Intra aici pe site ul vechi "Formula AS"

Stomac sănătos și echilibru psihic – Tratamente cu muguri de Smochin

Foto: Shutterstock – 3

Primăvara, durerile de stomac se pot acu­tiza sau „trezi”, după o perioadă de acal­mie. Este ceea ce experimentează multe persoane care au o sensibilitate la nivelul sto­macului sau cei care au deja un diagnostic de gastrită, ulcer gastric sau ulcer gastroduodenal. Stomacul se face „auzit” și în cazul emoțiilor puternice pozitive – senzația de fluturi în stomac – sau al emoțiilor negative, cu dureri resimțite în capul pieptului. Trata­mentul cu muguri și mlădițe de plante poate ajuta atât în durerile de cauză organică, cât și în cazul în care dez­echilibrul e de natură psiho-emoțională.

De ce ne ajută gemoterapicul din muguri de Smochin?

Mugurii de Smochin conţin mucilagii, sub­stanţe enzimatice (lipaze, proteaze, cravină – un ferment diastazic cu acţiune similară pepsinei), un complex de vitamine, minerale, aminoacizi, având efecte benefice la nivel gastric și cu influ­ență asupra echi­librului tubului digestiv și efi­ciență și în manifes­tări ale stresului cu repercu­siuni la acest nivel.

Acţiunea Smochinului este extrem de impor­tantă. Cercetările de laborator au dovedit că există un „sistem nervos enteric”, reprezentat de cele pes­te 100 de milioane de celule nervoase ce în­conjoară tractul digestiv. Sistemul nervos ente­ric este con­siderat un sistem nervos care coordonează buna funcţionare a aparatului digestiv (stomac şi intes­tin): motilitatea, funcţia secretorie, funcţia diges­tivă, vascularizaţia. Acesta este legat de sistemul nervos central prin fibre nervoase, dar într-o mă­sură semnificativă poate funcţiona inde­pendent.

În hiperaciditate și hipoaciditate, echilibru gastric cu muguri de Smochin

Întâlnim în gemoterapie acest efect reglator, dat de celulele stem vegetale, care este foarte evident în cazul Extractului din muguri de Smo­chin, care normalizează secreţia gastrică, atât în tulburări ale ei de tipul hipersecreției, cât și al hiposecreției. Astfel, după o cură de 2-3 luni cu Extract din mu­guri de Smochin, mucoasa gastrică se reface și se instalează starea de bine. Efectul reglator al Smo­chinului se observă și în ce pri­vește motilitatea gastro-intestinală, fiind reco­mandat și în caz de reflux gastro-esofagian, aso­ciat cu Extractul din mlădițe de Afin, sau în colite, în acest caz, în aso­ciere cu Extractul din mlădițe de Merișor și cu Ex­tractul din muguri de Nuc.

Helicobacter pylori – rețeta gemoterapică

Dar Smochinul poate ajuta și în cazul unor afecțiuni cronice, gastrite ori ulcere gastrice sau gastro-duodenale, în cure de lungă durată, de 3-6 luni sau chiar mai lungi. Dacă este semnalată pre­zența Helicobacter pylori, se asociază, în general, cu Extractul din mlădițe de Iarbă-neagră și Ex­tractul din muguri de Nuc. Pentru un efect optim, curele se vor individualiza și se va urmări evoluția bolii de către un medic specializat în ge­mote­rapie.

La ora actuală, se consi­de­ră că pentru pre­zența aces­tei bacterii, atât timp cât nu există simp­tome, dacă nu produce ulcer, dacă nu există modificări ale mucoasei gas­trice, nu este necesară insti­tui­rea unui tratament medicamentos, care e foarte agresiv pentru întreg tubul digestiv. În schimb, rețeta gemoterapică este lipsită de reacții adverse și utilă pentru întreținerea sănătății stomacului.

Somatizări la nivel gastro-duodenal

Somatizările sunt transpuneri în plan fizic ale unor probleme emoționale. Fie că este vorba de stres, anxietate sau hiperemotivitate, în toate aceste cazuri, dacă există manifestări gastrice sau gastro-intestinale, Smochinul – asociat cu alte ge­mo­te­rapice – poate readuce starea de bine. În caz de manifestări gastro-intestinale cu balonare, dureri gastrice sau intestinale, ne poate ajuta Ex­tractul din muguri de Smochin, singur, sau asociat cu Ex­tractul din mlădițe de Merișor și Extractul din muguri de Nuc.

O altă somatizare, crizele de spasmofilie, re­pre­­zintă un diagnostic ce reunește manifestări precum amețeli, palpitații, amorțeli ale mâinilor și picioa­relor, dureri abdominale. Tratamentul clasic este adminis­tra­rea intravenos de calciu și un cal­mant. Prin gemoterapie, re­echi­libra­rea la nivel emoțional și biochimic se poate realiza cu Extract din mu­guri de Smochin, asociat cu Extract din muguri de Brad și Extract din muguri de Tei argintiu. Extractul din muguri de Brad este principalul remediu gemo­terapic de remineralizare și eficientizare a utilizării mine­ra­lelor la nivel celular. Alături de acesta, Ex­tractul din muguri de Smochin și Extractul din muguri de Tei argintiu au efect calmant, de liniștire.

Alergia solară și Smochinul

Trebuie să știm că alergia solară nu este ace­lași lucru cu arsura solară. Alergia este o reacție anormală a sistemului imunitar, de această dată la lumina soarelui, în timp ce arsura solară apare după o expunere prelungită la soare, în special la ore nepotrivite. Administrând gemoterapicul de Smo­chin, preventiv și pe perioada expunerii la soare, manifestările alergiei se reduc mult în in­tensitate.

Cu o săptămână înainte de plecarea la mare, se va începe cura gemoterapică cu Extract din muguri de Coacăz negru și Extract din muguri de Smo­chin, dimineața, și Extract din muguri de Smochin, împreună cu Extract din muguri de Tei argintiu, seara.

Cura de primăvară cu extract din muguri de Smochin

Nu trebuie să așteptați instalarea neplăcerilor date de durerile de stomac, dacă știți că se inten­sifică la schimbarea anotimpului și sosirea primă­verii. Dacă vă veți pregăti să începeți cura cu Ex­tract din muguri de Smochin – două administrări pe zi, timp de o lună de zile – veți vedea cum sto­macul nu se va face simțit cu durerile obișnuite. Puteți completa cura gemoterapică de primăvară cu Extractul din sevă de Mesteacăn, pentru detoxifiere la nivel renal, limfatic și articular și cu Extractul din mlădițe de Merișor, care echilibrează sfera in­testinală și a căilor urinare.

Să nu uităm însă că alimentația este foarte im­portantă pentru a susține și menține sănătatea sto­macului și a aparatului digestiv, în general. Niciun medicament sau remediu natural nu poate singur să ne asigure confortul la nivel digestiv, fără să avem în vedere o dietă alimentară adecvată. De aseme­nea, durerea de stomac care persistă trebuie inves­tigată medical și stabilit diagnosticul. Apelați cu încredere și la medicii specializați în gemoterapie, care sunt tot mai mulți, la ora actuală.

Farm. CARMEN PONORAN

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

ro_RORomanian