
Mă numesc Cristina Ilie, am 68 de ani și sunt medic pensionar, specialitatea anatomie-patologică. Vă rog să mă ajutați, ca prin medicii specialiști colaboratori ai revistei dvs., să găsim o rezolvare cât de cât „apropiată de bine” pentru nora mea, în vârstă de 39 de ani. În august 2018, Irina se internează într-o clinică particulară din Iași, cu dureri în regiunea pelvină și rectoragii episodice. După investigațiile clinice și paraclinice (CT cu substanță de contrast) se intervine chirurgical. La început, abord laparoscopic (suspiciune de endometrioză), apoi se decide conversia la operație deschisă. Se practică cu dificultate rezecție rectosigmoidiană cu colonostomie sigmoidiană de necesitate și se prelevă o tumoră voluminoasă (18 cm), localizată profund la nivelul rectului mijlociu-ampular inferior. Se practică anus iliac stâng. Ex. histopatologic al piesei de rezecție rectosigmoidiană = Neurofibrom rectal. Ex. IHC (S100; CD 34; CD 117; Ser A Desmin negativ în celulele tumorale, pozitiv în mușchiul neted. Se exclude caracterul malign al tumorii. Bont rectal restant. Evoluția postoperatorie bună. După 3 luni, în noiembrie 2018, se reintervine operator pentru refacerea circuitului digestiv. Se practică laparotomie exploratorie, adezioliză laborioasă, histerectomie totală, anexectomie stângă. Bont rectal retractat placat pe peretele posterior al vaginului. Op. Anastomoza colo-anală mecanică termino-terminală. Evoluție postoperatorie favorabilă. A fost luată în calcul și evoluția acestei tumori rectale joase (neurofibromul) în cadrul Sindromului Recklinghausen tip 1. Examinările dermatologice, endocrinologice, RMN cerebral și abdominal au infirmat acest sindrom. RMN-ul abdominal nativ punctează prezența unei colecții de 10/1,8/2,2 cm presacrat posterior de rect. Părerile specialiștilor sunt împărțite: colecție abcedată (formațiune bine conturată, cu două traiecte de comunicare inferioară cu rectul) sau cale de derivație? Tratament cu antibiotice. Se tratează anemia feriprivă. Urmează două reinternări, în mai și august 2019, pentru defecație dificilă, constipație rebelă, scaune creionate. Sub anestezie generală se practică dilatarea anală și sfincterectomie internă parțială. Dg.: Spasm anal cu stenoza gurii de anastomoză colo-anală. Evoluție favorabilă, toleranță digestivă bună. Urmează trei colonoscopii, în servicii particulare diferite. Diagnostic: colită cronică nespecifică.
Starea actuală (în decembrie 2020): colici abdominali, alimentație selectivă, constipație, defecație dificilă, scaune creionate, astenie, depresie, mare dezamăgire și neîncredere în ce-i mai poate oferi medicina. Este activă social (economist, 8 ore de muncă pe zi), crește și educă, alături de soț, o fetiță de 10 ani, părtașă la suferința mamei.
Vă rog să ne îndrumați către un bun specialist care să ajute acest minunat, dar suferind, om și părinte. Vă mulțumesc și sper într-o bună rezolvare. Cu dragoste și respectul cuvenit,
CRISTINA ILIE – Piatra Neamț, tel. 0746/01.73.18
„Am fost diagnosticată cu gușă micronodulară”
Dragă redacție, am 51 de ani și în urma unui consult endocrinologic, mi s-a pus diagnosticul de gușă micronodulară. Îmi este rău la schimbarea presiunii atmosferice și la temperaturi scăzute. Când fac efort obosesc și am și transpir abundent. Când vorbesc mai mult, simt că mi se usucă gâtul, am o senzație de corp străin, mă sufoc și nu pot să respir. Vă rog din suflet, ajutați-mă cu un tratament naturist. Vă mulțumesc și doresc tuturor sărbători fericite!
LAVINIA – București
„Nepoţelului meu îi apare o erupţie roşie pe faţă”
Caut un unguent sau un sfat pentru nepoțelul meu de 2 ani, care are o erupție pe față de culoare roșie, fără o cauză medicală. După câteva zile dispare și apare din nou. Copilașul nu este alergic. A fost investigat de mai mulți medici, fără rezultat. În zona unde m-am născut, Bucovina, această erupție cutanată se numește „Roci” sau „Rosi”. Dacă mă poate ajuta cineva, aștept un răspuns prin intermediul revistei. Vă mulțumesc! Sărbători cu bine!
VASILE MAXIM, tel. 0729/080.768, e-mail: [email protected]
„Nu mai văd, am degenerescenţă maculară”
Stimați oameni de bine, cu disperare vă scriu și vă rog să mă ajutați: nu mai văd! Am degenerescență maculară umedă la ambii ochi. Recent, am avut un accident vascular cerebral tranzitoriu. Poate cineva să mă ajute să îmi revin? Mulțumesc cu stimă și profund respect.
ELENA B.
„Există tratament pentru mixedem autoimun?”
Dragă redacție, sufăr de mixedem autoimun care nu răspunde la Euthyrox, tratament pe care îl fac de ani de zile. Numai cine suferă de această boală cumplită, fără leac, poate să mă înțeleagă. Nu există bucățică din corp care să nu mă doară. Pentru mine este de neînțeles cum pot ieși analizele bine (chiar și TSH-ul), când eu privesc moartea în ochi în fiecare zi? La investigațiile radiologice mi s-au depistat cardiomegalie, ficat mărit, apă la plămâni. Mă simt ca un balon gata să plesnească. De atâta apă ce am în corp, nu mai pot respira, iar cu diuretice nu elimin apa deloc. Doresc sfatul specialiștilor dvs., dar și al unor persoane care suferă de aceeași boală și au găsit un tratament cu care se simt mai bine. Vă mulțumesc.
M. S. – Oradea