Intra aici pe site ul vechi "Formula AS"

Răspuns pentru LAURA, F. AS nr. 1436: „Sufăr de extrasistole, deși inima este sănătoasă”

Dr. MIRCEA PEIA – specialist medicină complementară și reflexoterapie – Timișoara, tel. 0256/43.18.91, 0747/22.20.24, e-mail: [email protected]

Pentru persoanele care au o inimă sănătoasă, așa cum este și cazul dvs., aritmiile car­dia­ce ocazionale sunt rareori motiv de îngrijorare și majoritatea nu nece­sită tratament medical. Totuși, dacă aceste aritmii devin deranjante, re­zolvarea problemei se poate realiza prin limitarea sau evitarea cauzei care a determinat apariția lor. Trebuie să se știe că unele persoane se nasc cu un scurtcircuit la nivelul inimii, scurtcircuit care poate deveni manifest după mai mulți ani, chiar dacă, în afara acestuia, inima este perfect normală. Mulți factori pot afecta activitatea electrică a inimii şi sistemul de conducere, determinând astfel apa­riția aritmiilor cardiace. Afectarea arterelor coro­nare, hipertensiunea arterială şi insuficienţele valvulare pot slăbi miocardul, compromițând funcția de pompă sanguină a acestuia. O aritmie se poate pro­duce şi după un infarct, din cauza cicatricei care se formea­ză şi care tulbură circulația im­pulsului electric de-a lungul ini­mii (nodul sinusal atrio-ventri­cular). În același timp, şi alte pro­bleme de sănătate nespeci­fice, legate de inimă, pot cauza aritmii. Acestea pot include o glandă tiroidă hiperactivă sau un dezechilibru sanguin. Nu în ultimul rând, anumite medica­mente, considerate utile în tratamentul afecțiunilor cardiace, pot produce aritmii ca efect secundar.

În privința extrasistolelor (problema cu care vă confruntați), trebuie spus că acestea sunt dereglări premature, anticipate, în succesiunea regulată a contracțiilor inimii. Pot apărea atât la persoanele sănătoase, în urma unor emoții puternice, eforturi, pe fondul unor tulburări digestive sau al abuzului de excitanți (cafea, cola, tutun, alcool), cât şi la per­soanele cu diverse probleme cardiace, cum ar fi cardiopatia ischemică, stenoza mitrală sau antece­dentele de infarct miocardic. Extrasistolele se ma­nifestă prin palpitații, amețeli, dureri precordiale, senzație de oprire a inimii şi, aspect important de luat în calcul, reprezintă un factor important de risc mai ales pentru persoanele care au trecut de vârsta de 40 de ani.

Așa cum spuneam la început, unele aritmii nu necesită tratament, însă, dacă un anume tip de arit­mie poate fi un factor de risc pentru apariția altor aritmii mai severe, tratamentul este necesar. Fără a intra în amănunte, menționez că pentru a trata aritmiile sunt utilizate mai multe tipuri de medica­mente antiaritmice (digitalice, blocanții canalelor de calciu, beta-blocantele, adenozina, anticoagulan­tele etc.), care se administrează, de obicei, în fiecare zi, pentru tot restul vieții.

Medicina naturistă utilizează diferite remedii pentru tratamentul aritmiilor, dintre care, Păducelul se dovedește ideal în toate tulburările de ritm car­diac, inclusiv în caz de extrasistole. Însă, pentru ca efectul terapeutic sa fie mai complex, ar fi bine ca Păducelul să se administreze în asociere cu alte plan­te (Valeriana, Talpa-gâştei, Unguraș, Levănțică etc.) recunoscute pentru proprietățile lor antiarit­mice. Din acest motiv, vă propun spre utilizare câ­teva remedii complexe, indicate în manage­mentul tulburărilor de ritm cardiac.

* Calmogen – produs cu efect superior Disto­no­calmului (conține în plus derivați dihidrogenaţi din corn de secară, Hidroxizină, care deține pro­prietăţi tranchilizante, anticolinergice şi antiaritmice).

* Ritmo-stabil – preparat indicat în stabilizarea rit­mului cardiac, antispasmodic, reglator al tensiu­nii arteriale, vasodilatator, uşor sedativ şi anxiolitic.

* Cardiozyme – produs compus din Coenzima Q10 şi Resveratrol, indicat în afecțiuni cardiovas­culare, hipertensiune arterială, insuficienţă cardia­că, aritmii, cardiopatie ischemică, ateroscleroză etc.

Din această schemă terapeutică nu poate lipsi Magneziul, indispensabil în tratamentul aritmiilor cardiace, mai ales pentru rolul său de tonic cardiac şi antiaritmic, dar şi pentru proprietățile sale anxio­litice şi antihipertensive.

Să auzim numai de bine!

Dr. biolog VIORICA VINTILĂ – tel. 0744/487.659, e-mail: [email protected]

„Am colesterolul mărit și sufăr de palpitații” (Răspuns pentru DUMITRU V. – Dolj, F. AS nr. 1418)

Colesterolul joacă un rol important în organism – contribuie la producția de hormoni sexuali și la reglarea fertilității. Protejează celulele, sprijină pro­cesul de digestie, ajută organismul să lupte împo­triva radicalilor liberi, deci are un rol antioxidant. Contribuie la funcționarea nor­mală a sistemului   imunitar. Un regim alimentar nesănătos, cu conținut mărit de grăsimi saturate, carbohidrați sau dul­ciuri, sedentarismul și lipsa activității fizice duc la crește­rea LDL.

* Obezitatea – per­soa­nele cu greutate mai mare decât greutatea normală pentru vârsta și sexul lor au un nivel al LDL crescut.

* Fumatul scade nivelul HDL și crește nivelul LDL.

* Moștenirea genetică are și ea un rol important.

* Bolile de ficat sau hipotiroidismul pot duce la creșterea coleste­rolului în sânge.

Nivelul crescut de colesterol în sânge poate pro­voca o serie de complicații – ateroscleroza, angina pectorală (durerea în piept), riscul pentru infarct miocardic sau accident vascular cerebral.

Nivelul ridicat al colesterolului în sânge poate fi prevenit sau tratat prin schimbarea stilului de viață.

Recomandări:

* Mâncați cât se poate de sănătos, cu grăsimi nesaturate. Grăsimile saturate măresc nivelul LDL și se regăsesc în – carne, produse lactate, ciocolată, produse de panificație, prăjeli, margarină și cartofi prăjiți.

* Limitați alimentele de origine animală – fi­cat, gălbenuș de ou, produse lactate. În schimb, este bine să mâncați cât de multe fibre solubile – ce­reale (ovăz, tărâțe de grâu și ovăz), mere, bana­ne, portocale, pere, prune, mazăre, linte, fasole.

* Foarte important: Consumați cât mai mult pește care conține Omega 3: ton, somon și macrou.

* Fără alcool și tutun – duc la creșterea nivelului LDL și mă­resc riscul bolilor car­diovas­culare, al tensiunii arteriale și al trigliceri­delor.

* Mâncați cât mai multe fructe și legume proas­pete, sub formă de salate sau sucuri, mâncăruri cu sau fără car­ne de curcan (nu are coles­te­rol), pui, oaie sau vită.

Creșterea nivelului colesterolului poate duce și la afecțiuni cardiace, de exemplu la pal­pitațiile la care faceți referire.

Palpitațiile sunt bătăile prea repezi ale inimii. În general, aceste palpitații sunt inofensive, dar pot fi și simptome ale unei afecțiuni cardiace mai grave – aritmie, cardiopatie ischemică, infarct mio­cardic etc. Palpitațiile pot apărea pe un fond non-cardiac: consumul exa­gerat de co­feină, emoțiile puternice, teamă, con­sumul exagerat de alcool și nico­tină, hipertiroidism, anemie, deshi­dratare, hipoglicemie, prea multă muncă fizică etc.

Medicul cardiolog este cel care pune diagnosticul de palpitații car­diace sau non-cardiace. După ce aflați care sunt cauzele palpitațiilor, luați medica­mentele prescrise de medic, dacă este cazul, sau puteți apela la terapia naturistă, care constă în înde­părtarea cauzelor enu­me­rate mai sus. Nu mai fu­mați, nu beți alcool și sucuri acidulate și reci, fe­riți-vă de stres, beți cel puțin 2,5 litri apă/zi.

Pentru hipertiroidism și hipoglicemie trebuie să faceți analize, apelând la un medic endocrinolog.

Terapia naturistă constă în suplimente alimen­tare atât pentru corectarea nivelului colesterolului, cât și ca adjuvant în afecțiunile legate de palpitații.

Vă recomand: Drojdie de bere, tablete, 10 zi­le/lună, conform prospectului; Colesteronat – 3x1capsule pe zi; Cordiceps 1x1capsulă pe zi; Suprem Krill Omega 3 Forte 1x1capsule pe zi.

Dr. RAREȘ SIMU – Centrul de Sănătate şi Viaţă „Armonia”, Bucureşti și Cluj-Napoca, tel. 0766/29.84.58

„Am nasul înfundat în permanență” (Răspuns pentru VIORICA, F. AS nr. 1435)

Problema cu care vă confruntați („Am nasul în permanență înfundat și vorbesc ca dintr-un butoi”) pare să fie o rinită cronică. În general, există două forme mai frecvente de rinită cronică: rinită cro­nică alergică și rinită cronică vasomotorie. Ambele forme se manifestă la fel: cu secreții permanente, nas înfundat, strănut, chiar diminuarea sau dispa­riția mirosului. În ambele forme există anumiți fac­tori care pot agrava simptomele (factori nespeci­fici), cum ar fi: mirosuri puternice de detergent, substanțe chimice de curățenie, temperaturile ex­treme sau schimbările de tempera­tură, ceață, umezeală, fumul de țiga­ră. Diferența dintre ele este că rinita alergică este provocată de un factor extern la care pacientul s-a sensibi­lizat, în timp ce în rinita vasomotorie nu există acest factor.

Pentru un tratament adecvat, în cazul dvs., ar trebui în primul rând să faceți un test de alergie (sunt dis­ponibile mai multe paneluri cu alergeni la diferite laboratoare) pentru a determina dacă există o cauză alergică sau nu. În cazul în care se depistează prin analize un factor alergen, atunci tratamentul cel mai bun este cel specific, de desensibilizare. Acesta poate fi alopat (medicamentos) sau alternativ (cu remedii homeo­pate). Tratamentul homeopat trebuie recomandat de medicul specialist în mod indivi­dual, în funcție de tipul alergiei. Dacă nu se de­pistează nicio alergie, ar trebui să faceți un exudat nazal, pentru a depista o eventuală infecție locală. Dacă nu există nicio infecție, atunci puteți începe un tratament medica­mentos cu soluții nazale antiinfla­ma­toare cu corticosteroizi. Dacă există o infecție, atunci a­ceas­ta tre­buie tratată în funcție de anti­biogramă.

Altă posi­bilitate de te­rapie, pe care o și recomand de altfel, ar fi cu remedii din plante și ho­meopate. O com­bi­nație foarte bună este următoarea: extract din muguri de coacăz-negru, carpen, arin-negru, extractul de soc, de ciuboțica-cucului, gențiană și de verbină. Ca reme­dii homeopate pentru obstrucția nazală și secreții, vă recomand formulele homeopate com­plexe 31, 75 și 43 (câte 3 picături, de 4-5 ori pe zi, într-un pahar cu apă plată).

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

ro_RORomanian