Intra aici pe site ul vechi "Formula AS"

Terapii complementare pentru vindecarea tulburărilor de vedere

Conjunctivita

Foto: Shutterstock – 2

După cum se știe, conjunctivita reprezintă inflamația membranei ce căptușește partea inferioară a pleoapei. Ea se datorează unor microbi și are drept factori favorizanți praful, fumul sau gazele toxice.

Manifestările sale sunt constituite de regulă de usturimi și prurit (mâncă­rimi), senzația de corp străin în ochi, înroșirea și lăcrimarea ochilor. Conjunctivitele pot fi purulente, membranoase, no­dulare și eruptive.

Prevenirea. Trebuie să vă spălați frecvent pe mâini, să aveți prosop și batistă proprii, să evitați ca infecția de la un ochi să treacă și la celălalt ochi. Conjunctivita nu im­pu­ne un anumit regim alimentar. Ea reclamă purtarea de oche­lari pentru protejarea ochilor împotriva factorilor de mediu agravanți (praf, fum, lumină prea puternică etc.). Metodele de tratament sunt în marea lor majoritate externe, constând din comprese, spălături, cataplasme și picături în ochi cu infuzii, decocturi sau tincturi de plante.

Fitoterapie

Intern

– Infuzie de coacăze-negre sau de silur: o linguriță de plantă opărită cu o cană de apă se lasă 5 minute pentru infuzare, în vas acoperit. Se beau două ceaiuri pe zi.

Extern

– Mușețel: infuzie (3 minute) din 2 lingurițe la o cană de ceai. Se pun comprese și se fac spălături oculare.

– Sulfină: infuzie (3 minute) din 2 lingurițe la o cană de ceai. Se pun comprese, spălături locale și instilații în ochi.

– Pătlagină: infuzie (3 minute) din 2 lingurițe frunze la o cană de ceai. Comprese și spălături locale.

– Silur: decoct făcut dintr-o lingură de plantă la 300 ml apă. Se lasă 10 minute să clocotească, se lasă la infuzat 10 minute, se strecoară și se fac spălături cu ceaiul călduț.

– Comprese cu infuzie făcută din următoa­rele amestecuri: gălbenele (sau coada-șoricelului sau albăstrele) – 2 linguri; virnanț (rută) – 1 linguriță. Se opăresc plantele cu 500 ml apă, se lasă 5 minute la infuzat. Se strecoară și se aplică pe ochi comprese călduțe.

Apiterapie

Se face o soluție apoasă (5-10%) din propolis, pisat bine în mojar, dizolvat în apă caldă și filtrat printr-o hârtie de filtru sau pânză nu prea deasă. Se pun câte 3-5 picături din soluția brun-gălbuie rezultată în fiecare ochi. Această metodă este mai puțin indicată pentru copii, întrucât ustură puțin.

Cromoterapie

Mental, prin vizualizare, se va introduce în zona ochilor culoarea albastră, timp de 5 minute, de 5-7 ori pe zi. Ședintele vor avea un efect cal­mant și antiinfecțios, grăbind în același timp refacerea țesutului conjunctival.

Alte afecțiuni oculare

Medicină tradițională chineză

Exercițiile următoare vă permit să luptați împotriva unei proaste circulații sanguine, care se exteriorizează prin cearcăne negre în jurul ochilor. Exercițiul în sine este un mijloc de prevenire a tulburărilor de vedere, mai ales dacă petreceți mult timp în fața televizorului. Exercițiul aju­tă și la diminuarea pungilor și congestiilor de sub ochi, semne de retenție a apei sau de funcționare proastă a me­tabolismului. Se procedează astfel:

1. Puneți-vă degetele mari pe marginea orbitei, în colțul superior intern al ochilor. Veți simți o ușoară denivelare. Apăsați puternic. Orice durere semnalează un blocaj. Masați aceste puncte numărând până la zece. Slă­biți apăsarea. Repetați de 3 ori.

2. Puneți arătătorul în micile adâncituri aflate în mijlocul părții inferioare a orbitei. Apăsați puternic. Masați numărând până la zece. Slăbiți apăsarea. Repetați de 3 ori.

3. Puneți arătătorul pe partea inferioară a orbitei, lângă colțurile exterioare ale ochilor. Apăsați și masați numărând până la zece. Slăbiți apăsarea. Repetați de 3 ori.

4. Puneți degetul mijlociu pe partea superioa­ră a orbitei, lângă colțurile exterioare ale ochilor. Apăsați și masați numărând până la zece. Slăbiți apăsarea. Repetați de 3 ori.

5. Frecați-vă puternic palmele, până ce se încălzesc. Acoperiți-vă ochii cu ele, fără să apăsați. Nu­mărați până la zece. Repetați de 3 ori, pentru a simți căldura mâinilor pe ochi.

6. Masați apoi ușor ochii cu arătătorul, cu degetul mijlociu și cu inelarul. Masați oasele din jurul ochilor cu o mișcare circulară, înce­pând din colțul intern aproape de nas. Masați creasta nasului către în sus, apoi de-a lungul sprâncenelor către tâmple și reveniți sub ochi și de-a lungul părții interioare a orbitei, până sub nas. Faceți această mișcare de 10 ori. Repetați ciclul de 3 ori.

Exercițiu daoist

Pentru fortificarea ochilor

1. Țineți capul drept și priviți mai întâi spre tavan, apoi spre podea. Repetați mișcarea de mai multe ori. Ochii trebuie să se miște mereu încet și sub control.

2. Priviți apoi într-o parte și cealaltă a capului (stânga-dreapta).

3. Priviți apoi cu ochii încrucișați. (Fiecare mișcare se repetă de 5 ori, de mai multe ori pe zi.)

Dacă veți face regulat aceste mișcări, pe o perioadă mai lungă de timp, nu veți avea poate niciodată nevoie de ochelari pentru a vedea mai bine.

GHEORGHE BĂRBAT

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

ro_RORomanian