– Nu există locșor în lume unde oamenii să nu-l celebreze pe Martie, luna soarelui tânăr și a câmpiilor verzi! Primăvara n-are nevoie de pașaport de imunitate. Pătrunde oriunde și ne „îmbolnăvește” de bucurie pe toți –
BULGARIA, UCRAINA și MACEDONIA
Mărțișoarele îngropate

1 Martie a trecut, dar la ortodocșii de stil vechi, abia sosește. Mărțișorul nu e doar o datină românească. El se ține și în Bulgaria, Macedonia, Serbia și în partea ucraineană a Bucovinei. La bulgari, mărțișoarele sunt oferite sub forma unui șnur simplu, alb cu roșu, atât femeilor, cât și bărbaților. Numite „Martenița”, ele sunt purtate până când persoanele care le poartă văd o rândunică, o barză ori un pom înflorit. Martenița, care are și rolul unui talisman care păzește de rele, poate împodobi și animalele din gospodărie, precum caii sau pisicile, dar și ușile și ferestrele casei. Odată scoase, mărțișoarele se leagă de un copac sau se pun sub o piatră. Dacă lângă aceasta omul găsește a doua zi furnici înseamnă că-l așteaptă un an de muncă istovitoare, iar dacă găsește păianjeni, înseamnă că va primi vești rele. În schimb, dacă are noroc și găsește lângă piatră o râmă, e semn de an rodnic. În alte zone din Bulgaria și Macedonia, mărțișorul este aruncat într-o apă curgătoare, în speranța că ea va duce de vale, departe de om, toate bolile și tot răul.
RUSIA, DELTA DUNĂRII
Maslenița

Rușii, dar și lipovenii noștri din Dobrogea, întâmpină primăvara cu o sărbătoare veselă, care durează o săptămână încheiată. Unii istorici cred că Maslenița se sărbătorea inițial pe 22-24 martie, când are loc echinocțiul de primăvară, dar că apoi a fost mutată astfel încât să preceadă cu 56 de zile sărbătorile de Paști. De altfel, deși Maslenița se numără printre cele mai vechi sărbători de origine precreștină, ea a fost recunoscută oficial și de biserica ortodoxă. Maslenița își trage numele de la cuvântul „maslo”, care înseamnă carne. Și asta, pentru că sărbătoarea marchează trecerea de la regimul alimentar obișnuit, la postul Paștelui. În centrul sărbătorii stau clătitele. Conform credinței populare, cu cât sunt coapte mai multe clătite în timpul Masleniței, cu atât va fi mai mare belşugul în familie. Maslenița debutează cu „lunea întâlnirii”, în care prima clătită scoasă din tigaie trebuie oferită unui cerșetor, pentru a fi pomenite astfel rudele decedate. Urmează, rând pe rând, „marțea distracției” (marcată de vizite ale tinerilor unii la alții, unde se servesc, bineînțeles, clătite), „delicioasa miercuri” (când se gătește o masă copioasă), „joia ospățului” (numită și „Maslenița mare”), vinerea serilor soacrei (când primește clătite mama soției) și „sâmbăta serilor cumnatei” (când sunt făcute vizite rudelor). Sărbătoarea se încheie duminică, printr-o zi închinată iertării, în care se obișnuiește ca fiecare persoană să-și ceară scuze celor față de care a greșit, despovărându-și astfel inima înaintea Postului Mare. Un alt ritual specific sărbătorii este arderea unei păpuși, făcută adesea din nuiele, gest care simbolizează arderea iernii de către anotimpul cald.
POLONIA
O tradiție mai trăsnită

Închipuiți-vă că sunteți o tânără domnișoară care doarme liniștită în patul ei. Odată cu zorii, sosesc însă și niște băieți puși pe năzbâtii, care vă ridică, eventual cu saltea cu tot, și vă aruncă în cel mai apropiat râu. Sau măcar vă toarnă în cap o găleată plină cu apă. Cam așa arată în mod tradițional Śmigus-dyngus, („Lunea umedă”), o sărbătoare celebrată în lunea Paștelui mai ales în Polonia (dar și în anumite părți ale Cehiei și Slovaciei). Mai nou, tradiția a ajuns, prin intermediul diasporei poloneze, și în alte părți ale lumii, în special în Statele Unite. De „Lunea umedă”, băieții nu doar că aruncă apă pe fete (mai ales pe cele frumoase, care se pot trezi udate cu găleți întregi sau aruncate în râuri chiar și de mai multe ori pe zi), dar le și lovesc ușor, cu ramuri de mâțișor. Fetele le pot întoarce gestul a doua zi, dar cel mai adesea nu au atâta răbdare, și îi plesnesc și stropesc pe băieți chiar în „Lunea umedă”. Cele care doresc să scape de botezul cu apă au o cale de ieșire: ele le pot oferi băieților o „răscumpărare”, constând în ouă pictate, despre care se crede că au puterea de a aduce recolte bune, relații de succes și nașteri lipsite de probleme.
Prima mențiune scrisă a „Lunii umede”, care simbolizează ploile purificatoare de primăvară, aducătoare de fertilitate, a apărut încă de prin secolul al 15-lea. Originile sărbătorii sunt însă incerte, fiind foarte posibil ca ele să fi fost legate de celebrarea echinocțiului de primăvară și să dateze încă de dinainte de răspândirea creștinismului în Polonia.
În Ungaria, această sărbătoare, numită „locsolkodás”, a devenit cu timpul ceva mai „sofisticată”, în sensul că fetele sunt date de băieți cu parfum, în loc să fie stropite cu apă. La rândul lor, femeile le oferă bărbaților fie ouă pictate, ca în Polonia, fie un pahar de palincă.
GERMANIA, OLANDA, ȚĂRILE BALTICE
Noaptea Vrăjitoarelor
Noaptea Valpurgiei este o sărbătoare de origine germană, care are loc în fiecare an între 30 aprilie și 1 mai, în țări precum Germania, Olanda, Estonia, Letonia și Finlanda. Denumirea vine de la sfânta Walpurga, a cărei zi este celebrată pe 1 mai, și despre care se crede că îi proteja pe creștini de vrăjitorie, de demoni și spirite rele. În Germania, Noaptea Valpurgiei este denumită chiar „Hexennacht”, adică „Noaptea Vrăjitoarelor”, în care acestea se urcă pe cel mai înalt vârf al lanțului muntos Harz, pentru a petrece cu diavolul. Oamenii sărbătoresc petrecând, își pun mături între picioare și se urcă pe dealuri. În unele părți ale țării, se obișnuiește și aprinderea unor focuri uriașe, care au rolul de a întâmpina ultima lună a primăverii (obiceiul se ține și în România). În zonele rurale din sudul Germaniei, tinerii le joacă farse vecinilor în Noaptea Valpurgiei, ascunzându-le lucrurile sau făcându-le tot felul de modificări prin curte.
În Finlanda, această sărbătoare, numită „Vappen”, este una dintre cele mai importane, alături de Crăciun, Revelion și Sânziene. În noaptea Valpurgiei au loc mari festivaluri de tip carnaval, la care se consumă băuturi alcoolice din belșug. A doua zi, oamenii merg încă de dimineață în parcuri, pentru a face un picnic, alături de prieteni și familie.
PORTUGALIA
„Festivalul Florilor”
În insula portugheză Madeira, oamenii aduc un omagiu primăverii printr-o tradiție mai nouă, dar încântătoare. Este vorba de „Festa de Flor”, „Festivalul Florilor”, care, începând din 1979, se celebrează anual după Paști. Punctul central al festivalului îl constituie parada carelor alegorice cu flori, însoțite de participanți împodobiți cu flori (uneori din cap până în picioare), care mai de care mai colorate, mai mari sau mai parfumate. Sâmbătă dimineața are loc o paradă a copiilor, în care sute de micuți îmbrăcați de sărbătoare sosesc în Piața Primăriei, unde decorează o mare frescă din flori, numită simbolic „Zidul speranței”.
IRLANDA
Ziua Sfântului Patrick

Patrick este un sfânt din calendarul catolic despre care se spune că i-a creştinat pe irlandezi, motiv pentru care ziua de 17 martie, în care este celebrat, coincide cu „Ziua Națională a Irlandei”. Sărbătoarea nu e nicidecum solemnă, ci veselă și plină de culoare. Participanții poartă cu toții cel puțin un obiect vestimentar verde sau accesorii care au această culoare. În timpul sărbătorii se poartă accesorii ciudate, de culoare verde, precum trifoiul (prins de haine sau pictat pe față și care simbolizează, între altele, renașterea naturii în timpul primăverii) sau panglicile. De 17 martie, la paradele tradiționale închinate Sfântului Patrick, se poartă costumaţii de inspiraţie celtică, pălării, pene, peruci sau ochelari verzi de dimensiuni exagerate. Ziua Sfântului Patrick este sărbătorită cu mare tam-tam și de diaspora irlandeză, oriunde s-ar afla. În orașul american Chicago, chiar râul cu același nume devine verde, cu ajutorul unei vopsele vegetale.
Tot în America se obișnuiește ca, dacă cineva uită să poarte ceva verde de Ziua Sfântului Patrick, să fie ciupit – o tradiție despre care se crede că a început pe la 1700. Explicația are de-a face cu credința că oamenii îmbrăcați în verde deveneau invizibili în ochii spiridușilor, ființe magice care ar fi avut prostul obicei de a-i ciupi pe cei pe care îi puteau vedea. Oamenilor care uită să poarte verde pe 17 martie li se amintește că sunt vulnerabili în fața straniilor creaturi.
O altă tradiție de Sfântul Patrick este sărutarea Pietrei Blarney, numită și „Piatra elocvenței”, un bloc de calcar construit în crenelurile Castelului Blarney din Irlanda. Legenda spune că cine sărută această piatră va avea noroc și își va găsi mereu cuvintele, fiind dăruit cu un grai meșteșugit. Cum Piatra Blarney e departe, tradiția le-a oferit doritorilor de elocvență o soluție mai la-ndemână: sărutarea unui irlandez.