Intra aici pe site ul vechi "Formula AS"

Răspuns pentru MIRELA R. – Alexandria, F. AS nr. 1439: „De când am intrat la menopauză, am insomnie”

Dr. MIRCEA PEIA – specialist medicină complementară și reflexoterapie – Timișoara, tel. 0256/43.18.91, 0747/22.20.24, e-mail: [email protected]

De cele mai multe ori, menopauza este un stadiu de viaţă care se instalează treptat, printr-o stare de tranziţie care presupune un întreg ansamblu simptomatic, cu reverbe­raţii de ordin fizic, dar şi psihic.

Însă atunci când ea se produce forţat şi artificial, în urma unei his­terectomii (cazul dvs.) sau a unei abla­ţii de ovare, fluctuaţiile hormo­nale se produc brusc, iar organis­mului îi este foarte greu să se adap­teze asaltului hormonal hipofizar. Aşa se explică diversitatea de semne şi simptome neplăcute, cum sunt irascibilitatea, ameţelile, insomnia, bufeurile, stările generale proaste, depresia etc. Altfel spus, calitatea vieţii unei femei aflate în această perioadă poate fi serios afectată, mai ales da­că diminuarea valorilor hormo­nale (estrogen, progesteron) este bruscă, spre deosebire de situaţia în care reducerea hormonală se pro­duce lent şi liniar, caz în care simptomele pot fi mai puţin in­ten­­se şi, uneori, chiar nesemnifi­cative.

Sigur că, exceptând tulbură­rile emoţionale, insomniile şi ma­nifes­tările neuro-vegetative ne­plăcute, menopauza mai creşte şi riscul de apariţie a unor afecţiuni cum sunt osteoporoza, boala arte­relor coro­nare şi chiar cancerul de sân.

Este important de ştiut că sem­­nele şi simptomele meno­pauzei (naturală sau chirurgicală) pot fi tratate, adeseori, printr-o medicaţie adecvată. Mai mult, unele modificări în stilul de viaţă pot fi şi ele utile pentru combaterea simpto­me­lor menopauzei. Dieta echilibrată, exerciţiul fizic susţinut şi evitarea tutu­ror factorilor declanşa­tori (stres, căldură, alimente prea condimentate, cafeină etc.) vă pot ajuta să treceţi mai uşor prin acest stadiu de viaţă, având mai puţine simptome şi mai puţin severe.

Este posibil ca în cazul dvs. să fie nevoie chiar de un tratament de substituţie hormonală care, deşi controversat, în ceea ce vă priveşte nu implică niciun risc, pe motivul că, neavând uter, estrogenii se pot administra singuri (fără progestative), caz în care nu are rost să vă faceţi griji în legătură cu creşterea riscului de cancer endometrial.

Abordând soluţiile naturiste de combatere a simptomelor menopauzei, trebuie spus că aveţi la dispoziţie o mulţime de remedii menite să atenueze manifestările neplăcute, consecutive climacteriului, şi care vizează atât tulburările emoţionale şi neuro-vegetative, cât şi suplinirea deficitului hormonal responsabil de apariţia unor patologii mai serioase. Mă refer, în principal, la suplimentele bazate pe extracte de Lemn-dulce, Trifoi roşu, seminţe de Mărar, Creţişoară, Sulfină, Păducel, Valeriană etc.

Totodată, puteţi să vă orientaţi spre produse complexe, care conţin principii active capabile să atenueze destul de rapid tulburările de menopauză cu care va confruntaţi în prezent. Vorbim aici des­pre Menobrake, Balance 45+ sau Remifemin, deo­sebit de utile oricărei femei aflate în pre– şi post-menopauză. Deşi efectele administrării nu se fac resimţite chiar imediat, în decursul a 2-3 săptămâni, rezultatele favorabile nu vor întârzia să apară.

Despre alte soluţii terapeutice, individualizate cazului dvs., putem vorbi telefonic.

Să auzim numai de bine!

Dr. biolog VIORICA VINTILĂ – tel. 0744/487.659, e-mail: [email protected]

„Am ciocuri la discurile cervicale” (Răspuns pentru FLORIN M. – Focșani, F. AS nr. 1419)

Ciocurile osoase sau osteofitele sunt acele mo­dificări patologice care se manifestă prin prolifera­rea anormală a țesutului osos în apropierea unei articulații. Acestea sunt niște excrescențe osoase, care se formează de-a lungul marginilor articulației. Osteofitele apar de obicei în capsula articulației, reprezentând o excrescență a structurii normale a osului. Ele pot crește și se pot dezvolta pe orice os, dar cel mai adesea în zona gâtului, umerilor, genunchilor, în zona lombară, la degetul mare de la picior sau călcâi. Osteofitele tind să se formeze atunci când articulațiile au fost afectate de artroze.

Osteoartroza (spondiloza) deteriorează cartila­jul ce acoperă oasele și permite articulației să se miște cu ușurință. Pe măsură ce articulațiile sunt din ce în ce mai deteriorate de boală, în jurul lor se pot forma noi oase (ciocuri). Aceste oase se pot forma și în oasele coloanei vertebrale. Osteofitele nu dau întotdeauna probleme, ele apar doar dacă se freacă de un alt os sau țesut, dacă afectează mișca­rea sau apasă și presează nervii din apropiere.

Spondiloza se referă la de­ge­ne­rarea coloanei vertebrale și este legată de vârsta persoa­nei și de uzura coloanei verte­brale. Spondiloza cervicală (în zona gâtului) este întâlnită la persoane trecute de 40 de ani, mai cu seamă la cele sedentare și suprapon­de­rale. Spondiloza este un fenomen de îmbătrânire. O dată cu înain­tarea în vârstă, oasele și ligamen­tele se uzează, ceea ce duce la apariția ciocu­rilor. Discurile inter­vertebrale se degenerează și se slăbesc, ceea ce duce la hernie de disc și la discuri inflamate.

Cauzele apariției osteoartri­tei sunt multiple,   principalele fiind îmbătrânirea și uzura anormală a organis­mului, traume sau vătămări, accidente rutiere sau căzături; predispoziție genetică, boala degenerativă a discului intervertebral; tumori be­nigne sau can­ceroase; consumul exagerat de alcool, malnutriția și lipsa exercițiului fizic; realizarea unor acțiuni re­petitive, care tensionează și uzează coloa­na verte­brală (ridicarea de greutăți, conducerea mașinii pe distanțe lungi etc.)

Ca simptome, apar: durerea – poate apărea într-un disc intervertebral umflat care „ciupește” un nerv spinal; rigidi­tatea (gâtului) – apare în situația de inactivitate sau de repaus (ca atunci când te trezești după un somn de mai multe ore), pares­teziile – se manifestă sub formă de senzații de amorțeală sau furni­cături în zonele afectate de boală, cât și în membrele asociate (mâini sau picioare), furnicături și înțepături – apar în zona afectată, cât și în membrele asociate; dureri de cap și dezechi­libru în timpul mersului.

Cele mai frecvente metode de tratament sunt cele de fizioterapie, masajul, exercițiile și gimnas­tica specială, ce pot fi completate cu acupunctură, presopunctură, o hidratare atentă (2-3 litri li­chide/zi), o dietă sănătoasă, reglarea greutății spre normoponderalitate. Medicii recomandă terapie antiinflamatoare analgezică. În terapia osteoar­trozei (ciocuri), se pot folosi suplimente alimentare și plante medicinale.

Recomand:

Articular Stem, 3x1capsule pe zi.

Reumastop, 2x1capsule pe zi.

Centura cervicală cu turmalină și magneți -  se găsește în farmacii sau pe internet, la tel. 0759/34.64.84.

Farm. Carmen Ponoran – Director științific Plantextrakt, Secretar general ARGH, tel. 0726/76.60.43, www.plantextrakt.ro www.gemoterapie.ro

„Sufăr de hirsutism din cauza testosteronului crescut” (Răspuns pentru ȘTEFANIA, F. AS nr. 1442)

Vă propun să încercați o cură cu extracte gemo­te­rapice din mlădițe de Zmeur, amenți de Salcie, conuri de Hamei și mlădițe și radicele de Ovăz. Ex­trac­tul din mlădițe de Zmeur are acțiune reglatoare pe axul hormonal hipotalamo– hipofizo-suprarena­lo-genital, iar celelalte trei gemoterapice au efect es­trogenizant. Vă recomand să urmați o cură de trei luni: Extract din mlădițe de Zmeur și Extract din amenți de Salcie, de 2 ori pe zi (le puteți lua împreună), câte 2 ml din fiecare, iar Extractul din conuri de Hamei și Extractul din mlădițe și radicele de Ovăz, o dată pe zi (le puteți lua împreună), tot câte 2 ml din fiecare, seara. Gemoterapicele se administrează diluate în puțină apă, înainte de masă cu 20-30 de minute. Cura se poate repeta la nevoie, după o pauză de o lună de zile.

„Caut un remediu pentru stază venoasă limfatică” (Răspuns pentru AURA – Cluj, F. AS nr. 1442)

Stimată doamnă, vă propun să faceți mai multe cure de detoxifiere prin gemoterapie, care să inclu­dă și sprijinirea circulației venoase și limfatice la ni­ve­lul picioarelor. Complexul gemoterapic Poly­gemma 12-Rinichi detoxifiere, recomandat și în caz de retenție hidrică, trebuie asociat cu Extract din mlă­dițe de Lemn-câinesc, cu efect de drenaj limfa­tic. Urmați două luni cura cu cele 2 gemoterapice, câte 2 ml, de 2 ori pe zi din fiecare, administrate la distanță de minimum 30 de minute între ele. Urmă­toarele 2 luni continuați cu Extract din muguri de Castan comestibil, Extract din muguri de Castan sălbatic și Extract din sevă de Mesteacăn – câte 2 ml din fiecare – împreună în același pahar – 2 ad­ministrări pe zi. Efectele se vor instala mai lent, având în vedere că ați trecut de 70 de ani, dar per­severând, veți observa ameliorări evidente.

Ing. chim. MIRCEA BOCAN – Alba Iulia, tel. 0788/23.38.73, 0258/86.56.77

„Sufăr de o alergie chinuitoare” (Răspuns pentru OLGA T. – Botoșani, F. AS nr. 1415)

Nouă, românilor, ne sunt „serviți” peste 1.000 de compuși chimici în alimente: E-uri, coloranți, aro­matizanți, conservanți, pesticide etc. Suntem cam­pioni mondiali la consumul de medicamente – tot otrăvuri, realizate din substanțe chimice extrem de nocive! De când avem stații de monitorizare a aerului în România, am descoperit că, în loc de aer curat, inspirăm o cantitate uriașă de noxe, care ne îm­bolnăvesc continuu. Organismul uman are capa­citatea să elimine o parte din toxine, dar, când Dumnezeu ne-a proiectat, nu a avut în vedere că vom fi înecați în otrăvuri. Alergiile indică faptul că organismul uman nu reușește să mai scape de toxine. Niciun medic nu poate să identifice cu exactitate, prin analize de laborator, toxinele pe care le avem în organism, ca să știm de ce să ne ferim. Argila ALGO are o capacitate extra­ordinară de a elimina toxinele, meta­lele grele (tot mai prezente în mediul înconju­rător), chiar și radicalii liberi din organism. De aceea, vă recomand să țineți o cură de 3-4 luni cu 150 g de argilă pe zi și cu siguranță alergia dvs. va ceda. După vin­de­care, este util să consumați zilnic trei căni de argilă, o perioadă nedeterminată. Pentru detalii des­pre cură mă puteți contacta la tel. 0788/23.38.73 sau 0763/25.17.43.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

ro_RORomanian