Intra aici pe site ul vechi "Formula AS"

OCHII

• Organul văzului este extrem de sensibil, iar poluarea masivă îl pune la grele încercări. Dacă aveți ochii uscați sau obosiți, dacă s-au înroșit sau vă ustură, citiți în continuare și veți afla ce anume vă poate fi de ajutor •

Foto: Shutterstock – 6

Ochii sunt ferestrele noastre către lume. Lor le datorăm, de pildă, faptul că pu­tem urca scările fără să ne împie­dicăm și să cădem. Ei ne dau posibilitatea să sesi­zăm pericolele și să ne bucurăm de toată frumu­sețea care ne înconjoară. Vederea ne permite să citim pe chipul interlocutorului nostru, într-o fracțiune de secundă, starea de spirit sau intenția. Din totalitatea percep­țiilor asupra mediului exte­rior, aproxi­mativ 80-90% ne parvin prin interme­diul ochilor. Și tocmai fiindcă simțul văzului are pentru noi o însemnătate vitală, ne îngrijorăm atunci când ochii dau semne că s-ar afla în difi­cultate. Din fericire, afec­țiunile cu adevărat grave sunt destul de rar întâlnite. Cele mai multe dintre problemele oculare pot fi considerate relativ ino­fensive și se rezolvă cu un tra­tament adecvat.

Cum se tratează corect conjunctivita?

Simptomele caracteristice ale conjunc­ti­vitei sunt: înroșirea ochilor, mâncărimile și lăcrimarea, asociate frecvent cu senzația de corp străin. De­seori, ochiul manifestă o sensibilitate exagerată la lumină, iar pleoa­pele se inflamează. Există o mul­titudine de factori declanșatori: bacterii, viruși, alergii, dar și expunerea prelungită la radiațiile solare, suprasolicitarea, contactul cu apa nu tocmai curată din bazinul de înot, sau imprudența de a sta în curent. Toate acestea pot provoca o inflamație. Ea se poate regăsi, de asemenea, și în tabloul clinic al unei gripe.

Adenovirușii cu potențial infecțios ridicat cir­culă în special primăvara și toamna. Ei nu se trans­mit atât prin aer, cât mai ales prin contact direct. În general, ne putem proteja împotriva contami­nării dacă evităm întrebuințarea aceluiași prosop sau a aceleiași creme de către mai mulți membri ai unei familii. Totodată, ar trebui să ne spălăm des pe mâini, căci virușii au capacitatea de a supra­viețui timp îndelungat pe diverse suprafețe, cum ar fi clanțele ușilor sau barele de susținere din mij­loacele de transport în comun.

Infecția bacteriană ar trebui să ne trimită la oftalmolog

Secreția purulentă care se depune pe marginea pleoapelor, încleindu-le în timpul nopții, sem­na­lează o infecție bacteriană. Cei ce prezintă un ase­menea simptom ar trebui să apeleze la un me­dic oftalmolog, care să identifice mai întâi agentul pato­gen și abia apoi să prescrie tratamentul cu un anti­biotic. Pentru persoanele care lucrează în restau­rante, spitale, grădinițe și școli, s-ar cuveni ca vizita la oculist să reprezinte o prioritate. Celor care își desfășoară activitatea în unități unde se găsesc permanent în contact cu publicul ar trebui să li se acorde obligatoriu concediu medical, din cauza pericolului de contagiune.

Ce ne ajută în cazul unui ulcior?

Ulciorul sau urciorul (termenul medical este „orjelet”) apare în urma obstrucției uneia din cele 100.000 de glande sebacee aflate pe marginea pleoa­pei inferioare și a celei superioare. Când se­cre­ția glandulară nu se mai poate scurge, aceasta provoacă o mică inflamație supurativă. În unele situații, pleoapa afectată se umflă și se înroșește în între­gime, devenind dureroasă, îndeosebi la atin­gere.

„Efectul optim asupra ulciorului îl are căldura us­cată, de exemplu cea produsă de o lampă medi­cală cu infra­roșu, la care pleoapa va fi expusă de două-trei ori pe zi, pentru câteva minute”, susțin specialiștii. Lampa se pozițio­nează în fața ochiului închis, la o distanță de 20 până la 40 centimetri. Sub influența căl­durii, secreția cu consistență vâs­coasă se va fluidiza din nou, astfel încât ulcio­rul se poate vindeca după eliminarea puroiului. Dacă el nu dis­pare în decurs de două sau trei zile, se recomandă utilizarea unui unguent oftalmic cu tetra­ciclină. El va fluidifica secre­ția, ajutând ulcio­rul să-și eva­cueze conținutul. În locul lui rămâne uneori, după vin­deca­re, un punct albicios, lip­sit de orice relevanță din punct de vedere medical. Este vorba de un simplu inconvenient este­tic, iar oftal­mologii explică mo­dul în care poate fi înde­părtat chirur­gical: „Intervenția se efec­tuează pe inte­riorul pleoapei, așadar nu se va ob­serva nicio cicatrice. Această operație mi­noră se desfășoară sub anestezie locală și durează în jur de cinci mi­nute.”

Ochii uscați: în ce măsură ne dăunează lucrul la calculator?

Computer, tabletă, smart­phone – în medie, noi ne pe­trecem 34 de ani din viață în fața unui ecran. Este o realitate ine­vita­bilă și nevătămătoare în sine, chiar medicii afirmă că ea nu ne diminuează acuita­tea vizuală. Monitorul generează o singură pro­blemă: ne deter­mină să-l privim fix. În mod normal, noi clipim la intervale de circa opt secunde. Fixarea privirii pe ecran duce însă la blocarea involuntară a mișcării pleoapelor și, în consecință, vom clipi doar la 30 sau 40 de secunde. Această anomalie perturbă filmul lacrimal, care nu-și mai poate îndeplini func­ția de protecție, drept urmare, cor­neea se usu­că, ochii ne ustură sau ve­derea ni se încețoșează. Vorbim de o tul­burare specifică, de­nu­mită „sin­dromul utili­zatorului de calculator”.

Soluția este cât se poate de simplă. În mod normal, așa cum spuneam, noi clipim reflex. Însă în cazul dat, ar trebui s-o facem cu inten­ție, pro­punându-ne deliberat să clipim cam din zece în zece secunde. Deși poate părea comic pentru un observator din afară, acest mic truc rezol­vă de obicei problema. Un ajutor eficient vom găsi și în utilizarea la nevoie a substituenților artificiali ai lacrimilor, care ne stau la dispoziție sub diferite forme: picături, unguente sau geluri. Însă este im­portant să precizăm că nu există o rețetă ideală, universal valabilă. Deci, fiecare va trebui să teste­ze și să descopere individual care preparat i se potrivește mai bine.

Organul văzului are nevoie de anumiți nutrienți?

„Ca toate celelalte organe, și ochii beneficiază de un aport de nutrienți extrași din hrana zilnică și transportați până la celule de fluxul sangvin. Se înțelege, deci, că este deosebit de important să ne asigurăm o alimentație adecvată”, afirmă spe­cialiștii. Dar să vedem care sunt principalele sub­stanțe nutritive indispensabile pentru sănătatea ochilor noștri.

* Vitamina A – Previne sindromul de ochi us­­cat și asigură o vedere normală pe timp de noapte sau în condiții de lumină slabă. Se găsește numai în alimente de origine animală: gălbenuș de ou, lac­tate, ficat. În schimb, precursorul ei, betaca­rotenul, este prezent în multe le­gume și fructe: morcovi, car­tofi dulci, ardei gras, ceapă, andive, dovleac, pe­pe­ne galben, prune, caise, portocale, mango, papaia.

* Vitamina C – Acțiunea ei antioxidantă are o însemnătate esențială pentru ochi. Este nece­sară realizarea unui aport zilnic. Printre sursele cele mai bogate se numără: ardeiul gras roșu și verde, pătrunjelul, broccoli, co­no­pida, varza kale, roșiile, portocalele, lămâile, grepfruitul, ananasul, kiwi, acerola, căp­șunile, coacăzele negre.

* Vitamina E – Oferă protecție împotriva dege­nerescenței maculare. O conțin în cantități mari migdalele, semințele de floarea-soarelui și uleiu­rile vegetale (în special uleiul de in).

* Zincul – Participă la formarea de pigmenți vizuali în retină, iar carența riscă să ducă la ceci­tate nocturnă. Vi-l puteți procura din: carne (de pui, miel, vită și porc), stridii, gălbenuș de ou, lactate, cio­colată neagră, cereale integrale (mai ales ovăz și orez brun), leguminoase (fasole, năut, linte), se­mințe (dovleac, nuci, alune, caju, chia), ciuperci, legume cu frunze verzi (spanac, varză, broccoli).

* Luteina și zeaxantina (combat degeneres­cența maculară) – Sunt doi carotenoizi (pigmenți naturali) prezenți în maculă, acea zonă din centrul retinei unde se focalizează lumina. Aceste sub­stanțe îndeplinesc, printre altele, rolul unui filtru ce blo­chează lumina albastră. Un studiu american, la care au luat parte ca subiecți 4.000 de persoane, arată că un aport zilnic de 5-10 mg luteină și 2 mg zeaxantină scade cu 43% riscul degenerescenței macu­lare. Iar un al doilea studiu, realizat tot în SUA, cu participarea a 1.800 de femei cu vârste cuprinse între 50 și 79 ani, a con­dus la concluzia că pigmenții respectivi micșorează cu 23% pro­babilitatea de a dezv­olta o cataractă. Dintre sursele consis­ten­te de luteină și zeaxantină, putem amin­ti: gălbenușul de ou, morcovii, do­vleacul, napul, guliile, varza kale și cea de Bruxelles, salata ver­de, spanacul, pătrunjelul, fasolea și mazărea verde, porumbul dulce, strugurii roșii.

* Acizii grași nesaturați Omega-3 – Acizii din familia Omega-3 constituie 60% din structura retinei. Ei combat simptomele de ochi uscat și intensifică formarea filmului lacri­mal, reduc riscul de retinopatie diabetică și, potrivit unui studiu efec­tuat la Universitatea din Navarra (Spania), asigură protecție împotriva cataractei. Cantități apreciabile de Omega-3 se găsesc în peș­tele gras: macrou, somon, ton, anșoa, hering, sar­dine, țipar și păstrăv.

De ce ne lăcrimează mereu ochii?

Sună paradoxal, totuși, cauza cea mai frecventă a lăcrimării abundente este sindromul de ochi uscat, care afectează deja aproxi­mativ 20% din populația Europei. Când ochiul nu este umectat suficient, apare senzația de arsură și de corp străin. În acel mo­ment sunt activați senzorii de durere de la supra­fața globului ocular, iar ei încearcă să rezolve pro­blema, stimulând reflexul de clipire și eliberând o cantitate sporită de fluid lacrimal la nivelul corneei. Astfel începe lăcrima­rea. În asemenea cazuri se recomandă folosirea lacrimilor artificiale, pentru stabilizarea filmului lacrimal și calmarea ochiului.

Uscăciunea cronică a corneei este o suferință tot mai des întâlnită în zilele noastre, principala cauză fiind utilizarea masivă a diverselor tipuri de moni­toare de calculator. Cei ce se confruntă cu această problemă ar trebui să facă pauze la inter­vale mai scurte, atunci când lucrează la calculator, să evite praful și spațiile prevăzute cu instalații de cli­matizare și să doarmă mai mult, pentru a per­mite ochilor să se odihnească. Purtătorii lentilelor de contact și-ar face un serviciu dacă ar scurta durata întrebuin­țării lor, înlocuindu-le cu o pere­che de oche­lari. Iar dacă toate aces­tea nu dau rezultate, va fi necesară consultarea unui me­dic, deoarece simptomele pot pro­veni și din alte cauze: influen­ța negativă a unor factori de mediu, o deficiență de vedere corectată inabil, o modificare de poziție a pleoapelor sau alte patologii. Oricum, ar fi indicat ca toți cei trecuți de 45 de ani să-și controleze anual tensiunea intraoculară și starea retinei. Iar diabeticii ar trebui s-o facă mai des.

5 exerciții de relaxare oculară

Iată cum realizați decon­tractarea mușchilor oculari și cum preveniți uscarea corneei.

Exercițiul 1 – Așezați-vă co­mod pe un scaun. Cu spatele și gâtul drept, sprijiniți coatele pe masă ori, pentru a vă spori senzația de confort, pe o pernă pusă pe tăblia mesei. Frecați pal­mele una de alta, până se încăl­zesc, apoi acoperiți-vă cu ele ochii închiși, fără să-i atingeți (curbați puțin palmele și lipiți baza mâinii de obraz, iar dege­tele, de frunte). Goliți-vă mintea de gânduri, eventual ascultați o melodie liniștitoare, și rămâneți astfel 10 minute. Se execută de două ori pe zi (sau mai des, la ne­voie). Procedura a fost desco­perită întâmplător de oftalmo­logul englez William H. Bates (1860-1931), într-unul din mo­mentele sale de oboseală extre­mă. Uimit de eficacitatea ei, a descris-o ulterior în cartea „Îm­bunătățirea vederii fără oche­lari”, a numit-o „palmarea glo­bilor oculari” – și a aplicat-o în următoarele trei decenii, reușind să ajute nenumărați oameni în suferință. I-a fost pacient și cele­brul scriitor Aldous Huxley, care și-a recuperat integral vederea, după ce vreme de 25 de ani avu­sese o miopie gravă, iar în final orbise la unul din ochi.

Exercițiul 2 – Simplu, dar eficient: clipitul repetat ume­zeș­te ochii, deoarece mișcarea de închidere și deschidere a pleoa­pelor întinde lichidul lacri­mal pe toată suprafața ochiului și astfel lubrifiază corneea.

Exercițiul 3 – Servește la întărirea mușchilor oculari. Ridi­cați arătătorul mâinii drepte la nivelul ochilor, la o distanță de aproximativ 20 centimetri, și de­senați cu el în aer cifre sau con­tururi, la început lent, apoi din ce în ce mai repede. În tot acest timp, țineți privirea ne­dezlipită de vârful degetului.

Exercițiul 4 – Acomodarea vizuală la diferite distanțe de­con­tractează musculatura ocu­lară. Acoperiți ochiul stâng cu palma stângă și întindeți brațul drept, ținând mâna în fața ochiu­lui drept. Apoi aduceți-o lent tot mai aproape de ochi, în timp ce focalizați privirea pe un anume punct de pe suprafața palmei. Du­pă aceea reveniți treptat cu mâna în poziția de pornire, urmă­rind permanent cu ochiul liber respectivul punct din pal­mă.

Exercițiul 5 – Preso­punc­tură de înviorare

1. Puneți ambele degete ară­tă­toare pe sprâncene și împingeți pielea cu o apăsare ușoară, astfel încât să alunece de sus în jos și de jos în sus pe osul arcadei. Con­­tinuați în același mod pe toată lungimea sprâncenelor.

2. Folosiți degetul arătător pentru a masa rădăcina nasului, si­multan pe stânga și pe dreapta, chiar lângă unghiul intern al ochi­lor.

3. Închideți ochii și bateți ușor cu degetele mijlocii în adân­citura dintre globul ocular și osul de la marginea superioară a or­bi­tei, mergând de la nas în direcția tâmplelor. Repetați tapotarea la marginea inferioară, tot de la nas înspre tâmple.

Sfaturi pentru protejarea ochilor

* Protecție împotriva radiațiilor solare – Când călătoriți în țări tropicale sau vă aflați într-o croazieră pe mare, porniți într-o drumeție montană ori schiați, ochelarii de soare sunt un accesoriu ce nu tre­buie să vă lipseas­că, deoarece lu­mina de înaltă inten­si­tate arde ochii și amenință să pro­voace dau­ne pe termen lung. Când cumpărați ochelarii de soare, alegeți lentile în nuanțe de maro sau gri (iar nu de al­bastru sau verde) și asigu­rați-vă că ele vă oferă o protecție eficientă contra razelor UV. Veri­ficați dacă forma și mărimea ramei corespund perfect feței dvs., fiindcă specia­liștii au constatat că, în caz contrar, există posi­bilitatea să ajungă la ochi, prin lateral, până la 60% lumină nefiltrată.

* Mențineți nivelul necesar de umidi­tate a aerului din încăperi – Aparatele de aer condiționat, sistemele de încălzire a locuințelor, precum și fumul de țigară pot dăuna ochilor noș­tri, uscând corneea. În schimb, aerisirea regulată a încă­perilor, umidificatoarele de cameră și plan­tele cultivate în ghivece creează un mediu prie­tenos pentru ochi. Evitați în orice caz expunerea directă la fluxul de aer produs de unitățile de climatizare sau de ventilatoare.

* Demachiere prudentă – Îndepărtați ma­­chiajul cu blândețe, netezind fața către bărbie sau din centru spre exterior, fără a freca și apăsa prea tare, pentru a nu irita pielea. Aveți grijă să alegeți produse cos­metice testate derma­tologic, de preferință unele care nu conțin substanțe aromate, deoarece acestea pot destabiliza filmul lacrimal.

* Îngrijiți-vă frumusețea – Cear­cănele și pungile de sub ochi apar, de regulă, din cauza circulației deficitare a limfei. Alți factori declanșatori pot fi: somnul insuficient, cantitatea prea mare de sare din mâncăruri și consumul exce­siv de alcool. Masajul poate ajuta la reducerea pun­gilor de sub ochi. Apăsând ușor, neteziți porțiunea de piele de dede­subtul sprân­cenelor, după care tapotați zona de sub ochi și din jurul pome­ților. Repe­tați de mai multe ori, dimineața și seara. Ca măsuri de prevenire, hi­dra­tați-vă corespun­zător și oferiți orga­nismului dvs. orele de somn de care el are nevoie. Dacă doriți să obți­neți efec­te rapide, utilizați una dintre măș­tile cos­metice speciale, cu acțiune antiinflamatoare și hidratantă, care se găsesc în farmacii sau în maga­zinele on­line (ex. Masca cu colagen pentru zona ochilor (Skin­lite), Masca Sci-Beauty (Korika), Masca hydrogel pentru ochi, cu particule de aur (Beyoutiful).

* Plimbări în aer liber – Veți avea un du­blu avantaj. Mișcarea stimulează irigația sang­vină, ceea ce este important și pentru ochi. Iar aerul proaspăt poate satisface optim necesarul de oxigen al corneei.

* Ajutor de urgență – Dacă ochii vi s-au înroșit, vă ustură și lăcrimează, apelați la una din numeroasele soluții oftalmice pentru stabilizarea filmului lacrimal (ex. Lubristil Relax sau Lubristil Forte – Sifi).

* Atenție, alergeni! – Deseori, ochii se irită și lăcrimează din cauza unei reacții alergice la polen sau aca­rieni, care poate declanșa o con­juncti­vită neinfecțioasă (de natură alergică). Pen­tru a o preveni, folosiți picăturile pentru ochi ce au în com­poziție o substanță antihistaminică (ex. Al­ler­godill (Me­dia Pharma), Opatanol (Alcon Laboratories), Naabak (Farmila Farmaceuti Milano).

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

ro_RORomanian