Intra aici pe site ul vechi "Formula AS"

România, de azi pe mâine

96,3%, atât reprezentau cheltuielile statului cu salariile din sectorul public și cu pensiile din luna august a acestui an, bani luați din veniturile fiscale și din contribuțiile sociale la buget. În termeni populari, dacă statul ar fi un om simplu, asta s-ar traduce prin „a trăi de la o lună la alta”. Ca și cum toți banii s-ar duce pe cheltuieli cu­ren­te, pe mâncare și pe cele tre­buin­cioa­se casei, ceea ce ar însemna că, din res­tul de bani rămași, n-ar mai exista nicio șan­să să mai faci vreo investiție, să mai cârpești pe ici, colo, prin casă, să mai pui pe tine o haină bună de sărbători. Și-ar mai însemna că, dacă ar apărea vreo cheltuială nepre­vă­zută, n-ai avea încotro și ar trebui să treci „pe caiet” sau să te împrumuți din stânga sau din dreapta. Dar cum toată lumea știe că abia te târâi de la o lună la alta, orice ajutor poate fi privit cu suspiciune: „Dacă nu mai are bani să-mi restituie împrumutul?”.

Cam asta e, acum, situația României, care, din septembrie, a anunțat prin Gu­vern (presat de majoritatea populistă din Parlament) creșterea cu 14% a pensiilor și pe care același Parlament (unde Gu­ver­nul nu deține controlul), a mărit-o, din pix, la 40%. Dacă până în septem­brie statul dădea, practic, pe pensii și sa­larii tot ce strângea din taxe și impozite, acum, după ce PSD, ALDE, Pro Ro­mâ­nia și UDMR au forțat creșterea pen­sii­lor la 40%, statul este, oficial, pe minus. Nu va mai putea plăti pensiile și salariile decât dacă se va împrumuta, lună de lună. Despre orice fel de investiții – care să producă bani și să plătească, la rândul lor salarii în economie – nici nu mai poa­te fi vorba!

Cu două rânduri de alegeri în față, PSD-ul – pe care Marcel Ciolacu ni-l pre­zenta ca pe un partid dornic să se re­for­meze – și UDMR-ul, care se declara deschis să ajute PNL-ul după alegerile ge­nerale, dau șah și mat Guvernului Or­ban. Dacă ar fi, însă, doar consecințe de ordin politic, ar fi cum ar fi. Dar con­se­cințele, dintre cele mai grave în ultimii 30 de ani, vor fi de ordin economic și îi vor afecta în mod direct chiar pe cei cărora PSD-ul și acoliții lui din Parla­ment se prefac că le poartă de grijă. În­tr-un context pandemic în care marile eco­­nomii ale lumii se confruntă cu că­deri ne­maivăzute după al Doilea Război Mon­­dial, Uniunea Europeană a aver­ti­zat, în repetate rânduri, țările membre să fie atente cum își cheltuiesc banii. Prin votul Parlamentului, România se pune iarăși, în cazul creșterii pensiilor, de-a curmezișul direcției europene. Agențiile de rating se pregătesc să scadă ratingul Ro­mâniei la un nivel la care împru­mu­turile se vor face tot mai greu și tot mai scump, iar leul se va devaloriza tot mai tare. Întreg occidentul civilizat așteaptă cu înfrigurare iarna care va veni – cu efecte încă necunoscute în plan sanitar și economic –, toată lumea se pregătește pentru ce-i mai rău, numai România o ia înaintea tuturor și își votează, în Par­lament, cu două mâini, propria criză. În sfârșit, suntem primii!

Ciprian Rus

Jurnalist, trainer şi analist media. A debutat în 1997 şi a activat în presa studenţească până în 2001, după care şi-a continuat activitatea la „Monitorul de Cluj”, unde a fost, pe rând, reporter, editor şi redactor-şef. În 2008, a fost recrutat în cadrul trustului Ringier, ca redactor-şef al publicaţiei „Compact”, apoi ca online content manager al site-ului capital.ro şi ca redactor-şef adjunct al săptămânalului „Capital”. Din 2010 este reporter la săptămânalul „Formula AS”.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

ro_RORomanian