– Doar zece pași vă despart de starea de bine la care visați. Sunt niște sugestii simple, pe care le puteți pune în practică imediat –
1. Hrăniți-vă sănătos și mâncați cu plăcere
Pentru a-și păstra sănătatea, omul are nevoie să mănânce. Până aici, nimic nou. Știm cu toții că hrana furnizează organismului energie și nutrienții necesari pentru buna funcționare și reînnoirea celulelor, întreține flora intestinală și ne asigură un sistem imunitar performant. Dar, deși cunoaștem toate aceste lucruri, rareori ținem seama de ele în viața noastră de zi cu zi. Ni se pare mai comod să ne improvizăm rapid mesele, potolindu-ne foamea cu preparate de fast-food sau diverse produse cumpărate din supermarket. Sățioase și plăcute la gust, ele conțin însă, de regulă, zahăr și grăsimi în exces, din care cauză ridică nivelul glicemiei și al colesterolului, îngustează vasele de sânge și declanșează procese inflamatorii. Obezitatea, afecțiunile cardiovasculare, diabetul de tip 2 – multe din așa-numitele „boli ale civilizației” ar putea fi evitate cu ușurință, dacă oamenii ar opta pentru o hrană sănătoasă, în loc să consume atâtea alimente procesate, pline de E-uri. Iată cum arată un program perfect:
* Adoptați o alimentație variată și echilibrată, cu multe legume și fructe, fie ele crude sau fierte. Nutriționiștii recomandă în special dieta mediteraneană.
* Introduceți în meniu produse de sezon, provenite mai ales din regiunea unde locuiți și renunțați, pe cât posibil, la carne și mezeluri. Aceasta ar fi o alegere în interesul sănătății dvs., dar totodată și în cel al mediului înconjurător, deci al planetei.
* Faceți pauze – Renunțarea la hrană pe o anumită durată de timp ajută organismul să-și atace depozitele de grăsime și să elimine toxinele. Schema de post intermitent 16:8 (o pauză alimentară de 16 ore, incluzând și repausul nocturn) este ușor de integrat în programul zilnic. Dacă totuși nu reușiți, aplicați-o măcar o dată la câteva zile.
* Mâncați în liniște – Pare simplu, dar nu este întotdeauna așa, din păcate. Sfatul nostru: nu mâncați în grabă, în timp ce vă aflați pe drum, sau acasă, când lucrați la calculator. Obișnuiți-vă să gătiți singuri pentru dvs. și membrii familiei sau prieteni. Căci masa nu va fi nici pe departe completă, dacă se limitează la simpla ingerare a unor alimente.
2. Faceți mereu mișcare
„Use it or lose it” („Folosește-l sau îl pierzi”) – această expresie, întrebuințată curent în limba engleză, se potrivește perfect și aici: corpul nostru lucrează ca o mașinărie bine unsă doar atâta vreme cât nu-l lăsăm să lenevească, fiindcă el n-a fost proiectat pentru o viață sedentară. Împreună cu inima, vasele de sânge depun o activitate intensă pentru aprovizionarea tuturor organelor cu oxigen și nutrienți. Ele trebuie să-și conserve elasticitatea, pentru a fi capabile să se adapteze prompt la cerințele fiecărui moment. Însă la milioane de oameni lucrurile nu stau astfel – și așa se explică faptul că, în Europa, afecțiunile cardiovasculare reprezintă cea mai frecventă cauză de deces. Și în SUA, speranța de viață a populației a înregistrat o tendință de scădere, începând din 2014 și până astăzi. Nici nu e de mirare, având în vedere că americanii sunt mari amatori de „junk food” (alimente fără valoare nutritivă), și-au făcut obiceiul de a sta ceasuri întregi cu privirea lipită de ecranul televizorului și se urcă în mașină chiar și atunci când n-au de parcurs o distanță mai mare de 500 de metri. Dacă dorim să ne protejăm împotriva bolilor civilizației, cea dintâi măsură de prevenție este exercițiul fizic. Vă oferim în continuare câteva sugestii, cu ajutorul cărora sperăm că veți reuși să vă combateți înclinația către sedentarism, anchilozarea articulațiilor și subsolicitarea cronică a sistemului cardiovascular.
* Tehnica Pomodoro (în limba italiană, „pomodoro” înseamnă „roșie”) se numește astfel, deoarece autorul ei, Francesco Cirillo, a elaborat-o servindu-se de un cronometru de bucătărie ce imita forma unei pătlăgele roșii. Metoda prevede împărțirea precisă a timpului de lucru în intervale de câte 25 de minute, urmate de o pauză de 5 minute, întrebuințată pentru a face mișcare: mers în pas vioi, genuflexiuni, exerciții de întindere sau flotări. Iar după un set de patru intervale de 25 de minute, se face o pauză mai lungă, de 15-30 de minute. Gândită inițial ca o modalitate de îmbunătățire a productivității prin organizarea eficientă a muncii, tehnica Pomodoro s-a dovedit ulterior extrem de utilă pentru a crește ponderea activității fizice, care ocupă în general prea puțin loc în cadrul programului nostru zilnic.
* Activarea pompei venoase – Musculatura gambelor se comportă ca o pompă: când se află în mișcare, ea comprimă venele, determinând deschiderea valvelor venoase și înpingerea sângelui în sus, în direcția inimii. Astfel se împiedică stagnarea lui la nivelul membrelor inferioare, care duce la apariția varicelor și formarea de trombi. Pompa venoasă se activează de la sine în timpul mersului. Pentru a obține același efect atunci când stați pe loc, este suficient următorul exercițiu: rulați tălpile pe podea, schimbând mereu punctul de sprijin al piciorului, de la degete la călcâi și invers.
* 10.000 de pași – Acesta este necesarul zilnic, cu care o persoană nesportivă își poate compensa deficitul de mișcare. Efectuând în fiecare zi numărul de pași indicat mai sus, vă asigurați o reducere semnificativă a riscului de a dezvolta afecțiuni cardiovasculare. Pe orice tip de smartphone se poate instala un pedometru, o aplicație gratuită care vă va contoriza atât pașii executați în cursul unei zile, cât și caloriile arse.
* Refuzarea micilor comodități – Omul contemporan este o ființă deprinsă cu confortul. Societatea de consum îl răsfață în fel și chip, scutindu-l de efort cu fiecare prilej. Renunțarea din proprie inițiativă la asemenea „mici favoruri” vă va aduce un plus de exercițiu fizic pe care, împărțit astfel pe toată durata zilei, nici măcar nu-l veți resimți ca obositor. De exemplu, ieșiți din metrou cu una sau două stații înainte de a ajunge la destinație și parcurgeți restul distanței mergând pe jos. În pauza de prânz, nu mâncați din pachetul luat de acasă, ci luați masa într-un local aflat la un kilometru de sediul firmei unde lucrați. Interziceți-vă cu strictețe folosirea liftului, ca și a scărilor rulante. Iar când mergeți la cumpărături, lăsați mașina în garaj.
* Readucerea pulsului în limite normale – Există diferite modalități de a vă măsura pulsul. Pe cea de modă veche o cunoașteți, fără îndoială: ea constă în numărarea pulsațiilor pe minut, apăsând cu degetul la încheietura mâinii. Dar de ce v-ați mai irosi timpul cu așa ceva, când există aparate care vă oferă rezultatul de-a gata? Tensiometrele afișează și valoarea pulsului, pe lângă cele ale tensiunii sistolice și diastolice. Iar pandemia a impus pe piață un produs electronic aflat în prezent la mare căutare. Este vorba de pulsoximetru, un mic dispozitiv medical, în care nu trebuie decât să introduci vârful unui deget, pentru a-ți afla pulsul, dar și saturația oxigenului din sânge. Pulsul în stare de repaus reprezintă un indicator important pentru starea de sănătate a aparatului cardiovascular. La persoanele adulte, el variază, în medie, între 60 și 80 bătăi pe minut. Datele cuprinse în statistici ne obligă să precizăm, totuși, că mai sus de 70, riscul de infarct înregistrează o anumită creștere. Nivelul pulsului poate fi însă redus cu ajutorul unui program zilnic de numai 30 minute de mișcare.
Depășirea sedentarismului ne protejează pe termen lung împotriva bolilor de inimă, a accidentului vascular cerebral, demenței și osteoporozei. De asemenea, se fac observate ameliorări rapide la problemele coloanei vertebrale și alte afecțiuni musculo-scheletice, la suferințele în fază acută ale căilor respiratorii și tulburările psihice. Iar dacă se întâmplă ca, în timpul antrenamentului, să vă apară un spasm (cârcel) muscular la gambă sau laba piciorului, interveniți de urgență în felul următor:
– Cu degetele mâinii răsfirate ca niște gheare, prindeți și strângeți puternic zona de dedesubtul degetelor piciorului și partea anterioară a tălpii.
– Pentru a întinde mușchiul contractat, trageți în sus continuu și cu o forță moderată, de degetele piciorului respectiv.
Veți spune, poate, că v-am descris o procedură cunoscută de oricine! Chiar așa să fie, în ziua de astăzi, când acordăm atât de puțină atenție cerințelor corpului nostru? Însă aceasta a fost doar prima parte a autoterapiei. După înlăturarea spasmului muscular, este necesar încă un lucru – și anume, ca spaima și durerea să fie eliminate din memoria corpului nostru. Mai întâi, scuturați-vă lejer membrele, pentru a le decontracta. După aceea:
– Așezați-vă comod, cu spatele drept.
– Uniți degetele și faceți mâinile pumn, fără să le strângeți prea tare.
– Respirați liniștit, nici superficial, dar nici forțând o inspirație excesiv de profundă. Trebuie să vedeți cum intrarea și ieșirea aerului face peretele abdominal să se ridice și să coboare ritmic.
– Loviți-vă ușor coapsele cu ambele mâini, atâta timp cât nu vă provoacă disconfort.
– Masați genunchiul, simțiți ligamentele, mușchii și oasele.
– Loviți acum și gamba, la fel cum ați procedat mai înainte cu coapsa.
– În încheiere, masați și pipăiți laba piciorului.
– Respirația trebuie să rămână mereu egală și controlată, inclusiv în momentele când corpul își schimbă poziția.
3. Fiți atenți la nivelul de stres
Sufletul și trupul sunt interconectate – acesta este un adevăr confirmat de către oamenii de știință. Dar mai important este faptul că noi îl experimentăm zi de zi. În primul rând, simțim cum încordarea permanentă ne afectează organismul, căci ea perturbă mecanismele de reglare a producției de cortizol, slăbind astfel sistemul imunitar. Atunci când stresul se menține la un nivel ridicat, timp de mai mulți ani, aceasta poate duce la o reacție disproporționată a celulelor imunitare și la inflamații persistente, favorizând dezvoltarea unor patologii ca, de pildă, enterita cronică, artrita sau arterioscleroza. De aceea, aveți mare grijă de dvs.
* Pentru majoritatea oamenilor, munca prestată zilnic la serviciu constituie un important factor de stres. Așa simțiți și dvs.? În acest caz, gândiți-vă cum ați putea să vă gestionați mai bine problemele profesionale. Asigurați-vă relaxarea de care aveți nevoie, învățând diverse tehnici cum sunt meditația, antrenamentul autogen sau relaxarea musculară progresivă (metoda Jacobson).
Masajul inimii
Desigur, ar fi o naivitate să credeți că simpla lectură a acestor rânduri v-ar ajuta să reduceți instantaneu la minimum toate sursele de stres din existența dvs. cotidiană. Adesea, noi ne ducem viața prinși într-un hățiș de obligații, din care ni se pare cu neputință să ne eliberăm. Însă conștientizând această situație, am făcut deja un prim pas. Iar dacă inima începe brusc să vă bată cu putere, pulsul crește și neliniștea pune stăpânire pe dvs., puteți alunga anxietatea cu un exercițiu de respirație, care va efectua un fel de masaj intern al inimii:
* Introduceți în gură degetul mare și înconjurați-l cu buzele, așa cum fac copiii mici.
* Inspirați profund pe nări.
* Suflați energic înspre deget, dar fără a desprinde buzele din jurul lui, astfel încât aerul nu va putea să iasă, deși dvs. încordați atât mușchii respiratori, cât și pe cei abdominali.
* Trebuie să se producă o retenție masivă de aer în plămâni, ca la o saltea pneumatică pe care abia cu greu izbutiți s-o dezumflați.
* Nu lăsați aerul să iasă nici prin nări.
4 Rezistați astfel zece secunde, maximum cincisprezece – nu mai mult.
* Dacă simțiți cum inima o ia la galop, stați timp de câteva minute cu picioarele sprijinite mai sus, pentru a permite fluxului sangvin venos să se stabilizeze.
Iată ce a realizat dl doctor EU, cu acest exercițiu de respirație: retenția aerului creează o presiune puternică în cavitatea toracică, încetinind curgerea sângelui prin vene spre inimă. Dar în același timp, tot din cauza presiunii, crește volumul de sânge pompat de inimă în sistemul circulator. Atunci intră automat în acțiune următorul reflex: când crește cantitatea de sânge pompată la fiecare bătaie a inimii, numărul bătăilor se reduce. Tocmai aceasta este explicația faptului că oamenii cu o condiție fizică bună au un puls atât de scăzut în stare de repaus: inima lor trimite în artere mai mult sânge la o bătaie.
4. Corectați-vă poziția coloanei vertebrale
Nu neglijați interconexiunile din viața dvs. În prezent, specialiștii împărtășesc unanim opinia că durerile de spate capătă proporții epidemice, pretutindeni unde stresul continuu se conjugă cu deficitul cronic de mișcare: la locul de muncă, respectiv în birouri sau la domiciliu, precum și în fotoliu ori pe canapea, în fața televizorului. Pe de altă parte, cercetătorii confirmă dincolo de orice dubiu și faptul că activitatea fizică reduce stresul, combate cu succes anxietatea și previne sindromul burnout (sindromul oboselii cronice). Și durerile obișnuite de spate, care nu sunt cauzate de modificări anatomice ale coloanei, ci doar de o musculatură subsolicitată și permanent contractată din pricina unor posturi greșite, cer imperios mișcare. Două antrenamente de forță pe săptămână sunt suficiente pentru a obține o revigorare și stabilitate care vă vor schimba viața.
5. Asigurați-vă un somn odihnitor
Somnul de o calitate necorespunzătoare agravează rezistența la insulină, unul din principalele simptome ale diabetului zaharat. El subminează controlul apetitului, constituind astfel un important factor de risc al obezității – iar influența sa negativă este chiar mai vizibilă la copii decât la adulți. Din nefericire, și cei mici se confruntă, la fel ca noi, cu faptul că modul de viață din zilele noastre ne impune deseori ritmuri cu care nu ne putem acomoda, deoarece contravin ceasului nostru interior. Căci, și în privința somnului, oamenii au manifestări și nevoi diferite. Unii se aseamănă cu ciocârliile: sunt în picioare și plini de energie de la cinci dimineața, pe când alții se comportă ca o variantă umană a bufniței – se înviorează abia pe seară și rămân în plină activitate până la unu noaptea.
Nu priviți somnul neregulat sau insuficient ca pe o problemă minoră. În 2007, Organizația Mondială a Sănătății a adăugat tulburările de somn pe lista factorilor declanșatori ai bolilor maligne: dacă nu dormim mai mult de patru ore pe noapte, numărul celulelor NK prezente în sânge scade cu până la 70%. Este vorba de acele celule imunitare numite „ucigașe”, care distrug tumorile în momentul când ele abia încep să se formeze. De aceea, nu uitați că șapte ore de somn odihnitor pe noapte reprezintă o necesitate vitală a organismului dvs.