Dr. MIRCEA PEIA – specialist medicină complementară și reflexoterapie – Timișoara, tel. 0256/43.18.91, 0747/22.20.24, e-mail: [email protected]

Vorbim despre endometrioză atunci când mici bucăți din țesutul care căptușește uterul se implantează la nivelul organelor pelvine. Se pare că implantarea este rezultatul fluxului menstrual, care se întoarce în trompele uterine și se răspândește în cavitatea pelvină. Mai des, implantele apar în afara ovarelor, a trompelor uterine, a uterului sau a ligamentelor care îl susțin. Fenomenul determină sângerări, concomitent cu începerea ciclului menstrual. Deoarece implantele sunt înconjurate de alte țesuturi, sângele nu are unde să se ducă, generând iritația acestora, ceea ce duce la apariția unor chisturi. La rândul lor, chisturile pot forma un țesut cicatriceal care leagă organele (aderenţe), astfel că cicatricele și aderențele formate la nivelul ovarelor și trompelor uterine pot împiedica apariția sarcinii.
Tratamentul endometriozei se concentrează pe atenuarea simptomelor și, dacă doriți să aveți copii, să facă posibilă concepția și ducerea sarcinii la termen.
Deși nu există o opțiune terapeutică valabilă pentru toate cazurile, fie prin tratament medicamentos, fie prin tratament chirurgical, multe femei cu endometrioză vor resimți o ameliorare, chiar dacă nu și dispariția completă a simptomelor. Terapia hormonală este foarte eficientă în reducerea sau eliminarea durerii din endometrioză. Acest tip de tratament include: anticoncepționale – ajută la controlul hormonilor responsabili pentru refacerea lunară a ţesutului endometrial. Administrarea lor pe termen lung poate reduce sau elimina durerea produsă de endometrioză.
* Agoniștii și antagoniştii hormonilor de eliberare a gonadotropinelor (Gn – RH) – blochează producerea hormonilor care stimulează ovarul. Acest lucru împiedică apariția menstruaţiei, ceea ce ajută la scăderea în dimensiune a implanturilor endometriale. Această clasă de medicamente poate determina chiar remisia endometriozei pe parcursul tratamentului, uneori, timp de câteva luni sau ani după aceea.
* Medroxiprigesteronul – acest medicament injectabil este eficient în oprirea menstruației și a creșterii implanturilor endometriale, atenuând astfel simptomatologia.
Tratamentul naturist al endometriozei trebuie să vizeze în primul rând instituirea unui regim alimentar adecvat. Astfel, se impune evitarea alimentelor și produselor estrogenice (soia, produse procesate și conservate, îndulcitori artificiali etc.), deoarece surplusul de estrogen poate influența negativ endometrioza. Organismul elimină foarte greu estrogenul, formându-se astfel un dezechilibru care, coroborat cu alți factori, duce la formarea aderențelor endometriozice, a chisturilor ovariene, balonărilor și tulburărilor de tranzit. Renunțați la carnea roșie și optați, în schimb, pentru legumele verzi. Consumul de carne roșie crește mult riscul de endometrioză, pe când legumele scad semnificativ acest risc. Renunțați la alimentele ce conțin gluten și zahăr, amândouă fiind considerate factori de risc în dezvoltarea endometriozei. Consumați alimente bogate în licopen și resveratrol (suc de roşii, pepene roșu, papaya, ardei roșii, varză roșie, alune, zmeură, afine, merișoare) – substanțe cu proprietăți antioxidante și antiinflamatorii remarcabile, care pot împiedica dezvoltarea aderenţelor endometriozice.
În același timp, tratamentul naturist al endometriozei include remedii precum N-acetylcisteina, Indol-3-carbinol, Vitex, Schizandra, Trifoi-roșu și Vitamina D3, care acționează sinergic și reduc inflamația, volumul chisturilor și aderențelor endometriozice, echilibrează raportul progesteron-estrogen, elimină surplusul de estrogen din organism, reduc fixarea estrogenilor pe receptorii specifici din diferite țesuturi, stabilizează sistemul reproducător și pe cel imunitar. Să auzim numai de bine!
Farm. Carmen Ponoran – Asociația Română de Gemoterapie și Homeopatie, e-mail: [email protected] www.gemoterapie.ro
„Mi s-a depistat steatoză hepatică” (Răspuns pentru TOMA I. – Suceava, F. AS 1445)

În cazul steatozei hepatice (ficat gras) sunt importante o dietă alimentară cu multe legume și fructe, asigurarea unei greutăți cât mai apropiate de cea ideală, un consum cumpătat al băuturilor alcoolice (în special dacă este vorba de steatoză hepatică alcoolică), tratamentul adecvat al diabetului zaharat (dacă este cazul), controlul periodic al valorilor lipidelor serice (colesterol, trigliceride) și al parametrilor imagistici ai ficatului, în special dacă urmați sau ați urmat tratamente prelungite cu medicamente care pot solicita excesiv ficatul.
Vă recomand să începeți cu o cură de două luni de detoxifiere renală și hepatică, cu complexele gemoterapice Polygemma 12 – Rinichi detoxifiere și Polygemma 11-Ficat detoxifiere (câte două administrări pe zi din fiecare, la distanță între ele de aprox. 30 minute). Această cură susține funcția hepatică și sprijină evacuarea toxinelor la nivel renal. Dacă aveți un dezechilibru și la nivel intestinal (constipație sau alternanță de diaree cu constipație), ar fi util să urmați și o cură ulterioară, de două luni, cu Polygemma 15 – Intestin detoxifiere. Aceste cure de detoxifiere le puteți programa în continuare, de două ori pe an. După detoxifiere, vă propun o cură de trei luni cu Extract din muguri de Coacăz negru, 2 ml dimineața, Extract din mlădițe de Rozmarin, 2 ml la prânz și Extract din muguri de Alun, 2 ml dimineața și 2 ml după-amiaza.
Vindecarea steatozei hepatice este un proces lent, care implică o abordare complexă, cu schimbarea stilului de viață, iar gemoterapia poate fi un suport valoros.
Dr. LUCICA SIMA – ROMVAC COMPANY SA – Centrul de Imunologie, Șoseaua de Centură nr. 7, Voluntari, Ilfov, tel. 0737/50.10.60, 0722/85.12.77, 021/350.31.09, fax: 021/350.31.10, www.imunoinstant.ro
„Ajutaţi-mi fratele cu tratamente naturiste pentru zona zoster” (Răspuns pentru VIRGIL – București, F. AS nr. 1442)

Stimate domn, Zona Zoster reprezintă o afecţiune determinată de un virus cantonat la nivelul terminaţiilor nervoase. Eliminarea lui completă din organism nu este posibilă, însă există diferite variante de prevenţie şi tratament. În mod normal, acest virus este ţinut sub control de sistemul imunitar. În cazul apariţiei unor factori perturbatori (precum alte infecţii sau stres), capacitatea sistemului imunitar de a controla acest virus scade, moment în care Zona Zoster devine manifestă. În plus, boala este întâlnită cu precădere la geriatrici, unde imunitatea este mult mai scăzută comparativ cu celelalte categorii de vârstă. O opţiune naturală de prevenţie şi tratament a acestei afecţiuni este reprezentată de gama de produse Imunoinstant, al cărei producător este Compania Romvac. Este vorba de produse obţinute din Ou Hiperimun, cu rol în susţinerea generală a imunităţii, dar eficiente şi în terapia unor afecţiuni determinate de bacterii, miceţi sau virusuri patogene. Este de notat produsul Imunoinstant anti-Virusul Varicelo-Zosterian, recomandat pacienţilor cu varicelă sau zona zoster. Compania Romvac deţine inclusiv un Cabinet de Medicină Complementară, unde echipa de medici terapeuţi vă poate ajuta în stabilirea unui protocol adecvat afecţiunii de care fratele dvs. suferă. Multă sănătate!
„Am probleme după operația de deviație de sept” (Răspuns pentru LUCIAN V. – București, F. AS nr. 1442)
Stimate domn, în urma intervenţiei chirurgicale, este posibil ca la nivel local să se fi grefat un agent patogen (cel mai probabil de tip bacterian) care să suprainfecteze plaga şi care să împiedice vindecarea acesteia. Aţi efectuat recent analize de laborator din secreţia locală (exudat nazal cu antibiogramă şi antifungigramă)? Dacă nu, este recomandat să efectuaţi acest tip de analize. O alternativă naturală la tratamentul medicamentos clasic este reprezentată de produsele naturale din gama Imunoinstant, al cărei producător este Compania Romvac. În cadrul Cabinetului de Medicină Complementară al acestei companii activează medici care vă pot ajuta cu un protocol terapeutic adecvat afecţiunii de care suferiţi. Este deosebit de important să prezentaţi rezultatele analizelor medicale, inclusiv cele microbiologice. Multă sănătate!
Chimist CONSTANTIN PASCU – inventator și producător aparate „Salin”
„Astmul bronșic se poate vindeca pe cale naturală?” (Răspuns pentru MIRELA – Târgoviște, F. AS nr. 1429)
Pentru problema de sănătate prezentată vă propun spre utilizare aparatele Salin. Aceste aparate realizează încărcarea aerului cu particule extrem de mici de sare, ceea ce conferă aerului respirat efecte deosebit de favorabile în activarea eliminării secrețiilor sistemului respirator și eliminarea fenomenelor inflamatorii. Toate aceste efecte se traduc în reducerea consistentă a numărului și intensității crizelor de astm. Este important să țineți legătura cu medicul curant și să nu întrerupeți tratamentele recomandate. Împreună cu terapia complementară cu aer salin este foarte probabil să constatați rapid o îmbunătățire semnificativă a stării dumneavoastră de sănătate. Recomandarea mea este de a utiliza cel puțin un aparat ambiental, dar este și mai eficientă combinarea cu un inhalator individual. Detalii găsiți pe www.salin.ro sau la tel. 0238/72.53.21.
Farm. spec. PAUL TISMAȘ – tel. 0745/137.537, e-mail: [email protected]
„Am suferit de constipaţie cronică de când mă ştiu” (Răspuns pentru R.G., F. AS nr. 1424)

Suferinţa dvs. are un remediu eficient şi la îndemână în prune uscate (6-7 bucăţi între mese + alte 6-7 înainte de culcare). Dacă prunele uscate nu dau rezultatele dorite, mai eficiente sunt fructele de Aronia (Scoruş negru), numai că acestea sunt mai greu de procurat. Se folosesc fie sub formă proaspătă, fie deshidratate. Se consumă câte 15-20 de fructe proaspete după fiecare masă, ca atare sau amestecate cu puţină miere de albine, sau câte o linguriţă cu pulbere de Aronia (fructe deshidratate date prin râşniţă), de 2-3 ori pe zi, între mesele principale, plus o linguriţă înainte de culcare. Dacă nici această variantă nu dă rezultate, se pot adăuga seminţe de Psyllium măcinate. Se amestecă 1/1 cu Aronia pulbere, şi se ia câte o linguriță de amestec între mesele principale, plus o linguriță înainte de culcare. Dozele indicate sunt orientative – ele pot fi crescute sau scăzute, în funcţie de răspunsul terapeutic.