
Muzeul satului vâlcean se află pe partea stângă a șoselei naționale care leagă Râmnicu Vâlcea de Sibiu. Integrat, cumva, în peisaj, nu-l bagi de seamă, în mersul mașinii. Doamne, și ce frumuseți ascunse se află între hotarele lui! Întins până la linia crenelată de dealuri a orizontului, el ocrotește o impresionantă „rezervație de trecut”: case vechi, de Horezu, cu foișor, case de lemn, cu pridvor înalt, școli primare, în care cu puțin efort auzi sunând clopoțelul, cule mărețe… Și toate drumurile muzeului sunt împănate cu biserici, troițe și fântâni… Satul vâlcean, în toată frumusețea trecutului său… În acest decor ales atât de inspirat urma să aibă loc vernisajul expoziției pentru care venisem, anume, din București: Expoziția de icoane a „Școlii vâlcene de la Vlădești”. Vernisajul a avut neașteptat de mult public, venit – cu masca pe față – din oraș, dar și din satele din împrejurimi. Expoziția a fost organizată simbolic în clădirea Școlii primare, rămasă din vremea lui Spiru Haret. Băncile ei îmi aminteau de băncile primilor mei ani de școală, așa că m-am simțit acolo ca acasă, în copilărie. Iar împrejurul meu, pline de o strălucire imperială, se înșirau icoanele meșterilor vâlceni. Sfinți cu aure puternice, Hriști ca niște apariții incandescente, scene biblice pline de candoare, pictate într-un jar de culori și de aur. Să strângi la un loc, în mileniul trei, bântuit de ateism și religii fărâmițate, atâția iconari dintr-un singur județ e, cu adevărat, impresionant… Și am vrut să aflu misterul…
Gheorghe Dican, președintele Filialei vâlcene a Uniunii Artiștilor Plastici din România
„În Vâlcea există o patimă a icoanelor”

– Acum câţiva ani, am ajuns la concluzia că în Vâlcea exista un fenomen extraordinar: pasiunea picturii icoanelor pe lemn sau pe sticlă. Un curent prezent și în Școlile de artă, și la amatori, dar și la artiștii profesioniști. Și m-am gândit că ar fi bine să-i adun în jurul Uniunii Artiștilor Plastici din Vâlcea, pe cei care sunt cu adevărat înclinaţi spre arta icoanei. Aşa s-a născut „Şcoala de iconari de la Vlădeşti”, în jurul sculptorului Alexandru Nancu, decedat, din păcate, și al Luizei Barcan. Și iată că acum, cu maeștrii noștri iconari din Vâlcea, suntem la al patrulea eveniment. Ne-am legat şi ne vom lega în continuare de „Muzeul satului vâlcean”, pentru că este gazda noastră ideală, și vom merge mai departe cu acest act cultural. Anul acesta am primit o propunere din Grecia, din orașul Kozani (citește „Cojani”, din Macedonia grecească). Există acolo o asociație numită „Aristotelis”, care cuprinde iconari amatori, dar își doresc mult să devină, la rândul lor, profesioniști. Așa că s-au gândit să facă un parteneriat cu Școala noastră de iconari, să ne înfrățim. În ediția aceasta a manifestării sunt în expoziție trei pictorițe din Grecia. Anul viitor, mergem noi la ei.
LUIZA BARCAN, critic de artă, Vâlcea
„Biserica de lemn este nava cu care plutim către cer”
– Doamnă Barcan, cum ați reușit să adunați atâția iconari talentați, dintr-un singur județ? Să fie „de vină” numărul mare de mânăstiri existente în zonă, adevărate tezaure de icoane vechi?

– Într-o zi, pictorul Gheorghe Dican m-a întâlnit la galeria UAP și mi-a zis: „Nu ai vrea tu să aduni toți iconarii din Vâlcea și să faceți o grupare?”. Mi s-a părut o idee minunată. Și la prima întâlnire cu părintele iconar Sorin Ioan Părăușanu, el a zis: să se numească „Școala de la Vlădești”. Altă idee inspirată. Pentru că, prin tradiție, noi am avut școli de pictură bune în Oltenia de sub Munte: la Teiuș, la Costești, la Dozești, inspirate, așa cum spuneți, de icoanele de preț adăpostite în mânăstirile Vâlcei. Prin urmare, așa i-a rămas numele grupării noastre „Școala de la Vlădești”. Apoi, ne-am întâlnit de mai multe ori pentru discuții interesante, pentru călătorii în județ, pe urmele vechilor iconari. Artiștii noștri au luat contact cu iconografia post-brâncovenească – extrem de interesantă, dar puțin cunoscută. La ultima întâlnire, cei mulți dintre colegi au învățat, de la tânărul pictor de biserici Mihai Ionescu, care e printre cei mai buni din țară, cum se poleiește cu aur o icoană, folosind argila. Așa s-a legat școala noastră, așa au început expozițiile. Iar înfrățirea cu iconarii greci îmi pare extraordinară! De multe ori privesc cerul albastru al Râmnicului și-mi spun că parcă este cerul din Grecia. Dumnezeu leagă lucrurile într-un fel cu totul special.
– Icoanele vâlcene din expoziție sunt extrem de frumoase, par făcute de niște profesioniști.

– Anul acesta avem 50 de icoane, majoritatea recente. Avem și lucrări făcute de copii, pentru care le mulțumesc părinților și profesorilor. Anisia Părăușanu, de pildă, are doar opt ani, și e prezentă în expoziție, cu lucrări minunate. Mântuitorul ne îndeamnă să lăsăm copiii să vină la El, așa că sunt fericită că ei vin alături de noi, să picteze icoane. Ele sunt realizate în toate tehnicile, până și în frescă. Există și o icoană pe pânză, pictată de Augustin Cantea. În ceea ce îi privește pe iconari, legăturile lor sunt foarte clare: tradiția noastră minunată, bisericile, mai ales cele din lemn, de care ne-am atașat extraordinar. Aceste expoziții ale noastre, de la „Muzeul Satului Vâlcean” de la Bujoreni, i-au încurajat și pe alții să aibă grijă de biserica de lemn din localitatea lor, de biserica strămoșească, biserica noastră bunică. Ea este nava cu care plutim către cer.
Preot-iconar Sorin Ioan Părăușanu, din Buda
„Prima biserică pe care am pictat-o a fost ridicată de tatăl meu”
– Cum de sunteți și preot, și iconar, părinte Părăușanu?

– Am urmat, alături de Facultatea de Teologie, și secția de Pictură bisericească, care ființează în cadrul Facultății de Teologie de la București. Am absolvit în 2002, și de atunci am început să lucrez. Prima biserică pe care am pictat-o a fost cea ridicată de tatăl meu. După aceea am mai prins curaj.
– Cum ați ajuns la Școala de Iconari de la Vlădești?
– Grație doamnei Luiza Barcan. Dânsa ne-a unit pe noi, toți iconarii din Vâlcea. În felul ăsta putem să comunicăm între noi, să schimbăm experiențe. Și ne-am dori să fim demni urmași ai școlilor de pictură bisericească, care au existat în Vâlcea. Cum e pictura brâncovenească, mândria Țării Românești.
– Văd că trudiți cu har, la icoane…
– Pictez mult. Pictez icoane, biserici, capele… În diferite teh-nici, deși nu prea am timp de zugrăvit. Fiind preot, trebuie să mă ocup întâi de parohie.
– Eu cred că un preot când pictează o biserică, aproape că o sfințește.
– Așa se pare. Sfinții Părinți ne-au lăsat canoane și au fost, și dintre ei, mulți iconari desăvârșiți. Iconarul respectă canoanele, dar asta nu-i îngrădește libertatea. Până la urmă, cum vrea Dumnezeu, așa iese icoana. Important e să ai dispoziția sufletească potrivită.
– Cum e să fii iconar în mileniul trei?




– Ca să pictezi o icoană, ai nevoie în primul rând de liniște, iar noi acum trăim o vreme plină de gălăgie continuă! De asta, monahii iconari, cei din mânăstiri, au mai multă râvnă spre așa ceva. Așa sunt părintele Ilie, de la Mânăstirea Slănic-Argeș, sau maica Olga, de la Mânăstirea Bistrița-Vâlcea, care pictează dumnezeiește.
– Este un privilegiu că v-ați născut în Vâlcea, între atâtea mânăstiri vechi?
– Da. Și mă și trag din neam de preoți. Așa că mă simt dator, cumva, să duc mai departe tradiția asta, a stilului brâncovenesc. Și apoi, starețul Mânăstirii Sitaru, de lângă București, era Părintele Părăușanu, străbunicul meu. Eu sunt primul pictor de icoană din neamul meu. Nădăjduiesc ca și copiii mei să ducă mai departe această artă sfântă.
Ion Filigean, iconar și pictor de biserici
„E o datorie morală să păstrăm tradiția”
– Sunteți unul dintre iconarii de frunte din Vâlcea. Care a fost drumul dvs.?

– Pe lângă profesia de bază, de pictor bisericesc, pictez icoane pe sticlă. Și folosesc modele luate de la înaintași, mai ales de la țăranii din Ardeal. Curios a fost că la sfârșit de secol 19 – început de secol 20, icoana pe sticlă începuse să aibă un tratament nemeritat. Era văzută ca naivă, ba chiar urâtă. Totul s-a îndreptat când mari artiști francezi, ca Braque, și Picasso, au redescoperit icoana noastră țărănească pe sticlă. Și au spus că e extraordinară. Cât despre drumul meu spre icoană, ea m-a atras încă de pe când eram la Liceul de Artă din Rm. Vâlcea. Făceam tapiserie, dar am zis să încerc și pictura pe lemn. Și s-a nimerit să fiu invitat la o tabără națională de etnografie în Păușa, la Cârlești, din apropiere de Rm. Vâlcea. Și cum meseria se fură – am văzut la cineva cum se face icoana pe sticlă, și acasă am încercat să fac și eu. Pe parcursul anilor, am tot căutat, am studiat. A fost un timp lung de încercări. Apoi, din 2001, am mers la București, la Facultatea de Teologie Ortodoxă. Și azi am ajuns să fac pictură bisericească în toate tehnicile. O meserie căreia îi sunt fidel încă din 1994, când am ținut prima dată o pensulă în mână.
– Cum să te ții de tradiție, într-o lume care nu mai vrea să știe de ea, mizând doar pe nou?

– E o datorie de onoare și morală să păstrăm tradiția. Tradiția românească este, cu adevărat, o comoară. Noi vrem să o ducem mai departe, cu fruntea sus și cu demnitate. Și așa, uneori, noi, creștinii ortodocși, suntem blamați. Încă un motiv să mergem mai departe. Să nu ne lăsăm doborâți. Din fericire, emulația dintre noi, pictorii iconari de la Școala din Vlădești, e excepțională. Deși totul a început abia de doi ani, când am avut și prima expoziție, la „Muzeul de Artă din Vâlcea”.
– Înțeleg că vă e drag ce faceți.
– Ceea ce fac, fac din inimă. Și nici nu mă văd făcând altceva. Pe vremuri, iconarii spuneau rugăciuni înainte să picteze și țineau post. Eu ascult muzică religioasă. Pictura bisericească, dacă nu o faci cu inima și cu sufletul, nu merge deloc.