Intra aici pe site ul vechi "Formula AS"

Menstruația – o fatalitate?

Foto: Shutterstock – 6

• Menstruația este asociată unui nesfârșit șir de probleme. Dincolo de starea generală de slăbiciune și disconfort pe care o induce, ea poate fi însoțită de dureri ori de stări de spirit dintre cele mai neplăcute. Alteori, menstruația ne strică socotelile, făcându-și apariția în mod neregulat ori având o durată exagerat de mare. Ce e de făcut? •

Cele 7 zile negre ale lunii

Ciclul menstrual poate fi împărțit în patru faze distincte. Cunoscându-le și aplicând câteva tru­curi simple privind alimentația și stilul de viață corespunzătoare fiecăreia dintre ele, putem trece cu bine peste toate.

Recomandări

Faza cea mai grea, cea a menstruației propriu-zise, durează în general undeva între trei și șapte zile, și poate fi comparată cu postul negru. Ener­gia femeilor se află atunci la limita infe­rioară și, de aceea, le este recomandat să-și orga­nizeze programul în așa fel încât să se poată odihni mai mult decât în restul lunii. Emoțional vor­bind, multe femei nu o duc însă chiar atât de rău în această pe­rioadă, întrucât pot simți un soi de ușurare, ca și când tocmai ar fi scăpat de o mare povară care le apăsa pe umeri. Tot acum, când orga­nismul le e pus la încercare, fe­mei­lor le este reco­mandat să includă în alimentație sufi­cienți nu­trienți. Ideal e ca dieta să cuprindă în perioada menstruației proteine, gră­simi, legume și fructe cu un indice glicemic scă­zut. Reco­mandate sunt de pildă carnea, peștele și uleiurile vegetale, verdeața, castraveții, ardeii, cea­pa, broccoli, faso­lea verde, sparanghelul, do­vle­ceii și fructele de pădure, citricele, cireșele ori merele. În această perioadă este recomandat și consumul de ali­mente bogate în antioxidanți, calciu, fier și zinc. Alimentele bogate în fibre sunt, de ase­menea, ideale în această perioadă, întrucât ele combat balo­narea care apare uneori în tandem cu men­struația. Supele sunt binevenite, mai ales cele de legume sau ciorba de oase, care este bogată în colagen, precum și alimentele care ajută la com­baterea inflamațiilor, precum fructele de culoare închisă ori curcuma, care poate fi adău­gată în tot felul de mâncăruri.

Un alt sfat im­portant de urmat pentru a avea parte de o men­struație cât mai ușoară este hidra­tarea corespun­zătoare a orga­nismului și reduce­rea consumului de sare și co­feină în zilele în care parcurgem această fază.

Cele 7 zile albe

Imediat după menstruație, debutează așa-numita fază foliculară, care poate dura undeva între 7 și 10 zile și care este percepută de femei ca un soi de primăvară, ele simțind cum energia începe să li se regenereze și cum buna lor dis­poziție crește de la o zi la alta. Femeile sunt acum mai încrezătoare și mai pregătite să încea­pă lucruri noi, dar și un pic mai impulsive. Ele au totodată un libidou crescut și tind să fie mai extrovertite și mai comunicative decât în restul lunii. De asemenea, pofta de mâncare este acum mai redusă, acesta fiind așadar un interval optim pentru a scăpa de kilogramele în plus, fără efor­tul obișnuit. Cu atât mai mult cu cât, tot acum, corpul devine capabil să facă față unor exerciții fizice mai intense. În ceea ce privește alimentația, în această perioadă sunt indicate alimentele ușoa­re, proaspete și colorate, de tipul salatelor de le­gu­me și fructe, dar și ouăle, icrele, peștele săl­batic, carnea de vită, nucile, semințele, cerea­lele care susțin energia, precum ovăzul, și produsele fermentate, precum murăturile, care sprijină echilibrul intestinal.

Trei zile de îndrăgosteală

Faza ovulației este printre cele mai scurte, durând între trei și cinci zile, dar și cea mai fru­moasă. Com­parată cu vara, această fază este cea în care hor­monii sunt mai activi ca niciodată, iar libidoul se află la apogeu. Fe­meile au în această peri­oadă o strălu­cire a­par­te și o mare poftă de viață, ele fiind în general bine dis­puse și deosebit de socia­bile. Ener­gia se află și ea la cote înalte. Din punc­tul de vedere al alimentației, sunt recomandate în special legu­me și fructe crude, care să ajute orga­nis­mul să meta­bolizeze și să elimine cât mai ușor orice surplus de es­trogen. Dintre cereale, e bine să alegem mai ales porumb și qui­noa, iar dintre fru­cte, să optăm pen­tru cele porto­calii, galbene și albe, bogate în vitami­nele A, C și E.

Două săptămâni de blegeală

Ultima dintre fazele ciclului menstrual este cea luteală, asemuită de unii cu toamna, când nive­lurile hormonale încep să descrească, iar energia femeilor scade, la rândul ei. Această fază este cea mai lungă dintre toate, durând în mod normal undeva între 12 și 16 zile. În prima jumă­tate a fazei luteale, femeile simt adesea că au mai multă energie pentru a-și petrece timpul cu alții, dar, pe măsură ce zilele trec și se apropie men­struația, tind să devină ceva mai interiorizate și, pe alocuri, mai irascibile. Pentru a evita să-și piar­dă cumpătul, femeilor li se recomandă în această perioadă să stabilească limite mai clare, chiar dacă asta presupune să spună mai des ca de obicei cuvântul „nu”. De asemenea, acestea sunt zile în care femeilor le priesc în mod special mi­cile răsfățuri care fac viața mai frumoasă, precum o dimineață mai lenevoasă, în care să-și bea ca­feaua în tihnă. E de asemenea bine de știut că, mai ales în a doua parte a fazei luteale, toleranța la durere a multor femei e mai scăzută, motiv pentru care li se recomandă să evite în aceste zile epilatul sau intervențiile medicale dureroase.

Pentru a scăpa de pofta exagerată de dulciuri și de tendința de a reține apă, alimentația trebuie să fie acum bogată în vitamina B, calciu, magne­ziu și fibre. Sunt de asemenea recomandate legu­mele preparate la cuptor, precum sfecla roșie, cartofii dulci sau dovleacul, cerealele de tipul orezului și meiului și algele marine, care ajută la menținerea echilibrului hormonal.

Durerile menstruale

Durerile menstruale (numite dismenoree, în limbaj medical) pot să apară înaintea sau în tim­pul menstruației și pot fi atât de aprige, încât să împiedice femeile să-și ducă la îndeplinire acti­vitățile zilnice. Vestea bună este că aceste dureri sunt cel mai adesea normale și nu provoacă alte com­pli­cații. Riscul de a avea du­reri menstruale este mai mare atunci când fe­meile încă nu au născut sau nu au o viață sexuală regulată. Stre­sul emoțional, fumatul, lipsa spor­tului ori regi­murile de slăbit mai severe pot acutiza la rândul lor problema.

Pentru a preveni apariția du­re­rilor menstruale sau a le di­minua măcar ca inten­sitate, fe­mei­lor li se recomandă un regim de viață sănătos, care să includă o dietă echilibrată, cât mai multă mișcare și evitarea exceselor.

Dacă vă numărați însă printre fe­meile care suferă lunar de dureri menstruale greu de îndurat, este poate mai bine să evitați calvarul apelând la un medicament, precum cele pe bază de ibu­pro­fen sau para­cetamol. Astfel, evitați și eventualele vărsături pe care vi le-ar putea cauza crampele chinuitoare, dar și starea psihică proastă pe care o provoacă adesea, în mod indirect, dismenoreea.

Procedee contra durerilor

Comprese calde – pentru a încălzi zona abdomenului, ne putem sluji de o sticlă umplută cu apă caldă, de o pernă încălzită sau de plasturi termici (pe care-i putem cumpăra de la farmacie). Aceştia pot da rezultate bune și aplicaţi pe partea superioară a picioarelor sau pe partea de jos a spatelui. Atenție, însă, plasturii termici care con­țin cărbune activ, pudră de fier și vermiculită nu se aplică direct pe piele, ci pe lenjerie, de care pot fi lipiți până la maximum 12 ore.

Coniac – un păhărel de coniac de 50 ml este în general de ajuns pentru a lua durerea cu mâna.

Ceaiuri – există plante care atenuează dis­menoreea, între acestea numărându-se cel de ghimbir, de mentă și ceaiul Matcha, care are puternice proprietăți antiinfla­matoare și calmante. De du­rerile menstruale ne pot scă­pa și ceaiul de scorțișoară ori cel de fenicul. Acesta din ur­mă se prepară prin fier­­berea unei lingurițe de semințe de fenicul (sau a unui pliculeț de ceai) în 250 ml de apă. După ce apa dă în clocot, se mai fierbe la foc mic timp de cinci minute. Pentru efecte optime, se bea câte o cană de ceai îndulcit cu miere la câte patru sau cinci ore – prilej cu care ne și hidratăm corespunzător.

Masajul circular – efectuat cu delicatețe pe abdomen, de preferință cu uleiuri esențiale cu proprietăți calmante, precum cele de lavandă, rozmarin, zmeură, valeriană sau iasomie, ate­nuează, și el, durerile.

Mișcare – deși ultimul lucru pe care și-l doresc în general femeile când suferă de dureri menstruale este să facă mișcare, în unele cazuri, tocmai aceasta este remediul potrivit. Endor­finele pe care organismul este stimulat să le secrete în timpul unei sesiuni de jogging sau al unei plimbări în pas alert contracarează hormonii implicați în procesul de contracție a uterului.

Hemoragii abundente

Perioadele menstruale care se manifestă prin hemoragie anormal de abundentă sau sângerare prelungită se numesc, în termeni medicali, meno­ragie. Din fericire, menoragia este un fenomen mai rar întâlnit decât se crede, și multe dintre fe­meile îngrijorate că se confruntă cu așa ceva au de fapt doar sângerări ceva mai abundente și atâta tot. Menoragia este în general însoțită de crampe și presupune, între altele, sângerări abundente, ori eliminarea unor trombi de mari dimensiuni. Dacă situația este gravă, trebuie mers la medic, dar e bine de știut că există și câteva remedii naturiste. Cum ar fi de pildă ceaiul de lemn-dulce, care echilibrează nivelul de estrogen din organism și reduce atât frecvența durerii, cât și pe cea a sângerărilor abun­dente. Pentru a prepara ceaiul, încălziți 250 de ml de apă până când dă în clocot, adăugați o jumătate de lin­gu­riță de lemn-dulce, fierbeți timp de două-trei minute la foc mic și lăsați apoi la infuzat alte zece minute. Îndulciți cu mie­re. Ideal e să începeți să beți câte trei căni din acest ceai chiar cu două zile înainte de ziua în care urmează să vă vină menstruația. O altă soluție este aplicarea unui pachet de ghea­ţă pe abdomen timp de 20 de minute, de câteva ori pe zi.

Când menstruația nu mai vine

Atunci când întârzierea nu are de-a face cu vreo sarcină și nici cu menopauza, putem încerca să re­zol­văm problema eliminând unii dintre fac­torii care ar fi putut pro­voca amenoreea, pre­cum o ali­mentație deficitară, care ar putea sta la origi­nea unei carențe de vitamine și mine­rale, supra­solicitarea fizică sau mentală, stresul sau unele condiții improprii de trai. De asemenea, e reco­man­dabil să renunțăm urgent la alimentele nesă­nă­toase, la sucurile carbogazoase și la diver­sele vicii, precum fumatul, în favoarea unor ali­mente care stimulează apariția menstruației, între care se numără strugurii, mărarul și leuș­tea­nul, țelina, morcovii și păstârnacul. Vinul roșu – în cantități moderate – poate fi și el de ajutor.

Tincturi din plante

Diluați un mililitru de extract din mlădițe de zmeur și o linguriță de tinctură de brânca-ursului („Plant Extrakt”) în puțină apă și beți de trei ori pe zi. Tratamentul se adminis­trea­ză cu un sfert de oră înaintea meselor, și poate varia între o lună și trei luni.

Eficiente în combaterea amenoreei mai sunt considerate și tinctura sau ceaiul de ienupăr, coa­da-șoricelului și crețișoara.

Menstre neregulate

La unele tinere durează ceva până când men­struația începe să se regleze, iar în cazul altor fe­mei, ea devine neregulată pentru că se apropie de vârsta menopauzei. Dar menstruația neregu­lată poate ascunde o problemă mai gravă de sănătate. Printre cauzele cel mai des în­tâl­nite se numără factori precum infec­țiile urinare, dezechilibrele hor­mo­nale, stresul, obezitatea ori, dim­potrivă, malnutriția, exerci­țiile fizice prea intense, abuzul de alcool, carbohidrați sau cofeină și schimbarea metodei de contra­cepție.

Pentru reglarea menstruației putem apela fie la tratamente de specialitate, cum ar fi cele cu hormoni, fie la unele remedii naturiste.

Ceaiuri din plante – să începeți să beți zilnic, cu o săptămână înainte de data la care ar trebui să vă vină menstruația, câte o cană sau două de ceai de salvie și coada-calului. Prepararea e simplă. Fierbeți 250 de ml de apă, adăugați câte un plic din fiecare tip de ceai și lăsați la infuzat câteva minute.

La tinerele cu menstruație neregulată poate fi de mare ajutor și ceaiul de coada-șoricelului sau tratamentul cu ceai de traista-ciobanului. Acesta trebuie băut cu zece zile înaintea datei la care tânăra știe că ar trebui să-i vină menstruația și continuat vreme de o lună. Infuzia se prepară din­tr-o linguriță de plantă la o ceașcă cu apă.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

ro_RORomanian