
• …Există cu adevărat! Pandemia nu le-a blocat tuturor mințile. Majoritatea românilor își văd mai departe de treabă. Adesea, cu mare succes! •
Un robot românesc, în luptă cu coronavirusul

Un robot autonom care ucide micro-organismele patogene, inclusiv coronavirusul, folosind radiații UV-C, luptă împotriva pandemiei coronavirusului, la Spitalul Universitar din București. Mai mulți astfel de roboți vor lua drumul instituțiilor medicale, întrucât producătorul a decis să mărească producția. Robotul e produs integral în România de „Compania Modulab” și poate fi folosit noaptea, la sterilizarea spațiilor închise. Dispozitivul poate dezinfecta o suprafață de 20 de metri pătrați, în aproximativ 10 minute, inclusiv îmbrăcăminte și echipamente, și se poate deplasa fără a implica personalul spitalului. În curând, alți roboți vor ajunge în spitale din întreaga țară, dar și în clădiri de birouri, hoteluri și alte unități care au nevoie de ajutor pentru combaterea coronavirusului.
Casa celebrei „Mița Biciclista” a fost renovată

Superba casă a celebrei Mița Biciclista, aflată în Piața Amzei din București, a fost renovată, după o investiție de 4,5 milioane de euro. În lucrările de consolidare au fost implicați sute de oameni, de toate specialitățile. „Eram obișnuiți să lucrăm cu muncitori, iar aici a fost nevoie să lucrăm cu artiști. Am fost obligați să păstrăm orice detaliu din casa originală”, spun constructorii. Clădirea „Miței Biciclista” a fost construită la începutul secolului al XX-lea, cu fațadă în stil Art Nouveau, după un proiect realizat de arhitectul Nicolae C. Mihăescu, și renovată în anul 1980. Imobilul, declarat monument de arhitectură în stil baroc, a rămas un simbol al Capitalei, datorită notorietății interbelice a Mariei Mihăiescu, o curtezană celebră și prima femeie din Bucureşti care a mers pe bicicletă.
Județele Arad și Bihor își fac singure un drum expres

Pentru prima oară după 1990, două județe se coalizează și încep un proiect major de infrastructură, fără a mai aștepta intervenția guvernului. E vorba despre construcția drumului expres Arad – Oradea, o autostradă fără bandă de siguranță și cu viteză maximă mai mică, ce va fi realizată în colaborare cu cele două primării de municipii. Primarii din Oradea şi Arad, Florin Birta şi Călin Bibarţ, şi preşedinţii Consiliilor Judeţene Bihor şi Arad, Ilie Bolojan şi Iustin Cionca, au semnat la Arad acordul de asociere pentru realizarea „Drumului Expres” de 134 km. Pentru acest proiect, estimat la peste 1 miliard de euro obținuți din fonduri UE, autoritatea contractantă este „CJ Bihor”. Acest lucru a fost posibil după ce o ordonanță de urgență, adoptată de guvernul Orban (OUG 101/2020), permite autorităților locale să gestioneze proiecte de infrastructură rutieră. Decizia a fost cerută de peste un deceniu de diferiți primari și șefi de consilii județene, exasperați de ritmul lucrărilor coordonate la nivel central.
„Softronic Craiova” exportă locomotive în Suedia!

Uzina craioveană Softronic a semnat un contract cu compania suedeză „Green Cargo”, pentru a livra 100 de locomotive electrice „TransMontana” până în 2030! „Green Cargo” este o companie logistică suedeză de stat cu afaceri anuale de circa 400 de milioane de euro. Contractul este extrem de important pentru compania românească, în condițiile în care industria autohtonă de profil a scăzut mult după 1989. „Noul contract de livrare este rezultatul satisfacției clientului suedez, ca urmare a colaborării din ultimii trei ani. Locomotivele fabricate de «Softronic» sunt dotate cu cele mai noi și performante echipamente, îndeplinesc toate cerințele reglementărilor feroviare de interoperabilitate și pot tracta trenuri grele, în condițiile climei nordice”, spun reprezentanții companiei craiovene. Înființat în 1999, grupul „Softronic” este format din compania producătoare de material rulant cu același nume și din transportatorul de călători „Softrans”.
Vechile mori din Banat, readuse la viață

Asociația „Acasă în Banat” a salvat, în 2020, nu mai puțin de 12 mori de apă din vestul țării! La mijlocul lunii octombrie, voluntarii asociației au intervenit la Pârvova, în comuna Lăpușnicel, unde au schimbat trei acoperișuri de mori, după care au dat drumul la apă pe „iruga” Morii din Gian, care nu mai funcționa de aproape 15 ani. Voluntarii au reușit să repare mecanismul morii, să reinstaleze roata, să repună piatra la loc și să macine făină. Proiectul „Salvăm Morile de Apă” este finanțat de „Fundația Orange”, prin intermediul programului „Susține un ONG”.
Antibiotic românesc, cumpărat de UE pentru lupta cu COVID-19

Comisia Europeană (CE) a finalizat luna trecută licitația prin care asigură țărilor membre stocurile necesare de medicamente, pentru cel de-al doilea val al pandemiei. „Antibiotice Iași” a câștigat licitația organizată de CE pentru unul dintre cele mai utilizate antibiotice, în tratarea infecțiilor asociate Covid-19. Astfel, compania românească va livra 2,75 milioane de flacoane de AmoxiPlus, într-un interval de 12 luni. Produs de peste 30 de ani, medicamentul este vândut de „Antibiotice Iași” în spitalele din România, Marea Britanie, Vietnam, Ungaria, Lituania, Irak, Yemen.
Dunărea, repopulată cu sute de nisetri

700 de exemplare din specia nisetru, aproape dispărută din apele românești, au fost eliberate în Dunăre, la final de octombrie, în cadrul unei acțiuni de repopulare organizate la Isaccea de Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare „Delta Dunării”, în cadrul unui program finanțat de Uniunea Europeană. Nisetrul, specie nativă de sturion din Dunăre, poate atinge 2,35 m lungime și poate cântări peste 100 kg. Dar puii de nisetru eliberați acum abia depășesc 25 cm și circa 150 g, dimensiuni normale pentru vârsta de 6 luni. Toți sunt marcați, pentru a putea fi identificați în cazul unei capturi accidentale sau în timpul unei cercetări științifice. Deși i se mai spune și „Sturionul de Dunăre”, nisetrul este din ce în ce mai rar în apele fluviului, fiind pe lista roșie a speciilor în pericol critic de dispariție. Alți 300 de nisetri, cu vârsta de aproximativ un an, au fost eliberați la Isaccea în luna aprilie. Aceasta este a treia acțiune de repopulare în România, după ce anul trecut alte 1.000 de exemplare au fost eliberate în Dunăre, în total, aproape 9.000 de pui fiind eliberați până acum în fluviu, în România și Ungaria.