Intra aici pe site ul vechi "Formula AS"

Răspuns pentru ELENA B., F. AS nr. 1449: „Nu mai văd, am degenerescență maculară”

Dr. MIRCEA PEIA – specialist medicină complementară și reflexoterapie – Timișoara, tel. 0256/43.18.91, 0747/22.20.24, e-mail: [email protected]

Într-adevăr, așa cum vi s-a spus de către medicul oftalmolog, în prezent nu există tratament pentru degenerescență maculară de formă uscată (incipientă), deoarece acest tip de degenerescență avansează în­cet, și multe persoane care prezintă stadii incipiente ale bolii pot trăi relativ normal. În schimb, pentru degenerarea maculară umedă, sunt disponibile câteva opțiuni de trata­ment, succesul acestora depinzând, în general, de localizarea și extinderea vaselor de sânge anormale, dezvoltate din coroidă, pe sub maculă.

Spre exemplu, laserchirurgia (fotocoagulare) poate, în unele cazuri, să prevină progresia distrugerii maculei și să stopeze avansarea pierderii de ve­dere pentru o perioadă de timp. În această procedură, o lentilă spe­cială focalizează lumina laser pe retină, pentru a crea mici arsuri, care sigilează și distrug vasele neoformate de sub maculă. Din păcate, puțini bolnavi cu dege­nerare maculară sunt candidații tratamentului cu laser, rata de succes fiind de numai 50%. Te­rapia fotodinamică (PDT) tratea­ză zonele afectate din centrul ma­culei, în timp ce încă mai con­servă o parte din vederea cen­trală. Această procedură combină un laser rece și o substanță colo­rantă, sensibilă la lumină, care este injectată în sânge. Când este lovit de laserul rece, colorantul eliberează substanțe care închid vasele cu scurgeri, fără să producă vătămări maculei. Avantajul procedurii este că, la nevoie, tratamentul poate fi repetat. Chirurgia de translocație maculară este un tratament experimental pentru degenerescența maculară umedă. Această metodă poate fi folosită dacă vasele de sânge anormale sunt localizate direct sub fovee (centrul maculei), mutând-o din centrul zonei afectate, peste un țesut sănătos. Pro­cedura este urmată de un tratament cu laser, menit a distruge vasele de sânge anormale, fără a aduce stricăciuni foveei.

Din punctul de vedere al medicinei naturiste, persoanele care prezintă degenerescență maculară sau un risc crescut de instalare a acestei patologii trebuie să știe că o alimentație bogată în antioxi­danți (beta-caroten, vitamina C, vitamina E, zinc, cupru, acid alfa lipoic, glutation etc.), reprezintă prima măsură terapeutică necesară reducerii riscu­lui de progresie a bolii și de pierdere a vederii. Cea mai bună alegere este adoptarea unui meniu variat, care constă în special din fructe de culoare verde aprins, galben închis, roșu și portocaliu (varză, spanac, morcovi, sfeclă, pepene galben, dovlecei, cartofi dulci, broccoli, roșii, căpșune, portocale, pepeni verzi), legume și cereale integrale. De asemenea, este bine să luați un supliment zilnic de vitamine și minerale, dar suplimentele nu pot înlocui o dietă ce conține o varietate de mâncăruri sănătoase.

Rezultate notabile în tratamentul degene­rescenței maculare se pot obține și prin adminis­trarea unor remedii naturale, cum sunt Lăptișorul de matcă, Resveratrolul, Ginkgo Biloba, Eridia­rom, Taurină, Luteină, Zeaxantină, Ulei de Cătină și Niacină (vit. PP).

Să auzim numai de bine!

Dr. biolog VIORICA VINTILĂ – tel. 0744/487.659, e-mail: [email protected]

„Am fost diagnosticată cu steatoză hepatică” (Răspuns pentru LĂCRĂMIOARA M. – București, F. AS nr. 1419)

Steatoza hepatică (sau ficatul gras) este definită ca acumularea excesivă de grăsime la nivelul țesu­tului hepatic. Steatoza hepatică poate fi de două feluri:

* steatoza alcoolică, determinată de consumul de alcool, mai mult de 20 ml/zi la femei și 30 ml la bărbați;

* steatoza hepatică non-alcoolică, în ale cărei apariții sunt implicați diabetul zaharat de tip 2, obe­zitatea, dislipidemia (o afecțiune hepatică caracteri­zată prin alterarea metabolismului grăsimilor, evidențiată prin modificarea valorilor colesterolului și a trigliceridelor), hipertensiunea arterială, sin­dromul ovarelor polichistice, înfometarea prin pier­derea rapidă în greutate, hepatita B și C sau infecția cu HIV, anumite medicamente etc. Prin distrugerea celulelor hepatice în care se acumulează grăsime în exces, steatoza hepatică poate evolua în timp către inflamație, necroză și regenerare nodulară. Se poate ajunge la ciroză hepatică sau chiar la carcinom, când cauzele sunt virusul hepatitic B și C și consumul de alcool.

Tratamentul steatozei hepa­tice se adresează în primul rând cauzei. De multe ori nu este ne­voie de tratament, ci de schim­barea stilului de viață. În cazul în care este nevoie de tratament, medicul gastroenterolog și nu­tri­ționistul pot hotărî să urmezi o anume dietă, deoarece pierde­rea în greutate poate duce și la scăderea grăsimilor în ficat. Eu pot recomanda o alimentație fără carne de porc, grăsimi (unt, slănină, margarină), alcool, za­hăr, produse fast food, prăjeli, sucuri acidulate, în special Coca Cola etc. Se pot mânca, totuși, carne de curcan, care nu conține colesterol, legume și fructe crude, sub formă de salate, sfeclă roșie, morcov, țelină, fasole verde, frunze de păpădie (rucola), ridiche neagră, roșii și usturoi, anghinare etc. Fructele proaspete au un rol foarte impor­tant în alimentația hepaticului, deoarece conțin toate vitaminele și mineralele necesare organismului uman. Vă recomand prunele, stru­gurii, piersicile, cireșele, căpșunile, coacăzele negre, măslinele, caisele.

* Evitarea fumatului și menținerea greutații la o limită normală vârstei și sexului. Practicarea exercițiilor fizice de tip fitness sau aerobic vă apără de eventualele afecțiuni cardiovasculare. Foarte importante sunt odihna și evitarea stresului.

Ca suplimente alimentare, în loc de ceai de anghinare, vă recomand:

* Hepatocurcumin 95, 1x1capsule pe zi.

* Hepato Stem, 2-3 capsule pe zi.

* Ceai hepatic, 3-4 căni pe zi, și cu apă până la 2,5 litri/zi.

Farm. Carmen Ponoran – Asociația Română de Gemoterapie și Homeopatie, e-mail: [email protected] www.gemoterapie.ro

„De un an mă chinuie dureri de cap puternice” (Răspuns pentru OANA – Iași, F. AS nr. 1441)

Carmen Ponoran

Stimată doamnă, rezultate foarte bune se pot obține cu tratament homeopat, individua­lizându-se tipologia durerii. Pentru că sunteți din Iași, vă recomand un medic homeopat foarte bun, doamna dr. Mălina Ciumașu. Stabiliți o pro­gramare și sunt sigură că doamna doctor vă va ajuta să depășiți această problemă de sănătate.

Toate cele bune,

„Caut un remediu pentru gonartroză acută” (Răspuns pentru CLAUDIU S. – Arad, F. AS nr. 1441)

Stimate domn, pentru că sunteți din Arad, vă recomand un consult la un medic specializat în gemoterapie și homeopatie din acest oraş, care este totodată și medic primar în recuperare medicală, dr. Reghina Pătru. Gemoterapia poate fi de mare aju­tor, dar nu aș vrea să vă fac aici vreo recomandare, pentru că puteți primi un tratament individualizat situației dumneavoastră.

Multă sănătate!

Chimist CONSTANTIN PASCU – Tehno Bionic S.R.L. – Buzău

„Am probleme după operația de deviație de sept” ( Răspuns pentru LUCIAN V. – București, F. AS nr. 1442)

Bună ziua, domnule Lucian. Pentru problema dumneavoastră de sănătate vă recomand să utilizați un inhalator medical, SaltMed, despre care găsiți date de utilizare și îl puteți comanda la

Deoarece problema dumneavoastră de sănătate este ceva mai aparte față de problemele cunoscute în care aceste dispozitive au rezultate excelente, există și varianta unei colaborări cu firma produ­cătoare a inhalatoarelor SaltMed, pentru a primi un astfel de dispozitiv medical, printr-o sponsorizare cu urmărire a datelor medicale. Dacă vă intere­sează această variantă, vă rog să trimiteți acest răspuns cu un e-mail cu datele dumneavoastră, la , cu mențiunea „referitor la un răspuns apărut în Formula AS”.

Multă sănătate!

VASILE STANCIU – fitoterapeut, București, tel. 0724/37.32.48

„Nepoata mea, de 16 ani, suferă de anorexie” (Răspuns pentru GEORGETA – Iași, F. AS nr. 1441)

Caracterizată ca o „tulburare mentală” specifică persoanelor cu vârste cuprinse între 14-25 ani, ano­rexia reprezintă un sindrom de restricție alimentară voluntară, cauzat de teama de îngrășare și schim­barea aspectului estetic. Este considerată o afecțiu­ne psihică, ce determină adolescentele să se înfo­meteze sau să folosească alte metode, cum ar fi provocarea voluntară de vărsături sau consumul de laxative, pentru scăderea în greutate. Teama de a nu deveni obeze duce la limitarea aportului de hrană, astfel că scăderea în greutate poate ajunge până la 50% din greutatea normală pentru vârsta respectivă, corelată cu înălțimea.

Cauzele anorexiei sunt în general necunoscute, dar totuși în timp s-au conturat câteva repere: 1. Absența menstruației (amenoree) la fetele ajunse la pubertate. 2. Probleme familiale și sociale. 3. Res­pingere impusă de părinți a socializării și a sexua­lității etc.

Scăderea extremă în greutate duce la epuizarea organismului (cașexie) și la dezechilibre sanguine mari (lipsă de fier și potasiu) în special, ajungându-se uneori la deces.

Tratament: Scopul principal al tratamentului este refacerea greutății, schimbarea comportamen­tului alimentar necontrolat, vizita la nutriționist și psihoterapeut.

Stabilirea balanței hidroelectrolitice și refacerea nutrițională se va face inițial prin mese divizate (1500-1800 kcal/zi, sub formă de alimente pre­ferate). Aportul caloric va fi crescut treptat, ajun­gându-se la 3000-4000 kcal pe zi. Pentru a reduce pierderile de țesut osos, luați vitamina D – 400 ui/zi și calciu – 1500 mg/zi.

Verificați la analize nivelurile serice ale magne­ziului și fosforului.

Tratament: Această afecțiune psihică cu efecte grave asupra organismului poate fi învinsă, folo­sind alternativ următoarele produse de la „Herba­getica”: Vitamine și minerale organice, Magneziu organic, Calciu organic, Siliciu organic, Ca+Mg+Se+Si cu Alga AFA, Optimist. Toate capsulele se vor administra cu ceai de sunătoare sau roiniță.

Multă sănătate!

Farm. spec. PAUL TISMAȘ – tel. 0745/137.537, e-mail: [email protected]

„Mama mea are dureri mari, cauzate de gută” (Răspuns pentru TIBERIU – Baia Mare, F. AS nr. 1426)

Guta este o suferinţă dureroasă şi invalidantă, datorată în proporție de 95% unei alimentații prea bogate în proteine de origină animală! Tratamentul începe cu reducerea drastică a consumului de lac­tate şi carne, în special din cea de porc şi derivatele ei (mezeluri). Singura carne admisă este cea albă: de pasăre sau de peşte, dar şi aceasta rar, o dată pe lună. O alimentaţie preponderent vegetariană, bo­gată în legume şi fructe proaspete, este benefică în asemenea cazuri. În paralel, apelați la o combinaţie de ceaiuri din coada-calului + coajă de mesteacăn + coajă de salcie. Se face o infuzie combinată de circa 1,5 litri, din care se bea 5-6 căni pe zi, iar o parte de foloseşte extern de 1-2 ori pe zi, sub formă de cataplasme reci, aplicate pe locurile dureroase şi inflamate. Dacă acest tratament nu este satisfă­cător, contactaţi-mă.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

ro_RORomanian