
• În timpurile când „doftorii” erau rari prin satele românești, țăranii se descurcau cu ce aveau la îndemână. Leacuri simple, străvechi, dar a căror eficiență poate fi verificată și azi. Încercați! •
Mălai
Reumatism
Se fac cataplasme din mămăligă fierbinte care se aplică pe zona dureroasă.
Răceală, tuse, dureri în gât
* Se consumă mămăligă fierbinte de mai multe ori pe zi.
* Se aplică cataplasme cu mămăligă fierbinte pe gât și pe piept.
* Se presară mălai pe o plită încinsă, iar fumul care rezultă se inspiră pe nas.
Umflături, mușcături de insecte
Se fac cataplasme din mălai amestecat cu puțină apă rece, care se aplică pe zonele afectate.
Varză acră
Constipație
* Un pahar de zeamă de varză acră (moare) se amestecă cu o linguriță de ulei de dovleac și se bea dimineața, pe stomacul gol.
* Se mănâncă în fiecare zi câte una-două porții mici de varză acră tăiată mărunt și stropită cu puțin ulei.
Varză proaspătă
Tuse, boli respiratorii
Se fierb câteva frunze de varză albă sau roșie într-un litru și jumătate de apă, la foc mic, timp de 10 minute. Se infuzează în vas acoperit 30 de minute, se strecoară și se adăugă 2 linguri miere. Se bea întreaga cantitate de-a lungul unei zile.
Lână de oaie
E nevoie de lână nespălată și netoarsă, provenită din zona gâtului și a coapselor oii. Folosită ca tratament, se umezește cu oțet, ulei sau vin.
Dureri de cap, de stomac, în zona genitală
Se aplică pe zona dureroasă lână umezită în oțet.
Grăsime de oaie

Apă la plămâni
Amestecată cu vin, grăsimea de oaie se aplică în zona plămânilor, sub formă de cataplasmă.
Hemoroizi
Se unge locul inflamat cu grăsime de oaie, după ce a fost spălat cu ceai de pelin.
Grăsime de porc
Boli genitale
Se aplică grăsime de porc, cu masaj ușor, pe abdomen și pelvis.
Arsuri, cicatrici cheloide
Se aplică pe locurile bolnave în amestec cu pulbere de cărbune de lemn de tei.
Grăsime de gâscă
Suferințe femeiești
Grăsimea de gâscă este bună doar nesărată și proaspătă. Aplicată pe abdomen și pelvis, vindecă bolile uterului și alte suferințe specifice femeilor. Se folosește și împotriva pielii aspre și crăpate.
Flori de fân
Reumatism, răceli, boli de piele
Fânul se pune la uscat și, imediat după uscare, se scutură. Rezultă florile de fân, care au putere terapeutică maximă în anul recoltării.
Zece mâini pline de flori de fân se opăresc cu 5 litri de apă. Se lasă la infuzat o jumătate de oră, se strecoară și se adaugă la apa din cadă (menținută la 38-40 de grade). Baia durează 15-20 de minute și, ca să-și facă efectul deplin, după ieșirea din cadă se stă la căldură o oră (băile se fac de obicei seara). Se fac câte 2-3 băi pe săptămână.
Comprese cu flori de fân
Se iau bucăți de țesături din in sau cânepă, se înmoaie în infuzie de flori de fân și se aplică, ușor stoarse, pe locurile atinse de reumatism, artroze, tromboze. Trebuie menținute calde, prin înmuiere repetată în infuzie fierbinte.
Insomnii
Omul „nedormit” să facă baie seara în fiertură de flori de fân. Este un leac bun şi pentru adulți, şi pentru copii.
Lapte

Febră
Se înfășoară corpul în cârpe înmuiate în lapte rece, care se schimbă când se încălzesc.
Arsuri la stomac
Se bea un litru de lapte de-a lungul zilei, între mese, cu înghițituri mici.
Tuberculoză
Se pune un litru de lapte pe foc și când fierbe se adăugă două mâini de frunze de pătlagină mărunțite. Se lasă la fiert câteva minute, apoi se strecoară. Se bea câte o cană, de 3 ori pe zi.
Grâu
Boli de plămâni
Se fierbe o mână de boabe de grâu în jumătate de litru de apă, trei minute. Zeama strecurată se dă bolnavului să o bea dimineața și seara.
Pâine neagră
Constipație
Mâncați dimineața o felie de pâine neagră, unsă cu magiun de prune.
Vânătăi, luxații
Se amestecă miez de pâine neagră cu vin și cu pelin verde tăiat mărunt. Se întinde pe o cârpă, apoi se leagă pe locul afectat.
Surzenie
Se toarnă o cană de vin natural într-un litru de apă. Se pune apa să fiarbă la foc moale, și când încep să iasă aburi, bolnavul îți ține capul deasupra vasului, pentru ca vaporii să intre în urechi, pe rând. Procedurile se fac pe parcursul a 15 seri.
Anemie
* Pentru poftă de mâncare și anemie se beau zilnic, cu 15-20 de minute înainte de masă, câte 2 linguri de vin roșu vechi.
* În 3 litri de vin se pun 3 kg de miere. Amestecul se agită din când în când, timp de 3 zile. Se consumă de trei ori zilnic, câte o ceașcă, cu 30 de minute înainte de masă.