori­ginar din Himalaya. Ber­­berina ajută la men­ține­rea echilibrului glicemic, într-un mod similar cu ac­țiunea antidiabeticelor orale: crește sensibilitatea celulelor la insulină și le semnalizează să absoarbă glucoza din sânge pentru energie, reducând nivelul glicemiei. Este un su­pliment natural ideal pentru cei care se confruntă atât cu rezistența la insulină, cât și cu diabetul zaha­rat de tip 2. De asemenea, reduce colesterolul LDL și trigliceridele, îmbunătățind profilul lipidic. Ber­berina are un puternic efect antioxidant, pro­tejând corpul de stresul oxidativ. În plus, are efecte anti­fungice și antimicrobiene, fiind eficientă inclu­siv în infecțiile cu Candida, proprietăți utile în tra­tarea infecțiilor la nivelul tractului digestiv și în tra­tarea suprapopulării bacteriene a intestinului sub­țire.

– Cum putem afla dacă avem sau nu rezistență la insulină?

– Celulele care produc insulină se află în pancreas și sunt suprasolicitate în caz de rezistență la insulină, ducând la apariția diabetului zaharat de tip 2. Dacă nu a fost clar până acum ce este cu această rezistență la insulină, imaginați-vă că glucoza intră în celule prin niște portițe. Ei bine, aceste portițe sunt blocate de acizii grași liberi (AGL), deci problema cea mare nu este neapărat glucoza. Poarta este deschisă de către insulină, dar dacă acizii grași o blochează, atunci insulina poate să tot „bată la ușă”, fiindcă ea nu se va deschide. În acest fel, se va acumula din ce în ce mai multă insulină în corp. La un moment dat, ea va reuși să „spargă ușa” blocată de acizii grași, însă pancreasul va obosi să o producă. Așadar, diabetul zaharat tip 2 apare ca răspuns la insulino-rezistență. Metoda cea mai rapidă pentru a afla dacă avem rezis­tență la insulină este să efectuăm o analiză din sânge, numită indicele HOMA. Acest indice ur­mă­­rește glicemia și nivelul de insulină din sânge pen­tru a afla din timp gradul de rezistență la insulină și funcția celulelor beta pancreatice. O analiză su­plimentară, în caz că indicele HOMA a ieșit mă­rit, este hemoglobina glicozilată (HbA1c) din sânge, care indică dacă glicemia a fost men­ținută sub con­trol în ultimele trei luni sau au exis­tat dezechilibre. Însă controlul periodic al glice­miei nu este sufi­cient; multe persoane se complac cu o valoare a glicemiei aproape de limita supe­rioară pentru mult timp, pentru ca ulterior să desco­pere că au diabet zaharat de tip 2. Recomandarea mea este să înceapă să facă schimbări din timp, iar dacă au grăsime abdominală și indice HOMA modificat, este im­perios necesar să ada­u­ge berberina în suplimen­ta­rea zilnică.

– Cum reușește berberina să redu­că rezistența la insulină și să regleze nivelului de zahăr din sânge?

Dracilă (Foto: Shutterstock)

– În primul rând, berberina reduce sinteza de glucoză în ficat, ceea ce scade în mod direct cantitatea de glu­coză eliberată în sânge. Ea reușește acest lucru prin activarea unei enzime esen­țiale – AMPK, care reglează meta­bo­lismul și reduce producția de glucoză he­patică. Activarea AMPK ajută ce­lu­lele să utilizeze mai eficient glucoza, spri­jinind echilibrul energetic al orga­nis­mului. Un alt mecanism impor­tant al berberinei este reducerea ab­sorbției glucozei din intestin, ceea ce înseamnă că o can­ti­tate mai mică de glucoză ajun­­­ge în sânge după mese. Acest efect este util în con­tro­lul vâr­furilor glicemice post­­pran­dia­le, con­tri­buind astfel la o mai bu­nă gestio­nare a ni­velului de za­hăr din sânge pe termen lung.

– Cum acționează ber­berina în scăderea colestero­lului?

– Berberina contribuie la reglarea nivelului de coles­terol și trigliceride din sânge, reducând riscul de formare a plăcilor de aterom și pre­venind leziunile vasculare provocate de factori precum hipertensiunea arterială, infla­mația și nivelul crescut de colesterol. Ber­be­rina inhibă o enzimă cheie impli­cată în sinteza colesterolului, scă­zând producția sa internă și sti­mulând excreția colesterolului în ex­ces. Rezultatul este reducerea nivelului de colesterol LDL (consi­derat „rău”) și a tri­gliceridelor, iar în unele cazuri, poate chiar să creas­că nivelul colesterolului HDL („bun”), ceea ce contribuie la un profil lipi­dic sănătos.

– Ajungem și la scăderea în greu­tate… Cum contribuie berbe­rina la ges­tio­narea greutății?

– Berberina susține pierderea în greu­tate, prin stimularea arderii grăsimilor și reducerea producției de lipide, iar când este combinată cu oțetul de mere, efectele pot fi am­plificate. Oțetul de mere are pro­priile beneficii metabolice: ajută la re­gla­rea gli­cemiei după mese și la reducerea poftei de dulce, fiind de ajutor în controlul apetitului. Îm­preună, berberina și oțetul    de mere ajută la echili­brarea gli­cemiei și îmbunătățesc sensibilitatea la insulină, contribuind astfel la reducerea sănătoasă a greutății și la scăderea procentului de grăsime cor­porală. Combinația poate fi utilă, mai ales pentru cei care doresc să-și mențină un profil metabolic echilibrat și să-și optimizeze pierderea în greutate prin meto­de naturale.

– Cum se administrează berberina pentru eficacitate maximă?

– Pentru a maximiza beneficiile berberinei, stu­diile recomandă o dozare fragmentată, de 500 mg pe administrare, de 2-3 ori pe zi. Această sche­mă susține o absorbție mai bună și reduce riscul de dis­confort gastric. Dozele mari luate deodată nu sunt atât de eficiente, fiindcă absorbția o să fie una ase­mănătoare, dar efectele secundare pot fi ampli­fi­cate. Dozele multiple, de câte 500 mg, pe parcursul zilei pot menține nivelurile glicemice stabile în organism și sprijină eficacitatea.

– Care sunt efectele secundare? Există per­soane care ar trebui să fie precaute în utilizarea acestui supliment?

– Berberina se administrează cu 30 minute înainte de mese. În felul acesta, are o absorbție mai bună. Atunci când se administrează o doză mare de berberină într-o singură priză, pot să apară simp­tome digestive: greață, diaree, crampe abdo­minale sau constipație. Din acest motiv, sunt de pre­ferat dozele mici, în 2-3 prize zilnice, iar per­soanele sensibile pot lua berberina după masă, ca să evite manifestările digestive. Trebuie să avem grijă la utilizarea ei împreună cu un alt antidiabetic oral, de­oarece combinația lor poate cauza hipo­glicemie! Ber­berina interacționează cu medica­men­tele antihi­per­tensive și anticoagulante, putând intensi­fica efec­tul aces­tora. De asemenea, interferează cu me­dica­mentele imunosupresoare, utilizate după trans­plant de organe sau pentru boli autoimune, dar și cu une­le antibiotice din clasa tetraciclinelor. Aten­ție, ber­berina nu poate fi administrată la fe­meile însărci­nate sau care alăptează, fiindcă aceasta trece prin placentă și este excretată în laptele matern. Nu este indicată nici pentru copii, fiindcă încă nu există suficiente studii. Pentru că berberina este eliminată prin ficat, nu le este recomandată nici pacienților cu boli hepatice severe!

– Ne puteți recomanda un supliment cu ber­berină eficient?

– Eu am avut rezultate foarte bune cu produsul Berberine 500 mg de la Zenyth, folosit atât per­so­nal, cât și de către pacienții mei cu sindrom me­ta­bolic și rezistență la insulină. Este produsul în care am încredere și pe care îl recomand din tot sufletul. Pot să vă povestesc ce am observat pe mine atunci când am asociat Ber­berine cu Apple Cider Vinegar – oțetul de mere de la Zenyth. Am fo­losit un senzor pentru gli­ce­mie o vreme și mi-am per­mis să testez diferite combi­nații alimen­tare. Într-o zi, am verificat ce se întâmplă cu glicemia mea dacă mănânc o prăjitură pe stomacul gol. Am observat că glicemia a crescut, apoi a scăzut rapid, lucru care m-a făcut să îmi fie foame la mai puțin de două ore după aceea. Ziua următoare, am luat câte o capsulă de Berberine și Apple Cider Vinegar, înainte de a mânca prăjitura. În acest caz, glicemia a crescut, dar s-a păs­trat în platou și nu mi-a mai fost foame atât de repede ca în primul caz. Așa că alegeți berberina și oțetul de mere, pentru a vă păstra echilibrul glicemic!

Suplimentele alimentare prezentate în acest articol pot fi achiziționate online, pe www.zenyth.ro, la tel. 0213.000.000, din farmacii și magazine naturiste

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

ro_RORomanian