Intra aici pe site ul vechi "Formula AS"

Răspuns pentru Victor T. – Braşov, F. AS nr. 1443 – „Sufăr de diverticuloză colonică”

Dr. MIRCEA PEIA – specialist medicină complementară și reflexoterapie – Timișoara, tel. 0256/43.18.91, 0747/22.20.24, e-mail: [email protected]

Pentru diverticuloza fără semne şi simptome, tratamentul nu este de obicei neces­ar, o alimentaţie bogată în fibre şi consumul de lichide în cantitate suficientă fiind capabile să reducă riscul complicaţiilor (abces, perfo­rație etc.) şi dezvoltarea altor di­verticuli. În schimb, dacă se ajunge în stadiul de diverticulită, proces patologic inflamator, care se mani­festă obişnuit la nivelul porţiunii inferioare a colonului (sigmoid), tra­tamentul presupune ade­seori repaus la pat, admi­nistrarea de laxative, ali­mentaţie bogată în lichide şi antibioterapie pe cale orală (în caz de rup­tură sau de inflamaţie larg răspân­dită, este necesar trata­mentul cu antibiotice pe cale intravenoasă).

Câteodată, tratamentul chirurgical poate fi de ase­menea necesar, pentru a îndepărta segmentul afec­tat al colonului, iar, în ca­zul semnelor şi simpto­melor severe, o colostomie temporară poate fi nece­sară până la vindecarea colonului. Ulterior, după ce vindecarea s-a produs, este efectuată o altă inter­venţie pentru a repune co­lonul în circuit.

Tratamentul naturist indicat în cazul diverticu­lozei colonice include remedii cu proprietăţi anti­in­flamatoare, antiseptice, regenerative ale mu­coa­sei intestinale şi antidiareice, cum sunt Chi­tosa­nul, L-Glutamina, Curcumina, Boswellia, Gheara Mâţei, ulei de in sau iaurturi care conţin pro­biotice. Toate aceste remedii au proprietăţi pro­tectoare importante ale sistemului gastro-intes­tinal, fiind indicate în sindromul de per­meabilitate intestinală, colite, boala Crohn, infec­ţii digestive, diverticuloză, atrofia mucoasei intestinale, prin menţinerea nivelului imuno­glo­bulinei A (IgA), care reduce ataşarea bacteriilor patogene de celulele mucoasei intestinale. Dintre gemo­de­rivate, cele mai indicate sunt extractele de muguri de Magnolie şi din muguri de Merişor.

Regimul alimentar trebuie să vizeze preve­nirea inflamaţiior şi, prin urmare, reducerea ris­cului de apariţie a diverticulitei. Recomandările generale includ creşterea treptată a aportului de fibre alimentare (fructe, legume, seminţe, pâine şi alte produse din cereale integrale, leguminoase), reducerea consumului de cereale rafinate (produse de patiserie şi brutărie, din făină rafinată, pâinea albă, macaroanele, orezul alb, cartofii prăjiţi, chipsurile etc.) Este necesară hidratarea suficientă (în cazul unei diete cu aport crescut de fibre) şi se recomandă un consum de 3 litri de lichid pe zi), reducerea consumului de carne şi de grăsimi (unt, margarină, maioneză, sosuri, carne grasă, brânze­turi grase), consumul de probiotice (iaurt, lapte, brânză degresate) sau administrarea de suplimente probiotice (care conţin în special Lactobacillus casei) şi combaterea sedentarismului, care dău­nează digestiei.

Să auzim numai de bine!

Dr. IRINA SPUDERCA – medic specialist MF, consultații medicale și biorezonanță Scio, Clinica „Armonia Center”, București, tel. 0723/51.07.37

„Nu reușesc să mă vindec de peladă” (Răspuns pentru M.T. – Bucureşti, F. AS nr. 1443)

Problema dvs. este cauzată, cel mai probabil, unei cauze auto­imu­ne. Această reacție imunitară a or­ga­nismului pleacă de la un sindrom de intestin iritabil, care a declanșat răspunsul sistemului imunitar de apărare împotriva unor molecule ali­mentare. Cu siguranță, dacă veţi face un test de sensibilități alimentare, veţi găsi foarte multe intoleranțe. Am menționat acest aspect pentru că abordarea corectă la această patologie se face prin calmarea și modularea imunității. Acest lucru se realizează atât cu vitamino-terapie, cât și cu ozono-terapie. Se recomandă remedii pe bază de:

* Probiotice specifice (precum Acidophilus plus).

* Acizi grași polinesaturați complecși (cu 8 molecule).

* Complexul natural de B-uri și acid pantote­nic-B5.

* Regeneratori naturali (precum vita­mina E complexă naturală, cu 8 mo­lecule).

* Vitamina D3, însoțită de elemente nutriționale ce ajută ficatul să o meta­bolizeze (foarte importantă în calmarea reacțiilor autoimune).

* Nu în ultimul rând, Coenzima Q10 (însoțită de L-cisteină și polifenoli, pre­cum resveratrol) – pentru a ajuta reac­tivarea mitocondriilor (responsabile de energia celulară).

Dacă doriți o monitorizare de specia­litate și un program nutrițional perso­nalizat, vă puteți programa la clinica „Armonia Center” București, la dr. Irina Spuderca (mobil: 0723/51.07.37)

Dr. IOAN GH. MĂRGINEAN – medic primar ORL – C.M.I. „SANOMED” Sibiu, Str. Dr. I. Rațiu nr. 4, tel. 0722/73.52.72, e-mail: [email protected]

„Am probleme după operația de sept nazal” (Răspuns pentru LUCIAN V. – București, F.AS nr. 1442)

Rinita de care suferiți se caracterizează prin atrofia mucoasei nazale, cu senzația de uscăciune, fetiditate și prezența de cruste în fosele nazale.

Tratamentul rinitei atrofice vizează revitalizarea mucoasei nazale, cu recomandările următoare:

* Dimineața și seara, după mâncare, se efec­tuează lavajul foselor nazale cu o soluție salină (1 lingură sare gemă la 1 litru apă căl­duță), sau cu soluții sterile din apă de mare (Rhinomer, Nazomer, Sterimar).

* Se instilează în fosele nazale câte 2 picături dintr-o soluție de vita­mina A uleioasă, dimineața, și ulei de cătină, seara.

* Inhalații și pulverizații cu Ocnasept (soluție salină cu extract din plante medi­cinale aromatice), de 2 ori pe zi, timp de 15-20 zile. (tel. 0722/20.27.36)

* Completarea tratamentului alopat cu fito-gemoterapie: tinctură/ceai/extract din coacăz-ne­gru și trei-frați-pătați.

* Ionizări endonazale cu calciu gluconic 1% şi xilină – cură de 10 ședințe.

* Vitaminoterapie grup B: se administrează injectabil i.m. zilnic, câte 1 fiolă de vitamina B1 și B6, timp de 10 zile.

* Administrare de vitamina A și E, 1 capsulă pe zi, timp de 14 zile.

* Tratament balneoclimateric cu aerosoli salini în stațiunea Ocna Sibiului.

Farm. spec. PAUL TISMAȘ – tel. 0745/137.537, e-mail: [email protected]

„Am fost diagnosticată cu boala Crohn” (Răspuns pentru LUIZA – Iaşi, F. AS nr. 1426)

Boală dificilă, dar nu de nevindecat! Ame­lio­rarea evidentă a suferinţei dvs. se realizează în mai mulţi paşi:

* Schimbarea radicală a regimului alimentar, cu scoaterea definitivă din meniu a oricărei forme de carne roşie şi derivatele ei, eliminarea lactatelor grase (unt și smântână). Vi se permite carnea albă, de pește sau pasăre (o dată pe săptămână); cât mai multe legume şi fructe (pe cât posibil neprocesate termic); multe fructe intens colorate, precum aronia (scoruş negru), coacăze negre, mure, struguri negri;

* Total interzisă orice formă de drog licit sau ilicit.

* Folosirea unui amestec de pulberi, format din: argilă albă (caolin) sau gri (de la firma Algo) în amestec de 1/1, cu pulbere de cărbune medicinal (în lipsa cărbunelui medicinal se pot folosi tablete de Carbocif pulverizate). Din acest amestec se administrează 1 linguriţă după fiecare masă + 1 linguriţă seara la culcare.

* 1 litru de ceai (decoct) din frun­ze de mentă, fructe uscate de aronia (scoruş negru) şi coacăze negre, din care se bea câte 1/2 cană din 3 în 3 ore (inclusiv după administrarea pudrei de argilă cu cărbune). Dacă nu găsiţi vreunul din componentele trata­mentului sau tratamentul nu aduce îmbunătăţiri semnificative în starea dvs. de sănătate, contac­taţi-mă.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

ro_RORomanian