Intra aici pe site ul vechi "Formula AS"

Sare în bucate dar și-n sănătate

– Din leacurile străbunicelor noastre –

Foto: Shutterstock

* Dacă nu funcționează bine stomacul, luați 2 lingurițe de sare și dizolvați-le într-un pahar de zer sau „moare” de varză și beți soluția dimineața pe ne­mâncate.

* Constipație – înainte de masă, trebuie să beți regulat un pahar de apă rece cu 1/2 linguriță de sare dizolvată în ea.

* Curățarea ficatului și a vezicii biliare – 5 g de sare și 5 g de torțel se fierb cu un pahar de apă, 2 minute, se strecoară și se beau câte 3-4 linguri pe zi, timp de 2 săptămâni.

* Vă sângerează gingiile?… curățați-le cu sare mărunțită. (Dacă sângerează puțin, nu vă speriați.) Apoi luați lăstari verzi de stejar și mestecați-i.

* Pasta de dinți – amestecați sare fină cu ulei de cătină albă 1:1. Frecați-vă dinții cu acest ames­tec. Puteți, de asemenea, să coaceți o pătlăgică vâ­nătă, să o curățați, să o fărâmați. Se iau cantități egale din vânătă și sare coaptă în cuptor și se ames­tecă.

* Spondiloză lombară: încălziți pe o tavă 1 kg de sare grunjoasă apoi puneți-o într-un săculeț din pânză. Frecați zona lombară cu un amestec din mie­re de albine și untură de porc (câte o lingură), și apoi culcați-vă pe săculeț și înveliți-vă cu o pla­pumă caldă.

* Curățarea organismului – dimineața pe ne­mâncate se udă o linguriță, se introduce în sare și apoi se linge sarea care s-a lipit de ea.

* Bătrânii foloseau sarea când se tăiau – pu­neau sare pe rană și o pansau. Dar trebuie avut grijă să nu ajungă alte lichide pe rană înainte de a pune sarea, altfel tratamentul nu va avea efect.

* Arsuri – dacă lucrând la bucătărie atingeți cu mâna ceva fierbinte, trebuie să puneți mâna în sare și să o țineți așa 30 de minute.

* Dacă vă opăriți cu lichid fierbinte, trebuie să puneți pe rană sare și, peste ea, un prosop flaușat umed. Din când în când se udă prosopul, fără a-l scoate de pe rană.

* Mâncarea e bine să o sărați cu sare grunjoasă, nerafinată, pentru că în cea fină sunt mai puține elemente folositoare.

* Dureri de picioare, mai întâi țineți picioarele în apă fierbinte, în care puneți 1 lingură de sare cu 5 picături de ulei aromatizat (de oricare aveți), sau ex­tract din muguri de pin. Nu vă grăbiți, inspirați mirosul plăcut! Când apa s-a răcit, masați puternic laba piciorului cu un amestec din 1 linguriță de sare, 1 linguriță de ulei vegetal și 5 picături de ulei de gălbenele (calendula). Acest ulei îl puteți pre­para vara din flori de gălbenele. Într-un borcan pu­neți flori curățate de părțile verzi, puțin mai mult de jumătate. Turnați peste ele ulei vegetal și aco­periți. Într-o cratiță se toarnă apă și pe fund se pune un distanțier, peste care se pune borcanul care se fierbe astfel pe foc mic, timp de 2 ore. Se lasă apoi 1 săptămână, apoi se strecoară prin tifon, se scurge bine uleiul de pe flori și se toarnă în sti­cluțe care se păstrează în frigider.

* Diaree sau dureri de burtă (cu excepția apen­­­dicitei): se încălzește pe tigaie 1,5 kg sare grunjoasă, se pune într-un săculeț din pânză și se aplică pe burtă.

* Reumatism, dureri de articulații: faceți frecții cu sare înmuiată în miere de albine. Cu astfel de sare puteți face frecții înainte de baie și contra răcelii.

* Hemoragie pulmonară – înainte de a veni medicul, dizolvați o lingură de sare în 1/2 pahar de apă și beți câte o lingură de soluție, la fiecare 10 minute, până când hemoragia se va opri.

* În caz de guturai puternic – clătiți căile nazale cu apă sărată.

* Grețuri provocate de limbrici – e bine să beți pe nemâncate un păhăruț de apă cu o linguriță de sare.

* Constipație: dizolvați în 2/3 pahar de apă caldă o linguriță de sare, adăugați 1/3 pahar de lap­te și beți amestecul dimineața, îna­in­te de masă. Dacă nu obțineți niciun efect, reluați procedura peste 2 ore.

* Negi pe mână: dați prin ma­­șina de tocat o bucată de slă­nină foarte veche, usturoi și a­mes­tecați-le cu sare. Ungeți negii cu acest amestec, puneți o mănu­șă pe mână și dormiți așa. Se repetă de 2-3 ori procedeul, până când dispar.

* Curățarea și înălbirea pielii – luați 1 lingură de sare, 1 lingură de smântână (frișcă), amestecați-le până se îngroașă și aplicați crema astfel obținută pe față, în afara zonelor din jurul ochilor. Culcați-vă și relaxați-vă cel puțin 5 minute. Spălați masca cu apă caldă și ungeți fața cu cremă, dar nu grasă.

* Dureri de articulații: amestecați 200 g sare, 100 g muștar uscat, adăugați ceară fărâmițată și pu­neți totul la loc cald peste noapte. Unsoarea obți­nută se freacă pe locul bolnav până când pielea ră­mâne uscată. Dimineața, spălați pielea cu apă caldă.

* Sinuzită: luăm 1 pahar de sare, o prăjim în tigaie, inspirând aburii calzi. Apoi punem sarea într-un săculeț de pânză, îl învelim în câteva șerve­țele și îl aplicăm pe nas, între sprâncene, în așa fel încât sarea să nu frigă, dar să încălzească destul de tare. Când simțiți că sarea s-a răcit, scoateți câte un șervețel. Deasupra săculețului se pu­ne ceva cald. După această proce­dură, înveliți capul cu o basma și vă cul­­cați. Repetați zilnic, timp de una-două săp­tămâni. Astfel se tratează și gu­turaiul, care trece după 4-5 proceduri.

* Contra cârceilor picioarelor – di­mineața și seara, vă spălați și vă ștergeți bine picioarele. Faceți o soluție saturată de sare și ungeți-le până la genunchi, masându-le concomitent. Se doarme cu ciorapi de bumbac în picioare.

* Epuizare a sistemului nervos, de­presii, scăderea puterii – frecții cu apă sărată. La 1/2 litru apă puneți 1 lin­guriță de sare. Această procedură se face în fiecare dimineață.

* Reumatism – se fac frecții cu ur­mătoarea soluție: 1 lingură de sare, 50 g suc de ridiche nea­gră, 100 g rachiu și 200 g miere de albine. După frecții, locul bolnav se învelește cu ceva cald.

* Dacă suferiți de cistită, trebuie să încălziți 1 pachet de sare pe o tavă sau în cuptor, să-l răs­turnați într-un săculeț din pânză, să înveliți punga într-un ștergar și să stați pe ea cu ambele picioare, cât timp nu se răcește sarea. Această procedură este eficientă și contra răcelii.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

ro_RORomanian