– E jale mare când moare un om. Iar când moare o biserică, plânge și Dumnezeu. Purtătorii de doliu sunt comunități întregi de creștini, care își pierd rostul duhovnicesc al vieții. Bisericile părăsite sunt răni vii –

Auzisem de mult de mânăstirea asta a sârbilor ortodocși din Lunca Mureșului. În povești, mi se-nchipuia ca un abur, ca o părere căreia nu-i puteam atribui o formă concretă. Acum, îndreptându-mă către ea, începe a prinde contur, întâi de toate, din cuvintele celor doi tovarăși de drum, un bărbat și-o femeie, întâlniți în curtea bisericii sârbești „Sfinții Apostoli Petru și Pavel” din Arad. Sunt sârbi, dar vorbesc românește perfect. Nu vor să-și dezvăluie numele, nu vor să se lase fotografiați. Dar își amintesc cum, copii fiind, veneau cale de câțiva kilometri la mânăstire, cu-ntreaga comunitate sârbă din localitățile învecinate. Pe drumul cu asfalt cam beteag, ce leagă mânăstirea de satul Munar, mă simt aidoma sârbilor de odinioară, călător într-o căruță cu cai, spre locul unde se-ntrupează lumina.
Se vede de departe o pată albă cu roșu, înconjurată de stufăriș, ziduri vechi de cetate, în mijlocul întinderilor de pământ. Cândva, zice-se, nu-i era dat oricui s-o afle, căci mânăstirea stătea ascunsă în mijlocul unor păduri dese și fără de sfârșit.
Biserica sfinților orbi

Aproape nu știu când am ajuns la poartă. Mare, din lemn înnegrit, deschide cale direct prin corpul de chilii, spre curtea interioară. E ziua de hram, poate singura zi din an în care un suflet de om trece pragul sfântului lăcaș. Căci mânăstirea, aparținând sârbilor creștin-ortodocși, e de aproape șapte ani părăsită. La fel cu alte patru surate, dintre care în una singură mai există un ultim viețuitor.
E-nceput de decembrie și sârbii ortodocși tocmai sărbătoresc Intrarea în biserică a Maicii Domnului. O mână de oameni forfotesc spre paraclis, unde stă să-nceapă Liturghia. Doamna fără nume cu care am venit, ghidul meu prin labirinturi de timp și credință, mă ia de mână și mă duce direct în biserica mânăstirii. Ușa e neobișnuit de îngustă și, dincolo de ea, lumină, foarte multă lumină. Soarele pare a-și fi înghesuit toate razele înăuntru. Un fior rece coboară din pereții scorojiți, din urmele abia vizibile ale icoanelor, din ochii orbi ai sfinților, ale căror contururi încă se mai deslușesc pe alocuri. În schimb, pe iconostas, sfinții sunt vii și tineri. Printre culorile încă vibrante, predomină albastrul marin. Cel care l-a pictat inițial, în 1753, Ștefan Tenețchi, a fost un pictor celebru în epocă, semnătura sa găsindu-se și pe iconostasul Catedralei Greco-Catolice din Blaj. După doar 50 de ani, pe la 1803, o altă mână de artist, cea a pictorului academic Jacov Orfelin, dă chip sfinților de pe iconostas, așa cum îi am acum în fața ochilor.
Când Maica Domnului a coborât Athosul
Pe o filă de Psaltire, aflată acum la Vârșeț, în Banatul sârbesc, ieromonahul Leontie Bogojevici a consemnat amănunte despre începuturile mânăstirii. Donația inițială a făcut-o Iovan Iaksici din Nădlac, localitate situată pe celălalt mal al Mureșului. Lucrările au demarat în 1539, pe vremea arhimandritului Ioasaf Milutinovici, și au continuat cu ajutorul credincioșilor. Ulterior, Iovan Iaksici și-a zidit, cumva, și trupul în mânăstire, unde a trăit toată viața. Cuprins de flăcările ocupației otomane, duhul mânăstirii a rămas neatins, dus fiind mai departe de călugării care au refuzat s-o părăsească. Au improvizat o bisericuță din lemn, în care-au slujit ani la rând, până-au reușit să ridice, din cărămidă, biserica actuală. Călugării viețuitori aici și-au mai purtat o vreme credința târâș, până când, în 1740, egumenul Teodosie Veselinovici a venit la Bezdin cu întreaga obște a mânăstirii Vinča din Serbia, și au adus o icoană făcătoare de minuni a Maicii Domnului, provenită de la Muntele Athos. Când mai știută, când mai neștiută, icoana a ținut mereu în mâini soarta mânăstirii și o face încă și azi.
Icoana și Sfântul

Icoana e aici, într-o nișă din stânga altarului, într-o copie de dimensiuni impresionante. „E făcătoare de minuni”, îmi șoptește discret călăuza mea, înainte să se facă nevăzută. Peste tot, informațiile sunt scrise în limba sârbă și nu-i nimeni să mi le deslușească. Și, totuși, ceva mai târziu, la un capăt de telefon, un sârb îndrăgostit de istoria nației sale, Bodijar Panici, avea să-mi spună tot ce voiam să aflu. Da. Adevărata poveste a mânăstirii începe cu icoana Sfintei Fecioare din Vladimir, cunoscută, ulterior, sub numele de Icoana de Bezdin a Sfintei Născătoare de Dumnezeu (Sveta Bogorodica Bezdinska). Chiar dacă astăzi au fost uitate, minunile dobândite prin rugăciuni au dus departe, în lume, faima bisericii.
La doar câțiva pași mai încolo, într-o raclă cu veșminte din catifea albastră, vegheată de o icoană, se află Sfântul Kiril. Sfânt al ortodocșilor sârbi, osemintele i-au fost descoperite la Bezdin, în urmă cu doar câțiva ani. Secretar al episcopului Venedict din Šibenik (Dalmația), pe vremea Imperiului Habsburgic, Kiril s-a opus intențiilor acestuia de a-i trece la uniație pe ortodocșii din eparhia sa. Acesta a fost motivul pentru care a fost îndepărtat de la sediul episcopiei și condamnat la 20 de ani de temniță grea. Ultimii ani de detenție, între 1842 și 1846, i-a petrecut la Mânăstirea Bezdin. Până aici vorbesc datele seci ale istoriei. De-aici încolo…
Văd lumina prăvălindu-se moale în interiorul extrem de deteriorat al bisericii. „Aici a fost chilia unde s-a nevoit sfântul Kiril”, mi se spune, „în încăperea de dimensiunile unei celule de temniță, construită în tavanul aripii de nord al lăcașului”. Un oștean din solda Imperiului a fost însărcinat să-l păzească zi și noapte, interzicându-i orice contact cu oamenii din afară. Nimeni n-avea voie să se-apropie sau să-i vorbească, nici măcar călugării mânăstirii. Când Sfântul Kiril s-a stins, trupul i-a fost înmormântat în curtea mânăstirii, fără vreun însemn creștin, cum i s-ar fi cuvenit unui rugător ce fusese. Moaștele i-au fost descoperite întâmplător. Pentru jertfa sa în apărarea ortodoxiei, în bisericile din Eparhia Timișoarei aparținând Bisericii Ortodoxe Sârbe, este pomenit ca „Sfântul Kiril Ispovednik Bezdinski” – Sfântul Kiril de Bezdin, Mărturisitorul credinței creștin-ortodoxe.
Îngerul Mânăstirii Bezdin

Am spus că mânăstirea e părăsită. Cred că am greșit. Duhurile celor care s-au nevoit aici, în trup și timp pământesc, o locuiesc încă. Ne ating ca o pală de vânt răcoros, fără ca prezența noastră să le tulbure în vreun fel existența reală.
Ultima care a locuit, trupește, aici, a fost Maica Anghelina, pe care toți o numesc „Îngerul Mânăstirii Bezdin”, chiar și acum, la aproape șapte ani de la plecarea sa în veșnicie. Se născuse într-o familie evlavioasă de sârbi din Arad. La botez, a primit numele de Rujița, și nimic din ce-a trăit nu prevestea drumul său spre monahism. S-a îmbolnăvit de cancer puțin după ce a împlinit 50 de ani. Medicii au trimis-o acasă, neputincioși, spunându-i, mai direct, mai pe ocolite, că sfârșitul îi e aproape. Atâta doar că ei n-aveau de unde să știe că viața e rânduită de Dumnezeu, uneori mult peste orice putere de înțelegere. S-a rugat Rujița, mult și greu, s-a rugat pentru viața sa, nu ca să se bucure de toate câte se bucurase omenește și până atunci, ci ca să-i mai rămână o bucată, cât de mică, de-nchinat cerului. Asta i-a fost promisiunea: dacă va fi să scape de cancer, tot restul vieții sale o va închina lui Dumnezeu. Și a scăpat de boală, s-a vindecat de-a dreptul miraculos. S-a retras la Mânăstirea Hodoș-Bodrog în anul 1983 și a rămas acolo, ca novice, opt ani, până când episcopul Sava, administrator al Eparhiei de Timișoara a Bisericii Ortodoxe Sârbe, o îndrumă spre Mânăstirea Kalenić din Serbia, pentru a-și îmbogăți cunoștințele de limbă liturgică sârbă și slavonă, după care o aduce înapoi la Mânăstirea Bezdin, părăsită de zeci de ani. Aici, tunsă în monahism de episcopul Sava, primește, în 1993, numele de Anghelina. În mânăstire și-a zidit maica Anghelina viața, fără să o părăsească, nici măcar o zi, din cei 21 de ani pe care Dumnezeu i-a mai îngăduit să-i trăiască în singurătate, în pustietatea din Lunca Mureșului. Câteva amănunte cred că ar putea spune totul: la Mânăstirea Bezdin, curentul electric a fost introdus abia în anul 2000. Iarna, șacalii veneau până-n poarta mânăstirii, urlând a foame. Va fi stat Dumnezeu s-o țină ferecată bine, să n-o atingă pe blânda maică Anghelina nici urâtul, nici teama, nici deznădejdea. Acum, trupul i se odihnește în micul cimitir al bisericii, iar duhul, așa cum am simțit, umblă cu pas nevăzut prin încăperile cele multe ale mânăstirii pustii.
Colacul cu tricolor

Între răceala din biserică și lumina ce-nvăluie cu generozitate fosta chilie a Sfântului Kiril, asist la slujba din paraclisul mânăstirii. Cuvintele limbii sârbe au în ele o duritate, dar se rânduie în rugăciune cu aceeași tonalitate ca-n slujbele din bisericile ortodoxe românești. „Gospodin pomiloj!”, aud, rostit de toți cei prezenți. Simultan, își fac cruce și, înainte ca ei să-mi deslușească, înțeleg ce spun vorbele lor. „Doamne, miluiește!”, iar și iar. Și când pare că s-a sfârșit, mai e ceva ce se întâmplă. Ca la un semn, cu toții se strâng la un loc. Pe o masă, așteaptă un colac rotund și două platouri cu colivă. În colac, un mănunchi de busuioc, legat cu tricolorul sârbesc. Preotul citește rugăciuni și-i atâta liniște, de se aud picăturile vinului cel roșu picurând pe colac. Și cum îl rupe în bucățele se aude, și cum fiecare dintre sârbii aceștia evlavioși sărută bucățica de pâine, înainte de a o mânca. „Hristos în mijlocul nostru!”, își spun, și tot ei își răspund: „Este și va fi!”.
Pare un parastas, dar nu este. „Tăierea colacului e un ritual care există doar în credința și în biserica noastră ortodoxă sârbă”, îmi spune părintele Ognean Plavsici, protopop al sârbilor ortodocși din Arad. „Când s-a trecut de la păgânism la creștinism, se pare că sârbilor ortodocși le-a fost greu să creadă, dintr-odată, într-un singur Dumnezeu. Ca să facă mai puțin dureroasă schimbarea, fiecare familie și-a luat un patron al casei, cel mai aproape sărbătorit de momentul intrării acelei familii în creștinism. Familia mea, spre exemplu, a fost pusă, de sute de ani, sub ocrotirea lui Lazăr, iar tot ritualul de care vă vorbeam îl facem când sărbătorim Învierea lui Lazăr”.
Credincioșii aflați în biserică, nu mai mult de o duzină, au venit din Arad, din Cenad, din satele din apropiere sau chiar din Timișoara. O dată pe an, în ziua hramului, Mânăstirea Bezdin prinde iarăși viață, pentru câteva ore. Nu e lăsată să moară de tot. Tot altă și altă parohie ortodoxă sârbă din Banat se ocupă să organizeze sărbătoarea de aici. Anul acesta, cei din Arad au pregătit, după tradiție, colacul și coliva. „Buchetul de busuioc și o bucățică de colac au fost înmânate credincioșilor din Cenad, ei fiind cei care se vor ocupa de hramul Mânăstirii Bezdin anul viitor, ei vor fi «nașii», așa se numesc”, precizează părintele Plavsici. „Dar ritualul colacului nu se face doar în biserică. Când sărbătorim sfântul ocrotitor al unei familii, se adună tot neamul și îl așteaptă pe preot ca să taie colacul. Înainte cu o zi sau două, preotul vine să sfințească apa cu care se face coca. Iar în ziua sărbătorii, nimeni din casă nu are voie să mănânce înainte de venirea preotului, chiar dacă el ajunge târziu”. Colacul. Semnul rotund al jertfei fără de sânge, adusă pentru sănătatea familiei.

Și, ca să se-ncheie rotund și povestea, îl întreb pe părintele Plavsici de unde vine numele acesta ciudat, ca un bici: Bezdin. „Sunt două explicații”, îmi spune, „prima ar fi aceea că Bezdin vine de la un râu care a curs cândva în apropiere și despre care se știa că e fără fund (bez dna). Mie îmi place, însă, să dau mai multă crezare celei de-a doua semnificații a numelui de Bezdin: călugării ce-au viețuit aici făceau și rugăciuni, și minuni, fără a cere niciun ban în schimb: fără bani, adică «bez din»”.
Poveste frumoasă, despre o biserică tristă, în care doar umbrele mai înalță spre cer rugăciuni.
La Bezdin nu doar umbrele inalta rugaciuni! Eu cunosc multi romani care se reculeg in micuta bisericuta si care inalta acolo rugaciuni lui Dumnezeu. Toti mi -au spus ca acolo, in biserica saracacioasa se simt mai aproape de Mantuitor decat in Catedrala aurita din Arad!