Intra aici pe site ul vechi "Formula AS"

DOSARUL SOMNULUI: Nu pot dormi!

– Lipsa somnului a devenit o problemă globală. Ea crește riscul infecției cu Covid. Fără somn, nu există imunitate! De vină este viața neliniștită pe care o ducem, plină de zgomot, lumină artificială și stres –

Foto: Shutterstock – 2

Este cât se poate de neplăcut să ai proble­me cu somnul. Nu poți adormi sau te tre­zești în toiul nopții și stai ceasuri în­tregi în­tins în pat, fără să închizi un ochi. A doua zi, constați că nu te prea ajută atenția și memoria, că ți-a slăbit puterea de concentrare. Viața dusă într-o agitație continuă, ambianța zgomotoasă și lumina artificială din locuințe și de pe străzi, căl­dura su­focantă sau frigul duc la aceste „nopți albe” fără odihnă. „Cei ce trăiesc în spiritul so­cietății moder­ne contravin cea­sului lor biologic și de aceea nu reu­șesc să-și găsească liniștea. În prezent, aproxi­mativ 10% din­tre adulți suferă de tulburări de somn și au nevoie de tra­ta­ment”, atrag atenția medicii specializați în somnologie. Dar o singură noapte nedormită nu ne îndreptățește să credem că avem deja o tulburare de somn. Probleme serioase apar abia atunci când nu reușim să punem geană pe gea­nă de seara până dimineața, de minimum trei ori pe săptămână, timp de o lună întreagă. Insomnia oca­zională nu necesită tratament. Ea survine ca urmare a unei nopți pierdute la o petrecere, a unui conflict cu un coleg de serviciu, sau a faptului că ne așteaptă în viitorul apropiat o întâlnire cru­cială în carieră. Și unele neplăceri fizice, ca sin­dromul picioarelor neliniștite sau problemele res­pi­ratorii, pot prejudicia calitatea somnului.

Somnul insuficient dăunează sănătății

Pe termen lung, tulburările de somn fac să creas­­că riscul de infecții, afecțiuni cardiovasculare, de­presie și anxietate. „Tulburările de somn înseam­nă stres, astfel încât organismul mărește secreția de hormoni ai stresului, ceea ce poate provoca și alte probleme de sănătate”, explică specialiștii. Un stu­diu recent al cercetătorilor britanici de la Univer­si­tatea Warwick arată că, la persoanele care dorm de-a lungul anilor mai puțin de șase ore pe noapte, apar destul de frecvent îngustări ale vase­lor de sânge, care le pun în pericol viața – și anu­me: riscul de infarct crește cu 48%, iar cel de accident vascular cerebral, cu 15%. În afară de producția sporită de hormoni ai stresului, în cazul unui deficit cronic de somn se acumulează în organism anumite enzime și proteine. Neuronii se distrug și eliberează canti­tăți mari din enzima numită „enolază specific neu­ronală”, ca și din pro­teina S100. Aceasta este una din cauzele care duc la decesul oamenilor lipsiți sis­tematic de somn. Totodată se majorează și ponderea amiloidului, o substanță proteică asociată cu demența.

Test pentru identificarea tulburărilor de somn

Presupuneți că aveți o tulburare de somn, însă nu sunteți siguri? Testul de față vă poate oferi o su­mă de indicii, dar în niciun caz nu pretinde să țină locul diagnosticului pus de un specialist în som­no­logie.

1. Vă trebuie mai mult de 30 de minute ca să ador­miți?

– Da – Nu

2. Vi se întâmplă des să vă treziți în cursul nopții și să nu mai puteți adormi?

– Da – Nu

3. Vă treziți uneori dimineața prea devreme și nu mai izbutiți să vă reluați somnul?

– Da – Nu

4. Aveți ulterior, în cursul zilei, o senzație de epui­zare și lipsă de energie?

– Da – Nu

5. Vă simțiți obosit și somnoros în timpul zilei?

– Da – Nu

6. Observați peste zi că v-au slă­bit atenția, concen­trația și me­moria?

– Da – Nu

7. S-a diminuat vizibil în ultimul timp producti­vi­tatea dvs. în profesie sau la școală?

– Da – Nu

8. Tulburarea dvs. de somn există de peste trei luni?

– Da – Nu

9. Tulburarea dvs. de somn se manifestă mai des de­cât de trei ori pe săptămână?

– Da – Nu

10. De fapt, ați dispune de suficient timp, ca să dor­miți mai mult?

– Da – Nu

Interpretarea rezultatului

În cazul când ați bifat „Da” de cel puțin trei ori este posibil să suferiți de o tulburare de somn destul de accentuată pentru a necesita tratament. Somno­lo­gii o definesc ca pe o problemă ce apare de mi­ni­mum trei ori pe săptămână în de­cursul unei luni întregi și în urma căreia vă sim­țiți mai puțin energici și produc­tivi. Pro­gramați-vă o consultație la me­di­cul dvs. de familie, pentru a clarifica problemele legate de somn. El vă va în­druma către un specialist sau un la­bo­rator de somnologie. În rest, insom­niile care vă „vizitează” oca­zional sau alte in­conveniente de scurtă durată nu au nevoie să fie tratate.

4 mituri

Foto:123RF

Un pahar de vin băut seara îmbunătățește somnul

Fals. Ba chiar s-a constatat că alcoolul produce efectul contrar. E adevărat că adormim mai repede, însă ne trezim prea devreme.

Siesta este contraindicată

Nu neapărat. O odihnă scurtă după prânz se încadrează în ritmul na­tural somn-veghe. Însă ea nu trebuie să dureze mai mult de 20 de minute.

Se pot face „provizii” de somn?

Din păcate, nu. Pentru a fi odih­nitor, somnul trebuie să respecte un anume ritm. Tocmai de aceea, la cei ce lucrează în schim­buri, apar perturbări în structura lui. Mai precis: lipsește faza de somn profund.

Somnul de dinainte de miezul nopții este mai bun

Nu. Cel mai bun este somnul din prima treime a nopții. Prin urmare, vă puteți culca și după miezul nopții – cu condiția ca, după aceea, să dormiți fără întreruperi.

Somnul în cifre

– 25 de ani din viață ni-i petrecem în pat. Firește, calculul este valabil doar cu condiția să trăim cel puțin 75 de ani…

– 80% dintre oamenii activi profesional dorm prost. 10% suferă de o tulburare de somn suficient de serioasă ca să necesite tratament.

De circa 23 de ori ne trezim în cursul nopții. De regulă, numai pentru câteva secunde și în niciun caz mai mult de două minute.

– 88% dintre europeni se duc la culcare cât de cât îmbrăcați. Restul de 12% preferă să doar­mă goi pușcă.

– 12 ore se spune că s-ar fi odihnit Albert Einstein în fiecare zi.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

ro_RORomanian