Intra aici pe site ul vechi "Formula AS"

Timpul patului

– Culcați-vă în pat numai când sunteți „copt” pentru somn. Altfel o să vă chinuiți, întorcându-vă de pe o parte pe alta –

Ce ne ajută să dormim bine

Foto: Shutterstock

Activitatea fizică – Sportul și, în general, mișcarea reduc nivelul de hormoni ai stresului. Însă antrenamentul ar trebui să se încheie cu minimum trei ore înainte de culcare, pentru a permite corpului să se liniștească.

Temperatura – Ideal este ca dormitorul să nu fie încălzit la o temperatură mai mare de 16-18 grade. Înainte să vă băgați în pat, mai aerisiți o dată camera. Puteți lăsa fereastra întredeschisă numai dacă nu este zgomot afară.

Tabieturile care ne pre­­gătesc pentru somn – Un pahar de lapte îndulcit cu miere, o plimbare cu câinele, o muzică ascultată în sur­dină: tabieturile de seară semnalizează organis­mu­lui că ziua s-a apro­piat de sfârșit.

Orele fixe – Pentru a stabili un ritm regu­lat al somnului, culcați-vă mereu la aceeași oră. Nu prea reușiți? Începeți prin a vă ridica din pat la aceeași oră în fiecare zi.

Dotări corespunzătoare

Dat fiind că petrecem mult timp în pat, este important să ne asigurăm că el este dotat cu materiale de calitate.

Somiera – O somieră bună e confec­ționată din cel puțin 28 de lamele flexibile, pentru ca distanța dintre ele să nu fie prea mare. La capete, acolo unde se sprijină pe cadru, la­melele trebuie să fie unite prin cleme de cau­ciuc. Aceasta le va permite să se miște în sus și în jos, fără a produce zgomot.

Salteaua – Capul, umerii, bazinul: nu toa­te părțile corpului au aceeași greutate. Cele grele se afundă mai mult în saltea, iar cele ușoare – mai puțin. În consecință, coloana ver­tebrală se curbează în timpul somnului. Pentru a o menține dreaptă, avem nevoie de o saltea cu minimum trei zone de duritate dife­rită.

Perna – Pen­tru dormitor se recomandă pernele ergonomice sau cele subțiri, umplute cu puf, nu mai late de 40 sau maximum 60 centi­metri. Ele susțin bine capul și ceafa, ocupând complet spațiul gol dintre umeri și coloană.

Pilota – Materialele naturale ca penele, mătasea ori lâna pot deveni problematice pentru alergici. Pilotele sintetice nu prezintă asemenea riscuri și sunt mai simplu de curățat. Cele care lasă corpul să respire și reglează umiditatea din așternuturi ne oferă confortul necesar unui somn odihnitor.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

ro_RORomanian