Intra aici pe site ul vechi "Formula AS"

GRIPA – Leacuri în cazul unei epidemii

Lămâie și usturoi

Foto: Shutterstock – 2

Pentru a evita îmbol­nă­virea în timpul se­zonului de gripă, puteți utiliza ur­mă­toarea formulă în fiecare zi. Se dau pe răzătoare două lămâi, se curăță și se taie în bucăți mici (fără sâmburi). Se adaugă două căpățâni de usturoi rase și se amestecă totul bine. Se toarnă deasupra 1,5 l de apă fiartă. Se lasă să stea timp de trei zile într-un loc întunecos, la temperatura camerei, apoi lichidul se strecoară și se păstrează în frigider. Se consumă o lingură pe stomacul gol, dimineața, și una înainte de culcare.

Irigarea nazală

* Se dizolvă o linguriță de sare și o linguriță de bicarbonat de sodiu alimentar în­tr-o cană de apă caldă și apoi se adaugă cinci picături de iod. Fo­losiți soluția pentru a iriga alternativ am­bele nări.

* Doi-trei căței de usturoi se taie mărunt și se toarnă 2 căni de apă fiartă peste ei. Se lasă să stea o oră-două, se strecoară. Se păstrează cel mult două zile, numai la frigider. Se folosește pe post de pi­cături nazale, o dată sau de două ori pe zi, câte 2 sau 3 picături în fiecare nară.

Protecție cu usturoi

Pentru a evita să vă infectați familia, puteți să agățați de gât un mic săculeț din bumbac cu usturoi tocat mărunt (doi sau trei căței).

Dezinfectant respirator

Mestecați în fiecare dimineață o frunză de eucalipt. Să se țină în gură permanent o asemenea frunză (între obraz și gingie), în tim­pul contactelor cu persoanele infec­tate cu gripă. Puteți, de asemenea, să vă clătiți gâtul cu suc proaspăt de sfeclă, amestecat cu o linguriță de oțet 3%.

Trucuri rapide cu ceapă și usturoi

* Puneți în nări, timp de șapte minute, de 3-4 ori pe zi, tampoane de vată îmbibate în suc proaspăt de ceapă.

* Stoarceți o ceapă într-un vas mic și inspirați adânc aburii sucului, timp de 2-3 minute, de trei ori pe zi.

* Tocați mărunt o căpățână de usturoi și amestecați-o cu o cantitate egală de miere (ideală ar fi mierea de tei). Consumați o lingură înainte de culcare, după care beți puțină apă caldă.

* Tocați mărunt o ceapă, turnați 0,5 l de apă fiartă peste ea și păstrați-o într-un loc cald. Ames­tecul se bea cald: jumătate din el înainte de culcare și jumătate dimineața următoare.

Zmeură uscată

Turnați o cană de apă fiartă peste două lin­guri cu zmeură uscată (sau 100 grame de zmeură proaspătă). Lăsați să stea timp de 10-15 minute, adăugați o lingură de miere și amestecați bine. Se consumă cald, înainte de culcare, pentru a stimula transpirația.

Tei și zmeur

Se toarnă apă fiartă peste un amestec (unu la unu) de flori uscate de tei și frunze de zmeur (o cană de apă pentru o lingură de amestec). Se învelește vasul într-un ștergar și se ţine așa o oră, apoi se strecoară lichidul. Se bea o cană, de 3-4 ori pe zi.

Coacăze negre

Turnați 0,5 l de apă fiartă peste un amestec (cât ții între degete, în cantități egale) din flori uscate de tei și frunze de coacăze negre. Se fierbe timp de 5 minute, se învelește vasul în­tr-un ștergar și se ține așa o ju­mă­tate de oră, apoi se strecoară lichidul. Se bea o cană de trei-patru ori pe zi, la tem­peratura normală a ceaiului.

Ceaiuri salvatoare

Ceai de usturoi

Se sfărâmă cățeii de la 2 căpățâni de usturoi și se opăresc cu 1 l de apă clo­cotită. Se lasă la macerat timp de 24 de ore. Se ia câte o linguriță din 3 în 3 ore, începând cu momentul în care apar acce­sele de tuse.

Ceai de iarbă-mare

Se infuzează într-un litru de apă 3 linguri de rădăcină de iarbă-mare. Se bea câte o cană de ceai îndulcit între mese.

Ceai de vindecea

Se fierb timp de 5 minute, într-un litru de apă, 5 linguri de vindecea uscată. Se infuzează 10 mi­nute. Se bea câte o jumătate de cană, între mese.

Ceai de limba-mielului

Se fierb la foc mic, timp de 3 minute, într-un litru de apă, 3 linguri de limba-mielului. Se infu­zează 15 minute, se strecoară. Se beau 5-6 căni pe zi, între mese.

Ceai de merișor

Se fierb într-un litru de apă, până ce scade la jumătate, 3 linguri de rădăcină de merișor. Se stre­coară și se îndulcește puternic. Se bea o cană între mese.

Ceai de fenicul

Se fierb timp de 10 minute, într-o cană cu lapte, o lingură de semințe uscate de fenicul. Se infuzează 5 minute. Se strecoară. Se bea cât mai cald posibil.

Ceai de isop

Se infuzează, timp de 15 minute, într-un litru de apă, 3 linguri de flori de isop. Se strecoară. Se bea câte o cană, între mese.

Ceai de dafin

Se infuzează timp de 10 minute, într-un litru de apă fierbinte, o mână de frunze de dafin. Se stre­coară.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

ro_RORomanian