Intra aici pe site ul vechi "Formula AS"

Răspuns pentru LUCREȚIA – Iași, F. AS nr. 1435: „Caut un leac pentru blefarospasm”

Dr. MIRCEA PEIA – specialist medicină complementară și reflexoterapie – Timișoara, tel. 0256/43.18.91, 0747/22.20.24, e-mail: [email protected]

Deși folosiți termenul de blefarospasm, amă­nuntele furnizate de dvs. conduc mai degrabă spre diagnosticul de ptoză palpebrală, ceea ce reprezintă o patologie caracterizată prin căderea uneia sau a ambelor pleoape supe­rioare (exact ca în cazul mamei dvs.) și este o condiție patologică diferită de contracția anormală, necontrolată a pleoapelor, cauzată de o distrofie focală, denumită uzual blefarospasm.

La adulți, unele ptoze ale pleoapelor pot apărea ca efect natural al îmbătrânirii, pe măsură ce mușchii pleoapei își pierd tonicitatea. Mai rar, o pleoapă ptozată poate fi rezultatul unei leziuni sau boli, cum ar fi diabetul, miastenia gravis, acciden­tul vascular cerebral, tu­mora cerebrală, toate aces­te afecțiuni putând afecta funcția nervilor și a muș­chilor. Așadar, consider că o examinare atentă poate fi necesară, pentru a vedea dacă o problemă de să­nătate este cauza ptozei pal­pebrale.

În privința tratmen­tului, trebuie știut că, la adulți, daca ptoza este re­zultatul îmbătrânirii sau a unui traumatism, recoman­darea de primă intenție poate fi liftingul (ridicarea) pleoapei prin scurtarea mușchiului responsabil. Dacă, în schimb, o problemă generală de sănătate este cauza, tratamentul tulburării de fond poate fi de ajutor în gestionarea ptozei palpebrale.

Vreau să cred că, în cazul mamei dvs., cauza ptozei palpebrale este, cel mai probabil, un efect natural al îmbătrânirii, care determină pierderea elasticității țesutului palpebral, a forței și tonusului acestuia și, de aceea, consider că unele noțiuni privitoare la chirurgia pleoapei v-ar fi de folos. Astfel, blefaroplastia este procedura chirurgicală de îndepărtare a excesului de piele și grăsime de pe pleoapele superioare și inferioare. Procedura are loc, de obicei, sub anestezie locală, și constă în incizarea cutei palpebrale din vecinătatea gene­lor. În urma acestei proceduri, pielea, mușchiul și grăsimea în exces sunt îndepărtate și incizia este închisă. Cazurile ușoare pot fi tratate și prin chi­rurgie laser, reducerea suprafeței pielii și a muș­chilor făcându-se fără incizie clasică.

În urma blefaroplastiei, este posibilă apariția unor probleme temporare. Deoarece multe vase mici de sânge sunt afectate în cursul procedurii, s-ar putea să rămână un surplus de sânge sub piele (hematoame), însă acestea se resorb după câteva zile și nu lasă semne permanente. Uneori, pacienții prezintă temporar diplopie (vedere dublă) după primele ore de la operație sau lăcrimat excesiv pentru câteva zile, dar aceste simptome dispar de obicei. Infecția în urma operației nu apare de re­gulă, dar se poate întâmpla. În acest context, dacă apar manifestări cum ar fi inflamația care nu dis­pare în timp, roșeața care se accentuează în urmă­toarele zile, disconfort sau durere în pleoapă care nu cedează sau tulburări serioase de vedere, con­sultați medicul curant.

Să auzim numai de bine!

Dr. LAWRENCE CHUKWUDI NWABUDIKE – medic primar dermatolog, specialist acupunctură și homeopatie – București, tel. 0752/30.45.36, 0746/01.76.60, e-mail: [email protected]

„Cum pot scăpa de herpesul genital?” (Răspuns pentru F.D. – București, F. AS nr. 1370)

Herpesul genital este o consecință a unei in­fecții cu virusul herpes simplex. Este considerată o boală transmisibilă sexual.

Infecția rezultă din contactul direct cu secrețiile din zonele orale, genitale sau anale ale unei per­soane infectate. Poate rezulta și din secrețiile din alte părți, cum ar fi ochi, degetele mâi­nilor și pielea. Astfel, boala se poa­te lua prin sex oral, vaginal sau anal sau prin atingerea zonei geni­tale cu mâini infectate. De reținut faptul că până la 80% dintre cei in­fec­tați nu au simptome, dar pot transmite foarte ușor virusul.

Factorii de risc pentru dobân­direa infecției includ:

* Sexul feminin – virusul se transmite mai ușor de la bărbați la femei, decât invers.

* Bărbați care fac sex cu băr­bați (acesta este termenul utilizat medical, și nu homosexuali).

* Antecedent de boli transmi­sibile sexual – o boală transmi­si­bi­lă sexual crește riscul de a con­tracta o alta, cum este herpesul ge­nital.

* Boala HIV contribuie la dobân­direa infecției.

* Sexul neprotejat – crește șan­sele de a fi infectat.

* Parteneri sexuali multipli – fiecare partener în plus este o nouă șansă de a fi infectat.

Manifestările herpesului ge­nital primar (când boala se manifestă pri­ma oară):

* Febră și dureri musculare; simptome de ră­ceală; senzația de usturime/furnicături în zona ge­nitală, fesieră sau în membrele inferioare; multiple mici ulcerații sau vezicule (bășici mici) în zona genitală, care sunt dureroase; adenopatie (gan­glioni locali dureroși); edem sau tumefacție locală; dureri la urinare; secreții vaginale sau uretrale.

Manifestările herpesului genital recidivant (când boala se ia din nou):

* Leziuni, adenopatie, senzații de jenă, arsuri, dureri (mai ușoare decât la formă primară). Epi­soa­dele sunt mai scurte ca durată (7-10 zile), iar cu timpul, devin din ce în ce mai rare. Este posibil să se transmită infecția chiar și după 10 ani de la prima infectare.

Complicații ale herpesului simplex genital: Con­tractarea altor boli transmisibile sexual, in­clusiv SIDA. • Probleme psihologice. • Afectarea creierului, orbire. • Blocaj urinar. • Inflamația zo­nei rectale, din cauza infecției în această zonă. • Meningită, dacă infecția se răspândește până în măduva osoasă.

Abordări naturiste ale bolii:

* Prevenție – este ideal să aveți un sin­gur partener sexual. De evitat con­tactul sexual atunci când exis­tă leziuni.

* Utilizarea prezervati­vu­lui.

* Băi de șezut într-un li­ghean cu apă caldă sărată.

* Urinarea cu zona ge­nitală scufundată în apă.

* Aplicarea pe leziuni de gheață înfășurată în tifon (să nu apară arsuri de la gheață) poate amorți durerea.

* Evitați consumul excesiv de alcool.

* Aplicarea de Aloe Vera pe leziuni grăbește procesul de vindecare.

* Busuioc sălbatic (Prunella vulgaris) intern si extern, presărat peste mâncărimi. Conține sub­stanțe care ucid virusul.

* Cremele (nu tincturi, căci ard!) cu propolis pot duce la vindecarea ulcerelor.

* Mierea de Manuka, aplicată pe leziuni, acționează ca virucid.

* Echinacea poate stimula sistemul imunitar, astfel ajutând la combaterea infecției.

* Homeopatia are rezultate excelente (din experiența mea). Ea poate opri complet apariția leziunilor. Pentru acest lucru, este indicat un tratament individualizat. Medicamentele homeo­pate Natrum muriaticum și Sepia pot fi utile în situații acute.

Vă urez succes!

Dr. IOAN GH. MĂRGINEAN – medic primar ORL – C.M.I. „SANOMED” Sibiu, Str. Dr. I. Rațiu nr. 4, tel. 0722/73.52.72, e-mail: [email protected]

„Am nasul înfundat în permanență” (Răspuns pentru VIORICA, F. AS nr. 1435)

Rinita cronică hipertrofică are două faze: pri­ma este forma incipientă (congestivă simplă), care beneficiază de tratament local (de­con­ges­tio­nante nazale, aerosoli) și forma agravată (hiper­trofică hiper­plazică), care se tratează, ca și de­viația de sept nazal, numai prin di­verse tehnici chirur­gicale.

Pentru rinita cronică hipertrofică congestivă simplă (incipientă), vă re­co­mand următorul trata­ment naturist:

* Dimineața și seara, după mân­care, se efec­tuează lavajul (spălarea) foselor nazale, cu o solu­ție de apă caldă salină (o linguriță sare gemă la 250-300 ml apă), solu­ție care se aspiră pe nas și se elimină pe gură sau prin musaj (suflat nasul).

* După lavaj, se instilează Rhinoil, în ambele fose nazale, câte 2 picături, de 3 ori pe zi. Rhinoil picături nazale conține vitamina A, camfor, ulei de anason, eucalipt și mentă.

* Seara, înainte de culcare, se pulverizează și pufuri de Ocnasept spray (aerosol salin natural, cu extract din plante medicinale aromatice), deasupra patului unde dormiți. Aerosolii vor fi inhalați în cursul somnului. Ocnasept spray poate fi coman­dat la tel. 0722/20.27.36. (Se recomandă cura de aerosoli salini în stațiunea balneo-climaterică Ocna-Sibiului.)

Farm. spec. PAUL TISMAȘ – tel. 0745/137.537, e-mail: [email protected]

„Pielea de sub sâni mi se irită întruna” (Răspuns pentru Ioana – Bucureşti, F. AS nr. 1419)

Pudraţi de 2-5 ori/zi zona afectată cu argilă albă sau gri (o găsiţi la ma­gazinele de produse naturiste), după ce în prealabil v-aţi spălat cu apă şi săpun. Argila tre­buie cernută printr-o sită deasă înainte de folosire, căci are cristale mai mari, ce vă pot crea disconfort. De aseme­nea, consumaţi 2,5-3 litri de apă pla­tă/zi, pentru a avea o transpi­raţie cu ph spre neutru (aceasta este acidă şi irită pielea, în spe­cial în zonele: inghinală, ceafă, sub braţ, inter­fesier şi sub sâni). Dacă acest tratament are rezul­tate nesatisfăcătoare, contactaţi-mă.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

ro_RORomanian