Intra aici pe site ul vechi "Formula AS"

„Un AVC mi-a afectat vorbirea, masticaţia şi deglutiţia”

Foto: Shutterstock

Bună ziua, mă numesc Mariana, am vârsta de 67 de ani și vă rog să-mi răspundeți prin interme­diul revistei, la problema de sănătate pe care o am. În urma a două examene de electromio­grafie, efectuate la distanță de șase luni, diag­nosticul a fost: sindrom pseudo-bulbar cu acci­dent vascular în trunchiul cere­bral, iar la exa­menul de pneumologie s-a mai stabilit: bronșită cronică, insuficiență cronică hipoxemică, boală de neuron motor cu debut bulbar, hipercoles­terolemie. În urma bolii mi-au fost atacate vorbi­rea, masticația, glutiția. În urma diagnosticului s-a aplicat tratament cu Aspenter 75 mg, Cere­bro­lysin 215,2 mg (10 zile pe lună), Sermion 30 mg, Sortis 20 mg, Mestinon 60 mg, Sargenor 1 g/5 ml. Boala a apărut de circa un an, dar în urma tra­tamentului, a stagnat. Îi rog pe spe­cialiști să-mi comunice dacă mai există alte tratamente și alte posibilități de remediere a ei. În această pe­rioadă am practicat și ședințe de logopedie. Vă mulțumesc anticipat și aștept răspuns în „For­mula AS”!

MARIANA

„Sufăr de polineuropatie periferică senzitivă”

Stimată redacție, sunt un cititor și colaborator al revistei, și vă rog să-mi publicați următorul anunț. Din anul 2019, în urma unor analize și consultații la medicul neurolog, am următorul diagnostic: polineuropatie periferică senzitivă. În prezent fac tratament cu suplimente ali­men­tare, Alanerv și Thiossen, dar fără rezultate. Rog cititorii care au avut același diagnostic să-mi comunice un alt tratament, cu rezultate mai bune. Vreau să ştiu dacă există vreo stațiune bal­neoclimaterică unde se pot face proceduri și băi de plante. Vă mulțumesc,

DUMITRU SCOICĂ – D.T. Severin

„Am un chist ovarian care-a devenit dureros”

Dragă „Formula AS”, am 80 de ani, 1,60 m înălțime, 52 kg. Acum doi ani, la un consult ginecologic, mi s-a descoperit un chist ovarian de 2,5 cm. Acum are dimensiunea de 3,75/2,6 cm. Analize: CA125 – 5,42 U/ml, HE4 – 18,03 pM, Scor Roma menop – 2,1%. Vă rog frumos, sfătuiți-mă ce pot face! La ce să mă aștept? Cum să mă port cu această boală? Există vreo rezol­vare în afară de operație? A început să mă doară. Mulțumesc!

MAGDALENA – Onești

„Ajutați-mă, vă rog, cu un sfat: nu pot plânge!”

Stimată redacție, vă scriu cu speranța că cineva mi-ar putea da un sfat care să-mi fie de ajutor într-o problemă mai delicată. Am 62 de ani, sunt o persoană destul de sensibilă, ușor impresionabilă, dar în egală măsură, stăpână și pe nervii, și pe manifestările mele. Totuși, în ultima vreme mă stă­pânește o stare pe care nu știu deloc cum s-o explic mai bine, și cum să-i găsesc „rezolva­rea” – acesta este mo­tivul pentru care vă și scriu. Mai pe scurt: nu pot plânge! Am trecut prin destule în ultimii ani, ca orice om, și de­se­ori am simțit nevoia unei descărcări emoționale, fie de bucurie, fie de furie, dar și mai tare – de disperare, de neputință, de tristețe. Am simțit nevoia să plâng, descă­tușat, din toți rărunchii, dar n-am reușit! M-am gândit la ceva trist, am văzut filme emoționante, am citit grozăvii, doar-doar mi-or țâșni lacrimi din ochi: zero efect! Poate un psiholog să mă ajute, poate vreun sfat de-al cititorilor care vor citi rândurile mele. Le aștept sfaturile prin inter­mediul revistei, și le mulțumesc anticipat!

CONSTANȚA BERENY – București

„Urinez des şi mult”

Bună ziua. În urma unui șoc emoțional suferit în septembrie 2020 (nu are legătură cu Covid-ul), am rămas cu o situație jenantă și limitativă. Uri­nez foarte des și mult (poliurie). Am fost la me­dic și nu am infecție uri­nară, iar rinichii sunt sănătoşi. Am devenit dependentă de toaletă. Da­că vreun cititor a trecut prin această situație și a rezolvat-o, îl rog să-mi răs­pundă în paginile revistei. Menționez că nu con­sum carne, alcool, cafea, sunt normoponderală, dar acest șoc mi-a distrus viața personală și socială. Sper ca „For­mula AS” să-mi aducă leacul.

Mulțumesc creatorilor revistei și sper că voi găsi rezolvarea cu ajutorul celor ce-mi vor citi mesajul.

IUSTINA B.

„Un ochi îmi lăcrimează excesiv şi am un chist pe pleoapă”

Sunt un vechi abonat la „For­mula AS”, revistă pe care o citim și eu, și soția, cu mare interes și plă­cere. Vă rog mult să publicați la pa­gina de sănătate următoarea solici­tare pe care, eventual, să o trans­miteți și spe­cialiștilor cu care cola­borați. Am două probleme la ochiul stâng:

* Îmi lăcrimează foarte tare. Doi medici mi-au prescris Tobradex, iar un al treilea, de la o clinică privată – Systane Balance. Nu m-au ajutat absolut deloc aceste medicamente.

* Pe pleoapa de sus, spre coada ochiului, am un chist de culoare alb-gălbuie, despre care medicii mi-au spus că se poate rezolva chirur­gical, în policlinică, unde nu am mers, inclusiv de teama Covid-ului.

Vă mulțumesc și vă doresc multă sănătate!

EDUARD – Piatra Neamț

„Am mucus excesiv în gât”

Bună ziua. Am mucus excesiv în gât și când încerc să expectorez mi se lipește de cerul gurii. Aju­tați-mă, vă rog, cu un sfat, cum să scap de aceas­tă pacoste.

ANDREI V. – Iași

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

ro_RORomanian