Intra aici pe site ul vechi "Formula AS"

Trei fructe magice: KIWI, LĂMÂI și PORTOCALE

– De ce „magice”? Pentru că sunt pline de vitamine și au o putere fenomenală în a ne ajuta să învingem o grămadă de boli. Să fii sănătos mâncând, nu-i de colo! –

KIWI

Foto: Shutterstock – 3

Originare din China, au fost cultivate ulterior și în Noua Zeelandă, SUA, Italia, Japonia, Australia și alte țări, unde astăzi sunt produse în cantități uriașe. Sunt bogate în minerale și campioane abso­lute la vita­mi­na C. Când le cum­­părați, cău­tați-le pe cele pline și ferme, dar puțin moi, când sunt presate ușor. Păstrați-le la frigider înfă­șurate în hârtie per­forată. Pot fi lăsate să se coacă timp de trei până la cinci zile la temperatura camerei. Așezate împre­ună cu mere și pere într-o pungă, procesul de coa­cere se accelerează.

* Ajutor digestiv – Kiwi sunt adevărate di­ges­ti­ve naturale. Ele per­mit să evitați indigestia, gastri­ta și balonarea. Pen­tru asta este suficient să con­su­mați câteva felii de kiwi după mesele principale.

* Leac împotriva constipației – Decojiți și tăiați felii 4 kiwi și amestecați-le cu o cană de iaurt. Turnați ingredientele într-un mixer și proce­sați până se omogenizează. Adăugați o linguriță de miere. Se consumă dimineața, după micul dejun. Kiwi îmbunătățesc tranzitul intestinal datorită can­tității mari de fibre pe care le conțin. Din acest motiv, ajută persoanele cu constipație cronică.

* Ajutor pentru boli pulmonare – Consu­mați câte o jumătate de pahar cu suc proaspăt de kiwi, de două ori pe zi. Studiile au arătat o îmbu­nă­tățire a funcției pulmonare și o ameliorare a astmului.

* Întărirea imunității – Consumați câte un kiwi, de trei ori pe zi. Ele pot reduce probabilitatea de a dezvolta răceala și gripa, dar și alte boli. Acest lucru este valabil mai ales în cazul persoanelor cu risc, cum sunt adulții cu vârsta peste 65 de ani și copiii.

* Sănătatea sistemului cardiovascular – Consumați câte un kiwi, de trei ori pe zi. Stu­diile au arătat că trei kiwi pe zi ajută la menținerea ten­siunii arteriale normale, la scăderea colestero­lului rău și la reducerea vâscozității sângelui, ceea ce duce la scăderea riscului de accident vascular cere­bral sau infarct.

* Remediu împotriva anemiei – Consu­mați câte o jumătate de pahar de suc proas­păt de kiwi, amestecat cu o linguriță de miere de pădure (de mană), de două ori pe zi.

* Protejarea vederii – Consumați câte un kiwi de trei ori pe zi. Dege­nerescența maculară este principala cauză a pier­derii vederii, iar kiwi ajută la prevenirea apariției acesteia (nivel ridicat de luteină și zeaxantină). Un studiu japonez a arătat că un consum constant de 2-3 kiwi pe zi a dus la scăderea degenerescenței maculare cu 35 % .

* Împotriva obezității – Decojiți și tăiați în felii 4 kiwi, o banană și un măr. Amestecați-le și consumați-le în locul mesei de prânz și al celei de seară, trei zile pe săptămână.

LĂMÂIA

Este unul dintre cei mai buni aliați a sănătății noastre, un prieten adevărat pe care ar trebui să-l invităm mereu la masă. Când le cumpărați, alegeți lămâi de culoare galben-intens, cu coajă subţire şi netedă. Pot fi păstrate o săptămână la temperatura camerei, ferite de razele solare directe, sau timp de până la 10 zile în frigider. Nu le înfășurați în pungi de plastic, deoarece fac mucegai.

Lămâile dau mai mult suc dacă sunt scufundate în apă fierbinte timp de 5 minute. Spălați foarte bine lămâile înainte de a le întrebuința.

* Inflamații ale gâtului, răceală, gripă, stimularea imunității – La o cană cu ceai de tei sau salvie adăugați sucul de la o jumătate de lă­mâie, plus o linguriță de miere. Beți de trei ori pe zi, cu înghițituri mici. O altă opțiune este să stoar­ceți o jumătate de lămâie și să consumați sucul în amestec cu o lingură de miere, de trei ori pe zi. Vă veți simți, repede, mult mai bine.

* Boli hepato-biliare – Lămâile sunt esen­țiale în alimentația persoanelor cu afecțiuni ale fi­ca­tului și ale vezicii biliare. Luați dimineața, pe sto­macul gol, cu o jumătate de oră înainte de masă, două linguri de suc proaspăt stors de lămâie, în amestec cu o linguriță de ulei de măsline. Au efect foarte bun de creștere a producției biliare, de dezin­flamare a căilor biliare, reduc spasmele și determi­nă eliminarea nisipului și calculilor. Se recomandă în dischinezie biliară, microlitiază la vezica biliară, colecistită.

Consumați de două ori pe zi, pe stomacul gol, câte o lămâie decojită, tăiată felii, împreună cu o linguriță de miere. Lămâia este excelentă pentru protejarea și re­generarea ficatului, pentru refacerea ficatului afec­tat de hepatită sau alte boli hepatice.

* Împotriva litiazei căilor urinare – Puneți 250 ml apă pe foc și, când clocotește, adăugați o lingură de frunze de mesteacăn. Lăsați la infuzat 2 ore, apoi strecurați și adăugați 2 linguri suc proas­păt de lămâie. Se bea câte o cană, de 3 ori pe zi.

* Îngrijirea gurii – Lămâia o­preș­te sângerarea gingiilor, le întărește și calmează durerea de dinți. De aseme­nea, o clătire cu suc de lămâie mo­di­­fică pH-ul gurii, reducând bac­teriile care pot genera res­pirația urât mirositoare, vin­decă stomatita și gingivita. Se amestecă sucul de la o lămâie cu o ju­mătate de pahar cu apă și se clătește gura în fie­care zi. Se aplică și sub formă de badijonare, tam­po­nare cu suc sau cu felii de lămâie pe zonele bolnave.

* Împotriva deficitului de calciu – O sursă bună și naturală de calciu, ușor asimilabilă, se obți­ne din sucul a două lămâi, la care se adaugă coa­ja bine spălată a două ouă, uscată și pisată. Se lasă la macerat 7 zile, apoi se amestecă cu două lin­guri de miere. Din acest preparat se iau 3 lingurițe pe zi.

* Combaterea obezității – Spălați bine o lămâie, tăiați-o în felii subțiri, apoi turnați peste ea o cană de ceai de mușețel concentrat, fierbinte. Aco­periți vasul și lăsați preparatul la macerat, de seara până dimineața. Strecurați și beți lichidul obținut, pe nemâncate, cu jumătate de oră înainte de micul dejun.

PORTOCALA

Portocalul este cel mai cultivat pom fructifer în întreaga lume. Fructele lui gustoase și aromate sunt o sursă de substanțe nutritive care joacă un rol important în menținerea sănătății.

Când cumpărați portocale, alegeți-le pe cele care au o coajă lucioasă, sunt ferme și grele, pentru mărimea lor. În general, portocalele mai mici cu coajă subțire au un conținut mai mare de suc decât cele mai mari și cu coajă groasă. Portocalele coapte nu trebuie neapărat să fie de culoare portocalie stră­lucitoare. Uneori, culoarea portocalie intensă și uni­formă se datorează injectării unei vopsele artifi­ciale (Citrus Red 2). Portocalele pot fi pe deplin coapte chiar dacă au, în mod natural, și pete verzi.

Portocalele pot fi păstrate la temperatura ca­merei, într-un loc ferit de lumină, timp de până la o săptămână, dar păstrarea lor în compartimentul de fructe din frigider poate prelungi termenul de va­labilitate până la 10 zile. Nu le puneți într-o pun­gă de plastic, pentru că fac mucegai. Spălați foarte bine portocalele înainte de a le întrebuința.

* Creșterea rezistenței organismului îm­potriva bolilor infecțioase, prevenirea bo­­lilor cardiovasculare și a cancerului – Beți în fie­care zi două pahare cu suc de portocale proas­păt stors. Sunt un aliat puternic al sistemului car­dio­vascular. Reglează tensiunea arterială, coleste­rolul și păstrează elasticitatea venelor, arterelor și capila­relor. Bogate în limonoide, substanțe aso­cia­te cu un efect citotoxic asupra unor celule cance­roa­se, portocalele sunt recomandate și pentru pre­ve­nirea cancerelor de plămâni, sân, piele, stomac și colon.

* Leac pentru probleme digestive – Spălați foarte bine trei portocale. Dați-le coaja pe răzătoare, amestecați-o cu 9 căni de apă și puneți totul la fiert 10 minute. Lăsați la infuzat 15 mi­nute, strecurați și adăugați trei lingurițe de mie­re. Beți întreaga cantitate pe parcursul unei zile.

* Remediu pentru afecțiuni respira­torii – Consumați câte un pahar de suc proaspăt de portocale, cu o linguriță de miere, de 2 ori pe zi. Este un remediu foarte recomandat pentru per­soanele cu astm, bronșită, pneumonie și alte afec­țiuni ale tractului respirator.

* Răceală și gripă – Se stoarce sucul din două portocale și o jumătate de lămâie, și se ames­tecă apoi cu o linguriță de miere sau gem de zmeu­ră și un praf de scorțișoară. Consumați bău­tura la fie­care 3 ore, proaspăt preparată.

* Remediu pentru copii, bătrâni, bol­navi, convalescenți – Consumați zi de zi, pe sto­macul gol, două-trei portocale sau unul-două pahare cu suc de portocale, proaspăt stors. Se reco­mandă bătrânilor, copiilor, femeilor gravide. Au dovedit efecte uimitoare în refacerea tonusului celor afectați de oboseală, astenie, slăbiciune.

* Somn ușor cu portocale – Dacă ador­miți greu sau vă treziți prea devreme, o modalitate de a face față acestei situații este să beți ceai de portocale. Se ia o portocală, cu tot cu coajă (bine spălată), se taie felii subțiri, care se opăresc cu 500 ml de apă clocotită. Se mai lasă să fiarbă la foc mic 3 minute, apoi se infuzează 15 minute. Se strecoa­ră, se adaugă o linguriță de miere și se bea cu o oră înainte de culcare.

* Pentru fumători sau per­soane care lu­crează în me­diu toxic – Consumul zilnic de portocale sau suc de porto­ca­le ajută ca dau­nele cau­zate de sub­stanțele no­cive să nu fie atât de pronun­țate.

* Leac împotriva su­ghițului – Când un atac de sughiț durează prea mult, stoarceți o por­tocală și luați două linguri cu suc una după alta, fără să respirați. Așteptați câteva minute, și dacă nu a funcționat, luați încă două linguri. Sughițul va dispărea.

* Împotriva mahmurelii – Pregătiți un suc din două portocale și adăugați puțină apă minerală carbogazoasă. Beți-l la micul dejun.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

ro_RORomanian