Venind dinspre Câmpulung Muscel pe o șosea care ar putea arăta mai bine, dacă aleșii județului Dâmbovița s-ar preocupa mai mult de starea acesteia, ajung în comuna Voinești, tărâm al merelor pline de suc și savoare. Fructele sunt etalate pe mese, în grămăjoare strălucind în lumina zilei de toamnă. Priveliștea e cu adevărat acaparatoare: de necrezut câtă bogăție de fructe e scoasă pe la porți, la vânzare! Reduc viteza ca să privesc mai bine această revărsare din cornul abundenței, chiar aici, pe marginea șoselei. Merele și perele sunt tot atâtea surâsuri trimise către ochii șoferilor. Trimise de cine? Cred că prin fructele acestea luminate zâmbesc deopotrivă pământul și soarele, cerul și zilele de muncă și de speranță ale localnicilor. În cele din urmă, cedez ispitei și opresc. Din om în om, ajung să-l cunosc pe un tânăr bine înfipt în meseria locului: îngrijește o livadă, stoarce fructele și, săptămână de săptămână, duce la București sticlele cu suc așteptate cu nerăbdare de clienții lui.
Un băiat hotărât
Alexandru Ilie e un tânăr care abia a împlinit 25 de ani. Cei de vârsta lui, mulți dintre ei, încă nu știu pe ce drum să o apuce. Încă mai caută, mai bâjbâie. Alți tineri au plecat în străinătate, ca să câștige mai bine și, pe undeva, să descopere că sunt mai bine respectați decât în țara lor. Alexandru s-a dus și el la oraș, numai ca să facă o facultate. A absolvit Facultatea de Inginerie Economică în Agricultură a USAMV București, apoi s-a întors acasă, la merii lui din Voinești. „Părinții mei au un mic magazin peste drum. De copil, am stat pe acolo, printre picioarele lor, și mi-a plăcut să-i văd cum muncesc, cum primesc marfa și o vând, cum discută cu clienții. Așa mi-am dorit și eu să fiu, cum se spune, un „manager”, să am afacerea mea”, îmi spune, arătându-mi drumul spre livada situată în cealaltă jumătate a grădinii, spre dealul împădurit. Rândurile de pomi sunt perfect aliniate, ca trase cu rigla pe o planșă. Pe crengile subțiri atârnă buchete de fructe din soiurile Ionagold și Golden auriu. Mere roșii și mere galbene, a căror bogăție îți ia ochii, le mănânci mai întâi cu privirea.
Prețul merelor
Peste gard, în altă grădină, cresc tot meri, care se învecinează cu o altă livadă. Pământul ăsta al Voineștilor parcă a fost creat de Dumnezeu anume ca să hrănească pomi. Peste tot, se întind rânduri de meri, unii cu trunchiuri bătrâne și crengi contorsionate, după cum le-a condus foarfeca îngrijitorului, alții tineri, abia plantați, țâșnind drepți și subțiri din ogorul mărunțit. Cu vreo câteva sute de ani în urmă, zapisele scrise de dieci pomenesc de câteva livezi prin aceste locuri. Carele trase de boi porneau toamna târziu, povârnite cu mere, spre Târgoviște și, mai departe, spre București. Cei mai nevoiași schimbau merele cu grâul și porumbul de prin satele de câmpie și așa își scoteau familia din iarnă. Mărul devenise monedă de schimb. Mărul Voineștilor era deja destinat să aducă câștigurile financiare din vremurile moderne. Așa cum Bărăganul are cerealele, așa cum Dunărea are peștii și Carpații au turmele de oi, dealurile acestea ale Voineștilor au merele, e bogăția lor cea mai de preț. Localnicii au săpat beciuri adânci, căptușite cu piatră de râu, și acolo au ținut merele, ca pe un tezaur. Unul fragil, supus descompunerii, dar care își dovedește prețul în lunile de iarnă. Nu știau cei de odinioară de vitamine, de principiile nutriționiste, dar știau că mărul le face bine, îi ajută să-și păstreze sănătatea. Din toate roadele pământului, merele și perele își păstrează prospețimea, nu trebuie conservate. De aceea, printre darurile puse în traista copiilor ieșiți la urat de Crăciun sau de Anul Nou se numărau și merele, care nu aveau numai valoare simbolică, așa cum ne place să susținem astăzi, în mod savant. Aveau o valoare practică, alimentară, pe care înaintașii noștri o in-tuiseră și o aplicau practic. Altfel, nu am fi ajuns să spunem în epoca modernă: un măr pe zi ține medicul la distanță. Ca să nu mai vorbim de parfumul și de gustul merelor!
Epoci vegetale
Voineștii au devenit, așadar, cea mai cunoscută sursă de vitamine a Munteniei. În perioada interbelică, erau deja peste 150 de ha cultivate cu măr, mai târziu, în timpul regimului comunist, suprafața totală a fost de peste 600 ha. În 1950, a fost înființată și o stațiune de cercetare, fiind obținute soiuri noi de măr, „Frumosul de Voinești” și „Deliciosul de Voinești”, soiuri de păr, „Timpuriul de Dâmbovița”, și soiuri de prun, „Tutun dulce”. Regimul comunist a trecut mărul, fructele, în general, la capitolul „mărfuri exportabile”. România a devenit sursă de vitamine pentru alte state. Din livezile deja colectivizate, cantități uriașe de fructe erau duse direct pe piața internațională și transformate în valută forte. La stingerea datoriei financiare externe (obsesia de căpătâi a lui Ceaușescu!) au contribuit desigur și merele de la Voinești. Dar, pe lângă producția colectivistă, a supraviețuit aici și activitatea privată: îngrijea omul o livadă mică, o culegea toamna, apoi fuga cu merele la piață, la Târgoviște sau chiar la București. „Unde suntem noi acum, în livada asta nouă, înființată acum câțiva ani, a fost o livadă veche, plantată de bunicul meu prin anii ’50. Erau din soiul Ionatan. Cu timpul, însă, din cauza vârstei, nu au mai dat recolta dorită de noi. Și-au făcut, oricum, datoria. Dacă vreți să vedeți un măr din generația bunicului, uitați-vă acolo, la vecinul, peste gard”, îmi spune tânărul Alexandru. O altă epocă vegetală dăinuie încă în grădina din apropiere. Trunchiuri groase, zdrelite de vreme, coroane mari, rotunde, încâlcite, frunziș dens, din care merele mici, de un roșu intens, au căzut în mare parte în iarba veștejită.
Exemplul celor îndrăzneți
După revoluție, pomicultura din România a cunoscut în multe zone un regres, mai ales cantitativ. Multe livezi înființate în anii comunismului, pe pantele dealurilor terasate de buldozere, au fost abandonate, tăiate, și pământul a redevenit ceea ce fusese înainte de expansiunea pomicolă: pășune, pârloagă, mărăciniș. Nu a mai existat motivație pentru a duce lucrurile mai departe, dar nu au mai fost nici oameni care să îngrijească livezile. În consecință, România se numără în prezent printre țările care importă mere. La Voinești, însă, pomicultura merge înainte. Au fost plantate suprafețe noi, întinerite – vechile livezi. Beciurile căptușite cu piatră de râu sunt pline în fiecare toamnă. Alexandru Ilie și familia lui (soția, părinții, chiar și o bunică din partea soției) muncesc ca să aibă ce recolta în septembrie-octombrie. Dar lucrurile nu se opresc aici. După cum s-a prezentat singur, tânărul are spirit antreprenorial și știe să urmeze exemplul celor îndrăzneți. „Când am văzut că doi consăteni au cumpărat și pus în funcțiune linii de procesare a merelor pentru a obține sucuri naturale, mi-am zis că e o idee foarte bună și că trebuie să facem și noi la fel. Ne-am dus în Germania și am cumpărat de acolo echipamentele necesare. Ne-am pus pe făcut suc din mere. Asta facem de câțiva ani. În fiecare săptămână, umplem portbagajul mașinii cu sticle cu suc și mergem la București. Avem deja mulți clienți. Lucrăm cu acte în regulă, sucurile noastre sunt autorizate de Direcția Sanitară-Veterinară de la Târgoviște”, mă asigură Alexandru, care are planuri mari: să înființeze o făbricuță, unde să mai producă și gemuri, dulcețuri și alte bunătăți. O iau din nou la drum și privesc mesele pline cu fructe. Localnicii așteaptă ca șoferii să tragă pe dreapta și să cumpere din recolta lor. Privesc livezile bine îngrijite, unele noi, înființate în mare parte cu fonduri puse la dispoziție de Uniunea Europeană. Când credeți că „în țara asta nu se mai face nimic”, gândiți-vă, vă rog, la pomicultorii din Voinești și la Alexandru Ilie, tânărul care nu și-ar da livada pentru niciun alt loc din lume.