Intra aici pe site ul vechi "Formula AS"

Rodica Culcer despre… „Vom vedea, în mai puțin de o săptămână, cine va conduce destinele celei mai mari puteri din lume”

– Au mai rămas câteva zile până la scrutinul prezidențial din Statele Unite ale Americii. Se trag ul­timele ” gloanțe ” dinspre fiecare tabără. Cum stau cei doi candidați în preferințele de vot și în ce mă­sură alegerea unuia sau a altuia dintre pre­zidențiabili influențează relația dintre SUA și țara noastră?

– Deși candidatul democrat Joe Biden îl sur­clasează net pe Donald Trump în sondaje, aceasta nu în­seamnă neapărat că va câștiga alegerile din 3 no­iembrie. În 2016, Hillary Clinton conducea și ea în sondaje și, mai mult, a obținut trei milioane de vo­turi în plus față de Donald Trump, dar a pierdut ale­gerile, pentru că în sistemul electoral american nu se alege direct președintele, ci se aleg electori din partea statelor componente ale SUA. Contează, deci, mai mult ce state câștigi, nu doar câte voturi aduni. Este posibil, totodată, ca alegătorii să nu fie 100% sinceri în răspunsurile lor, mai ales dacă op­țiunile lor sunt contrare corectitudinii politice pro­mo­vate de mass media. Pe de altă parte, numărul ma­re de americani care au votat anticipat pare să nu-l avantajeze pe Trump. Vom vedea însă în mai pu­­țin de o săptămână cine va conduce destinele ce­lei mai mari puteri din lume. În ceea ce ne privește, România s-a bucurat de mai multă atenție din partea ul­­timilor doi președinți Republicani, George W. Bush și Donald Trump, decât din partea Democra­tu­lui Barack Obama, care nu era interesat nici de politica internațională, în general, nici de Europa, în special. Dacă Bill Clinton a venit la București, în 1997, să ne consoleze pentru că nu am fost primiți în NATO în primul val, George W. Bush a venit în 2002, pentru a ne asigura că vom fi incluși în al doilea și pentru a pune bazele unui parteneriat stra­tegic mult mai consistent decât ne oferise Ad­mi­nistrația Clinton, iar Administrația Trump a acordat României o importanță specială, concretizată în sporirea prezenței militare americane și proiecte de investiții în infrastructura rutieră și energetică. De fapt, strategii americani au înțeles să valorifice po­ziția geostrategică a României față de Rusia și de Orientul Apropiat. Nu știm ce planuri are Joe Biden în privința acestor zone, dar putem nădăjdui ca op­țiunile strategice pe termen lung ale SUA să nu se schimbe de pe o zi pe alta, pentru că, aflați la granița din­tre imperii, avem nevoie de americani, ca să ne apere de Rusia. Restul e literatură.

– Societatea civilă a fost șocată de numirea lui Florin Iordache, promotorul OUG 13, în fruntea Consiliului Legislativ, după ce fostul premier Grin­deanu a ocupat, și el, o funcţie bănoasă, la „Autoritatea de reglementare în comunicații”, iar fostul ministru Tudorel Toader a fost reales rector la Iași. De ce cad mereu în picioare personaje cu asemenea probleme de integritate și de moralitate? Ce (mai) poate face societatea pentru a stopa as­censiunea lor?

– Răspunsul este simplu: partidele își răsplătesc oamenii cu funcții publice bănoase, pentru că pot. Nu­mirile sunt la latitudinea Parlamentului, deci se ne­gociază între partide, iar PSD și PNL, după cum am văzut, se înțeleg foarte bine la asemenea tran­zac­­ții. Să nu uităm că în iunie, numirile psd-iștilor Ilie Sârbu și Niculaie Bădălău la Curtea de Conturi au fost negociate în contrapartidă cu plasarea libe­ralului Nicu Marcu în fruntea ASAF și a total nea­ve­nitului pnl-ist Mircea Man, ca vicepreședinte la ANRE. Iar lista poate continua cu alte personaje funeste, ca Toni Greblă și Mariana Moț, numiți șefi de secție în cadrul Consiliului Legislativ. Cu alte cu­vinte, USL a funcționat, deși este oficial decedat, iar partidele componente și-au rezolvat problemele interne pe seama interesului național, care ar fi cerut numiri pe criterii de competență, în conducerea unor instituții independente. Oficial, și universitățile sunt autonome, dar când Senatul Universității Iași îl ale­ge rector pe Tudorel Toader, nu putem decât să cons­­tatăm colonizarea politică a acelei universități și să ne amintim de compromiterea mediului acade­mic prin impostură și corupție susținute politic. Pri­matul intereselor politice față de interesul so­cietății, al politrucilor în fața meritocrației (aproape ine­xistentă la noi) este rezultatul consolidării „sis­te­mului ticăloșit” de-a lungul celor trei decenii de tran­­ziție, în care partide conduse de imorali au bene­ficiat, totuși, de votul popular, pentru a modela le­gis­lația potrivit intereselor lor, și pentru a coloniza instituțiile statului cu non-valori obediente politic, în disprețul criteriilor de competență, integritate sau mo­ralitate. Cum prin vot au ajuns la putere, tot prin vot trebuie să o părăsească, altfel vor distruge țara. Avem deci nevoie de un vot anti-sistem, nu de răul cel mai mic generat de sistem. Altă soluție nu văd, iar în minuni și magie nu cred.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

ro_RORomanian