Intra aici pe site ul vechi "Formula AS"

Ajută-te singur – D-l doctor EU (II)

Foto: Dreamstime

6. Vaccinurile – informați-vă și decideți

Schema de vaccinare aplicată în România pre­vede o serie de vaccinuri obligatorii, în timp ce altele rămân opționale.

Vaccinurile obligatorii

* Vaccinul hepatitic B – Se administrează în maternitate, în primele 24 de ore de viață ale be­belușului. Dacă hepatita A are șanse de vindecare, hepatita B se cronicizează, evoluând în final către ciroză. Spre deosebire de alte țări, în care incidența bolii s-a redus drastic, în evidențele sistemului nostru de sănătate mai figurează circa 680.000 de cazuri.

* Vaccinul Calmette Guerrin (BCG) – Se admi­nistrează în maternitate, în primele 2-7 zile de viață. Oferă protecție împotriva tuberculozei, afec­țiune care este departe de a fi eradicată în România.

* Vaccinul hexavalent (diftero-tetano-pertussis acelular– poliomielitic-Haemophilus B-hepatitic B) – Este un vaccin cu spectru larg de acțiune, care se administrează la medicul de familie, în 3 doze: la 2, 4 și 11 luni. Considerăm că e util să reținem mă­car câteva amănunte despre bolile vizate de el. Astfel: difteria dezvoltă complicații ce afectează organe vitale, ca inima și rinichii. Mai periculos pentru nou-născuți decât pentru adulți, tetanosul poate duce chiar la deces. Tusea convulsivă se ma­nifestă prin episoade de tuse foarte puternică, urmate de dificultăți de respirație, grețuri, vomă, iar uneori, convulsiile produc și fracturi ale coastelor. Poliomielita: consecințele invalidante ale bolii sunt în general cunoscute: „paralizia infantilă” imobi­lizează membrele inferioare, însă poate ataca și mus­culatura capului și gâtului, precum și dia­frag­ma.

* Vaccinul pneumococic conjugat – Se admi­nistrează la medicul de familie, în 3 doze: la 2, 4 și 11 luni. Este o schemă nouă de vaccinare, valabilă pentru copiii născuți după luna august a anului 2017. Previne pneumonia cauzată de bacteriile pneu­mococice, împreună cu eventualele ei com­pli­cații: otită, meningită, sep­ticemie.

* Vaccinul rujeolic-ru­beolic-oreion (ROR) – Se administrează la medi­cul de familie, în 2 doze: la 11-12 luni și la 5 ani. A fost inclus în grupul vaccinu­rilor obli­gatorii, din cauza posibile­lor complicații ale acestor „boli ale copi­lăriei”: diaree acută, otită, pneumonie, en­cefalită, me­ningită.

* Vaccinul tetravalent (diftero-tetano-pertussis ace­lular-poliomielitic) – Se administrează la medicul de familie, la vârsta de 6 ani.

* Vaccinul trivalent (diftero-tetano-pertussis acelular) – Se administrează la medicul de familie, la vârsta de 14 ani.

Vaccinurile opționale

Foto: Shutterstock – 2

Din categoria imunizărilor recomandate, însă nu obligatorii, fac parte: vaccinul anti-rotavirus (con­tra infecțiilor digestive), vaccinul anti-HPV (de prevenire a leziunilor precanceroase și canceroase ale colului uterin), vaccinul anti-varicelă (reduce riscul de infectare cu virusul varicelo-zosterian VVZ, care provoacă vărsat de vânt la copii și zona zoster la adulți), vaccinul anti-meningococic (con­feră imunitate împotriva meningitei bacteriene), vaccinul anti-hepatita A, vaccinul antigripal. În­tr-un viitor foarte apropiat, pe această listă se va în­scrie și vaccinul anti Covid-19, realizat în timp-record, datorită unei mobilizări fără precedent a inteligenței științifice la nivel internațional. Spre deosebire de serurile clasice, noul tip de vaccin nu conține viruși inactivați, ci va determina organismul uman să fabrice el însuși o anumită proteină carac­teristică structurii virusului SARS-CoV-2. Astfel, în momentul când el ar pătrunde efectiv în corpul nostru, sistemul imunitar va fi avertizat, deci va avea posibilitatea să-l recunoască drept inamic și să-l anihileze.

7. Asigurați-vă contra unor evenimente neprevăzute

Împrospătați-vă periodic farmacia casei, astfel încât să vă puteți ajuta singuri, în caz de nevoie. Pe lângă obiectele de primă ne­cesitate, cum sunt termome­trul, penseta, cleștele pentru extragerea căpușelor, dezin­fec­tantul și mănușile de unică folosință, mai puneți-vă la îndemână un manual de prim ajutor și o listă cu nume­rele de telefon pe care să le pu­teți apela în momentul când ar fi necesară o intervenție de ur­gență.

Printre medicamen­tele din dotarea de bază ar trebui să se regăsească: analgezice, com­pri­mate de supt pentru durerile de gât, unguente pentru arsuri și contuzii, preparate pentru combaterea pro­ble­melor dvs. strict personale, cum ar fi o alergie sau un herpes. De asemenea, nu trebuie să vă lipsească un set complet de pansamente și unul de comprese cu efect de răcire (ex. „Hartmann Derma Plast Active Hot/Cold”; „Pungă gel la rece/cald – OXD Sports”; „Dispogel – Chris Pharma Blue”). Locul de depozitare al compreselor cu gel va fi, în mod nor­mal, congelatorul.

8. Mergeți în mijlocul naturii

Foto: 123RF

Restricțiile impuse de pandemie nu ne interzic plimbările. Și avem mare nevoie de ele, mai ales acum, când petrecem atât de mult timp în încăperi, unde aerul încălzit de radiatoare usucă mucoasele căilor respiratorii. În aceste condiții, virușii și bac­teriile pot pătrunde cu ușurință în organism, prin nas și faringe. Dimpotrivă, răcoarea și aerul curat acti­vează irigația sangvină la nivelul mucoaselor, con­solidând astfel autoapărarea corpului împotriva infecțiilor transmise prin picături de salivă. Toto­dată, spațiile în­chise și încălzite favorizează o răs­­pândire mai rapi­dă a virușilor, fie ei comuni sau gri­pali: din cauza ventilației, de re­gulă insuficiente, picăturile micro­scopice care trans­portă agenții patogeni rămân vreme îndelun­gată în suspensie, în aerul din cameră.

În schimb, în pădure, respirăm un aer încărcat cu o multitudine de substanțe emanate de arbori, tufișuri și ciuperci. Ele degajă arome deosebit de intense, mai ales toamna. În ultimii ani, cercetătorii s-au concentrat asupra studierii modului cum acțio­nează una din categoriile acestor compuși organici naturali – și anume, terpenele. S-a constatat că, oda­tă ce pătrund în organism prin inspirație, ele deter­mină creșterea numărului de celule imunitare NK („ucigașe”), cele care identi­fică și distrug acele ce­lu­le din corpul nostru care prezintă modificări pato­logice. Dar iată și alte efec­te produse de forța vin­de­cătoare a arborilor:

* O zi petrecută în pădure scade nivelul adre­nalinei cu aproximativ 30% la bărbați și 50% la femei.

* O „baie de pădure” cu durata de numai două zile stimulează sistemul imunitar pentru o lună în­treagă.

* La cinci minute după ce intrăm în pădure, se face deja simțit efectul de relaxare. El devine și mai puternic în prezența apei, în special pe lângă cascade sau la malul mării. Acolo unde pică­turile de apă sunt aruncate în aer și se cioc­nesc una de alta (cascade), iau naștere can­tități enorme de ioni nega­tivi (anioni), parti­cule de oxigen cu sarcină electrică ne­ga­tivă, care au proprietatea de a purifica atmo­­sfera prin atragerea și anihilarea micropar­ticulelor cu potențial toxic. Ionii negativi exercită o influență benefică asupra sănătății noastre, pe multiple pla­nuri: îmbunătățesc capacitatea respiratorie, reduc frecvența epi­soadelor aler­gice și diminuează inten­sitatea crizelor de astm bronșic, ameliorează du­rerile de cap, cresc puterea de concentrare și combat stările depresive, contribuie la stabilitatea echili­brului hormonal și ajută organismul să asimileze mai bine vitaminele B și C. Concentrația lor în aer este maxi­mă în imediata apropiere a căderilor de apă, unde se ating cifre uriașe: 70.000, uneori chiar 300.000 de ioni negativi pe centimetrul cub. Valo­rile măsu­rate în păduri sunt de circa 5.000, dar pot urca și până la 12.000/cm Când ne aflăm sub cerul liber, lumina naturală a zilei blochează secreția de melatonină, „hormonul som­nului”, stimulând în același timp producția de serotonină, care ne insuflă bună dispoziție și opti­mism. Totodată, sub influența razelor solare, pielea sintetizează o cantitate sporită de vitamină D – ceea ce duce la mineralizarea și întărirea oaselor. De asemenea, cercetătorii americani au descoperit că lumina soarelui mărește rapiditatea de deplasare a celulelor imunitare la nivelul pielii, sporind astfel capacitatea organismului de a respinge atacurile germenilor patogeni. Pornind de la aceste consta­tări, ajungem la două sfaturi cât se poate de simple:

* Faceți regulat plimbări, iar în loc să circulați cu mașina personală sau cu autobuzul, folosiți bicicleta – mai ales dacă vă numărați printre cei care își desfășoară activitatea profesională la domi­ciliu, de luni de zile.

* Specialiștii sunt de părere că două zile pe lună petrecute în pădure reprezintă un ajutor nepre­țuit pentru sănătatea noastră.

9. Trăiți în comuniune cu cei din jur

Noi, oamenii, suntem ființe sociale și simțim nevoia de comunicare cu semenii noștri. Relațiile bune cu partenerul, cu familia și prietenii ne pot prelungi viața. Iar faptul că empatizăm cu cineva și îl susținem într-o situație critică ne face să ne simțim noi înșine mai bine. De aceea, vă vom avansa o propunere mai puțin obișnuită: după ce restricțiile legate de Covid-19 se vor rela­xa, înscrieți-vă la un curs de prim ajutor. Abilitățile pe care le veți dobândi acolo pot face diferența între viață și moarte. De foarte multe ori, re­zul­tatul eforturilor depu­se de echipa medicală, sosită de urgență la fața locului, depinde de calitatea primului ajutor acordat victimei unui accident. Dvs. ați putea să înclinați balanța în favoarea pacientului, dându-i șansa de a redeveni un om pe deplin sănătos.

10. Îngăduiți-i corpului să se odihnească

Dacă totuși ați început să vă simțiți rău, vă curge nasul, aveți o jenă în gât și dureri în membre, sau dacă din grabă și neatenție v-ați răsucit o gleznă și s-a umflat, ascultați-vă corpul și înțelegeți-i nevoia de odihnă. Acceptați faptul că nu puteți forța lu­crurile, prin urmare cruțați-vă. Nu faceți sport dacă aveți temperatură, căci inima dvs. ar avea de suferit. Nu e obligatoriu să vă băgați în pat, dar în ca­zul în care simțiți ne­voia, o puteți face. Și plimbările sunt permise. Acordați-i corpului tim­pul necesar pentru a-și activa forța de auto­vin­decare, ajutați-vă siste­mul imunitar mai întâi cu remedii tradiționale, și mergeți la doctor nu­mai dacă, după trei-patru zile, tușiți mai tare, sau umflătura de la glez­nă arată mai rău. Aveți răbdare cu dvs. Și veți observa că un guturai tratat de medic trece într-o săptămână, iar unul oblojit acasă – în șapte zile.

Vezi și: https://www.formula-as.ro/2020/12/11/ajuta-te-singur-d-l-doctor-eu-i/

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

ro_RORomanian