Intra aici pe site ul vechi "Formula AS"

Diego Armando Maradona – biografie

Club Argentinos Junior Stadium (Foto: Agerpres)

Diego Armando Maradona s-a născut la Lanus, în Ar­gentina, pe 30 octombrie 1960. A fost și este considerat ca fiind cel mai mare fotbalist din istorie, la mare concurență cu brazilianul Pele și cu conaționalul său, Leo Messi. De-a lungul carierei sale, Maradona a trecut pe la câte­va dintre cele mai importante echipe din America de Sud și Europa (Barcelona, Napoli, Sevilla). Cele mai mari succese la nivel de club le-a obținut cu Napoli, alături de care a câștigat două titluri în Italia, pe vremea când Serie A era cel mai pu­ternic campionat din lume. S-a remarcat și în tricoul Argen­tinei, unde a devenit erou național, după titlul mondial câștigat în 1986, după o finală cu naționala Germaniei, și un sfert de finală istorică în fața Angliei, în care a marcat cele mai faimoase go­luri din istoria Campionatelor Mondiale – unul cu mâna, altul, după o cursă superbă de la mijlocul terenului. Tot cu Argen­tina, a terminat pe locul doi la Mondialul din Italia 1990, când a jucat și împotriva României.

La fel ca viața sa profesională (marcată de două mari scandaluri de dopaj), și viața privată a lui Maradona a fost una extrem de tumultuoasă. Diego Maradona s-a căsătorit în 1989 cu Claudia Villafane, cu care a avut două fete, pe Dalma și Gianinna. Diego și Claudia au divorțat în 2004, dar au conti­nuat să aibă o relație apropiată. Marele jucător a avut de în­fruntat mai multe solicitări de stabilire a paternității, din partea unor foste iubite. I-a recunoscut drept copii, mai târziu, pe Diego Sinagra, născut în 1986, și pe Jana, în vârstă de 23 de ani. Diego este și tatăl micuțului Diego Fernando (7 ani), dintr-o altă relație pasageră. Anul trecut, avocatul său declara că Ma­radona ar fi dispus să mai recunoască paternitatea a încă trei copii, concepuți în perioada în care își trata în Cuba depen­dența de cocaină. Un „trăirist” la fel de pasionat de viață, pe cât și de sportul cu mingea rotundă, al cărui rege a fost.

Ciprian Rus

Jurnalist, trainer şi analist media. A debutat în 1997 şi a activat în presa studenţească până în 2001, după care şi-a continuat activitatea la „Monitorul de Cluj”, unde a fost, pe rând, reporter, editor şi redactor-şef. În 2008, a fost recrutat în cadrul trustului Ringier, ca redactor-şef al publicaţiei „Compact”, apoi ca online content manager al site-ului capital.ro şi ca redactor-şef adjunct al săptămânalului „Capital”. Din 2010 este reporter la săptămânalul „Formula AS”.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

ro_RORomanian