Intra aici pe site ul vechi "Formula AS"

Răspuns pentru MARIN V. – Roșiori de Vede, F. AS 1369: „Caut un leac pentru lichen plan”

Dr. LAWRENCE CHUKWUDI NWABUDIKE – medic primar dermatolog, specialist acupunctură și homeopatie – București, tel. 0752/30.45.36, 0746/01.76.60, e-mail: [email protected]

Stimate domn, lichenul plan este o boală auto­imună (o boală în care sistemul imu­nitar atacă propriul corp), de cauză necunoscută. Nu există o predilecție pe sexe sau pe rase, dar pare să fie mai des întâlnit la cei între 30-60 ani, deși poate apărea la orice vârstă. În mod clasic, se manifestă cu leziuni de tip papule (leziuni ușor umflate, sub 1 cm diametru), având suprafețe plane, de culoare violacee, adesea lucioase.

De regulă, lichenul plan se remite spontan, fără tratament, în 6-18 luni. Totuși, el poate să fie re­zistent la tratament mai mulți ani. Formele bucale sunt considerate ca având risc sporit de cancer.

Abordări naturiste

Din punct de vedere naturist, următoarele abor­dări ar putea fi încercate:

* Evitați consumul de alcool, având în vedere legătura strânsă în­tre lichenul plan și diverse tulbu­rări hepatice.

* Nu fumați, gudroanele din țigări afectează mucoasa bucală.

* Gestionați bine stresul.

* Evitați să vă scărpinați, se pot provoca leziuni.

* Aplicațiile cu apă rece pe leziuni calmează pruritul.

* Băile cu pudră de fulgi de ovăz sau cu bicarbonat de sodiu potolesc mâncărimile.

* Dietă săracă în alimente condimentate sau băuturi acidula­te, pentru a nu agrava sau chiar de­clanșa leziunile. Consumați multe fructe și legume crude, întăresc funcțiile ficatului.

* Spirulina ajută la fortificarea ficatului, ceea ce este important în lichenul plan.

* Aloe vera – aplicații locale și administrarea de Aloe Vera Gel.

* Untul de shea se folosește, ca unguent, mai ales la nivelul gurii; atenuează leziunile.

* Acupunctura calmează căldura excesivă la nivelul tubului digestiv și echilibrează energia fica­tului.

* Homeopatia este un remediu excelent, căci atinge cauzele profund interioare ale bolii. Am publicat în străinătate o lucrare privind tratamen­tul lichenului plan cu homeopatie individualizată. Metoda individualizată este cea mai potrivită pentru lichenul plan, însă unele medicamente, cum ar fi Argentum nitricum, Causticum, Rhus toxico­dendron, Mercurius solubilis (pentru cel bucal), sunt și ele de mare folos.

Fiindcă unele forme de lichen plan poartă risc de cancer sau de alte tulburări severe (ste­noză va­ginală), este recomandabil să consultați un medic specialist.

Vă urez succes!

Farm. Carmen Ponoran – Director științific Plantextrakt, Secretar general ARGH, tel. 0726/76.60.43, www.plantextrakt.ro www.gemoterapie.ro

„Se poate vindeca osteopenia?” (Răspuns pentru MARGARETA – Ploiești, F. AS nr. 1426)

Carmen Ponoran

Osteopenia este faza premergătoare instalării os­teoporozei, deci este bine să urmați acum un tra­tament pentru ca distrucția osoasă să nu avanseze. Vă recomand cura de două luni cu extracte gemoterapice: dimineața, Extract din muguri de Coacăz negru, la prânz, Extract din mu­guri de Jneapăn și Extract din mlădițe de Merișor, iar seara, Ex­tract din mlădițe de Mur. De ase­menea, luați dimineața două capsu­le de MenaQ7 – Vitamina K2 naturală. După cele două luni, continuați încă 2 luni cu Polygemma 9 – Femei 50+ și MenaQ7 – Vitamina K2 naturală. Gemoterapicele reduc inflamația și durerea de care vă plângeți și eficientizează asimilarea calciului la nivel intestinal. MenaQ7 – Vitamina K2 naturală este eficientă pentru utilizarea optimă a calciului în organism, depunerea la nivelul osului și împie­dicarea depunerii lui în artere. Cele două cure re­comandate ar trebui repetate de două ori pe an.

„Analizele sunt perfecte, dar eu sufăr de amețeli, cu stări de leșin” (Răspuns pentru MELANIA R. – București, F. AS nr. 1426)

Stimată doamnă, vă recomand o cură cu ex­tracte gemoterapice: Extract din muguri de Arin negru (dimineața), Extract din muguri de Porum­bar (la prânz) și Extract din muguri de Cătină (după masă). Dacă nu aveți tensiunea mică, luați și Extract din mlădițe de Vâsc (o dată pe zi).

„Mama mea are dureri mari, cauzate de gută” (Răspuns pentru TIBERIU – Baia Mare, F. AS nr. 1426)

Gemoterapia și homeopatia pot fi de mare ajutor în gută. Vă propun de urmat cura de trei luni cu Extract din scoarță de Salcie, o dată pe zi, Extract din muguri de Frasin, 2 administrări pe zi, Extract din Sevă de Mesteacăn, o dată pe zi, și Extract din muguri de Plop, o dată pe zi. La acestea adăugați, pentru reducerea durerii, remediul homeopat Benzoicum acidum CH9, 3 granule, de două ori pe zi (la distanță de momentul mesei).

„Caut remediu naturist pentru rinita hipertrofică” (Răspuns pentru VIVIANA T. – Bistrița, F. AS nr. 1426)

Vă recomand cura gemoterapică cu Poly­gemma 4 – Sinusuri – 3 administrări pe zi, timp de 2 luni. De asemenea, vă recomand să apelați la medicul ORL-ist, pentru a primi recomandările de spe­cia­litate, în funcție de cauzele bolii.

Ing. chim. MIRCEA BOCAN – Alba Iulia, tel. 0788/23.38.73, 0258/86.56.77

„Am fost diagnosticată cu gastrită papulo-erozivă antrală” (Răspuns pentru RODICA D. – Galați, F. AS nr. 1418)

Pe lângă lista lungă de medicamente enu­merate în scrisoarea trimisă redacției, menționați că ați luat și argilă, dar nu știu ce tip de argilă ați consumat și în ce doze. Cum sunt întotdeauna deschis dialo­gului, vă precizez că un tratament corect pentru afecțiunea dvs. se face cu doze șoc: 200 g de argilă ALGO pe zi vă garantează vindecarea în 2-3 luni. Așadar, nici curele naturale nu se fac „după ure­che”, pentru că nu dau rezultate. Men­ționez că argila ALGO se comercia­lizează în magazinele naturiste și în farmacii ca supliment alimentar, fiind notificată de Ministerul Sănătății, dar dozele prescrise pe ambalaj (câte 5 g, de trei ori pe zi) nu vindecă bolile digestive grave! Pentru detalii despre cură puteți să mă contactați la tel. 0788/ 233 873. Să ne auzim cu bine!

(Răspunsul este valabil și pentru ȘERBAN, Reșiţa – F. AS nr. 1432, semnatarul scri­sorii „Caut tratament naturist pentru ulcer”)

Farm. spec. PAUL TISMAȘ – tel. 0745/137.537, e-mail: [email protected]

„Mamei mele îi tot apare o ciupercă în gură” (Răspuns pentru OLGUȚA R., F. AS nr. 1363)

Mama dvs. trebuie să renunțe defi­nitiv la carnea de porc și derivatele ei și să facă gargară după fiecare masă principală cu o linguriță de bicarbonat de sodiu, dizolvată în 1/2 pahar de ceai cald de mușețel sau rostopască.

„Am o infecție urinară cu Stafilococ auriu” (Răspuns pentru ECATERINA D. – Galați, F. AS nr. 1364)

Folosiți tinctură de propolis, 1/2 linguriță, de 2-3 ori pe zi, amestecată cu miere de albine, timp de 30 de zile.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

ro_RORomanian