Multe dintre evenimentele istorice ale României au avut în spatele lor puterea și geniul unor femei. Posteritatea nu le-a recunoscut însă meritele în mod egal. Una dintre „victime” este Cocuța Conachi, fiica marelui cărturar moldovean Costache Conachi, o femeie bogată și cultivată, care a influențat decisiv Unirea Munteniei cu Moldova. Înainte ca Regina Maria să-și pună pecetea personalității ei uriașe pe Marea Unire de la 1918, o altă femeie, Cocuța Conachi, a fost „îngerul păzitor” al marelui eveniment din 1859. Ascultați-i povestea!
100 de bărbați și o femeie
Restaurat recent de Muzeul Național de Istorie, „Proclamarea Unirii”, faimosul tablou pe care Theodor Aman l-a pictat după marele eveniment din ianuarie 1859, impresionează prin fiecare detaliu. Culorile s-au înviorat sub pensula migăloasă a specialiștilor, iar scena Unirii strălucește de parcă totul s-ar întâmpla acum. Dincolo de geamurile larg deschise înfățișate în tablou, se vede mulțimea agitată, mii de munteni veniți să sprijine numirea lui Alexandru Ioan Cuza ca domn peste cele două țări românești. Înăuntru, atmosfera divanului e tensionată: sub presiunea momentului, distinșii electori par sugrumați de papioanele elegante ce le întregesc ținutele protocolare – cămăși scrobite, vestoane strâmte și fracuri lungi, cambrate pe corp. Pe mesele drapate ceremonios cu catifea purpurie, foi de hârtie sunt azvârlite care pe unde, semn al agitației evenimentului. În mijlocul tabloului, trei bărbați gesticulează vehement, susținuți, tot prin gesturi, de majoritatea celor prezenți. În capătul sălii, un prelat ridică crucea în înaltul tavanului, consfințind măreața decizie de unire a Principatelor române sub unul și același domnitor, Ioan Cuza, ales, deopotrivă, la Iași și la București. Cu totul, să fie vreo 60 de bărbați în monumentalul tablou al lui Theodor Aman. Șaizeci de bărbați pe care pictorul i-a imortalizat, cu mare ardoare artistică, pentru eternitate. Singurul personaj care lipsește din scena istorică pictată în amănunt este o femeie. O tânără abia trecută de vârsta adolescenței, patrioată și curajoasă, fără de care Unirea din 1859 nu s-ar fi putut înfăptui: Cocuța Conachi.
Cea mai bogată fată din toată Moldova
„De câte ori, Zulnio, printr-a gurilor lipire/ Ți-am adeverit amorul, cu credință și iubire”. Boierul și cărturarul Costache Conachi, fost mare logofăt al Moldovei, e trecut de 50 de ani când se îndrăgostește nebunește de Zulnia Negri, pe care o cântă în versuri pline de exaltare. Din dragostea aceasta tomnatică și pasională dintre boierul-poet Conachi și văduva Zulnia (pe care o luase cu trei copii), se naște Ecaterina Conachi. Dar iubirea năpraznică avea să se stingă curând. Frumoasa Zulnia se prăpădește din viață după numai doi ani, așa că, pentru îndureratul poet, Ecaterina (Cocuța, cum îi spuneau cei ai casei) rămâne lumina ochilor săi. Om extrem de bogat, dar zgârcit, Costache Conachi e mână largă când vine vorba de mezina Cocuța, căreia îi oferă o copilărie de vis la moșia Țigănești, de lângă Tecuci, unde avea un domeniu înnobilat cu un arc de triumf, cum nu se mai pomenise prin Moldova acelui timp. Mai apoi, îi dă fetei o educație aleasă, cu profesori distinși, o trimite la școlile de fete cele mai bune din Europa, însămânțând în sufletul ei, totodată, și aspirațiile patriotice unioniste. Când Cocuța trece de 15 ani, bătrânul tată, tot mai bolnav și mai slăbit, se grăbește să-i găsească o partidă sigură fiicei sale – un tânăr vrednic, care să cinstească numele neamului și care să sporească, de s-o putea, frumoasa avere pe care i-o lăsa ca dotă Cocuței. Nu frumoasă din cale afară, dar foarte inteligentă și, pe deasupra, cea mai bogată fată din toată Moldova, Cocuța întorcea privirile multora dintre tinerii timpului.
„Turcescul ginere” Vogoride
Pe cât de mult își iubește fata, pe atât de greșit alege soț pentru ea boierul Conachi. În ciuda multor pretendenți din familii boierești pământene, Conachi își mărită fata după un aventurier grosolan, agramat și, pe deasupra, cam scăpătat: Nicolae Vogoride, beizadeaua unui înalt demnitar grec de la Constantinopol. Oficiată în 1846, nunta Cocuței Conachi, nuntă mare, la care participă domnitorul Mihail Sturdza, Mihail Kogălniceau, Vasile Alecsandri și alte fețe luminate, pune pe jar lumea bună a Moldovei. Cum să înstrăineze boier Conachi averea sa, de vreo 33 de sate, ridicată „cu sudoarea supușilor lui moldoveni”, unui „turcesc ginere”, un oarecare „jupân Vogoride”? Bârfele se adeveresc: în numai câțiva ani, „jupân Vogoride” toacă pe la Iași, în desfrâu și petreceri, jumătate din averea socrului. Dar protestele rudelor și ale prietenilor de familie, care încearcă asiduu ruperea căsătoriei, nu-l conving pe bătrânul boier să renunțe. Reputația i-ar fi fost pusă la îndoială, mai ales că intră în joc și o „întorsătură a destinului”: în 1857, Nicolae Vogoride, care abia de se putea exprima în limba română, ajunge, printr-un joc viclean, în fruntea treburilor Moldovei. E pus caimacam (locțiitor, până la alegerea unui nou domn, în fruntea țării) exact când șansa unirii Principatelor române prinsese, în sfârșit, contur. Tocmai când în fruntea țării ar fi trebuit să fie numit, dacă nu vreun patriot unionist, măcar un administrator care să lase poporul să-și aleagă liber soarta, pe tronul Moldovei urcă Nicolae Vogoride, unealta fidelă a dușmanilor unirii. O adevărată dramă și pentru biata Cocuța, care, pe lângă umilințele la care fusese supusă în căsnicie, îl avea acum în casă și pe cel mai mare dușman al Unirii, idealul în care fusese crescută de tatăl ei. În scurtă vreme, moșia din Țigănești avea să devină câmp de război.
În casă cu dușmanul Unirii
Impresionantul tablou al lui Theodor Aman surprinde doar clipa finală a bătăliei pentru Unirea Principatelor. Înaintea acelui moment de izbândă au fost însă numeroase împrejurări în care soarta unirii a atârnat de un fir de ață, mai cu seamă în Moldova, unde intriganții trimiși de marile puteri adversare ale Unirii, în frunte cu Imperiul Otoman, făceau tot ce puteau ca să oprească „visul de veacuri al moldovenilor și muntenilor”. Susținut de la Istanbul și cu relații cultivate prin saloanele Iașiului, Nicolae Vogoride era unealta perfectă a otomanilor în încercarea de a împiedica unirea. Drept urmare, e numit, alături de alți miniștri de teapa lui, să organizeze alegerile în Moldova. Lupii, paznici la oi! Și Vogoride nu-și dezamăgește stăpânii: împiedică apariția ziarelor unioniste, interzice întrunirile și propaganda partizanilor unirii, falsifică listele electorale, astfel încât unioniștii să nu se găsească pe lista votanților la Divanul ad-hoc, iar apoi se dedau la violențe fizice și la arestări printre boierii patrioți ai Moldovei! „Cine va pomeni măcar de unire se va duce acolo unde nu mai poate vedea soarele”, amenințau argații caimacamului Vogoride. Protestele unioniștilor sunt în zadar, totul curge în defavoarea Unirii. Pentru zelul arătat, lui Nicolae Vogoride i se promite nici mai mult, nici mai puțin decât tronul Moldovei, dacă va face ca unirea să nu se poată înfăptui. Cine să se gândească că nemernicia pe care o pune la cale avea să fie oprită chiar în familia lui, de o făptură așa de retrasă și delicată precum Cocuța, soția sa?
Retrasă cu copiii la conacul părintesc de la Țigănești, dezgustată de spectacolul oferit de Vogoride și oamenii lui, Cocuța Conachi are sufletul rupt în două. Se gândește, pe de o parte, la datoria sa de soție și mamă a copiilor caimacamului Vogoride, dar se gândește, pe de altă parte, și la credința din moși-strămoși a familiei sale, pentru care unirea românilor era idealul cel sfânt. Nu sunt puțini cei care o lingușesc, amintindu-i că aliații străini ai soțului ei i-ar asigura jilțul de doamnă a Moldovei, peste numai câteva luni. Cocuța nu vrea să audă de așa ceva! Soră după mamă cu marele unionist Costache Negri și cu Catinca Negri, erudita logodnică a lui Vasile Alecsandri, Cocuța crescuse, încă din anii copilăriei, înflăcărată de idealurile Unirii. Prietenă și confidentă a marilor luptători unioniști, era la curent cu toate mișcările partidei naționale. În ce cursă o prinsese destinul! Dar tot destinul avea să-i vină în ajutor. Într-o dimineață rece de iarnă, la conacul din Țigănești a apărut în goana calului un mesager. Îl chema Alexandru Moruzi, era un trimis al unioniștilor și avea o știre grabnică de transmis…
Cocuța și scrisorile salvatoare
Cunoscând sentimentele patriotice ale Cocuței, precum și relațiile tensionate cu soțul ei, unioniștii îi cer… imposibilul. Anume, să-și folosească toată influența pentru a-l determina pe Vogoride să renunțe la subminarea visului lor cel mai mare: unirea. Și rugămintea fraților ei de credință învinge. Însuflețirea patriotică a Cocuței e mai presus de legământul de soție. Ea îi înmânează lui Moruzi o scrisoare-ultimatum, adresată soțului ei, caimacamul Nicolae Vogoride. „Ai venit în țară sărac lipit pământului, n-ai altă avere decât zestrea ce ți-am adus-o eu, fata lui Conachi. Îți iert risipirea ce ai făcut-o, dar nu-ți voi ierta trădarea față de neamul, față de țara care ar fi trebuit să devie și a dumitale. Cum nu ai astăzi altă avere decât a mea, aș putea, printr-un divorț, să te așez din nou pe paiele de pe care te-am ridicat”, scrie. Mesajul este necruțător. Vogoride face imediat un pas înapoi și-l schimbă pe ministrul „treburilor dinlăuntru”, în ciuda avertismentelor primite de la Viena și de la Stambul.
E o primă victorie pentru tabăra unionistă, dar războiul nu e nici pe departe câștigat. Marile puteri care sprijină Unirea Moldovei cu Țara Românească cer probe clare că alegerile au fost falsificate, cu sprijinul caimacamului Vogoride. Tabăra unionistă se află, din nou, la mâna susținătoarei din umbră, Cocuța Conachi, soția caimacamului cumpărat de dușmani. Pusă în fața unei sarcini istorice de care depindea, la propriu, soarta Moldovei, Cocuța nu are nicio ezitare. Printr-o operațiune demnă de un roman de aventuri (în care se pot descifra și refulările unui mariaj oropsit) Cocuța se transformă în spion și descoperă, în casa familiei de la Iași, corespondența secretă a lui Vogoride, pe care i-o pune la dispoziție lui Costache Negri, fratele ei.
Marele vis se împlinește
Probele din scrisorile descoperite de Cocuța sunt răvășitoare! Dovezi ale uneltirilor puse la cale cu Istanbulul, ele ajung de îndată la Bruxelles, acolo unde apărea, în limba franceză, „L’Etoile d’Orient” („Steaua Orientului”), unul dintre ziarele unioniștilor moldoveni, interzise în țară de Vogoride și de uneltele lui. Ajunse la Paris, știrile inflamează imediat lumea diplomatică europeană. Se iscă un scandal de proporții continentale. Franța, Rusia, Prusia și Sardinia rup imediat relațiile cu Înalta Poartă și trimit amenințări de război. Nicicând Principatele Române nu fuseseră un subiect atât de fierbinte în Europa! Scandalul provocat de scrisorile descoperite de Cocuța e atât de mare, încât Regina Victoria a Angliei și Napoleon al III-lea al Franței (un personaj ale cărui merite în istoria noastră nu sunt îndeajuns subliniate) se întâlnesc personal să tranșeze problema. Suverana britanică, bunica viitoarei noastre Regine Maria, se învoiește ca alegerile controlate de caimacamul Nicolae Vogoride să fie anulate și acceptă să se organizeze un nou divan ad-hoc.
Ce a urmat știm din manualele de istorie: la reluarea alegerilor, Partida Națională reușește să îl impună pe Alexandru Ioan Cuza ca domn al Moldovei, pentru ca, pe 24 ianuarie 1859, Țara Românească să aleagă același domn. Unirea devenise o realitate! Ce uită să spună manualele de istorie este că totul a fost posibil cu sprijinul unei tinere moldovence de neam boieresc, care a ales să-și sacrifice căsnicia pentru visul cel mare al românilor. Numele ei e Cocuța Conachi. Să-l scoatem din uitare măcar acum, după mai bine de un secol și jumătate!
Cocuța, principesă italiană
Compromisă de o căsnicie nefericită și de evenimentele care au premers Unirea Principatelor, relația dintre Cocuța și Nicolae Vogoride s-a destrămat, după 1859, cu totul. Cei doi soți trăiesc separați, până când, în 1862, Vogoride e găsit mort, într-un hotel din București. Femeie liberă și încă bogată (chiar şi după prăduirea averii de către fostul ei soț), Cocuța Conachi călătorește prin Europa, unde, prin mijlocirea generalului Kiseleff (ambasadorul Rusiei la Paris), se căsătorește cu principele italian Emanuele Ruspoli și se instalează în palatul renascentist al acestuia, într-un mediu elegant și elevat. Cocuța devine gazda unor recepții fastuoase ale marii aristocrații și ale corpului diplomatic. Are patru copii cu contele Ruspoli. Sunt toți minori când Cocuța moare, răpusă de malarie, la 22 februarie 1870, înainte să împlinească 40 de ani. Lasă cu limbă de moarte să fie înmormântată la conacul de la Țigănești. Apropiat al noului rege al Italiei Unificate, Vittorio-Emmanuele II, prințul Ruspoli va ajunge, în câțiva ani, primar al Romei. Ultimul copil al Cocuței din căsnicia cu el, Margherita, născută cu 15 zile înaintea morții mamei sale, a trăit până în 1970.
Autorul îi mulțumește profesorului Vasile Ghica din Tecuci pentru sprijinul acordat în documentarea acestui articol.
Vezi și: