• O plantă binecuvântată, prin însăși denumirea sa populară – „Mâna Maicii Domnului” – Caprifoiul are o forță vindecătoare pe care începem tot mai mult să o descifrăm. În China, este folosit în lupta cu Covid-19 •
Ce ne spune tradiția populară?
Legenda spune că atunci când Fecioara Maria a mers să o viziteze pe Elisabeta, care era însărcinată cu Ioan Botezătorul, aceasta i-a vorbit şi despre o boală pe care o avea de multă vreme şi căreia nu-i găsise leac. Atunci Fecioara Maria a dus-o în grădină, de unde a cules o plantă căreia Elisabeta nu-i dăduse nicio atenţie până atunci. A luat-o, a ţinut o clipă mâna peste ea şi i-a dat-o rudei sale. Elisabeta a luat planta, a făcut o fiertură din ea şi s-a vindecat, de parcă boala îi fusese luată cu mâna. Oamenii au aflat apoi despre iarba tămăduitoare, şi când cineva o întreba pe Elisabeta cum se cheamă planta cea bună de leac, ea spunea bucuroasă: „Mâna Maicii Domnului”, şi surâdea, la amintirea întâlnirii cu Fecioara Maria.
Caprifoiul în fitoterapie
Caprifoiul, plantă originară din Asia, crește spontan și în Europa. Este o plantă cățărătoare, iar lăstarii, acoperiți cu frunzulițe mici, pot atinge 3-4 metri. Florile, de culoare alb și crem, sunt mici și parfumate, apar în lunile mai și iunie, dispar pe timpul verii și reapar la începutul toamnei. Există circa 180 de specii de Caprifoi în regiunile temperate, iar despre ele se spune că toate au proprietăți terapeutice, cu toate că nu sunt folosite în fitoterapia clasică, modernă. În fitoterapia tradițională – populară – sunt cunoscute următoarele efecte ale plantei: expectorant, emolient, antispastic, diuretic, laxativ, antimicrobian, sedativ. Sunt utilizate florile și frunzele, uneori și semințele. Fructele, în schimb, sunt toxice.
Chinezii aduc Caprifoiul în atenția lumii științifice
Caprifoiul a fost adus în atenția publică în acest an, 2020, de către cercetătorii chinezi, datorită strădaniei lor de a găsi soluții eficiente în tratarea Covid-19. În China, planta a devenit „vedeta” destinată să ajute organismul infectat cu virusul SARS-CoV-2 să își recapete starea de sănătate.
Totul a pornit de la utilizarea Caprifoiului (de mii de ani), în medicina tradițională chineză, fiind inclus într-o serie de complexe fitoterapice (amestecuri de ierburi), destinate prevenirii și tratării afecțiunilor respiratorii. Caprifoiul a fost folosit apoi și în secolul XXI, pentru tratarea epidemiei SARS (sindromul respirator acut), care a afectat lumea în perioada 2000-2003.
Cercetările științifice conduse de prof. Chen-Yu Zhang, ale căror rezultate au fost publicate în 2014, au concluzionat că decoctul de Caprifoi, îmbogățit cu un microARN vegetal al acestei plante – MIR2911, ar putea inhiba replicarea unor virusuri gripale A (IAV), inclusiv H1N1, H5N1 și H7N9. Reluat în 2020, studiul a fost realizat sub coordonarea aceluiași prof. Zhang, la Universitatea Nanjing și într-un spital din acest oraș, urmărind felul în care MIR2911 influențează virusul SARS-CoV-2. Au fost obținute rezultate încurajatoare, care susțin efectul pozitiv al Caprifoiului, prin inhibarea replicării SARS-CoV-2 și accelerarea conversiei negative a pacienților infectați, ceea ce se traduce prin vindecare, constituind astfel o strategie terapeutică de luat în considerare pentru tratarea Covid-19.
Pe de altă parte, de la dr. Ioan Dumitrescu, medic român specializat și în medicina tradițională chineză, am aflat că doctorul chinez Sarah Li, referindu-se la efectele antivirale și imunomodulatoare ale Caprifoiului, recomandă utilizarea plantei în cure periodice, în special în perioada de debut a infecției cu Covid-19, pentru a împiedica propagarea virusului din tractul respirator superior (nas, gât) în plămâni.
Caprifoiul în gemoterapie
La noi în țară, dacă fitoterapia clasică nu a mizat pe efectele terapeutice ale Caprifoiului, în schimb, gemoterapia nu l-a trecut cu vederea. Se folosesc mlădițele Caprifoiului de munte – ca întotdeauna, în gemoterapie se aleg speciile care cresc spontan, în arealul în care efectele terapeutice se relevă cel mai bine. Tinerele mlădițe, bogate în factori de creștere, celule stem vegetale și compuși activi specifici acestei faze de dezvoltare a plantei, au fost studiate ca extract gemoterapic, obținut prin rețeta clasică, prin macerare la rece, într-un amestec glicero-alcoolic.
Gemoterapicul de Caprifoi acționează la nivel respirator, cu recomandare în special în tuse și răgușeală, în afecțiuni respiratorii acute sau cronice. La Plantextrakt se fabrică Extractul din mlădițe de Caprifoi și Polygemma 3 – Tuse, care conține, pe lângă gemoterapicele de carpen, călin, și Caprifoi.
Ca mulți alți medici din România specializați în gemoterapie, dr. Mihaela Orodan, medic primar Medicină de urgență din Arad, îl recomandă pacienților săi cu rezultate foarte bune, observând că „este bine tolerat în administrări pe perioade lungi de timp, mai ales la pacienții suferinzi de afecțiuni respiratorii cronice, însoțite de tuse uscată sau umedă.”
Literatura de specialitate din domeniul gemoterapiei menționează recomandarea Extractului din mlădițe de Caprifoi în gripă, un aspect mai puțin experimentat de medicii din România specializați în gemoterapie. Rezultatele studiilor realizate de către cercetătorii chinezi ne orientează o dată în plus să includem această recomandare pentru gemoterapicul de Caprifoi, fie că este vorba de gripa sezonieră sau infecția Covid-19, de la primele semne de boală, pentru a susține organismul în efortul său de reechilibrare și vindecare.
Recomandarea în infecțiile respiratorii de etiologie virală este susținută și de celelalte arii de acțiune ale gemoterapicului de Caprifoi, precum ficatul și splina, ale căror funcții le reechilibrează, cu recomandare și pentru cazuri de ficat sau splină mărite în volum (hepatomegalie, splenomegalie). Astfel, buna funcționare a ficatului, organ-cheie în producţia de energie pentru organism, este esențială pentru refacerea din boală. În ce privește splina, aceasta este un organ important pentru o bună imunitate a organismului, fiind responsabilă și cu producția de anticorpi, astfel încât disfuncționalitățile de la acest nivel predispun la îmbolnăvire.
Natura își dezvăluie pas cu pas misterele și ține de inteligența umană să caute în acest izvor nesecat de sănătate soluții pentru vindecare. În ce privește Caprifoiul, cercetările științifice vor continua, iar experiența clinică va fi cea care va trage concluziile finale. Gemoterapia, pe de altă parte, îmbogățește arsenalul terapeutic natural și ne convinge prin efectele sale, lipsite de reacții adverse.
Farm. CARMEN PONORAN
Momentan folosesc aceste produse, sunt cu efect mai greoi dar pana la urma dau rezultate. Mulțumesc
Sunt remedii excepționale dar au efect în timp. Mulțumesc