– Doi dintr-o lovitură: aliment și medicament –

E cunoscut de pe vremea dacilor, care îl botezaseră usturonilă. Frunzele crude, legate pe frunte, alungau durerile și limpezeau mintea, din rădăcina dată pe răzătoare se coceau turte cu care se vindecau gâlcile, iar ceaiul de flori alunga cele mai grele răceli. Decăzut din vechea lui glorie, hreanul se mai folosește rar ca medicament și mult mai des ca picanterie alimentară. Păcat!, forța lui vindecătoare e remarcabilă și… gratuită. Care este secretul puterii sale? În primul rând iuțeala din rădăcini, care îl face să fie foarte eficient în tratarea bolilor reumatice și ale căilor respiratorii superioare. Pe urmă, rădăcina de hrean este foarte bogată în vitamine, minerale și conține substanțe antibiotice naturale. Numeroase leacuri populare pun în valoare acest „arsenal” de principii active în cele mai diverse boli.
Rețete cu hrean
Tinctura de hrean
Se dau prin răzătoarea mică rădăcinile de hrean, se pun într-un borcan până se umple o treime și restul se completează cu alcool alb alimentar de 80 de grade. Se lasă la macerat 8 zile, apoi se strecoară, presând amestecul printr-un tifon. Intern, se ia o jumătate de linguriță de 3-4 ori pe zi pentru tratarea tusei, guturaiului, gripei. Extern: se aplică pentru tratarea reumatismului, plăgilor (rănilor) necrozate. Aplicarea tincturii este ușor dureroasă, dar foarte eficientă.
Siropul de hrean
Se dă prin răzătoare o rădăcină de hrean, se adaugă 4 linguri de miere, se amestecă bine și se lasă câteva minute la macerat. Se strecoară, presând conținutul cu un tifon. Se obține siropul crud. Resturile care rămân în tifon se pun la fiert cu puțină apă (cât să le acopere). După fierbere, se strecoară prin presare, se lasă să se răcească, apoi se amestecă împreună cu siropul crud. Se iau trei linguri pe zi. Recomandări: astm, bronșită cronică, afecțiuni ale căilor respiratorii medii și inferioare în general.
Energizant cu hrean
Se spală foarte bine 12 ouă, apoi se pun într-un vas, cu coajă cu tot, și se țin timp de 12 ore în suc natural de lămâie (trebuie să le acopere). Se scot ouăle din sucul de lămâie, se sparg și se bat bine, după care se pun din nou în vasul cu suc de lămâie, în care se mai adaugă 1 kg de hrean curățat de coajă și dat pe răzătoare, 1 litru de țuică naturală tare (palincă de prune), 1 kg de miere. Amestecul se ține la macerat într-un borcan, vreme de nouă zile, după care se iau zilnic, după mesele principale, 1-3 linguri.
Vin tonic cu hrean
Într-un litru de vin roșu, natural, se pun 15 linguri de hrean dat prin răzătoarea fină. Se astupă sticla și se lasă să se macereze conținutul vreme de 8-9 zile, după care se filtrează. Se administrează 3-4 linguri din acest vin tonic pentru îmbunătățirea digestiei, pentru stimularea și reglarea activității cardiace, contra anemiei și pentru prevenirea litiazei renale. Pe termen lung, acest vin cu hrean este și un tonic sexual și un afrodiziac foarte bun.
Făina de hrean
Rădăcinile de hrean se taie cubulețe și se pun pe calorifer sau în apropierea unei surse de căldură ca să se usuce. Atunci când se elimină complet apa și devin uscate ca iasca, aceste cubulețe se macină cu râșnița electrică de cafea, obținându-se un praf alb, cu efecte puternic iritative: făina de hrean, care se folosește în obținerea decocturilor, pentru cataplasme sau administrată ca atare. De regulă, măcinarea rădăcinilor uscate pentru obținerea făinii de hrean se face chiar înainte de folosirea acesteia. Altfel, dacă este depozitată, pe măsură ce trece timpul ea își pierde proprietățile terapeutice.
Cataplasma cu hrean
Varianta 1: Se dă hreanul prin răzătoarea mică, după care se învelește în tifon și se pune pe locul afectat. Se ține până când apare senzația de arsură, după care se îndepărtează. Este aplicația externă cu efectul cel mai puternic, dar este destul de dură, așa încât adesea este preferată o variantă mai blândă.
Varianta 2: Se pun într-un vas 2 linguri de făină de hrean și 2 linguri de făină de semințe de in, se adaugă apă și se amestecă foarte bine, până când se formează o pastă. Această pastă se învelește în tifon și se aplică pe locul afectat vreme de 1 oră.
Oțetul de hrean
Se rade o rădăcină de hrean și se introduce într-o sticlă. Se toarnă deasupra oțet de mere cu miere (se găsește la Apicola), până ce lichidul acoperă hreanul. Se lasă să se macereze într-un loc cald, timp de zece zile, după care se scoate din sticlă câte puțin lichid, care se utilizează pentru aplicații externe. Este folosit cu succes contra parezelor faciale, contra descuamării pielii și a seboreei.
Indicații terapeutice ale hreanului

* Guturai, tuse de diverse etiologii – se iau 5-6 lingurițe pe zi de sirop de hrean, care se înghite încet, lăsându-l să acționeze la nivelul gâtului. Suplimentar se face gargară cu tinctură de hrean: trei lingurițe de tinctură la un sfert de pahar de apă.
* Bronșită cronică și acută, astm – se consumă zilnic 3-4 lingurițe de hrean ras, simplu sau în combinație cu morcov dat prin răzătoare. Hreanul are efecte antibiotice puternice, expectorante și bronhodilatatoare.
* Adjuvant în tuberculoza pulmonară – se administrează zilnic, după mesele principale, câte 3-4 lingurițe din tonicul pe bază de hrean descris mai sus.
* Polipi uretrali – se iau zilnic câte 4 lingurițe de tinctură de hrean, dizolvate în puțină apă.
* Digestie lentă, gastrită hipoacidă – se consumă 2-3 linguri de hrean ras fin, în timpul meselor principale. Suplimentar, se pot lua înainte de masă 1-2 linguri de vin tonic cu hrean.
* Anemie la adulți – se iau cu câteva minute înainte de masă 3-4 linguri de vin tonic cu hrean.
* Inapetență, anemie la copii – se consumă cel puțin o dată pe zi o salată din hrean ras fin (1-2 lingurițe) și sfeclă roșie (1-2 linguri). Această minicură se ține minimum o lună, fiind recomandată cu precădere pe perioada iernii și la trecerea de la sezonul rece la cel cald.
* Reumatism, gută – într-o cană de lapte cald se pun 1-2 lingurițe de hrean. Acest preparat se bea pe stomacul gol, de 1-2 ori pe zi. Un tratament durează minimum 3 săptămâni.
* Nas înfundat (rinită cronică) – se consumă hrean ras: 2-4 lingurițe pe zi. Suplimentar se face tratamentul extern recomandat pentru sinuzită.
Aplicații externe cu hrean
* Sinuzită, rinită – într-o basma de culoare roșie (așa cere tradiția…) se pun 2 lingurițe de hrean ras. Se aplică această cataplasmă pe zona frunții atât timp cât este suportată, având grijă să nu apară arsură pe piele. Nasul se desfundă aproape instantaneu și încep să fie eliminate secreții din abundență, curățindu-se astfel căile respiratorii superioare. Se recomandă să se facă acest tratament, cu efecte extrem de rapide, câte 4-5 zile la rând.
* Bronșită, gripă, congestii pulmonare – se aplică pe torace cataplasme cu făină de in și hrean (preparate după metoda de mai sus), care se țin vreme de 30-60 de minute. Aplicația se repetă o dată la 2-3 zile.
* Dureri reumatice – pe zona afectată se aplică o cataplasmă cu hrean crud atât timp cât nu apare senzația de arsură. Suplimentar, după îndepărtarea cataplasmei se poate aplica un unguent camforat.
* Parodontoză – se mestecă îndelung hrean crud dat prin răzătoare (eventual amestecat cu morcov ras pentru atenuarea iuțelii). La nivelul gingiilor, hreanul are efecte de stimulare puternică a circulației și a proceselor trofice.
* Stomatită – 3-4 lingurițe de tinctură de hrean se dizolvă în jumătate de pahar de apă. Se fac clătiri îndelungate ale gurii cu această soluție.
* Paralizie facială – se aplică pe obraz, de două ori pe zi, o compresă cu oțet de hrean, obținut după rețeta de mai sus. Peste compresă se pune un nailon și se ține o sticlă cu apă caldă, așa încât să se obțină o ușoară hipertermie locală. Fiecare aplicație durează 10-15 minute.
Rețete de frumusețe

* Ten palid, ofilit – se aplică cu un tampon de vată oțet de hrean, care are efecte de activare a circulației sanguine și efecte tonice asupra pielii.
* Menținerea tinereții pielii – se aplică pe obraz seara, înainte de culcare, sirop de hrean, care se ține vreme de 10-15 minute, după care se îndepărtează cu un tampon de vată înmuiat în lapte.
* Descuamarea tenului – se șterge zona afectată cu tinctură de hrean (eventual diluată în puțină apă), după care se aplică un unguent de gălbenele.
Precauții și contraindicații la tratamentul cu hrean
Intern, hreanul se administrează cu prudență persoanelor cu colon iritabil sau care suferă de gastrită hiperacidă. Abuzul de hrean în alimentație duce la deranjamente digestive și tulburări nervoase.
Extern, hreanul, mai ales sub formă de cataplasme, va fi folosit cu prudență la persoanele care au pielea sensibilă, alergică.