Intra aici pe site ul vechi "Formula AS"

TIA ȘERBĂNESCU: „Ne așteaptă negocieri crâncene pentru formarea noului guvern”

Analiza politică a lunii noiembrie

„Promisiuni fantastice, niciodată îndeplinite”

– În fiecare campanie electorală au loc de­clarații politice spectaculoase, promisiuni de mi­racole și dezvăluiri senzaționale. Puteți face o sinteză a ce poate fi crezut și ce nu?

– Să spunem mai întâi că a fost o campanie atipică, din cauza condițiilor de pandemie. Este pen­tru prima dată când n-am mai avut parte de celebrele mitinguri electorale, concerte și tot tacâ­mul de evenimente electorale, într-o campanie pen­tru Parlament. Totul s-a desfășurat în presă, pe televizor, la radio și pe internet. Evident, asta n-a Împiedicat partidele să-și prezinte programele elec­torale, respectiv promisiunile, care s-au în­scris în stilul celor cunoscute din toate ciclurile de ale­geri de până acum. Cred că orice alegător poate face un top al promisiunilor electorale fantastice, niciodată îndeplinite. În acest top se plasează, de pildă, miile de kilometri de autostradă, care se mută dintr-un program în altul, de la un partid la altul, de la o rundă de alegeri la alta: Comarnic – Brașov, Pitești – Sibiu, Iași – București sau Tg. Mur­eș… Și, bineînțeles, nu pot lipsi, dintre cele mai vehiculate promisiuni, nici cea privind creș­terea de salarii și de pensii – uneori depășind po­sibilitățile oricărui buget, dară­mite ale unui buget afectat de cri­za sanitară pre­lun­gită și de criza eco­no­mică. De asemenea, s-a pro­­mis refor­ma­rea totală a siste­mului medical, construirea și do­tarea a șapte spitale regionale și a nenumărate alte spitale locale… Și câte al­tele! De prisos să insis­tăm. Cât despre dezvăluiri, cele mai mul­te și mai grave au fost făcute de fostul deputat PSD Cristian Ri­zea, condamnat penal și arestat, în cele din urmă, după ce o vreme s-a ascuns la Chi­șinău. A apucat însă să spună multe și să pu­blice și o carte, în care dezvăluie jocurile subte­rane din politica și eco­no­mia românească, făcute de grupări mafiote. Priva­tizări frauduloase, retro­cedări ilegale necuvenite, pe baza unor acte false, preluări abuzive ale unor industrii întregi, numiri politice dictate de servi­ciile secrete, care s-au amestecat inclusiv în naș­terea unor partide… Sunt lucruri pe care fie le bă­nuiam, fie le știam parțial, dar acum apar cu nume, date, fapte precise, care confirmă cele mai negre scenarii. Bineînțeles că cele mai multe personaje din istorisirile lui Rizea aparțin PSD, că el cunoaște bine partidul și în­crengăturile din el și din jurul lui. Din aceste dezvăluiri au ieșit foarte prost Victor Ponta, Liviu Dragnea, Vasile Dâncu și alții, toți amestecați, până la simbioză, cu serviciile secrete și cu jocu­rile oculte, soldate cu averi uriașe. Ana­liști politici celebri au fost deconspirați ca agenți acoperiți ai serviciilor secrete, unii fiind infor­ma­tori ai Secu­rității de dinainte de 1989 și acomodân­du-se per­fect la noile instituții democratice. Dez­văluirile lui Rizea au fost confirmate, în mare mă­sură, de Traian Băsescu, care știe multe ca fost pre­ședinte al României. Să vedem dacă vor avea și urmări. Pentru moment, DNA pare că s-a auto­se­sizat. Spe­răm să nu fi prins din nou viață numai pe perioada electorală.

„Transferuri penibile și declarații nefericite”

– În alte campanii electorale se declanșau adevărate concursuri de treburi casnice, în care se întreceau diverși candidați, dornici de „uma­nizare”! Ați remarcat și anul acesta performeri ai populismului cu croșeta sau mopul în mână, ori această campanie a fost ternă?

– E mai greu și pentru politicieni, după atâtea „ediții”, să mai producă surprize și spectacole nemaivăzute. Au intrat într-o oarecare rutină. Dar mai găsim câte un candidat care să iasă în evi­dență prin ceva, măcar printr-un transfer specta­culos sau penibil. Așa avem, bunăoară, candidați aruncați de PSD ca fiind epuizați, precum Cătălin Rădulescu – „Mitralierăî, Liviu Pleșoianu, Șerban Nicolae și Cătălin Ivan, care și-au găsit locuri frun­tașe pe listele PER. Nu se știe prea bine ce-au sperat aceștia, poate își imaginează că vor fi spălați și reabilitați la curățătoria ecologică, și mai prind un loc în Parlament – ceea ce pare cu totul imposibil. O altă figură amuzantă este Ilan Laufer, care a fost și ministru într-un guvern PSD, și-a făcut apoi un partid, cu care a eșuat în alegerile locale, iar acum candidează pe listele „Pro România” și împarte calendare ortodoxe cu sigla acestuia, pretinzând că apără Biserica Ortodoxă de abuzurile guvernului. N-ar fi de mirare acest gest, dacă Laufer n-ar fi făcut caz, mai înainte, de originile sale evreiești, acuzându-l pe președintele Klaus Iohannis de antisemitism, pentru că n-a vrut să-l numească într-un post de ministru. Acum a devenit deodată mai ortodox decât ortodocșii.

Tot la capitolul spectacol penibil se în­scrie și gestul parlamentarilor PSD și ai USR de a demisiona din Parlament, sub motiv că așa renunță la pensiile speciale. Însă asta a fost numai o șmecherie menită a impresiona electo­ratul, după cum a explicat fostul președinte al Curții Con­stituționale, Augustin Zăgrean, pentru că pensia specială se acordă la cerere, și dacă n-o vrei, este de ajuns să nu o ceri. În plus, procedurile de constatare a demisiei durează și nu mai e timp de ele, căci, oricum, se schimbă componența Parla­mentului prin alegeri. Pe de altă parte, dacă erau serioși, n-aveau decât să vo­teze legea pentru elimi­narea pensiilor speciale pentru parlamentari, ceea ce n-au făcut. În fine, și pre­mierul Ludovic Orban s-a făcut remarcat printr-o declarație nefericită. El a afirmat că e nevoie de o reformare a Curții Constituționale, inclusiv din perspectiva alegerii membrilor ei, pentru a o face obiectivă politic, ceea ce e im­posibil, dar să zicem că sună rezonabil. Însă a adău­gat că, în opinia lui, nici n-ar fi necesară Curtea Constituțională, iar atribuțiile sale ar putea fi exercitate de un departament al Înaltei Curți de Casație și Justiție. Declarația a stârnit o oarecare zarvă, și pe bună dreptate, pentru că în UE, Curțile Constituționale sunt pur și simplu sfinte, sunt considerate stâlpul democrației, indiferent cum sunt desemnați judecătorii și ce jocuri fac. Cine se atinge de Curtea Constituțională riscă să fie acuzat de atac la statul de drept.

„USR va decide cine face guvernul”

– Ce vă spun sondajele de opinie, e posibil să avem surprize în aceste alegeri?

– Sondajele de opinie confirmă ierarhia sta­bilită de mai multe luni, PNL, PSD și USR ocupă în continuare podiumul. E adevărat că procen­tajele diferă ușor de la un sondaj la altul și de la un institut de sondare la altul, dar în limitele marjei de eroare, se pare că PNL și PSD sunt umăr la umăr. Diferența dintre ele, care era în favoarea PNL, a scăzut simțitor, ceea ce începe să le creeze emoții liberalilor. Suspansul rămâne și, ca de obicei, vom vedea la alegeri dacă sondajele se confirmă sau nu.

Fără îndoială că PNL s-a uzat mult mai repede în acest an de guvernare, plin de restricții, nemul­țu­miri, criză economică, probleme de sănătate publică majore…

Totuși ei încearcă să-și prezinte realizările, chiar și în aceste condiții. De pildă, că au făcut de trei ori mai mulți kilometri de autostradă decât PSD. PNL a inaugurat 90 de kilometri într-un an, iar PSD – 96 în trei ani. De asemenea, pe tri­mestrul trei a evitat recesiunea economică, ba chiar există și o ușoară creștere economică în acest trimestru. Ceea ce nu înseamnă că, per total, nu vom avea un deficit bugetar uriaș, dificil de ameliorat în anul următor, care se anunță destul de greu.

Rezultatul votului, mai ales pe fondul unui absenteism masiv, probabil că nu va fi majoritar pentru niciunul dintre partide, ceea ce va duce la negocieri crâncene între cele trei formațiuni care se vor clasa pe primele locuri: PNL, PSD și USR. Ultimul va decide cine face guvernul. Deocam­dată, președintele Klaus Iohannis dă USR ca sigur partener al PNL. Dar nu e nimic sigur, pentru că între PNL și USR au existat di­sensiuni serioase în ultimul timp, fapt care i-a făcut pe liberali să declare că ar pre­fera să guverneze cu PMP, dacă intră în Parlament, și cu UDMR, care intră întotdeauna, pentru că are loc rezervat. Și se mai pare că și PSD a negociat cu USR, după cum s-a scurs în presă, „pe surse”.

Dar indiferent din ce partide va fi formată viitoarea alianță de guvernare, nu ne putem face prea multe iluzii, pentru că la noi alianțele au fost mereu cu probleme. Va fi deci o nouă majoritate în Parlament, dar rămâne de văzut dacă aceasta va reprezenta un pas înainte față de situația ac­tuală.

TEODOR TESCANU

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

ro_RORomanian