Intra aici pe site ul vechi "Formula AS"

O mamă „super-rachetă” – MAYE MUSK: „La 72 de ani, viața mea este fantastică!”

Foto: Guliver/Getty – 3

Da, este mama lui Elon Musk, fondatorul „Paypal”, „Tesla” și „SpaceX”, unul din­tre cei mai bogați și mai contro­versați 100 de oameni ai lumii. Dar Maye Musk nu poate fi redusă la fiul ei. Povestea ei sună suficient de aventuros, de parcă ar fi fost gândită special pentru Hollywood. La 72 de ani, Maye Musk este top-model internațional, cu fo­tografii pe coperta celor mai mari reviste, are contracte de publicitate cu firme de cos­me­tice, este ex­pertă în nutriție, autoare de cărți și… un fenomen pe instagram. A crescut sin­gu­ră trei copii, toți cu pro­fesii de ex­cepție, în frunte cu Elon, miliar­darul care a inventat mașinile electrice Tesla și care vrea să culti­ve salată verde pe lună.

Dar până să ajungă ve­detă, viața Mayei Musk n-a fost de­loc ușoară. Vi­se­le ei s-au împli­nit rare­ori. E un lucru pe care ea însăși îl recunoaște, în car­tea ei de memorii recent publicată, și care se nu­meș­te „O femeie, un plan”. „Copiii mei cred că «Lup­­tă și supraviețuire» ar fi fost un titlu mai bun pentru cartea mea, și adevărul e că au dreptate într-o anumită mă­sură”, spune ea într-un interviu acordat publicației „New York Times”. „Am făcut greșeala să mă com­plac mereu, mult prea mult, în niște relații nefericite”. Totul a început în 1970, când Maye Musk s-a măritat în orașul sud-african Pretoria cu un bărbat pe care nu-l iubea și care, în decursul căsniciei de nouă ani, a abuzat-o în mod repetat, şi din punct de ve­dere psihic, și fizic. „Plinuță și necoaptă cum eram la vremea aceea, nu aveam deloc încredere în mine”, spune astăzi Maye Musk. „De fapt, îi refu­zasem cererea în căsătorie, dar el a aranjat totuși nunta. Și apoi, când au venit pe lume cei trei copii ai mei, Elon, Kimbal și Tosca, la intervale destul de mici unul față de celălalt, mi-au lipsit puterea și curajul să mă ridic împo­triva lui”. Maye Musk a divorțat abia în 1979, în ciuda opoziției îndârjite a soțului ei. În cartea re­cent publicată, ea a descris fără menaja­mente în­trea­ga dimensiune a abuzului fizic și psi­hic la care a fost supusă în mariaj, și cât de împovă­rătoare a fost frica existențială care i-a urmat. Cu trei copii pe care-i creștea singură, hăr­țuită între angajamen­tele ei ca model și meseria de nutrițio­nist, exploa­tată la sânge din punct de vedere finan­ciar de tatăl copiilor ei, Maye Musk a luptat ani în șir doar pentru a oferi familiei șansa de a supra­viețui. Fap­tul că astăzi Maye Musk, în vârstă de 72 de ani, radiază atâta încredere și căldură, în pofida acestor triste experiențe, și se vrea întrucât­va și un model pentru persoanele aflate în situații dificile de viață, are de-a face cu felul ei energic și pozitiv de-a fi. Dar și cu solida încredere în oameni de tipul celor care i-au fost aproape în fantastica ei copilărie. Pă­rinții ei au emigrat din Canada în Africa de Sud și erau amândoi niște spirite aventu­roase, care își duceau copiii în toate vacanțele șco­lare în Deșertul Kalahari sau făceau turnee palpi­tante prin jumătate de lume, la bordul unor avioane de mici dimen­siuni. „M-am bucurat de o copilărie foarte liberă, frumoasă și protejată”, spune ea. „Pă­rinții mei erau amândoi personalități puter­nice, care-și tră­iau într-adevăr din plin pasiunile, dar care ne ofe­reau totodată și nouă un mediu protejat, așa încât să ne putem pune la rândul nostru forțele la încercare”.

A fost un model pe care Maye Musk l-a urmat și în cazul propriilor copii. „Dacă sunt astăzi mân­dră de ceva, e vorba de fap­tul că odraslele mele au avut o copilărie frumoasă, în ciu­da circumstanțelor proble­ma­tice. Le-am oferit puținul meu timp liber, iubirea mea și foarte, foarte multă liber­tate de mișcare. Fie că a fost vorba de Elon, de Kimbal sau de Tos­ca, fiecare dintre ei a putut mer­ge pe dru­mul său și și-a putut urma pa­siu­nea”.

Mama și fiul, la petrecerea Vanity Fair, în 2017

Relația cu copiii ei și cu cei – între timp – un­spre­zece nepoți este una strân­să, ei se întâlnesc des, iar mân­dria pe care o simte în privința familiei este mereu evidentă. Nu doar în ceea ce-l privește pe Elon, pe care Maye Musk îl descrie în cartea ei ca fiind, încă de tânăr, foarte inteligent și extrem de indepen­dent. Kimbal și Tosca au avut la rândul lor un drum impresionant în viață. Kimbal Musk a fondat „The Kitchen”, o rețea de restau­rante clădită pe principiul „From farm to table” („De la fermă, pe masă”), precum și organizația non-profit „Big Green”, care a reușit între timp performanța de a deschide în toată America sute de „Learning Gardens” („Gră­dini ale învățării”) pentru copii. Iar Tosca s-a afir­mat ca regizoare și producătoare de film, și a fon­dat „Passionflix”, un serviciu care produce exclu­siv filme romantice de dragoste.

„Viața mea s-a îmbunătățit de la un deceniu la altul”, spune Maye Musk, „iar acum, la 72 de ani, este fantastică”. Ce o face să afirme asta? Maye începe să enumere în interviu cu ce își umple de obicei zilele. Adevărul e că nu sună prea rău ca la 72 de ani să devii supermodel și imaginea bran­dului „Covergirl”, să apari pe coperta „Vogue” și într-un videoclip de-al lui Beyonce. Și nici să zbori prin toată lumea, pentru a păși într-o zi pe podium, în cadrul „Săptămânei modei” de la New York, iar a doua zi, să susții o dizertație despre secretele unei alimentații sănătoase. În aceste condiții, putem trage cu ușurință concluzia că Mayei Musk îi mer­ge momentan, cu adevărat, foarte bine. Că pentru o asemenea panoplie de succese e nevoie să duci o luptă este pentru ea de la sine înțeles. De pildă, cariera ei de model a luat cu greu avânt și a părut să se împotmolească tocmai când a semnat cu o agenție celebră din New York care a persecutat-o, apoi, în mod sistematic. Cu multă răbdare și crea­tivitate, Maye Musk a scăpat din această situație, la fel cum a procedat când a decis, în urma unui impuls, să nu-și mai vopsească părul, devenind ast­fel prima femeie căruntă recunoscută în model­ling-ul internațional. „Dintr-o dată, am devenit femeia aia tare, cu părul alb”.

Prezentând Dolce&Gabbana, la festivalul de modă de la Milano, 2019

Cine dorește să o vadă pe Maye Musk în momentele ei cele mai aprige nu trebuie decât să încerce să aducă în discuție meseria ei de nutriționist. „Sunt un om de știință instruit în domeniul nutriției”, spune ea, cât se poate de clar, „iar pentru asta este necesar să ab­solvi o facultate, nutriționist nu își poate spune oricine a citit două cărți pe această temă”. De altfel, ea a publicat și cartea „Feel Fantastic:Maye Musk`s Good Health Clinic”, apărută încă din 1996. În ce pri­vește bărbații, aceasta este o temă la care Maye a renunțat. „Am dat mult timp dovadă de un adevărat talent de a da peste idioți”, mărturisește ea. Și în ur­mă cu câțiva ani și-a mai în­cercat o dată norocul, cu întâl­nirile pe internet. A încercat de 30 de ori să întâlnească un bărbat deștept. „N-a funcțio­nat”, spune ea. „Este însă cât se poate de în regulă faptul că sunt singură. Nu mi-e teamă de bă­trânețe. Nu mă gândesc nicio­dată la ea. Mama n-a vorbit niciodată de vârstă. S-a apucat să picteze la 80 de ani și și-a urmat pasiunea până la 92 de ani, cu doi ani înainte să moară. Mai am deci 20 de ani productivi înainte. Mă simt minunat!”.

Anika Lupaș

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

ro_RORomanian