Lămâie și usturoi

Pentru a evita îmbolnăvirea în timpul sezonului de gripă, puteți utiliza următoarea formulă în fiecare zi. Se dau pe răzătoare două lămâi, se curăță și se taie în bucăți mici (fără sâmburi). Se adaugă două căpățâni de usturoi rase și se amestecă totul bine. Se toarnă deasupra 1,5 l de apă fiartă. Se lasă să stea timp de trei zile într-un loc întunecos, la temperatura camerei, apoi lichidul se strecoară și se păstrează în frigider. Se consumă o lingură pe stomacul gol, dimineața, și una înainte de culcare.
Irigarea nazală
* Se dizolvă o linguriță de sare și o linguriță de bicarbonat de sodiu alimentar într-o cană de apă caldă și apoi se adaugă cinci picături de iod. Folosiți soluția pentru a iriga alternativ ambele nări.
* Doi-trei căței de usturoi se taie mărunt și se toarnă 2 căni de apă fiartă peste ei. Se lasă să stea o oră-două, se strecoară. Se păstrează cel mult două zile, numai la frigider. Se folosește pe post de picături nazale, o dată sau de două ori pe zi, câte 2 sau 3 picături în fiecare nară.
Protecție cu usturoi
Pentru a evita să vă infectați familia, puteți să agățați de gât un mic săculeț din bumbac cu usturoi tocat mărunt (doi sau trei căței).
Dezinfectant respirator
Mestecați în fiecare dimineață o frunză de eucalipt. Să se țină în gură permanent o asemenea frunză (între obraz și gingie), în timpul contactelor cu persoanele infectate cu gripă. Puteți, de asemenea, să vă clătiți gâtul cu suc proaspăt de sfeclă, amestecat cu o linguriță de oțet 3%.
Trucuri rapide cu ceapă și usturoi
* Puneți în nări, timp de șapte minute, de 3-4 ori pe zi, tampoane de vată îmbibate în suc proaspăt de ceapă.
* Stoarceți o ceapă într-un vas mic și inspirați adânc aburii sucului, timp de 2-3 minute, de trei ori pe zi.
* Tocați mărunt o căpățână de usturoi și amestecați-o cu o cantitate egală de miere (ideală ar fi mierea de tei). Consumați o lingură înainte de culcare, după care beți puțină apă caldă.
* Tocați mărunt o ceapă, turnați 0,5 l de apă fiartă peste ea și păstrați-o într-un loc cald. Amestecul se bea cald: jumătate din el înainte de culcare și jumătate dimineața următoare.
Zmeură uscată
Turnați o cană de apă fiartă peste două linguri cu zmeură uscată (sau 100 grame de zmeură proaspătă). Lăsați să stea timp de 10-15 minute, adăugați o lingură de miere și amestecați bine. Se consumă cald, înainte de culcare, pentru a stimula transpirația.
Tei și zmeur
Se toarnă apă fiartă peste un amestec (unu la unu) de flori uscate de tei și frunze de zmeur (o cană de apă pentru o lingură de amestec). Se învelește vasul într-un ștergar și se ţine așa o oră, apoi se strecoară lichidul. Se bea o cană, de 3-4 ori pe zi.
Coacăze negre
Turnați 0,5 l de apă fiartă peste un amestec (cât ții între degete, în cantități egale) din flori uscate de tei și frunze de coacăze negre. Se fierbe timp de 5 minute, se învelește vasul într-un ștergar și se ține așa o jumătate de oră, apoi se strecoară lichidul. Se bea o cană de trei-patru ori pe zi, la temperatura normală a ceaiului.
Ceaiuri salvatoare
Ceai de usturoi

Se sfărâmă cățeii de la 2 căpățâni de usturoi și se opăresc cu 1 l de apă clocotită. Se lasă la macerat timp de 24 de ore. Se ia câte o linguriță din 3 în 3 ore, începând cu momentul în care apar accesele de tuse.
Ceai de iarbă-mare
Se infuzează într-un litru de apă 3 linguri de rădăcină de iarbă-mare. Se bea câte o cană de ceai îndulcit între mese.
Ceai de vindecea
Se fierb timp de 5 minute, într-un litru de apă, 5 linguri de vindecea uscată. Se infuzează 10 minute. Se bea câte o jumătate de cană, între mese.
Ceai de limba-mielului
Se fierb la foc mic, timp de 3 minute, într-un litru de apă, 3 linguri de limba-mielului. Se infuzează 15 minute, se strecoară. Se beau 5-6 căni pe zi, între mese.
Ceai de merișor
Se fierb într-un litru de apă, până ce scade la jumătate, 3 linguri de rădăcină de merișor. Se strecoară și se îndulcește puternic. Se bea o cană între mese.
Ceai de fenicul
Se fierb timp de 10 minute, într-o cană cu lapte, o lingură de semințe uscate de fenicul. Se infuzează 5 minute. Se strecoară. Se bea cât mai cald posibil.
Ceai de isop
Se infuzează, timp de 15 minute, într-un litru de apă, 3 linguri de flori de isop. Se strecoară. Se bea câte o cană, între mese.
Ceai de dafin
Se infuzează timp de 10 minute, într-un litru de apă fierbinte, o mână de frunze de dafin. Se strecoară.