Intra aici pe site ul vechi "Formula AS"

Tinerii noștri pensionari

Acum ceva vreme, în timpul unei documentări, am ajuns la un personaj important, om cunoscut, cu o funcție de mare vizibilitate. În timpul interviului, mi-a atras atenția asupra unor declarații care erau „off the record”: informații de context, care să mă ajute la articolul pe care îl scriam, dar pe care nu le puteam cita ca fiind spu­se de domnia sa. E o prac­tică de aur în relația din­tre jurnalist și sursele sale, așa că mi-am notat ce puteam cita și ce nu. La finalul discuției, după ulti­ma întrebare, omul mi-a spus: „Știi ce? De fapt, poți să mă citezi cu tot ce ți-am spus. Mai am puțin până la pensie, ce-o să mi se întâmple dacă spun adevărul și dacă țin partea dreptății în țara as­ta?!”. Distinsul personaj putea să alea­gă calea călduță, „diplomatică”, să vor­beas­că pe deasupra, fără să puncteze ade­văratele probleme care mă interesau, putea să mă trimită să vorbesc cu alte per­soane sau putea să nu accepte să fie citat cu declarațiile cele mai tranșante. Și să folosească invers argumentul imi­nentei pensionări: „Mai am puțin până la pensie, scandaluri îmi trebuie mie acum?!”.

Mi-am reamintit de toate acestea aflând, zilele trecute, despre pensio­na­rea, la 42 de ani (!), a fostului oficial al Jan­darmeriei Române, Ionuț Cătălin Sin­dile, unul dintre cei implicați în ac­țiu­nile împotriva manifestanților din Pia­ța Victoriei, pe 10 august 2018. La fel ca Sindile, și Sebastian Cucoș, fostul șef al Jandarmeriei Române din timpul represiunii din 10 august, s-a pensionat din motive medicale, în primăvară, la „ve­nerabila” vârstă de 45 de ani! Ca­revasăzică, și Sindile, și Cucoș se aflau, la momentul 2018, exact în situația eminentului meu personaj din anchetă: cu puțin timp înainte de pensionare. Ce li se putea întâmpla, dacă puneau ade­vărul înaintea servilismului și dreptatea înaintea excesului de zel? Ce li se putea întâmpla, dacă ar fi refuzat comenzile mai-marilor politici ai zilei? Sau, ce li se putea întâmpla, dacă își țineau în frâu subalternii ca să nu comită abuzuri stri­gă­toare la cer? Așa cum și-au „des­co­perit” boli de inimă și afecțiuni la pi­cioare de îndată ce a început ancheta în cazul „10 august” și în cel al orelor su­pli­mentare puse „din pix”, la fel ar fi pu­tut face și dacă nu executau cu gro­solănie ordinele „de sus”. Practic, nici mă­car verticalitate și caracter nu le tre­bu­iau, ci doar oportunismul acesta pe ca­re îl arată acum, pe față. Atât de sub­țire e, de fapt, linia dintre simpla datorie și abuz. Dar ce le pasă de dreptate, de adevăr și de datorie foștilor șefi ai Jandarmeriei? Sunt tineri, abia trecuți de 40, au pensii cât nu visăm noi, tru­di­torii, să avem vreodată salarii, au în față ani frumoși, își pot permite vacanțe per­petue… Noi rămânem aici, să muncim pâ­nă la 70 de ani, să ne luptăm cu siste­mul și să ne războim în Piața Victoriei cu cei care s-au grăbit să le ia locul în frun­tea Jandarmeriei. Ba, dacă avem norocul să nu fim gazați, în următorii trei ani, le vom face noilor șefi cadou o pensie liniștită, cu „cazierul” curat!

Ciprian Rus

Jurnalist, trainer şi analist media. A debutat în 1997 şi a activat în presa studenţească până în 2001, după care şi-a continuat activitatea la „Monitorul de Cluj”, unde a fost, pe rând, reporter, editor şi redactor-şef. În 2008, a fost recrutat în cadrul trustului Ringier, ca redactor-şef al publicaţiei „Compact”, apoi ca online content manager al site-ului capital.ro şi ca redactor-şef adjunct al săptămânalului „Capital”. Din 2010 este reporter la săptămânalul „Formula AS”.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

ro_RORomanian