Intra aici pe site ul vechi "Formula AS"

FARMACIA TOAMNEI: Leacuri rapide cu legume și fructe

– Frigurosul Noiembrie vă asuprește viața cu o porție dublă de dureri fizice? Cele mai bune leacuri le găsiți în cămară și-n frigider –

Foto: Shutterstock – 3

DURERI DE CAP ȘI MIGRENE

Ardei iute și cireșe

Vă simțiți capul de parc-ar fi strâns într-o men­ghină? Mâncați ceva con­di­mentat. Ar­deiul iute im­pul­sio­nea­ză pro­­ducerea sub­stanțelor cal­man­te proprii organismului nostru.

Preferați ceva dulce? Spe­cia­liș­tii ame­ricani recomandă ci­re­șele (20 de boabe pe zi) și dulceața de trandafiri.

Cafea

Un remediu puțin cu­nos­cut, dar care nu dă greș niciodată: ca­feaua. Cât mai tare, și ames­tecată cu zea­mă de lă­mâ­ie (1/2 lă­mâ­ie stoarsă la o ceaș­că de ca­fea). Efec­tul: ace­lași cu al unei ta­ble­te cal­­mante.

DURERI ALE MEMBRELOR ȘI ALE ARTICULAȚIILOR

Dureri ale articulațiilor – Pește și Omega-3

Consumați cât mai mult pește! Acizii grași Omega-3 au un efect calmant, antiin­fla­mator. Lângă peș­te – multe le­gu­me. În caz de entorsă, se re­co­man­dă frunzele de varză apli­cate di­rect pe încheietură.

Contracturi – Comprese cu miere

Dacă după o zi obositoare de muncă sau după ce ați săpat grădina și vă doare ceafa sau vă „ține” spatele, com­pre­sa cu miere este ideală. În­muiați o câr­pă în apă fier­binte, stoarceți-o, un­geți-o cu un strat de miere, pu­neți-o pe locul du­re­ros și le­gați peste ea un fular sau un pro­­sop. Lă­sați com­presa să acționeze cel puțin 30 de mi­­­nute. Mie­­rea stimulează irigarea sang­vină și con­ține acid sa­li­cilic, care calmează durerile.

Febră musculară și crampe – Magneziu

Dacă vreți să evitați febra musculară sau aveți crampe sau cârcei la mușchii gam­belor, op­tați pentru ali­men­tele bogate în mag­neziu. Sportivii profesioniști știu cât sunt de eficiente. Con­ținut ridicat de mag­neziu au: ba­nanele (1-2 pe zi aco­peră necesarul de mag­neziu), pro­dusele inte­grale, spanacul, sfec­la roșie, varza și soia.

AFECȚIUNI DIGESTIVE

Dureri de stomac – Varză și cartofi

Durerile de stomac și chiar ulcerul pot fi vin­decate cu var­ză și car­tofi. Mân­cați salată de varză cru­dă și beți suc de varză sau de cartofi. Sunt al­ca­li­ne și contra­ca­rea­­­ză ex­ce­den­tul de acid gastric.

Constipație – Apă și prune uscate

Digestia se reglează lesne cu prune uscate, curmale sau smo­chine, însoțite de lichide multe. O purgație ușoară produc, de asemenea, zmeura și tă­râ­țele de ovăz.

Diaree – Mere rase

Mâncați mere rase (fără coa­jă) sau afine – even­tual cu iaurt. Ba­na­nele au și ele un efect an­tidiareic, resta­bi­lind echi­li­brul sub­stan­țelor mi­nerale.

Foarte important: beți mul­te ceaiuri! Cel de salvie este ex­celent!

Balonări – Chimen și anason

Chimenul face adevărate minuni, deci pre­sărați chimen peste mâncărurile care, de obicei, balonează (fa­sole uscată, linte, varză etc.). Dacă nu vă place gustul, încer­cați cu ceai de anason.

IRITAȚIILE PIELII

Ten gras – Bere și gălbenuș

Cuvântul magic este „biotina”, existentă în drojdia de bere, soia, nuci și produsele integrale. O adevărată bombă cu biotină: găl­benușul de ou. Dar folosiți-l cu mă­sură, deoarece conține coles­terol.

Ten uscat – Soia

Hrăniți-vă pielea uscată cu ali­mente care conțin albumină: soia, pește, kiwi (bogat și în vita­mi­na C) sau suc de păducel.

Piele descuamată – Bere

O cură de o săptămână cu bere, și rezultatele încep să se vadă: în fiecare seară, 500 ml de bere – jumătate o beți, cu cealaltă jumătate vă tampo­nați ușor fața.

CISTITE ȘI AFECȚIUNI GENITALE

Cistită – Merișor și sparanghel

Savanții americani au des­coperit un remediu extrem de eficient împotriva aces­tei boli: merișorul. Conține mult tanin care acționează asupra co­­li­ba­ci­li­lor. Cu 1/3 l de suc de merișor pe zi, aceș­tia sunt pur și simplu eliminați. Spa­­ran­ghelul este și el diuretic și stimulează func­ționarea rini­chilor.

Infecții cu candida – Iaurt

Dacă vă confruntați adesea cu ele, iaur­tul nu trebuie să lipsească din fri­gi­derul dvs.! Mân­cați în fiecare zi iaurt și, de ase­me­nea, multă ceapă și praz. Instilațiile vaginale cu iaurt au, și ele, eficiență maximă.

Dureri menstruale – Coacăze și nuci

Acidul gama-linoleic vin­decă și cal­mează du­re­rile, de aceea se reco­man­dă nucile și coacă­zele îm­preună cu iaurt (cu conținut ridicat de calciu) și lapte acru.

PROBLEME DE CIRCULAȚIE

Hipotensiune – Vin de rozmarin

Încercați cu vin de rozmarin: turnați 3/4 l de vin alb peste 20 g frunze proaspete de roz­marin, lăsați-l să stea 5 zile și beți apoi, zilnic, la masa de prânz și la cină, câte un păhărel.

Hipertensiune – Pește gras și usturoi

Important: nu consumați sare de bu­că­tărie! Tensiunea dvs. va scădea cu aju­torul acizilor grași Omega-3, adică: somon, macrouri, sardele și he­­ringi proaspeți. Plus mult us­tu­roi: 1 cățel pe zi (scade ten­siunea și curăță vasele de sânge).

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

ro_RORomanian