
România, la fel ca toate statele acestei lumi, trăiește o dublă criză – sanitară și economică, provocată de un virus nou și perfid, SARS-COV-2. Dacă pentru sănătate, așteptările noastre sunt concrete – un vaccin care să oprească pandemia, pentru vindecarea economiei nu există vaccin. Există însă instituții puternice, creditate cu multă încredere de români și chiar de mediile internaționale. De pildă, Banca Națională a României. Un nume mare, dar cu intervenții foarte discrete. Puțini știu, de exemplu, că în primăvară, BNR a salvat finanțele țării prin câteva decizii fără precedent în istoria modernă a României, cumpărând, efectiv, o parte din datoria statului român, iar apoi obținând de la Banca Centrală Europeană 4,5 miliarde de euro, pentru a preîntâmpina o eventuală lipsă de lichiditate, datorată crizei. Despre măsurile de astăzi și de mâine ale Băncii Naționale a României, pentru a lupta cu criza din economie, ne-a vorbit domnul Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului BNR, Mugur Isărescu.
„Nicio autoritate a țării nu se mai poate hrăni din prestigiul acumulat în anii trecuți”
– Domnule Adrian Vasilescu, atât Banca Națională, cât și guvernatorul Mugur Isărescu se bucură de încrederea societății românești, fapt evidențiat în numeroase sondaje de opinie. Și pentru că traversăm o perioadă grea nu numai pentru sănătatea publică, ci și pentru sănătatea afacerilor, vă rog să treceți în revistă măsurile pe care banca națională le-a îndeplinit pentru a contracara căderea României. Pe scurt, în ce fel a ajutat BNR țara în această etapă de criză?
– De trei decenii, de când BNR şi-a asumat un rol nou în viața societății românești, acela de bancă centrală modernă de tip european, a fost continuu confruntată cu schimbări majore, cu șocuri ce exprimau treceri bruște de la căderi economice la „boom” și invers. În tot acest timp, Banca Națională a asigurat stabilitatea financiară, a stăvilit inflația şi a obținut buna funcționare a piețelor monetară şi valutară, a sistemului bancar în general. Dovadă că, de-a lungul acestor ani, sondajele sociologice au menținut atât Banca Națională, cât și pe guvernatorul Mugur Isărescu în primele locuri din topul încrederii populației şi mediului economic. Acum, însă, în vremuri de criză, când ne confruntăm cu un virus agresiv, ce pune în pericol sănătatea publică și, în același timp, economia, nicio autoritate a țării nu se mai poate hrăni din prestigiul acumulat în anii trecuți. Şi nici Banca Națională. Sunt vremuri noi și cerințe noi. Din această perspectivă, în actuala etapă, este analizată și realitatea din sistemul bancar în raport cu tabloul țării și al lumii. Și, mai cu seamă, realitatea proprie băncii noastre centrale, în împrejurările date, obligată să recurgă la un „arbitraj riguros”: să facă o politică monetară în acord cu dinamica României și, totodată, să nu se distanțeze de ceea ce fac alte bănci centrale.
În acest sens, este de reținut faptul că, pe mai departe, calendarul ședințelor de politică monetară rămâne suspendat, iar Consiliul de Administrație al BNR se întâlnește ori de câte ori cerințele stringente impun decizii imediate. Publicul, piețele și autoritățile țării sunt informate prin comunicate operative că Banca Națională își păstrează „arme si gloanțe”, pentru a face față oricăror șocuri ce ar putea să producă perturbări în procesul de finanțare al economiei reale și al bugetului. Preluând, desigur, în noua conjunctură, tot ceea ce a fost bun și a dat rezultate bune și în alte împrejurări. Bunăoară, așa cum în fața șocurilor inflaționiste din anii 2017–2018, când am avut cele mai mari creșteri de prețuri din Uniunea Europeană, BNR nu a recurs la dobânzi real-pozitive, apărându-se cu dobânzi real-negative moderate, nici acum nu se aventurează şi nu optează pentru o dobândă-cheie aproape de zero, așa cum i se cere, deseori, cu insistență. De ce? Ca să nu streseze piața monetară şi economia în general. Deducem de aici, pe bază de probe, că banca noastră centrală aplică o strategie de politică monetară care nu lasă loc nici pentru relaxări inutile și nici pentru restricții inutile.
Menținerea într-o zonă moderată a dobânzii-cheie (de fapt reconsiderarea de către BNR a întregului coridor de dobânzi, cu o rată moderată a facilității de creditare) este doar unul dintre obiectivele de maximă importanță pe care și le-a asumat banca centrală în actuala etapă. Procesul e în curgere, iar faptul cel mai important este acela că actualul set de strategii nu constituie simple opțiuni, ci acțiuni cu efecte vizibile, înregistrate în lunile martie–octombrie. Tabloul este relevant: băncile dispun de lichiditatea necesară, piața monetară interbancară și-a ajustat cotațiile în jos, cursul de schimb și-a atenuat fluctuațiile, iar creditarea a rămas relativ intensă, chiar dacă resimte încă efectele crizei sănătății publice.
„Trei șocuri tulbură încă planeta – riscul, incertitudinea și vulnerabilitatea”
– Norii care s-au ridicat deasupra lumii la începutul anului nu se vor risipi prea curând. Dacă pandemia va continua, așa cum se pare, și în anul viitor, la ce ar trebui să ne așteptăm din partea economiei României? Și cum vom fi afectați noi, muritorii de rând?
– Lumea toată, sub impactul actualei crize, este predominant vulnerabilă, incertă şi riscantă. Context în care, la rândul său, societatea românească a trecut, din primăvară până în prezent, prin trei anotimpuri deosebit de grele. De fapt, a suferit şi suferă încă impactul direct al celor trei șocuri ce tulbură încă planeta – riscul, incertitudinea şi vulnerabilitatea. Rezultatul, reflectat în activitatea economică, fiind căderea semnificativă a PIB-ului. Desigur, în împrejurarea în care impactul economic sever al crizei sănătății publice, care a determinat căderea drastică a PIB-ului, a avut punctul de maximă intensitate în primăvară, putem să ne permitem să gândim optimist şi să ne imaginăm o recesiune în „V”, ceea ce ar însemna că momentul de maximă intensitate a trecut și că, mai departe, va urma încetinirea căderii economice. Totuși, optimismul nostru trebuie să fie bine temperat, pentru că valul al doilea al pandemiei e în plină desfășurare. Iar proverbul că paza bună trece primejdia rea nu este încă un atribut al întregii noastre societăți.
„Nu trebuie să ne temem de inflație, dar trebuie să rămânem prudenți”
– Mulți români au rămas cu teama de inflație, mai ales din anii ’90. E posibilă o explozie a prețurilor în perioada următoare? Și, de asemenea, ar trebui să ne temem că leul o va lua la vale în fața euro?
– Teama de inflație nu este o stare psihologică proprie societății românești. Și nici proprie timpului actual. Au cunoscut-o multe popoare, și încă dintre acelea din țări dezvoltate, de-a lungul istoriei. Există o vorbă: au spus-o mulți, dar nimeni n-a spus-o ca el. Nimeni n-a definit teama de inflație mai bine decât Samuelson, în America începutului anilor 1960, pe când îi dădea sfaturi în materie de economie președintelui Kennedy. El scria, într-un raport către președinte, că îi este frică de inflație dar că, mai cu seamă, îi este frică de… frica de inflație. Și motiva: pentru că frica de inflație este cel mai periculos agent inflaționist. Iar economia, în vremuri în care inflația crește, nu are cum să se simtă bine.
De la 1 noiembrie 1990 – de când am început să măsurăm cu rigoare matematică mișcările prețurilor – și până în anul curent, timp în care inflația ne-a fost cel mai dur profesor la școala economiei de piață, am trecut și noi prin multe împrejurări în care ne-am lovit de adevărul semnalat de celebrul economist american. O lecție, în acest sens, ne-a fost și presiunea ciclului inflaţionist lung, ce debutase la 1 octombrie 2017, și de ale cărui șocuri am scăpat abia în octombrie 2019.
De luna trecută, de când, cu o inflație de 2,5 la sută pe 12 luni, ne-am încadrat în ținta stabilită, firesc ar fi să nu ne mai temem de inflație. Dar trebuie să fim prudenți. În acest timp care a sărit din matca normalității, când criza sănătății publice a antrenat şi o criză economică, lumea toată caută soluții pentru schimbări profunde. Astfel de căutări trebuie să se facă tot mai mult simțite și la noi, în toate sectoarele, inclusiv pe acest tărâm al mișcării prețurilor.
„Banii sunt în siguranță la bănci, nu acasă”
– Domnule Vasilescu, dvs. ați trecut prin multe crize de-a lungul anilor. Ca om cu experiență în viață, în economie, vă propun să încheiem interviul cu un sfat – ce ar trebui să facă cititorii noștri, pentru a se proteja de furtuna economică stârnită de pandemie? Cum să își protejeze economiile, în ce e înțelept să plaseze banii?
– Grea întrebare. Și spun că e grea, pentru că propuneți acest subiect într-o societate cum este a noastră, cunoscut fiind faptul că populația României are cea mai mică economisire din Uniunea Europeană. În plus, există decalaje mari între diferitele categorii ale populației care economisește. De exemplu, dintre cele zece milioane de depunători în bănci, care dețin cincisprezece milioane de conturi de depozite, o categorie infimă, de numai 0,2 la sută, economisește 20 la sută din totalul sumelor depozitate în bănci. Cei care au sume mari depozitate în bănci nu așteaptă sfaturi de la nimeni. Știu singuri ce au de făcut. Probleme au cei cu sume mici, adică 80 la sută din totalul depunătorilor. Pentru această categorie, un singur sfat e important: că banii sunt în siguranță la bănci, nu acasă.
Unde e soluția? Desigur, în economie. Populația va putea să economisească mai mulți bani atunci când acele companii care în prezent produc pierderi sau se complac să înoate în datorii își vor schimba stilul de muncă, de management, și vor înțelege că timpul romantismului economic a trecut. Şi cum, în principal, atât pierderile, cât și capitalul negativ sunt cauzate de risipă, asaltul împotriva acestei redute nu mai poate întârzia.
Acum e criză. Dar crizele, indiferent de ce ne spun prognozele, vin și trec. Va trece şi criza asta. Dar bătălia pentru sănătate economică va trebui să meargă înainte.