Intra aici pe site ul vechi "Formula AS"

„Momentul României”

Când a venit în România, acum mai pu­țin de un an, ambasadorul american Adri­an Zuckerman părea să fi primit din partea președintelui republi­can Donald Trump o bine­meritată sinecură, în țara în care se născuse în anii ’50. După mai multe luni în care a stat „low profile”, fără să iasă prea mult în față, am­basadorul Zuckerman s-a profilat, în nu­mai câteva zile, ca un personaj important pentru viitorul relațiilor româno-ame­ricane pe termen lung și, mai ales, pentru destinul securității României. Primul pas a fost anunțarea, de către Adrian Zucker­man, a două acorduri între guvernul ro­mân și cel american: primul vizează coo­perarea în domeniul apărării, pentru perioada 2020-2030, iar cel de-al doilea, o mutare cu adevărat „strategică”, care scoate China din „combinațiile” cu Ro­mânia, girate de guvernarea PSD – un acord în valoare de 8 miliarde de dolari care privește modernizarea centralei nucleare de la Cernavodă, „cel mai mare pachet de finanțare primit până acum de România din partea SUA”.

„Legăturile dintre țările noastre nu au fost nicicând mai puternice. Statele Unite și România sunt aliați loiali și vor continua să își consolideze capabilitățile și disponibilitățile militare prin coope­rare continuă pentru a asigura pacea și securitatea în Europa”, a spus, cu acest pri­lej, Adrian Zuckerman. „România este la un pas de a păși în calea unor opor­tunități extraordinare! Pe măsură ce Statele Unite și România continuă să lu­creze împreună, vom vedea cum Ro­mâ­nia își va asuma rolul de lider în Europa, care îi revine de drept. România a de­monstrat și continuă să demonstreze că are un spirit ce nu poate fi dominat, pre­cum și o dedicare de neclintit față de va­lorile democratice. A venit momentul Ro­mâniei!”. N-am mai auzit de mult din partea vreunui politician român cuvinte mai înălțătoare precum cele spuse de Zuckerman.

Iar dovada că ambasadorul SUA nu fă­cea simple declarații exuberante e ur­mă­toarea știre care vine tot dinspre Am­basada Statelor Unite: anunțul legat de un uriaș proiect de infrastructură care va lua naștere în curând în România, anume o autostradă și o linie de cale ferată, care să lege portul Constanța de portul Gdansk, din Polonia, un proiect care ar urma să fie făcut cu aportul părții americane. „Acest proiect de infrastructură va re­pre­zenta un beneficiu uriaș pentru eco­no­miile României și Poloniei, dar și pen­tru economiile din regiune, ani buni de acum încolo”, a declarat Adrian Zucker­man. „România, împreună cu Polonia, reprezintă aliați esențiali în apărarea Flancului Estic al Europei împotriva agre­­siunii Rusiei”, a subliniat ambasa­dorul american.

Vești bune: SUA chiar joacă tare pe fron­tul de Est, iar de data asta nu mai vorbim de scuturi anti-rachetă, ci de ceva mult mai palpabil pentru România: in­fra­structura energetică și cea de transport. Suntem pe drumul cel bun, o nouă axă ia naștere în aceste zile: axa România – Po­lo­nia – SUA.

Ciprian Rus

Jurnalist, trainer şi analist media. A debutat în 1997 şi a activat în presa studenţească până în 2001, după care şi-a continuat activitatea la „Monitorul de Cluj”, unde a fost, pe rând, reporter, editor şi redactor-şef. În 2008, a fost recrutat în cadrul trustului Ringier, ca redactor-şef al publicaţiei „Compact”, apoi ca online content manager al site-ului capital.ro şi ca redactor-şef adjunct al săptămânalului „Capital”. Din 2010 este reporter la săptămânalul „Formula AS”.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

ro_RORomanian