„M-am îndrăgostit lulea și am un băiat”

– Dragă Damian, n-am mai vorbit de patru ani şi nici nu ştiu cu ce să încep… S-au întâmplat multe de atunci. Ai divorțat, ai pus politica în cui, eşti iarăși prezent şi dinamic în viaţa artistică și, mai presus de toate, te-ai logodit și ești tată… Alege tu dintre toate acestea ceea ce este cel mai important pentru tine.
– Tată şi îndrăgostit! Îți răspund dintr-un foc! Nu trebuie să mă gândesc prea mult. Dar lucrurile-s mai profunde decât atât, în mine s-a produs o mare schimbare. Vorbesc deschis, pentru că prin interviurile publicate în „Formula AS”, vorbele mele au ajuns la inimile oamenilor netrunchiate, iar asta îmi dă curaj la destăinuiri. Aşadar, sunt un alt om, Bogdana! Mai ales în ultimii doi ani, de când am cunoscut-o pe Cristina. (Cristina Stroe, n.n.) M-am îndrăgostit lulea de ea, și avem un băiat, Andrei, de un an şi opt luni. Copilul acesta a schimbat în mine totul, responsabilitatea creşterii lui m-a făcut să înţeleg că fără să aflu cine sunt, nu voi fi un tată bun.
– Și ai aflat?

– La un moment dat, universul îţi dă ceea ce ai nevoie, fără să fi cerut tu asta. Noi de multe ori vrem anumite lucruri, iar când le obţinem, ne dăm seama că suntem la fel de nefericiţi. De ce? Fiindcă erau lucruri care de fapt nu erau potrivite pentru noi, ni le doream deoarece nu le avusesem în copilărie, sau ni se spunea despre ele că sunt o garanție a fericirii. Ei bine, la un moment dat universul îţi oferă ceva care să te vindece, care să te facă să înţelegi care este, de fapt, drumul tău. Mie cred că pruncul acesta mi-a luminat drumul. Andrei Yeshua a apărut în viaţa mea pentru ca eu să-l iubesc aşa cum nu am fost niciodată iubit în copilăria mea. Dragostea pentru Cristina şi Andrei a venit într-un interval scurt de timp, imediat după ce divorţasem, şi mi-au dat peste cap viața, în sensul cel mai bun cu putință. Oamenii se schimbă foarte greu, doar un şoc foarte puternic îi poate schimba, pe mine m-a schimbat dragostea, ea m-a făcut să înţeleg că până acum, tocmai lipsa ei a fost drama vieţii mele.
„Un copil îți schimbă viața. Nu este un clișeu”
– De când te cunosc, eşti întruna în căutări. Ai ajuns la capătul lor?

– Da, m-am întâlnit cu mine. Miracolul apariţiei lui Andrei m-a condus către asta. Abia acum înţeleg ceea ce înainte consideram a fi un clişeu: faptul că un copil îţi schimbă viaţa. Ca artist, am crezut că această schimbare ar fi o frână, o piedică în avântul nostru prin viaţă, când, de fapt, abia iubirea pentru un copil te ajută să afli cu adevărat cine eşti. Eu m-am lăsat mult timp afectat de modul în care am fost crescut, apoi de şirul nesfârşit de discriminări pentru faptul că sunt ţigan. Nu am făcut bine nici la început, când sufeream din cauza asta, dar nici mai târziu, când am ales să ignor aceste aspecte. Trebuie să laşi răul să treacă prin tine, să-l înfrunţi, numai aşa te poţi maturiza, numai aşa ajungi să te cunoşti cu adevărat.
– Şi muzical pare că te-ai regăsit, iată-te întors la tradiţia şi rădăcinile tale: muzică lăutărească autentică…
– Bogdana, îți spun cu sinceritate, nu ştiu dacă muzică trebuia să fac eu în viaţă, sau dacă, pur şi simplu, asta fac cel mai bine, pentru că aşa am fost crescut. Lumea zice că am har. Eu zic că aş fi avut har, dacă din familia mea de lăutari eu ajungeam doctor, sau inginer sau pictor… Faptul că fac muzică mi se pare ceva normal, dacă neamul meu este unul de lăutari de două, trei sute de ani, nu e normal să fac şi eu bine meseria asta?! Nu e vorba de har, sunt ţigan lăutar pentru că aşa era firesc să fiu! Sigur, a fost și muncă la mijloc, toată familia îmi spunea, de mic, că sunt un bâlbâit care nu va ajunge nicăieri, și atunci m-am închis în mine şi m-am ambiţionat numai ca să le dovedesc că voi fi cel mai bun dintre toţi. Patruzeci de ani am luptat ca să demonstrez că sunt valoros. Nici nu știu dacă drumul meu ar fi fost altul fără această suferință pornită din anii copilăriei. Dar ce mai contează! În prezent fac ceea ce ştiu cel mai bine să fac: muzică.
„Violențele apar atunci când nu există iubire”
– Damian, te cunosc demult și-mi permit să-ți pun o întrebare grea: cum poate exista o prăpastie așa de mare în etnia romă, între oameni ca tine, educați și profunzi, şi oamenii violenţi, clanurile țigănești care se ucid azi pe străzi?

– Te miri de ce se întâmplă la noi? Nu vezi ororile care au loc în America? Americanii au avut timp de opt ani un preşedinte de culoare, cine s-ar fi gândit că problemele rasiale vor reapărea cu atâta violenţă şi, mai ales, în timpul unei pandemii, când toată lumea spunea că vom deveni mai buni? De fapt, ne-am înrăit. Pe de altă parte, eu cred că atât problema rasismului de pretutindeni, a luptelor între găşti din clanurile de ţigani de la noi, nu mai este una socială, ci una care ține de educaţie și emoție. Nu ar mai ajunge nimeni să se înjunghie pe străzi, dacă în familie ar avea parte de o anumită educaţie emoţională, adică de iubire. Dacă de mic ţi se spune că eşti prost, că nu se va alege nimic din tine, că nu vei obţine niciodată nimic, tu atunci vei face tot posibilul să dovedeşti contrariul. Tocmai lipsa acestei prezențe emoționale face ca metoda prin care ei dovedesc că sunt puternici să fie una violentă, primitivă. Sună complicat, dar chiar nu e. Complicat este să te vindeci, să ajungi la acel moment în care să-ţi dai seama de ce faci anumite lucruri. Eu am mers pe jos toată Europa, am studiat în Statele Unite, am ajuns un nume, de ce? Acum ştiu răspunsul: ca să am faimă, bani şi să mă iubească lumea aşa cum nu au făcut-o mama şi tatăl meu. Realizez abia acum că toată viaţa am căutat dragoste. Atâta timp cât copiii de ţigani, români, americani sau de orice naţie nu vor fi crescuţi cu afecțiune, într-o iubire prezentă zilnic, astfel de violenţe vor apărea mereu. Iar între ţiganii mei, acest proces de schimbare este foarte dificil. Felul lor de a fi le e atât de adânc scris în gene, că schimbările apar doar accidental, nu în ansamblu.
– Tradiția țigănească este foarte bogată, muzica, meşteşugurile, costumele, dansurile trebuie să fie un filon de educație puternic, o sursă de identitate…

– Îți mărturisesc, Bogdana, că eu am obosit. Dumnezeu mi-e martor că am încercat totul: ani întregi mi i-am dedicat apărării drepturilor ţiganilor, luptei anti-discriminare, încurajării educaţiei între romi. Dintre toate, cel mai greu a fost să le schimb mentalitatea ţiganilor mei. Chiar dacă am reuşit să creez legi şi să-i apăr chiar de la Bruxelles, pe ei nu am reuşit să-i schimb mai deloc şi am obosit. Problema nu mai este pentru mine o prioritate. Pur şi simplu nu mai pot. Am încercat tot ce am putut, nu am reuşit. Îmi văd mai departe de viaţa mea.
„Îi spun de sute de ori pe zi băiatului meu că-l iubesc”
– Tu ce fel de tată eşti? Îți vei putea pune băiatul pe drumul cel bun?

– Sunt un tată foarte implicat. Pe de o parte, simt această responsabilitate extraordinară, de a mă asigura că nu-i lipseşte nimic, pe de alta, nu vreau să-i las „moştenire” propriile mele traume, pe cele ale neamului sau ale zonei acesteia balcanice, încercate mult de istorie. Tot ce-mi doresc este ca el să fie o versiune mult mai bună a mea. Da, îi mai şi cânt, dar mai mult ne jucăm şi cel mai mult îi spun că-l iubesc, că e deştept, că e frumos. Îi spun mereu, mereu, aproape obsesiv. Ştiu că orice copil are nevoie să audă asta, ştiu pentru că mie nu mi s-a spus niciodată şi am suferit ca un câine. E mai important ca în memoria lui să existe un tată care-i spune că-l iubeşte, că este aproape de el, că e un copil inteligent şi că va reuşi în viaţă, decât să-i umplu conturile cu bani. Încerc să-l învăţ să fie puternic, să accepte succesul şi eşecul, bucuria şi durerea, cu seninătatea omului care înţelege că toate fac parte din viaţă. Aşadar, de zeci, de sute de ori pe zi îi spun din suflet că-l iubesc, că e frumos şi că e inteligent. Dacă am fi mai afectuoși cu copiii noştri, nu am mai vedea pe stradă oameni trişti, drogaţi, nefericiţi, cu sufletul sfărâmat. Oamenilor aceştia nu li s-a spus de mici că sunt iubiţi.
– Cred că în cazul tău, pandemia a fost o perioadă benefică de a sta la un loc cu familia…
– Da. Trei luni împreună în casă au fost extraordinare, ceva cu totul nou pentru mine. Nu-i uşor, după o viaţă întreagă de alergat, să pui stop total. Dar uite că pe mine „m-a obligat” pandemia să mă joc cu copilul meu, să-l observ, să-l cunosc, să-mi deschid toată inima către el. O minune!
Serenadă pe balcon
– Am aflat de pe internet că le-ai cântat oamenilor de pe balcon. Cum se aude naiul între betoane?

– A fost aşa: stăteam pe balcon cu Cristina, iar ea m-a întrebat, dintr-odată; „Îmi cânţi ceva la nai?”. M-am bucurat de cererea ei și mi-am luat naiul și i-am cântat. Bineînțeles că a auzit întreg cartierul, iar după ce Cristina a postat momentul pe internet, am văzut cu uimire că într-o singură zi se uitaseră peste un milion de oameni. Reacţia aceasta virală, precum şi cea în direct, a vecinilor mei, care ieşeau unul câte unul la ferestre, aplaudând, a fost ceva extraordinar. Am simţit că efectiv le aduceam linişte cu sunetul naiului şi am realizat că oamenii aveau nevoie de asta. Nu a fost ceva premeditat. I-am cântat iubitei mele, iar oamenii au ascultat. Le-a plăcut pentru că a fost ceva sincer, fără aşteptări.
– Ce urmează pentru tine, Damian?

– Deocamdată vreau să fiu conştient de prezent, de noua mea viață, să accept şi să apreciez ceea ce mi se întâmplă. Acceptare, adaptare, apreciere – acestea sunt cuvintele prezentului meu. Muzical, vreau să vă surprind, ca de obicei. Muncesc cu trupa Damian & Brothers la proiectul de muzică lăutărească pe care-l cunoaşte lumea de atâta timp. Mai am şi alte planuri, dar le păstrez de surpriză. Cristina, care e și ea cântăreață, a lansat un proiect minunat, cu cântece de leagăn. Se numeşte „Pentru puiul meu”, iar vocea ei minunată are un timbru perfect pentru asta.
– Damian, vei putea împăca zona asta casnică a vieții tale, cu munca? Nu se bat cap în cap?
– Încerc. Am mereu ceva de făcut, aşa îmi este firea, dar realizez în ultima vreme că trebuie să mă şi relaxez. Pot face asta doar acasă, când simt iubirea din jur. În unele zile, apuc să mă încarc cu această dragoste liniştitoare, în altele, alerg până târziu în noapte şi o ratez. Abia atunci îmi dau seama cât de mult îmi lipseşte, ce bine îmi face, de fapt, pacea căminului. Încerc să nu-mi consum toată energia pe muncă, aşa cum făceam înainte, ci să fiu, înainte de toate, un tată bun, responsabil, un familist care are grijă de micul său trib. Adică, exact ceea ce ar trebui să facă un bărbat.
Îmi dau seama, că doar oamenii sinceri cu ei și cu ceilalți din jur, poate să trăiască intens totul, să simt până în adâncul sufletului, iubirea și să își asume cu toată ființa lui, ceea ce trăiește și ceea ce a trăit!
Exemplu pentru ce care au urechi să audă, Dumnezeu să vă dea sănătate !