Intra aici pe site ul vechi "Formula AS"

9 sfaturi pentru sănătatea plămânilor

Foto: Shutterstock – 4

Puterea plantelor

Ori de câte ori aveți posibilitatea, faceți plimbări lungi prin pădure. La japonezi, aceasta este o formă specială de terapie, numită Shinrin-Yoku („baia de pădure”). Asemenea plimbări induc calmul, scad tensiunea arterială și îmbunătățesc funcționalitatea plămânilor. Plantele prezente în ecosistemul forestier eliberează în aer substanțe cu efect antiinflamator.

Evitați spray-urile

Când pulverizați un deodorant la subsuori, picăturile minuscule ieșite din atomizor pătrund și în căile respiratorii, unde se depun pe mucoase și le irită. De aceea, ar fi mai indicat să vă orientați spre deodorantele cu bilă. Se recomandă aceeași prudență și în privința spray-urilor pentru fixarea coafurii.

Consultați-vă telefonul

În „Magazin Play” și „App Store” găsiți aplicații gratuite care, odată instalate pe smartphone, vă informează în fiecare moment asu­pra calității aerului în zonele de interes pentru dvs., respectiv, vă țin la curent cu concentrațiile de ozon, dioxid de azot și particule în suspensie.

Respirație controlată

De obicei, noi respirăm grăbit și superficial, utilizând numai o parte din capacitatea efectivă a plămânilor noștri. Dacă vă surprindeți în această situație, preluați deliberat controlul: așezați-vă pe un scaun, cu spatele drept, și începeți să respirați calm și profund, din abdomen (mai exact, din mușchiul diafragmatic).

Fumatul interzis

Dacă vă decideți să renunțați la fumat, veți da o șansă enormă plămânilor dvs. După câteva luni în care n-ați mai inhalat fum de țigară, ei încep să se regenereze, iar accesele de tuse și dispneea se reduc. În cazul când vă apar manifestări de sevraj, le puteți ameliora cu ajutorul plasturilor sau al gumei de mestecat cu nicotină.

Prospețimea brizei

Climatul marin produce efecte benefice, putând ame­liora simptomele de astm și bronșită cronică. Aerosolii salini fluidifică mucusul din căile respi­ra­torii și contribuie la elimi­narea lui prin tonifierea cililor vibratili. De aceste avantaje ne putem bucura însă și la noi acasă, datorită aparatelor din gama Salin (producător: Tehno Bionic, Buzău).

Cald și rece

Ședințele de saună, mai ales cele combinate cu dușuri reci, stimulează sistemul imunitar și iri­gația sangvină la nivelul mucoaselor. Aceasta men­ține în formă siste­mul de autocurățare a plămâni­lor.

În formă maximă

Nu există un antrenament mai bun pentru plămâni decât exercițiul fizic. Ieșiți mai des la plim­bare, practicați un sport sau integrați mai multă miș­care în programul dvs. co­tidian (ur­cați scările fără lift, lăsați mașina acasă și de­plasați-vă cu bicicleta etc.). Astfel vă îmbunătățiți con­diția fizică, consolidați sis­temul car­dio­vascular, întă­riți sistemul imun și reduceți dispneea.

Hrana preferată a plămânilor

Și aparatul respirator are nevoie de o ali­mentație sănătoasă. Broccoli, conopida, varza și usturoiul conțin antioxi­danți, care prote­jează ce­lulele împotriva acțiunii distructive a radica­lilor liberi. A­cizii Omega-3 din peș­tele oceanic a­me­liorează simp­to­mele de astm. Aci­dul folic, prezent în fasolea verde, spa­nac, sparanghel și sfe­cla roșie, blochează pro­cesele degenerative. Flavonoidele și vita­minele din fructele de pădure favorizează buna funcționare a plămânilor. Prin proprie­tățile lui antiinflamatoare, ghimbirul îi apără împotriva consecințelor poluării. Iar mor­covul și do­vleacul sunt surse bogate de carotenoizi, care micșorează riscul de cancer pulmonar.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

ro_RORomanian