– Întrebări și răspunsuri –
Care este adevărul despre vaccinurile create în Rusia și China?

– Vaccinul rusesc „Sputnik 5” a fost primul care a primit (cu mare tam-tam, din partea presei rusești), la 11 august, o aprobare oficială, chiar dacă ea a fost doar una limitată. Însă până și autorităților ruse le-a devenit până la urmă clar că trebuie să facă teste tot mai numeroase, dacă vor ca vaccinurile lor să aibă o șansă și pe plan internațional. În prezent, studiile pe voluntari se află în faza a treia și sunt în desfășurare nu doar în Rusia, ci și în Venezuela, Emiratele Arabe și India. La mijlocul lunii octombrie, a fost parțial aprobat în Rusia și un al doilea vaccin, „EpiVac Corona”, care mai are puțin până la licențiere. Rezultatele vor fi probabil publicate și în revistele internaționale de știință și examinate în consecință.
Vaccinurile rusești nu sunt inferioare, în sine, altor produse, doar pentru că au fost aprobate prea repede. Ele ar putea fi folosite în timp chiar și în Europa, cu condiția să îndeplinească în prealabil criteriile de siguranță locale. Același lucru este valabil și pentru vaccinurile chinezești, precum cel de la CanSino. Alte trei vaccinuri chinezești sunt deja parțial aprobate – și exportate. Două dintre ele le sunt deja administrate personalului medical din Emiratele Arabe Unite, o țară cu mare încredere în competența cercetătorilor ruși din domeniul virusologiei.
Cum se vor distribui vaccinurile aprobate?
– Modul în care sunt dezvoltate vaccinurile împotriva Covid-19 este fără precedent, atât din punct de vedere științific, cât și din punct de vedere al presiunii timpului, care pare să nu mai aibă răbdare cu pandemia. Niciodată nu s-a mai depus un asemenea efort medical la nivel global. El este susținut de rețele globale preexistente, precum CEPI („Coallition for Epidemic Preparadness Innovations”) și Gavi („Global Alliance for Vaccines and Immunisation”). Obiectivul unor astfel de inițiative, la care se adaugă cea a Organizației Mondiale a Sănătății, care este la rândul ei implicată și care dispune de propriile programe de vaccinare globale și regionale, nu este reprezentat doar de dezvoltarea și producerea rapidă a unor vaccinuri eficiente, ci și de împărțirea lor echitabilă. „Naționalismul vaccinării” a fost rapid pus în discuție, atunci când s-a putut vedea cum și-au asigurat dreptul de pre-vânzare statele bogate, care au făcut precomenzi ce se ridică la miliarde de euro. Iar asta nu este valabil doar pentru Statele Unite, ci, în egală măsură, pentru Uniunea Europeană, unde acest fenomen poate fi observat în cazul unor țări bogate precum Elveția, Olanda, Germania…
Există deja planuri pentru campaniile de vaccinare?

– UE și-a conturat strategia încă de la mijlocul lui iunie. În cadrul ei, au fost încheiate contracte de livrare cu diferiți producători, inclusiv opțiuni de cumpărare suplimentare, pentru peste un miliard de doze de vaccinuri. Alte asemenea înțelegeri sunt în curs de perfectare. Deși UE, după brexitul Marii Britanii, a rămas cu doar 448 de milioane de locuitori, vaccinurile trebuie administrate (în funcție de calitatea lor, și pentru a doua oară, la un interval de câteva săptămâni sau luni, pentru a asigura deplina protecție. În plus, UE dorește să dea dovadă de solidaritate și să contribuie, de pildă, la programul „OMS Covax”, prin care ar urma să le fie livrate vaccinuri și unor țări care altfel nu și le-ar putea permite.
Transportul reprezintă, în acest context, o provocare la fel de mare ca însăși dezvoltarea și producția de masă a vaccinurilor. Unele preparate trebuie aduse la temperaturi extrem de scăzute, inclusiv în cazul unor transporturi intercontinentale. Deocamdată, strategia de vaccinare presupune două faze. Mai întâi, trebuie vaccinate acele persoane care au, în mod special, nevoie de această protecție. În faza a doua, când vaccinurile vor fi disponibile în mod aproape nelimitat, va avea acces la ele și populația în ansambul ei. O obligativitate a vaccinării nu va exista însă. Autoritățile se bazează mai degrabă pe înțelegere, măcar din partea marii majorități a populației (dezbaterile pro și contra sunt prezentate în toată Europa). Protecția asigurată de vaccinul împotriva unui virus care pune viața în pericol, așa cum este Sars-CoV-2, depășește cu mult cadrul medical. El permite ieșirea din pandemie, inclusiv din punct de vedere economic și cultural.
Efectul vaccinurilor este similar? Cine și pe care anume îl primește?
– Din punctul de vedere al UE, este vorba de a comanda, dintre variantele oferite, acele vaccinuri despre care studiile par să indice că ar fi cele mai promițătoare și care se conturează ca venind în ajutorul cât mai multor oameni. Ne putem de pildă confrunta cu situația în care un vaccin să fie folosit pentru o anumită categorie a populației. Despre vârstnici, în cazul cărora trebuie asigurată rapid o protecție, date fiind problemele respiratorii care apar la Covid-19, se știe, de pildă, că odată cu trecerea anilor, puterea sistemului lor imunitar scade. În cazul lor, ar putea fi utilizate vaccinuri care să producă mulți anticorpi. În schimb, în cazul tinerilor, este posibil ca un preparat mai slab să fie suficient pentru a asigura o protecție similară. Asemenea considerente vor juca cu siguranță un rol, în momentul în care vor fi distribuite vaccinurile. Ele au de-a face și cu modul în care va decurge, în continuare, testarea. Din câte se prefigurează, la început vor fi amenajate centre de vaccinare întinse pe suprafețe mari, precum săli expoziționale ori aeroporturi, care la această dată sunt puțin folosite. În aceste centre trebuie respectate obișnuitele reguli de protecție împotriva noului coronavirus. Nu trebuie în niciun caz să se ajungă la aglomerări. Cei vaccinați trebuie să aibă posibilitatea să se odihnească după vaccin. Se vor face programări, astfel încât regulile de distanțare socială să poată fi îndeplinite, și înregistrarea celor vacinați să decurgă bine. Va dura ceva până când toți doritorii vor putea fi vaccinați de două ori. După aceea, este nevoie de două până la trei săptămâni pentru a dezvolta o protecție imunologică împotriva Covid-19.
Se va termina cu pandemia după vaccinuri?
– Încă nu este limpede ce tip de imunitate vor oferi vaccinurile. Cel mai important obiectiv este acela de a salva cât mai multe vieți. Din acest motiv, prima urgență constă în a institui o apărare împotriva unui parcurs dificil al Covid-19. Rămâne, așadar, un subiect deschis dacă vaccinurile vor avea și un efect de „sterilizare”, adică dacă vor opri înmulțirea virusului. Deocamdată, experții nu pornesc însă de la această premiză, iar asta are consecințe și asupra vieții noastre de „după”, pentru că, în acest scenariu, contagiunea s-ar putea produce în continuare în pofida vaccinării. Iar cei nevaccinați ar putea deveni în continuare grav bolnavi. În orice caz, este posibil ca recomandările, precum cea legată de aerisirea spațiilor închise, să devină obligatorii. Așadar, este aproape sigur că pandemia nu se va sfârși de la o zi la alta. Măcar din cauza faptului că nu toți pot fi vaccinați în același timp, chiar și dacă ar fi dispuși să o facă. Numărul celor aflați în pericol va scădea doar treptat, dar virusul nu va fi exterminat. Mai degrabă pe termen lung, în decurs de generații, se va ajunge la un soi de conviețuire pașnică, Sars-CoV-2 alăturându-se grupurilor de virusuri, în mare parte inofensive, din familia celor care provoacă răceala. Până în acel moment însă, trebuie să ne protejăm în continuare.
Dacă vaccinul va avea efect doar pentru un anume răstimp (ceea ce presupun mulți specialiști din domeniu), el va trebui repetat în mod regulat, la fel cum se întâmplă cu vaccinul antitetanos sau cu cel antigripal. Ca măsură de precauție, vor trebui să se vaccineze și cei care au fost deja bolnavi de Covid-19. Primele reîmbolnăviri confirmate indică faptul că imunitatea „naturală” dobândită nu durează o viață, ci probabil mult mai puțin. Este posibil ca, odată cu trecerea anilor, să fie dezvoltate vaccinuri mai eficiente și cu un efect mai de durată decât cele ale generației întâi.
O componentă la fel de importantă pentru viața în pandemie sunt însă medicamentele împotriva Covid-19, care, la această dată sunt neglijate în cadrul dezbaterii generale. De mare urgență ar fi un medicament care să reducă atât de mult înmulțirea virusului, după producerea contagiunii, încât să nu se mai ajungă la o îmbolnăvire, cu întreaga ei gamă de complicații posibile. Asta ar reprezenta o protecție foarte eficientă, care n-ar fi mai puțin importantă decât un vaccin.