Intra aici pe site ul vechi "Formula AS"

Remedii din vârful Munților Apuseni: Pulberi minerale din ARDEI IUȚI și COACĂZE NEGRE

Misterul din trusa de prim ajutor

Foto: Shutterstock

În urmă cu câțiva ani, stăteam la aceeași masă cu un distins om de afaceri, care suferea cumplit din cauza unei răceli rebele: îi curgea nasul fără încetare, lăcrima, strănuta frecvent, avea fața congestionată și nu reușea să se concentreze asupra discuției. Văzându-l cum se chinuie, am scos din geantă un borcănel în care aveam un amestec de pul­bere mineralizată de ardei iute și de coacăze negre. I-am spus ce con­ține reme­diul și l-am încredințat că o singură linguriță din această pul­bere, luată cu puțină apă, îl va face să se simtă mult mai bine. „Da’… ardeiul iute pișcă tare, nu-i așa?” , m-a întrebat el speriat și ezitant. „Nu vă fie frică!”, l-am încurajat eu. „Ardeiul iute, combinat în părți ega­le cu coacăze negre, își pierde din iuțime, dar nu și din eficiență. Cele două produse se potențează reci­proc, iar rezultatul este uimitor de rapid. E important însă să țineți pulberea în gură până se formează o pastă omo­genă, pe care s-o înghițiți treptat”. I-am citit în ochi activarea curajului ma­na­gerial și, instant, a trecut la acțiune, procedând așa cum l-am învățat.

După doar câteva minute, era un alt om: nu-i mai curgea nasul, nu mai lăcrima și își recăpătase buna dispoziție. Nu știa cum să-mi mulțumească și era șocat de rapiditatea și eficiența remediului oferit. I-am explicat că borcănelul cu pulbere mi­ne­ralizată de ardei iute și coacăze negre face parte din trusa personală de prim-ajutor. În afară de răceală, această pulbere este cu adevărat binefă­cătoare în multe cazuri critice: infecții, probleme cardiace, probleme respiratorii, dureri de cap, dureri de dinți, dureri articulare, crize de astm, disconfort abdominal, constipație, hipertensiune, cir­culație sanguină deficitară, răni deschise, ane­mie, diminuarea vederii.

PULBEREA DE ARDEI IUTE

Celebrul naturopat dr. John Christopher con­sidera ardeiul iute rege al plantelor medicinale şi afirma că, dacă ar fi izolat pe o insulă pustie şi i s-ar oferi doar o singură plantă medicinală, ar alege ardeiul iute, fără ezitare. Principalul constituent terapeutic al ardeiului iute este capsaicina, sub­stanța care îi conferă iuțime. În plus, ardeiul iute conține ulei volatil, pigmenți naturali, cantități apreciabile de betacaroten și vitaminele C, B1, B2, B6, E, K și PP, antioxidanți valoroși, cum ar fi luteina, zeaxantina și quercitina, precum și nu­me­roase oligoelemente: cupru, fier, mangan, mag­neziu și potasiu. Fitoterapia modernă, bazată pe studii științifice, demonstrează că ardeiul iute este un remediu natural incontestabil în lupta împotriva bolilor. Deoarece subiectul utilizării ardeiului iute, sub diverse forme terapeutice, este extrem de vast, în cele ce urmează mă voi referi doar la acțiunea pulberii mineralizate de ardei iute, administrată oral, în tratarea unor afecțiuni curente.

Răceală și gripă

În afecțiunile respira­to­rii, ardeiul iute are un efect anti­microbian dovedit. S-a con­sta­tat că el acționează ca antiseptic, stimulează fluidi­zarea secreţiilor de mucus din plămâni, din fosele nazale și din sinusuri, reduce durerea de gât și îmbu­nătă­țește radical starea ge­nerală a bolna­vu­lui. Creșterea tem­pe­raturii corpului, da­torată ingestiei de ardei iute, de­clan­șea­ză activitatea sis­te­mul imunitar, care se opune cu vehemență virusului gripal. Cercetă­torii italieni din cadrul Universității Marche au publicat un studiu științific care demonstrează că streptococii faringieni din grupa A, rezistenți la eritromicină, sunt anihilați de capsaicina provenită din ardeiul iute.

Acțiune antioxidantă și antiinflamatoare

Ardeiul iute conține o gamă largă de substanțe naturale, care acționează ca antioxidanți puternici și scad riscul apariției bolilor. Ardeiul iute are un efect antiinflamator. Capsaicina inhibă inflamația și ajută la ameliorarea durerii.

Dinamizează circulația sângelui

Ardeiul iute dilată vasele sanguine și amplifică circulația sângelui, permițând corpului să-și reacti­veze procesele vitale prin încălzire. Spre deosebire de medicamentele cu efecte stimulante, ardeiul iute promovează fluxul sanguin circulator prin ca­pa­citatea sa naturală de a conduce căldura, inhi­bând în același timp receptorii nervoși care pro­voa­că umflături și durere. Această acțiune este de mare ajutor în caz de vene varicoase, boala Ray­naud. Ingestia de ardei iute întărește vasele de sânge, împiedică formarea trombilor, intensifică circulația la extremitățile corpului și determină o încălzire confortabilă a acestora.

Scade colesterolul și tensiunea arterială, prevenind infarctul și accidentul vascular cerebral

Cercetătorii de la Universitatea din Hong Kong au descoperit că ardeiul iute micșorează nivelul colesterolului din sânge, crește fluxul sanguin, pre­vine coagularea anormală, previne ateroge­neza și blochează o genă care contractă arterele și favorizează blocaje periculoase ale fluxului san­guin. Astfel de blocaje pot provoca atacuri de cord și accidente vasculare cerebrale.

Pierderea în greutate, prin activarea metabolismului

Un studiu publicat de cercetătorii tailandezi a ajuns la concluzia că ar­deiul iute poate contribui la comba­te­rea obezității, prin creșterea termo­ge­nezei, prin inducerea sațietății, prin transformarea țesutului adipos și prin scăderea nivelului de grăsime din sânge. Capsaicina din ardeiul iute transformă celulele grase albe în celule brune. Celulele grase brune diferă de cele albe, deoarece nu stochează gră­simea, ci o ard. Ingestia de ardei iute declanșează un efect termodinamic de încălzire și de stimulare a întregului organism.

Protejează tractul digestiv și îmbunătățește digestia

Ardeiul iute stimulează glandele salivare și pro­ducția de sucuri digestive, protejează enzimele benefice, atacă bacteriile patogene, crește fluxul de sânge la nivelul întregului tub digestiv, acce­lerează peristaltismul și favorizează eliminarea deșeurilor. Trebuie reținut faptul că ardeiul iute are și un efect laxativ moderat.

Speranțe în tratarea cancerului și leucemiei

Conform unor studii recente, capsaicina din ar­deiul iute distruge celulele maligne, legate de peste 40 de tipuri de cancer, inclusiv cancerul de colon, de ficat, de plămâni, de pancreas, de prostată, de sân, precum și leucemia. Într-un studiu publicat în 2019, în FASEB Journal, cercetătoarea Dr. Jamie Fried­man de la Facultatea de Medicină din Hun­tington (SUA) detaliază rolul major al capsaicinei din ardeiul iute în inițierea apoptozei, stoparea creșterii celulare și suprimarea angiogenezei și a metastazelor tumorale.

Precauții în consumul ardeiului iute

Deseori am auzit că ardeiul iute provoacă ar­­suri la stomac, deranjează intestinele sau declanșează crize hemoroidale. Acest lucru se întâmplă, de obicei, atunci când se consumă ardei iute crud, fără a fi mestecat bine, precum și în cazul prezenței unor afecțiuni acute sau cronice la nivelul tubului digestiv (gastrite, ul­cere, leziuni intestinale, colon iritabil, inflama­ție hemoroidală, alergii specifice etc). Parado­xal este însă faptul că fitoterapeuții recomandă ardeiul iute tocmai pentru vindecarea acestor afecțiuni. Secretul este folosirea ardeiului sub formă de pulbere, uscat la temperaturi sub 37 grade C, în doze mici (max. o linguriță). Persoa­nele care iau medicamente trebuie să știe că ar­deiul iute are și un rol de „transportator” rapid, amplificând efectul lor. De aceea, se recomandă să se păstreze o durată de cel puțin două ore în­tre administrarea ardiului iute și administrarea medicamentelor. Combaterea arsurii provocate de ardeiul iute luat în exces se face cu lapte sau cu produse lactate.

PULBEREA DE COACĂZE NEGRE

Pulbere de ardei iute

Într-un prețios tratat fitoterapeutic, farmacistul francez Beaumont scria, în anul 1757: „Cu difi­cultate se pot găsi alte remedii cu efecte atât de marcante și pentru un număr atât de mare de boli, precum coacăzele negre”. Coacăzele negre au un conținut ridicat de vitamina C (de 10 ori mai multă decât în mere și de 4-5 ori mai multă decât în ci­trice), care, spre deosebire de alte fructe, este sta­bilă și rezistentă în timp. În compoziția coacăzelor negre se mai regăsesc și carotenoide, vitamine din grupa B (B1, B2, B3, B5 și B6), vitamina E și să­ruri minerale, în special potasiu, fosfor, calciu, magneziu, sodiu, fier, cupru, mangan și zinc, sele­niu și iod. Un studiu de sinteză asupra efectelor terapeutice de excepție ale coacăzelor negre a fost publicat în revista Food & Function. El arată că fructele de coacăz negru conțin substanțe polife­nolice cu proprietăți antioxidante, antiinflamatorii, antivirale și antibacteriene, care protejează și sus­țin numeroase funcții ale sistemului digestiv, nervos și circulator.

Iată cum acționează pulberea de coacăze negre:

Manifestă o puternică acțiune antioxidantă

Antocianinele, prezente în cantități semnifica­tive în coacăzele negre, fac parte din familia fla­vonoidelor, un grup de compuși bio­activi cu pro­prie­tăți antioxidante pu­ternice. A­ces­tea combat stresul oxidativ și reduc riscul de boli și tulburări aso­ciate, cum ar fi diabetul zaharat de tip 2, cancerul, bolile cardiovas­cu­lare, varicele, cataracta și îmbătrâ­nirea prematură.

Întărește sistemul imunitar și reduce infecțiile microbiene

Coacăzele negre stimulează ce­lu­lele specializate ale sistemului imu­nitar, care distrug virusurile sau bacteriile cauzatoare de infecție. Ac­ti­vitatea antimicrobiană a fructelor de coacăz negru s-a dovedit efici­entă împotriva infecțiilor micro­bie­ne la nivelul căilor respiratorii su­perioare și la nivelul tractului uri­nar. A fost identificat un potențial de luptă ridicat împotriva virusurilor gripale A și B, precum și a virusului herpetic.

Combate inflamația

Conținutul ridicat de antocianine, vitamine și acizi organici din coacăzele negre are un efect di­rect asupra răspunsului inflamator din organism, constatându-se scăderea durerilor articulare sau musculare, reducerea rigidității și stoparea dete­riorării cartilajelor. Coacăzele negre previn, de ase­menea, inflamația gastro-intestinală și cardio­vasculară.

Scade colesterolul, trigliceridele și tensiunea arterială, îmbunătățind sănătatea inimii

Potasiul, magneziul și flavonoidele aflate din abun­dență în coacăzele negre acționează ca vaso­dilatatoare naturale, care relaxează vasele de sân­ge și netezesc fluxul sanguin, reglând tensiunea arterială. Ingestia pulberii de coacăze negre crește starea antioxidativă din organism și reduce acu­mu­larea de colesterol și trigliceride pe pereții arteriali. Asfel, procesul de aglomerare a trombo­citelor în vasele de sânge pierde din intensitate, iar celulele din inimă rezistă la deteriorare.

Reduce riscul crizelor de astm

Cercetătorii au descoperit că fructele de coacăz negru reduc markerii inflamației în celulele epite­liale pulmonare, reducând astfel riscul declanșării crizei de astm. Antioxidanții prezenți în coacăzele negre modulează procesul inflamator, neutrali­zează radicalii liberi și suprimă stresul oxidativ.

Îmbunătățește memoria și performanța cognitivă

Consumul de coa­că­ze negre accentuează me­moria și sporește apor­tul de oxigen către creier. Aprovizionarea corectă cu oxigen a cre­ierului și a celulelor nervoase previne dete­rio­rarea oxidativă la acest nivel și scade șan­sa apariției bolilor neurodegenerative, cum ar fi boala Parkinson sau boala Alzheimer. Coacăzele negre pot fi denumite „hrană pentru creier”, deoa­re­ce au un rol neuroprotector și ajută la îmbună­tățirea performanței cognitive și a vigilenței.

Previne anemia

Grație fierului, coacăzele negre previn apariția anemiei, contribuind la formarea celulelor roșii din sânge și la stimularea transportului sângelui oxige­nat la fiecare celulă din organism.

Asigură sănătatea vederii

Specialiștii au descoperit că fructele de coacăz negru pot îmbunătăți funcțiile oculare, cum ar fi deteriorarea câmpului vizual, oboseala vizuală, capacitatea de a se adapta la întuneric și fluxul de sânge la ochi.

De ce să folosim amestec de pulberi?

Amestecul în părți egale dintre pulberea mine­ralizată de ardei iute și pulberea mineralizată de coacăze negre reprezintă un remediu eficient și ra­pid, cu acțiune sinergică. Cele două pulberi sunt compatibile, se potențează reciproc și acoperă o gamă extinsă de afecțiuni. Aportul de coacăze negre scade iuțimea ardeiului iute la jumătate, fară să impacteze negativ asupra eficienței sale. La rândul lui, ardeiul iute, care are rol de „transportator’’ care duce principiile active către organele afectate, în amestec cu coacăzele negre, sporește radical eficiența acestora. Oricare dintre acțiunile descrise mai sus, pentru fiecare pulbere în parte, sunt valabile și pentru amestec.

Mod de preparare și administrare

Pulberile mineralizate de ardei iute și de coa­căze negre pot fi solicitate de la firma „Alimente Ge­riatrice”, Poiana Horea, județul Cluj. Cele două pulberi sunt comercializate fiecare separat. Nu s-a recurs la fabricarea unui produs obținut din amestecul celor două pulberi, deoarece am con­statat că fiecare beneficiar dorește un grad de iuți­me al amestecului specific dorințelor sale. Noi recomandăm amestecul în părți egale. Pentru obținerea acestuia, cele două borcane, conținând ardei iute și coacăze negre, se golesc într-un borcan de 800 ml, care se agită te­mei­nic până la omogenizarea conți­nu­tului.

Pulberea din amestec se ia după luarea mesei, de trei ori pe zi, câte o linguriță plină. Se ține în gură câteva minute, amestecându-se bine cu sali­va, până la formarea unei paste, după care se înghite cu un pahar de apă.

Georgiana Căucean – consilier nutriție ALIMENTE GERIATRICE, Poiana Horea, tel.  0729/66.81.08, e-mail: [email protected];

www.alimente-geriatrice.ro

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

ro_RORomanian